İçeriğe atla

Hula Katliamı

Hula Katliamı
BölgeHula, Lübnan
Tarih31 Ekim-1 Kasım 1948
Kurbanlar34-58 Lübnanlı sivil vatandaş
İşleyenİsrail Savunma Kuvvetleri

Hula katliamı, Lübnan'da bir köy olan Hula'da 31 Ekim ve 1 Kasım 1948 tarihleri arasında İsrail Savunma Kuvvetleri'nin gerçekleştirmiş olduğu ve 30'dan fazla erkek sivilin bilerek öldürüldüğü katliamdır. Bölge, 24 Ekim'de İSK'ye bağlı 2. Karmeli Tugayı tarafından ele geçirilmiş, kadın ve çocuklar sürgün edilmiş, 15 ila 60 yaş arası erkeklerin çoğu vurulmuştur. 35 ila 58 erkek sivil, bir ev içinde katledilmiş ve katledildikleri ev sonradan patlatılmıştır.[1]

Detaylar

Katliamdan iki subay sorumludur ve İsrail'in askeri hareketlerini tenkit etmesiyle tanınan ve 2. Karmeli Tugayı'nın üstkomutanı olan Dov Yermiya tarafından savaş suçlusu ilan edilmişlerdir. Katliamdan sorumlu subaylardan biri Bölük Komutanı olarak görev yapmış olan Üsteğmen Shmuel Lahis'tir. Bir İsrail Askeri Mahkemesi tarafından yargılanmış, suçlu bulunmuş ve 7 yıl hapse mâhkum edilmiştir. Başvuru sırasında cezası 1 seneye düşürülmüş ve ardından, 1950 yılında, serbest bırakılmıştır. 1955 yılında ise affedilmiştir. Affedildikten sonra ilk başta avukat oldu, ardından ise İsrail Yahudi Ajansı genel direktörlüğüne atandı. Bazı İsrailli vatandaşlar bu atamayı Lahis'in geçmişinden dolayı kınadı. Lahis 2019 yılında 93 yaşındayken öldü.[2][3]

Yargılanma sırasında Lahis, işlenen suçun İsrail sınırları dışarısında gerçekleştiğini öne sürerek kendini savunmaya çalışmıştır. Askeri mahkeme bu savunmayı reddetmiş ancak bu savunmayı İsrail Yüksek Mahkemesi'ne sunabilmesi için temyiz vermiştir. İsrail hükûmeti, İsrail Yüksek Mahkemesi'nin askeri suçlar ile ilgilenemeyeceğini ve buna haklarının olmadığını iddia etmiştir. Şubat 1949'da, İsrail Yüksek Mahkemesi hem Lahis'in hem de hükûmetin iddialarını reddetti ve yargılama devam etti.[4]

Katliama tanık olanlar

Lahis'in İsrail Yahudi Ajansı'nın başına aday olarak gösterildiği dönem, Lahis'in üst komutanı olan Dov Yermiya, İsrail Yahudi Ajansı'nın başkanı Arieh Dulzin'e Lahis'in katliamdaki rolünü açıkladığı bir mektup gönderdi. Olaylar İsrail medyasında popüler olmuş ve gündem haline gelmiştir. Mektup sonradan Al HaMishmar'da yayınlanmıştır:

"Köyde, düşman aktivitesi dahil hiç bir direniş olmadığını, köyde 100 kişinin kaldığını ve bu 100 kişinin de teslim olduğunu ve köyde kalıp kalamayacaklarını sorduklarını öğrendim. Köy halkının erkekleri bir evde koruma altında tutuluyordu. Oraya gittim ve 15-60 yaşları arasında, içlerinde bir tane de Lübnan askeri bulunan 35 erkek gördüm. [Dov Yermiya tam olarak kaç rakam olduğunu hatırlamıyor. Orada 50'den fazla erkek olduğu biliniyor.] Sonraki gün aynı köye köylüleri serbest bırakmak için gittiğimde ben yokken evin içindeki tüm köylülerin iki subay tarafından makineli tüfek ile öldürüldüğünü ve evin köylülerin üstüne patlatıldığını öğrendim. Kadınlar ve çocuklar sürgün edilmişti. Ona bunu neden yaptığını sorduğumda Hayfa Petrol Rafineri katliamında (hem Arap hemde Yahudi işçilerin öldürüldüğü katliam) arkadaşlarının öldürüldüğünü ve bunu intikam almak için yaptığını söyledi."

