İçeriğe atla

Hull Notası

Hull Notası Birleşik Devletler ile Japonya arasındaki savaş başlamadan önce 26 Kasım 1941'de Japonya'ya Amerika tarafından verilen son tekliftir. Resmî olarak "Birleşik Devletler ile Japonya arasından teklif edilen ana prensiplerin taslağı"dır.

Birleşik Devletler, Çin'de bir Açık Kapı Politikası'nı takip etmişti-Çin Pazarının Amerikan ürünlerine açık olduğundan emin olmak istediler. Birleşik Devletler, Çin'in veya herhangi bir bölgesinin, Japonya gibi, Birleşik Krallık veya başka bir Avrupa ülkesi tarafından kontrol edilmesini istemiyordu. Böylece ikinci Çin-Japon Savaşını (1937-1945)ve Japon birlikleri tarafından Çin'in işgalini anlaşmazlık konusu yaptılar. İtiraz olarak, Birleşik Devletler, Chiang Kai-shek'in Milliyetçi Çin Cumhuriyeti'ne destek gönderdi, Birleşik Devletlerdeki Japon mal varlıklarını dondurdu ve Japonya'ya petrol ambargosu uyguladı.

1941 Kasımında Japon Hükûmeti, Pearl Harbor Saldırısı planını onayladı. Aynı anda Birleşik Devletler ile husumetini çözmek için son diplomatik çözüm olanaklarını kullandılar. Büyükelçi Nomura Kichisaburo Amerikan hükûmetine iki teklif götürdü.

Birinci teklif olan Teklif A'yı 6 Kasım 1941'de sundu. Çin-Japon savaşını, Japon askerlerinin kısmi geri çekilmesi ile bitirmeyi teklif ediyordu. Birleşik Devletler casusları, Japon diplomatlarının bazı kodlarını deşifre etti, böylece teklif A'nın başarısızlığı karşısından ikinci bir teklif daha olacağını öğrendiler. Birleşik Devletler Hükûmeti 14 Kasım 1941'de teklif A'yı reddetti.

20 Kasım 1941'de Nomura ikinci teklifi sundu: Japonya askerî ilerleyişini Amerika'dan alacağı bir milyon galon (3,800m³) uçak yakıtı karşılığında durduracağını teklif etti. Amerika sivil kullanım karşılığında aylık bir miktar yakıt göndermeyi bir karşı teklif olarak sunmaya hazırlanıyordu. Bununla beraber Başkan Roosevelt Japon savaş planlarından sızma bir haber aldı, haber şöyleydi: Japon birliklerini taşıyan gemiler Hindiçini'ne doğru hareket halindeler. Roosevelt, Japonların yaptıkları teklifte ve Hükûmet Sekreteri Danışman Cordell Hull'un karşı teklifine karşı samimi olmadıklarına ve olmayacaklarına karar verdi.

26 Kasım 1941'de Sekreter Hull japon elçisine 'Hull Notasını' sundu. Birinci koşul, Japon birliklerinin Çin'den tamamen çekilmesini içeriyordu. Oradaki ilgilerinin sonucu olan pahalı bir savaştan sonra Japonlar bu teklifi kabul edemeyecekti. Japon Başbakanı Hideki Tojo bunu kabinesine "Bu bir ültimatomdur" diye açıkladı.

Pearl Harbour'a saldıracak vurucu güç, önceki gün, Japon saati ile 26 Kasım 1941 sabahı yola çıkmıştı.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı</span> 1939-1945 yılları arasındaki küresel savaş

II. Dünya Savaşı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel savaştır. Savaşa dönemin büyük güçleri ve dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu katıldı, Müttefikler ve Mihver olmak üzere iki karşıt askerî ittifak kuruldu. 30'dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla personelin doğrudan katıldığı bu topyekûn savaşta, savaşın büyük tarafları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaş için seferber ettiler. 70 ila 85 milyon ölümle sonuçlanan II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en ölümcül savaştı ve savaş boyunca askerî personelden daha çok sivil kayıp verildi. Milyonlarca insan soykırımdan, planlanmış açlık ölümlerinden, katliamlardan ve hastalıklardan öldü. Tanklar, zırhlı araçlar, savaş uçakları, stratejik bombardımanlar, uçak gemileri, radar ve sonar, nükleer silahların geliştirilmesi ve roketler gibi birçok savaş teknolojisi savaşta önemli rol oynadı.

