İçeriğe atla

Hulo

Hulo
ხულო
Hulo belediyesi
Kasaba görünümü
Hulo bayrağı
Bayrak
Hulo arması
Arma
Gürcistan üzerinde Hulo
Hulo
Hulo
Hulo'nun Gürcistan'daki konumu
Ülke Gürcistan
BölgeAcara
Yüzölçümü
 • Belediye710 km²
Rakım923 m
Nüfus
 (2014)
 • Belediye23.327
 • Yoğunluk47.1/km²
 • Kent
1,007
Zaman dilimiUTC+04.00 (GET)
Resmî site
khulo.ge

Hulo (Gürcüceხულო), Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti'nde bulunan bir kasaba ve belediyedir. Yüzölçümü 710 km² olan belediyenin nüfusu 2014 yılı itibarı ile 23,327'dir.[1]

Hulo, Orta Çağ döneminde Samtshe-Cavaheti'yi Karadeniz sahillerine bağlayan bir ticaret yeriydi. Osmanlı döneminde ise Himşiaşvili ailesi tarafından yönetilen Yukarı Acara'nın baş yerleşimiydi. 1829'da, General Osten-Sacken'in komutasında Rus birlikleri tarafından işgal edildi.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b "Population Census 2014". www.geostat.ge. National Statistics Office of Georgia. Kasım 2014. 25 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2018. 
  2. ^ Allen, William Edward David & Muratov, Pavel Pavlovich (1953), Caucasian battlefields: a history of the wars on the Turco-Caucasian border, 1828-1921, p. 42. Cambridge University Press

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan</span> Kafkasyada bir ülke

Gürcistan, Karadeniz'in doğu kıyısında, Güney Kafkasya'da yer alan ülkedir. Eski Sovyet cumhuriyetlerinden biri olan Gürcistan'ın kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında Türkiye yer alır. Ülkenin batı sınırını Karadeniz belirler.

<span class="mw-page-title-main">Acara Özerk Cumhuriyeti</span> Gürcistana bağlı özerk bölge.

Acara Özerk Cumhuriyeti, Gürcistan'ın güneybatı kesiminde yer alan özerk cumhuriyet. Yönetim merkezi Batum'dur. Türkiye'nin hemen kuzeydoğusunda Artvin ve Ardahan illeri sınırında yer alır. Artvin'in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Sarp Sınır Kapısı Batum'a açılır. Bir süre Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde kalmış olan Acara Özerk Cumhuriyeti, 1921'de imzalanan Kars Antlaşması'nın bir sonucu olarak Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adıyla kurulmuş, Sovyetler Birliği'nin dağılıp Gürcistan'ın bağımsız olmasından sonra bugünkü adını almıştır. Gürcistan'ın merkezî yönetimine tabi olan Acara Özerk Cumhuriyeti, Türkiye ile tarihî, dinî ve kültürel yakınlığa sahiptir. 1921 Kars Antlaşması metnine göre Türkiye, bölgeyi dinî toplulukların bütün haklarını garanti altına alan geniş bir yönetimsel özerkliğe sahip olması ve Batum limanından vergisiz şekilde serbest ticaret yapabilmesi koşuluyla Gürcistan'a bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çıldır (eyalet)</span>

Çıldır Eyaleti veya Çıldır Beylerbeyliği, tarihsel Gürcistan’ın güneybatı kesiminde, 16. yüzyılın sonlarına doğru kurulan Osmanlı eyaletidir. Yaklaşık olarak günümüzde Gürcistan’ın Acara Özerk Cumhuriyeti’nin bir bölümü ile Samtshe-Cavaheti bölgesini, Türkiye’de Artvin, Ardahan illeri ile Erzurum ilinin bir kısmını kapsamaktadır. 1578-1628 arasında Çıldır, 1628-1829 arasında Ahısha ve 1829-1845 arasında Oltu Çıldır Eyaleti’nin idari merkezleriydi.

Acara lehçesi, Gürcücenin güneybatı lehçelerinden biri olup Acara'da ve Türkiye'de yaşayan Acaralılar tarafından konuşulur. Güneybatı lehçelerinde Acara lehçesi ile birlikte üç lehçe bulunur ve bunlardan Guria lehçesi Acara'nın kuzeyindeki Guria'da konuşulurken İmerhev lehçesi yalnızca Türkiye'de Artvin iline bağlı Meydancık, Şavşat (İmerhev) beldesinde konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">Ambaralan, Giresun</span>

Ambaralan, Giresun ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Tokmadin, Bulancak</span>

Tokmadin, Giresun ilinin Bulancak ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Acara bayrağı</span>