Lahis yerine birliklerin yönetilmesi için başka bir subay gönderildi.

Dulzin'in Yermiya'ya cevap verdiği mektupta Lahis'in geçmişinin İsrail Yahudi Ajansı tarafından 1961 tarihinden beri bilindiğini söylüyordu. Aynı zamanda 1955'te Lahis avukat olmak için başvuru yaptığında konunun İsrail Yasal Konseyi tarafından incelendiği öğrenildi. Lahis'in yaptığı katliamın "damga taşıyacak bir eylem" olmadığına karar verildi.

Kaynakça

  1. ^ Tveit, Odd Karsten (2010) Goodbye Lebanon. Israel's First Defeat. Rimal Publication. Translated by Peter Scott-Hansen. ISBN 978-9963-715-03-9. p.368. Quoting General Dov Yermiya.
  2. ^ (Journal of Palestine Studies, vol. VII, no. 4 (summer 1978), no. 28, pp. 143)
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2024. 
  4. ^ Verdict from The Israeli High Court of Justice, Feb. 2, 1949; the written judgement was not provided until 1959: Shmuel Lahisse versus The Minister of Defense and others, HCJ 27/48, https://web.archive.org/web/20110928231337/http://elyon1.court.gov.il/files_eng/48/270/000/Z01/48000270.z01.pdf

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lübnan İç Savaşı</span> 1975 yılında Lübnanda meydana gelen iç savaş

Lübnan İç Savaşı, 1975'ten 1990 yılına kadar Lübnan'da yaklaşık olarak 150.000 - 230.000 insanın ölümüne neden olmuştur. Yaklaşık 350.000 kişi yaralanmış bir milyondan fazla insan da ülkesini terk etmiştir. Soğuk Savaş dönemi Lübnan'ı ciddi şekilde etkiledi ve 1958'deki siyasi kriz ancak ABD'nin Beyrut'a çıkarma yapmasıyla sona ermişti. İsrail'in kurulması ve yüzbinlerce Filistinli mültecinin Lübnan'a yerleşmesi dini çatışmaları arttırdı. Silahlı FKÖ gerillalarının ülkeye girişi ciddi siyasi sorunlara sebep oldu. FKÖ'nün gelişi, Filistinli mültecilerin silahlanması farklı gruplar arasındaki sürtüşmeyi hızlandırdı. 1976'da çoğunluğu Müslüman Lübnan Cephesi ve Ulusal Komite arasında çatışmalar başladıktan kısa süre sonra Arap Ligi ve Suriye arabuluculuğa girişti, Filistinli-Lübnanlı çatışması daha çok Güney Lübnan'da yoğunlaştı. FKÖ burayı 1969 yılından beri kontrol ediyordu. Kahire Antlaşması imzalanarak bu bölgeden çekildi. İsrail, Güney Lübnan'ı işgal etti ve Suriye önce Hristiyanlar lehine iç savaşa dahil oldu ve sorun uluslararası bir boyut kazandı. Suriye ve İsrail anlaşmazlığı Lübnan üzerinden devam etti. 1980'lerde taraflar harabeye dönen Beyrut'un onarılması için çaba gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Eichmann</span> Holokostun önemli organizatörlerinden biri olan Alman Nazi komutanı

Otto Adolf Eichmann, Hitler'e sunduğu "Yahudi Sorununun Nihai Çözümü" önerisiyle Holokost'un en büyük organizatörlerinden biri olmuş Alman-Avusturyalı SS-Obersturmbannführer'di.