Çin Komünist Devrimi, Çin'in kurulması yolunda, 1934'te imparatorluk içinde başlayan ve Çin-Japon Savaşı ve II. Dünya Savaşı'nı da içine alarak sonuca ulaşan Maocu bir halk devrimidir.

<span class="mw-page-title-main">Mihver Devletleri</span> II. Dünya Savaşı sırasında Almanya, İtalya ve Japonya arasında ittifak

Mihver Devletleri, II. Dünya Savaşı'nda Müttefik Devletler bloğuna karşı temel olarak Almanya, İtalya ve Japonya'nın, bunun dışında Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Finlandiya, Bağımsız Hırvatistan Devleti, Vichy Fransası, Arnavutluk, Habeşistan, Mançukuo, Tayland, Burmanya ve Irak'ın oluşturduğu blok. Ayrıca İran Şahı Rıza Pehlevi Almanya'dan yana tavır almış, İspanya ise Mihver güçlerin bir taraftarı olarak kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Müttefik Devletler</span> II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık, Fransa, Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ittifak

Müttefik Devletler, II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık, Fransa, Sovyetler Birliği, ABD ve Çin Cumhuriyeti başta olmak üzere Mihver Devletler'e karşı oluşturulan blok. Günümüzde ise ABD ve ona destek verip müttefiki olan ülkelere verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Franklin D. Roosevelt</span> 32. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (1933–1945)

Franklin Delano Roosevelt, adının ve soyadının baş harfleri FDR ile de anılır, 1933'ten 1945'teki ölümüne kadar 32. Amerika Birleşik Devletleri başkanı olarak görev yapan Amerikalı siyasetçi. En uzun süre görev yapan ABD başkanı olan FDR, iki dönemden fazla görev yapan tek başkandır. İlk iki dönemi Büyük Buhran'la mücadeleye odaklanırken, üçüncü ve dördüncü dönemlerinde odağını Amerika'nın İkinci Dünya Savaşı'na katılmasına çevirdi.

<span class="mw-page-title-main">Pearl Harbor Saldırısı</span> Japon kuvvetlerinin ABD güçlerine yaptığı ani baskın

Pearl Harbor Saldırısı, Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nin 7 Aralık 1941 sabahı Hawaii adalarının Oahu adasında bulunan Pasifik Filosu ve Pearl Harbor askerî üslerine karşı düzenlediği sürpriz saldırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kichisaburō Nomura</span> Japon siyasetçi (1877 – 1964)

Kichisaburo Nomura Japon İmparatorluk Donanmasında bir amiral ve Birleşik Devletler'de Pearl Harbor Saldırısına kadar büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Saburō Kurusu</span> Japon diplomat (1886 – 1954)

Saburō Kurusu , Japon diplomatı. Japon İmparatorluğu'nun 1939'dan 1941 Kasım'ına kadar Almanya büyükelçisi.

<span class="mw-page-title-main">Oahu</span> A.B.D. eyaleti Hawaiiye bağlı ada

Oahu veya Oʻahu, Büyük Okyanus'ta ABD'ye bağlı bir eyalet olan Hawaii'nin bir adasıdır. "Gathering Place" olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Isoroku Yamamoto</span> Japon Amiral

Isoroku Yamamoto , II. Dünya Savaşının ilk dört yılı boyunca Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nin Birleşik Filosu'nun başkomutanı. Japon İmparatorluk Donanması Akademisi, Birleşik Devletler Donanma Savaş Koleji ve Harvard Üniversitesi'nde (1919-1921) okudu.

