İçeriğe atla

Hulusi Öktem

Hulusi Öktem (en solda) yönetimindeki İstanbul Belediye Konservatuvarı caz grubu (1930)

Hulusi Öktem (1892, Köprülü - 3 Nisan 1961, İstanbul)[1] Türk eğitimci ve müzikolog.[2]

İlk yılları

Osmanlı dönemi Makedonya'sında doğan Öktem, Köprülü Rüşdiyesinden sonra Üsküp Sanayi Mektebini bitirmiş ve aynı okulda müzik öğretmeni olarak göreve başlamıştır. 1908 yılında gönüllü olarak orduya katılmış, bandoda görev yapmıştır.[2]

Kariyeri

1 Haziran 1927 tarihinde kurulan İstanbul Şehir Bandosu'nun ilk yöneticisi oldu.[3] Mekteplerde Musiki adlı bir kitabı 1930 yılında yayımlanmıştır.[4] Cemal Reşit Rey ve Théodore Dubois ile birlikte Teorik ve Pratik Armoni Kitabı adlı bir eser kaleme almıştır.

Öğrencileri arasında Muammer Sun ve Aziz Nesin de bulunur.[5] Nesin, bir eserinde, "müzik öğretmenleri Hulusi Beyin hayatında ilk kez smokinli gördüğü kişi olduğunu" belirtmektedir.[6]

Kaynakça

  1. ^ Pars Tuğlacı. Çağdaş Türkiye. Cem Yayınevi. s. 1134. 8 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2015. 
  2. ^ a b Etem Üngör. Türk marşları. s. 38. 8 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2015. 
  3. ^ Pars Tuğlacı. Mehterhane'den bando'ya. Cem Yayınevi. s. 99. 8 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2015. 
  4. ^ "Cemal Reşit Rey". Milliyet. 23 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2015. 
  5. ^ Aziz Nesin. Böyle gelmiş, böyle gitmez 2: Yokuşun başı. Tekin Yayinevi. s. 218. 8 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2015. 
  6. ^ Aziz Nesin. Istanbul Boy: Yokuşun başi. s. 175. 8 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aziz Nesin</span> Türk mizah yazarı (1915–1995)

Aziz Nesin, asıl adıyla Mehmet Nusret Nesin,, Türk mizah yazarı. Kısa öykü, tiyatro ve şiir dallarında pek çok eser yazmıştır.

Onuncu Yıl Marşı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 10. yılı kutlamaları için 1933 yılında yazılmış bir marştır.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Reşit Rey</span> Türk bürokrat ve siyasetçi

Ahmet Reşit Rey, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde üst düzey bürokratlık ve bakanlıklar yapmış bir devlet adamıdır. Türk Beşleri'nden besteci Cemal Reşit Rey'in ve tiyatro yazarı Ekrem Reşit Rey'in babasıdır.

Ekrem Reşit Rey, Türk oyun yazarı. Revü ve operetleri ile tanınır. Kardeşi Cemal Reşit Rey'in bestelediği ve tamamı Darülbedayi'de sahnelenen eserleriyle Fransız müzikal kültürünü Türkiye'ye adapte etmeye çalıştı. Ayrıca pek çok ünlü romanı radyoya uyarlanmış; otuzu aşkın piyesi radyolarda oynanmıştır. En ünlü eseri Lüküs Hayat operetidir.

Parseğ Tuğlacıyan ya da bilinen adıyla Pars Tuğlacı, Türkiye Ermenisi yazar, dil ve tarih araştırmacısı.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Reşit Rey</span> Türk besteci (1904–1985)

Cemal Reşit Rey, Türk besteci, piyanist, eğitimci ve orkestra şefidir.

<i>Lüküs Hayat</i>

Lüküs Hayat, 1933 yılında Cemal Reşit Rey tarafından bestelenmiş bir operettir.