<span class="mw-page-title-main">2006 Lübnan Savaşı</span> Hizbullah tarafından 8 İsrail askerinin öldürülmesi, 2 askerin esir alınmasıyla başlayan çatışma

2006 İsrail-Lübnan Savaşı, Hizbullah'ın askerî kanadı ile İsrail Silahlı Kuvvetleri arasında Lübnan toprakları ve İsrail'in kuzeyinde, 12 Temmuz-14 Ağustos 2006 tarihleri arasında sürmüş olan silahlı çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Celile</span> Kuzey İsrailde Akdeniz ile Taberiye Gölü arasında kalan bölge

Celile, kuzey İsrail'de bulunan bir bölgedir. Celile, geleneksel olarak Yukarı Celile ve Aşağı Celile şeklinde ikiye ayrılmış tepelik bölgeye atfedilir. Günümüzde, İsrail'deki Karmel Dağı'nın kuzeydoğusundaki bölgeyi kastetmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">İzak Rabin</span> 5. İsrail başbakanı

İzak Rabin, İsrailli asker ve politikacı. İsrail’in 5. Başbakanı olan Rabin, 1974-77 yılları arasında ve 1992 ile 1995 yılındaki suikastına kadar olan süre olmak üzere iki dönem başbakanlık yaptı.

Güçlükonak Katliamı, 15 Ocak 1996 tarihinde Şırnak'ın Güçlükonak ilçesinde 11 köylünün bir minibüs içerisinde kurşunlanıp, yakılmasıyla sonuçlanmış katliam.

<span class="mw-page-title-main">Emin el-Hüseynî</span> Filistinli Müslüman lider

Muhammed Emin el-Hüseyni, Filistinli bir Arap milliyetçisi ve Filistin Mandası'nda Müslüman liderdi. 1921-1948 yılları arasında Kudüs başmüftüsü olarak görev yapmış ve Arap Yüksek Komitesi'nin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Srebrenitsa Soykırımı</span> Sırpların Müslüman Bosnalılara uyguladığı soykırım veya Hırvat Soykırımı

Srebrenitsa Soykırımı, 1991–1995 Yugoslavya İç Savaşı'nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Srebrenitsa'ya karşı giriştiği harekât esnasında Temmuz 1995'te yaşanan ve en az 8.372 Müslüman Boşnak erkek ve çocuğun Bosna–Hersek'in Srebrenitsa kasabası ve çevresinde, Ratko Mladić komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Sırp ordusu tarafından sistematik olarak öldürülmesidir. Katliamda bir kısım kadın ve küçük yaşta çocuğun da öldürüldüğü, belgelerle kanıtlanmıştır. Kırıma, Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun yanı sıra "Akrepler" olarak tanınan Sırbistan özel güvenlik güçleri de katılmıştır. Birleşmiş Milletler, Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına karşın 400 silahlı Hollanda barış gücü askerinin varlığı katliamı önleyememiştir.

<span class="mw-page-title-main">Muratağa, Sandallar ve Atlılar Katliamı</span>

Muratağa, Sandallar ve Atlılar Katliamı, 14 Ağustos 1974 tarihinde EOKA-B tarafından Kıbrıs'ın Muratağa, Sandallar ve Atlılar köylerinde Kıbrıs Türklerine karşı gerçekleştirilen katliam. Katliamda en genci 16 günlük, en yaşlısı ise 95 yaşında olmak üzere silahsız 126 Türk öldürülmüştür. 1960 nüfus sayımına göre üç köyün toplam nüfusu 248'di. Fakat halkın bir kısmı çeşitli nedenlerden göç etmişti. Katliamlara ilişkin anma günü tektir ve 14 Ağustos'tur. Bunun sebebi üç köyün birbiri ardına basılmasıdır. Muratağa ve Sandallar köylüleri aynı toplu mezara gömülmüştür ve mezardan toplam 89 kişi çıkarılmıştır. Muratağa ve Sandallar köyleri ile Atlılar köyünde yapılan katliamlar yine de bazen ayrı ayrı ele alınır. Katliamın Türk birlikleri tarafından keşfi ve cesetlerin bulunması 1/2 Eylül 1974 tarihinde gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Belzec imha kampı</span>