<span class="mw-page-title-main">Ödünç Verme ve Kiralama Kanunu</span>

Lend-Lease ABD tarafından, Birleşik Krallık, SSCB, Çin, Fransa ve müttefik ülkelere 1941 ile 1945 yılları arasında savaş malzemesi destek programına verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span> 2. Dünya Savaşında Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asyayı ve Çini kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir

Pasifik Cephesi, Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asya'yı ve Çin'i kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir. Cephenin 7 Temmuz 1937'de Çin-Japon Savaşı ile açıldığı kabul edilir. Savaşın en önemli olayı; Japonya'nın çeşitli ülkelere saldırması sonrasında 7 Aralık 1941'de Pearl Harbor'da ABD güçlerine yaptığı Pearl Harbor Saldırısı'dır. Bu saldırıyla beraber ABD savaşa katılmış ve savaş gerçek anlamıyla bir dünya savaşı halini almıştır. Bugün Japonların çoğu tarafından bu savaş Pasifik Savaşı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Husband Kimmel</span> Amerikalı amiral (1882 – 1968)

Husband Benjamin Ronald Kimmel Amerika Birleşik Devletleri Donanması'nda tümamiral rütbesiyle görev yapmış bir komutan. Japon İmparatorluk Donanması'nın Pearl Harbor'a yaptığı saldırı esnasında görevde bulundu.

Yansızlık Yasaları ABD Kongresi tarafından 1930'larda onanan yasaların genel adıdır. Yasalar, II. Dünya Savaşı öncesi Avrupa ve Asya'da baskın olan karışık ortamın ürünüdür. Yasaların kabul edilmesinin temel nedeni ABD'nin bir parçası olduğu I. Dünya Savaşı'nda uğradığı kayıpların yinelenmesini önlemek ve uluslararası sorunlara daha yansız bir bakış açısı geliştirebilmekti.

<span class="mw-page-title-main">Japon karşıtlığı</span> çevre komşulardan gelen rahatsızlık

Japon karşıtlığı, Japon düşmanlığı ya da Japon fobisi, Japonlara, Japonya'ya ve Japon kültürüne yönelik korku, düşmanlık, nefret, güvensizlik, aşağılama vb. duygulardan beslenen ayrımcı ve ırkçı yaklaşımdır. Bu düşmanlık II. Dünya Savaşı yıllarından gelmektedir. Japonya'nın II. Dünya Savaşı sırasında ABD'nin Pearl Harbor Deniz Üssü'ne yaptığı baskın, Amerikan halkında büyük bir tepki uyandırmıştı. Bu tepki Japon milletine karşı bir nefrete ve aşırı Amerikan milliyetçiliğine dönüşmüştü. Daha sonra II. Dünya Savaşı sırasında ABD, Pasifik Cephesi'nde savaşa girmiş, Japonlara karşı savaşan Amerikan askerlerine Japon düşmanlığı aşılanmış ve Japonların birer lağam faresi, namussuz ve ucube olduğu öğütlenmişti. Amerikan askerleri bu öğütlerden etkilenerek Japonların fiziksel görünüşleriyle dalga geçmişlerdir. Günümüzde hâlâ Çin, Tayvan ve Kuzey Kore gibi ülkelerde Japonlara karşı düşmanlık vardır. Çinlilerin ve Korelilerin bu nefreti ise yine II. Dünya Savaşı sırasında ve öncesinde ülkelerinin Japonlar tarafından işgal edilmesidir. Japonlar, Japon karşıtları tarafından barbar ırk olarak tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Birleşik Krallık</span>