Okyanus Türkçe Sözlük ; Pars Tuğlacı tarafından hazırlanıp 1971 yılında Pars Yayınları tarafından yayınlanmaya başlandı. İlk baskısı İstanbul'da Sermet Matbaası'nda bastırılmıştır. Okyanus, yayınlandığı dönemine göre Türkiye Türkçesinin en büyük sözlüğü olma özelliğini uzun yıllar korumuştur. Türk ve yabancı Türkoloji ile uğraşan bilim insanlarının da en önemli başvuru kaynaklarından birisidir.

1. Cilt; Mart 1971 yılında basıldı: A- G (güzün)
2. Cilt; Ekim 1971 yılında basıldı: Ğ - M (merak)
3. Cilt; Ocak 1974 yılında basıldı: M (merak) - Z
<span class="mw-page-title-main">Cemal Yıldırım</span>

Cemal Yıldırım, Türk mantık ve felsefe profesörü. 80'li yıllardan beri Türkiye'de bilimsel felsefe akımının ve bilim felsefesinin önde gelen isimlerindendir. 1925 yılında Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde dünyaya geldi. Müftü Celal Yıldırım'ın kardeşi ve matematikçi Cem Yalçın Yıldırım'ın babasıdır.

Aydın Karlıbel, Türk besteci ve piyanisttir.

Ömer Hulusi Efendi öğretmenlik, şeriye yargıçlığı ve Osmanlı Devleti'nin son yıllarında şeyhülislamlık ve Evkaf Nazırlığı görevlerinde bulunmuş bir devlet adamıdır.

Yüksel Koptagel Kerven, Türk besteci, piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Reşit Rey Konser Salonu</span>

Cemal Reşit Rey Konser Salonu, İstanbul'un Harbiye semtinde bulunan bir konser salonudur. Evlendirme dairesi olarak planlanan Cemal Reşit Rey Salonu'nu daha sonra Cemal Reşit Rey Konser Salonu'na dönüştürülmüştür. Bu salon, Türkiye'de klasik müzik için tasarlanmış ilk salon olmakla beraber, ülkenin en büyük konser salonlarından biridir. Salonun işletmecisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi olup, salon 1989 yılında açılmıştır. 1994'te bu salonun Müdürlüğüne ve genel sanat yönetmenliğine getirilen Türk opera sanatçısı Arda Aydoğan, 1995'te İBB Cemal Reşit Rey Opera Orkestrasını ve Korosunu, 1996'da Cemal Reşit Rey Senfoni orkestrasını, 2003'te Cemal Reşit Rey Dans Tiyatrosunu kurmuştur. Salon, günümüzde bu tür aktiviteler için kullanılmaktadır.

Silistre Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun bir sancağı. Merkezi, günümüzde Bulgaristan sınırlarında bulunan Silistre idi.

100 Türk Edebiyatçısı, 59. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti döneminde Millî Eğitim Bakanlığının (MEB) ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilere hem Türk Dili ve Edebiyatı dersi müfredatı ile ilişkilendirilerek yazarların kitaplarının okutulması hem de boş zamanlarını değerlendirmek üzere öncelikle başvurabilecekleri yazarların kaynak eserleri olarak tavsiye edilmesi için derlenmiş Türk yazarlar listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Dikran Çöğüryan</span>

Dikran Çöğüryan, Osmanlı Ermenisi ressam, öğretmen, yazar ve gazeteci. Ermeni Soykırımı kurbanlarındandır.

46. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri, Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) 2013 yılında Türkiye'de gösterime giren 86 Türk yapımı filmden 12'si arasında farklı kategorilerde verdiği ödüllerdir. Aday filmlerin 8 Ocak 2014 tarihinde açıklandığı 46. SİYAD Ödülleri, 20 Ocak 2014 akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılan törenle sahiplerine verildi.

Sadettin Arda Aydoğan, Türk opera sanatçısı, sanat yönetmeni ve yönetici.

<span class="mw-page-title-main">Kerim Sadi</span>

Kerim Sadi ya da asıl adıyla Ahmet Nevzat Cerrahoğlu, Türkiye'deki sosyalist hareketin tarihine ilişkin eserleriyle tanınan yazardır.