Acara bayrağı, Gürcistan'na bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti'nin resmî bayrağıdır. 2004 yılında Acara Yüksek Şurası tarafından kabul edilmiştir. Bayrağın üzerinde dördü mavi üçü beyaz toplam yedi şerit bulunur. Mavi şeritler Karadeniz'i, beyaz şeritler saflığı sembolize eder. Bayraktaki Gürcistan ulusal bayrağı, Acara'nın ülkenin bir bölgesi olduğunu ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Acara (tarihsel bölge)</span>

Acara, Gürcistan’ın tarihsel-coğrafik bölgelerinden biridir. Bu bölge, Acara Çayı (Acaristskali) vadisine yayılır. Günümüzde Acara Özerk Cumhuriyeti sınırları içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya pasaportu</span>

Abhazya pasaportu, Abhazya Cumhuriyeti vatandaşlarına yurt dışına seyahat ve ülke içerisinde kimlik bilgisi sağlamak amacıyla verilen pasaporttur. Abhazya sadece Rusya, Nikaragua, Venezuela ve Nauru tarafından tanındığı için Abhazyalılar diğer ülkelere seyahat için Rus pasaportunu kullanmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Tatça</span> Dağıstan ve Azerbaycanda konuşulan bir dil

Tatça, Kafkas Farsçası, Tat Farsçası ya da Kafkas Tatçası Dağıstan ve Azerbaycan'da konuşulan bir Batı İran dilidir. Dil, Tatlar ve Dağ Yahudileri tarafından konuşulmaktadır. Dağ Yahudileri tarafından konuşulan bir diğer İran dili olan Yahudi Tatçasından farklıdır. Tatça Farsçaya oldukça benzer olmakla birlikte tamamen karşılıklı anlaşılabilir değildir.

<span class="mw-page-title-main">Semendire Palankası</span> Sırbistanda bir kasaba

Semendire Palankası, Sırbistan'ın Podunavlye ilçesinde bulunan bir kasaba ve belediyedir. Yüzölçümü 422 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 50,284'tür.

<span class="mw-page-title-main">Ćićevac</span>

Ćićevac, Sırbistan'ın Rasina ilçesinde bulunan bir kasaba ve belediyedir. Yüzölçümü 124 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 9,446'dır.

<span class="mw-page-title-main">Bela Palanka</span> Sırbistanın güneydoğusundaki Pirot Bölgesinde bir kasaba

Bela Palanka, Sırbistan'ın Pirot ilçesinde bulunan bir kasaba ve belediyedir. Yüzölçümü 551 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 12.126'dır.

<span class="mw-page-title-main">Helvaçauri Belediyesi</span>

Helvaçauri Belediyesi, Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti'nde bulunan bir belediyedir. Yüzölçümü 413 km² olan belediyenin nüfusu 2014 yılı itibarı ile 51,189'dur. Belediyenin merkezi Helvaçauri kasabasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tsihisdziri, Kobuleti</span>

Tsihisdziri Gürcistan'a bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti'nin Kobuleti belediyesinde yer alan, Karadeniz sahilindeki bir köydür. Kobuleti kentinin 8 km güneyinde konumlanmıştır. Tsihisdziri, arkeolojik sit alanı ve Geç Antik Çağ döneminden kalma bir müstahkem kentin kalıntılarına ev sahipliği yapıyor. Romalı tarihçilerin genel görüşü bu kentin Lazika'daki antik Petra kenti olduğu yönündedir.

Agara Camii, Gürcistan'ın Acara bölgesindeki Hulo kasabasında bulunan ahşap bir camidir. 1903 yılında Laz ustalar tarafından yapılan cami 1990'larda restore edilmiştir.

Ğorcomi Camii, Gürcistan'ın Acara bölgesindeki Hulo kasabasında bulunan ahşap bir camidir. 1902 yılında Laz Ahmed Usta ve Ömer Usta tarafından yapılan cami 1989'da restore edilmiştir. Caminin minaresi ve beş kubbesi vardır. Caminin ilk minaresi 1930'da yıkıldı ve 1989'daki restorasyon sırasında yeniden inşa edildi. 1989'da inşa edilen minare yıkıldığı için 2014'te yeni bir minare yapıldı.

Şavşura, Gürcü beyaz asma cinslerinden biridir. Sofralık olduğu gibi şarap da yapılıyordu. Şavşura adı, Şavşeti gibi “şavşi” (შავში) kelimesinden türemiştir ve Şavşeti bölgesine özgü anlamına gelir. Bu cins üzümün vatanının bugünkü Şavşat bölgesi olduğu ve orada yetiştiği bilinmektedir.

Çao, Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti'nde, Hulo ilçesine bağlı bir köydür. Hulo kasabasına 6 kilometre uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tago</span>

Tago, Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti'nde, Hulo ilçesine bağlı bir köydür. Hulo kasabasına 7 kilometre uzaklıktadır.