Birleşik Krallık'ın 1939 yılının eylül ayında Nazi Almanyası'na savaş ilan etmesi kraliyet kolonileri ve Hindistan'ı kapsasa da dominyonları otomatikman savaşa sokmadı. Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve Güney Afrika kısa süre içerisinde savaş ilan etti; ama Serbest İrlanda Devleti savaş boyunca tarafsız kalmayı tercih etti. 1940 yılında Almanya'nın Fransa'yı işgal etmesinin ardından 1941 yılında Sovyetler Birliği savaşa girene dek Birleşik Krallık Nazi Almanyası'na karşı tek başına kaldı. Winston Churchill ABD'nin askeri yardımı için ABD başkanı Franklin D. Roosevelt'i ikna etmek üzere başarılı lobicilik çalışmaları yürüttü; ama Roosevelt henüz Kongre'den ülkenin savaşa sokulmasını istemeye hazır değildi. Ağustos 1941'de Roosevelt ve Churcill tüm halkların kendi yönetim biçimlerini seçmeye hakları olduğunu belirten Atlantik Bildirisi'ni imzaladı. Bu ifade Almanya tarafından işgal edilmiş olan Avrupa ülkelerini mi, yoksa Avrupa ülkeleri tarafından sömürgeleştirilen bölgeleri mi kast ettiği net olmadığından daha sonraları Britanya, ABD ve milliyetçi hareketler tarafından farklı biçimlerde yorumlandı.

<span class="mw-page-title-main">Malaya Cephesi</span> II. Dünya Savaşının Malay yarımadasındaki cephesi

Malaya Cephesi II. Dünya Savaşı sırasında; 8 Aralık 1941 ve 31 Ocak 1942 tarihleri arasında, Malay yarımadasında Japonya'nın önderliğindeki Mihver Devletleri ve Büyük Britanya'nın başı çektiği Müttefik Devletleri arasında yapılan savaşlardır. Savaş Japonların galibiyetiyle sonuçlanmış ve ağır bir yenilgiye uğrayan İngilizler Malay yarımadasından çekilmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya tarihi</span> Japonya tarihi

Japonya tarihi antik zamanların şehir devletlerinin modern Japon ulus devletine ulaşacak şekilde coğrafi ve sosyal tarihini anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dört Polis</span>

"Dört Polis", ABD Başkanı Franklin Roosevelt'in dünya barışının garantörü olarak Büyük Dörtlü ile kurduğu savaş sonrası bir konseydi. Üyeleri 2. Dünya Savaşı sırasında Dört Güç olarak adlandırıldı ve 2. Dünya Savaşı'nın dört büyük müttefikini oluşturdular: Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği ve Çin. Roosevelt, 1942'den itibaren "Dört Polis" terimini defalarca kullandı.

<span class="mw-page-title-main">ABD vatandaşı Japonların enterne edilmesi</span>

II. Dünya Savaşı sırasında Amerika Birleşik Devletleri, Başkan Franklin D. Roosevelt'in emriyle en az 125.284 Japon kökenli kişiyi zorla başka yere yerleştirdi ve belirlenen 75 hapsetme yerinde hapsedildi. Çoğu Pasifik kıyısında, ülkenin batı iç kısımlarındaki toplama kamplarında yaşıyordu. Mahkûmların yaklaşık üçte ikisi ABD vatandaşıydı. Bu eylemler, Japonya İmparatorluğu'nun Pearl Harbor'a saldırısının ardından 9066 sayılı Yürütme Emri ile başlatıldı. O zamanın pek çok Amerikalısı gibi, ülkeden çıkarma politikasının mimarları da Japon göçmenler ile Japon Amerikalılar arasında ayrım yapmayı başaramadı. Pearl Harbor saldırısı sırasında Amerika Birleşik Devletleri kıtasında yaşayan 127.000 Japon Amerikalıdan 112.000'i Batı Kıyısında ikamet ediyordu. Yaklaşık 80.000 kişi Nisei ve Sansei idi. Geri kalanlar, Japonya'da doğan ve ABD yasalarına göre ABD vatandaşlığına uygun olmayan Issei göçmenlerdi.