Belzec, Polonya'nın güney doğusunda bulunan Nazi Almanyası tarafından II. Dünya Savaşı yıllarında özellikle Çingene soykırımı (Porajmos) ve Yahudi soykırımı (Holokost) için kullanılmış imha kampı ve toplama kampı. Günümüzde Polonya'nın Lublin Voyvodalığı'nın güney sınırına yakın bir köyde bulunmaktadır. Auschwitz-Birkenau ve Treblinka'nın ardından en büyük katliamın yaşandığı üçüncü toplama ve imha kampıdır.

<span class="mw-page-title-main">Edib Çiçekli</span> Suriyeli asker ve siyasetçi (1909-1964)

Edib el-Çiçekli Suriye askeri lideri ve 1953'ten 1954'e kadar Suriye Devlet Başkanıydı.

Israelitische Kultusgemeinde Wien, Viyana'nın Ortodoks Yahudi cemaatini temsil eden bir organdır. Adı IKG olarak kısaltılan kuruluşun günümüzde yaklaşık 7000 üyesi vardır. Tarih boyunca kuruluş, Avusturya Yahudilerinin neredeyse tamamını temsil etmiştir.

Palmaḥ, geçmişte Haganah'ın elit savaş birimine verilen isimdi. 15 Mayıs 1941 tarihinde kurulan Palmach, Filistin Mandası döneminde, Yahudi toplumunun (Yishuv) yeraltı ordusu olmuştur. Birim, İsrail Bağımsızlık Savaşı başladığında, 2000 erkek ve kadına, üç savaş tugayına ve yardımcı hava, deniz ve istihbarat birimlerine sahipti. İsrail ordusu kurulduktan sonra, Palmach'ın üç tugayı dağıtıldı. Bu ve siyasi bazı nedenlerden dolayı, birçok kıdemli Palmach subayı 1950 yılında istifa etti. Palmach, askeri katkılarının yanı sıra, İsrail kültürü ve değerler sistemine büyük katkılarda bulunmuştur. Üyeleri, uzun yıllar boyunca İsrail ordusu komutanlığının belkemiğini oluşturmuştur ve ayrıca, İsrail'de siyaset, edebiyat ve kültür'e önemli isimler kazandırmıştır.

Karadağlı Katliamı ya da Karadağlı'nın İşgali, Karabağ Savaşı sırasında Ermeni birlikleri Hocavend Rayonu'nun Karadağlı köyünü ele geçirince yaşandı. 20 ila 90 sivil öldürüldü ve birçoğu tutuklandı.

Kuşkonar ve Koçağılı köylerinin bombalanması, 26 Mart 1994'te Şırnak ilindeki Kuşkonar ve Koçağılı köylerine yapılan TSK tarafından yanlışlıkla bombalama sonucu 38 Kürt sivilin öldüğü ve köylerin yok edildiği olay.

<span class="mw-page-title-main">Karatepe Katliamı</span>

Karatepe Katliamı, 18 Şubat 1922 gecesi Yunan ordusu tarafından Aydın'ın yaklaşık 400 nüfuslu Karatepe köyünde insanların evlerinin içinde vurularak ve camilerin içine doldurulup camiler ateşe verilerek hamile kadınlar, çocuklar ve yaşlılar dahil 200'den fazla veya 385 kişinin öldürüldüğü katliam.

<span class="mw-page-title-main">Wawer katliamı</span>

Wawer katliamı, 26 Aralık 1939'u 27 Aralık'a bağlayan gece, Polonya'nın Wawer kentinin Alman işgalcileri tarafından 107 Polonyalı sivilin infaz edilmesi ile anılan olay. İnfaz, iki Alman askerinin iki adi suçlu tarafından çıkan çatışmada öldürülmesine bir tepkiydi. Wawer ve komşu Anin'de yaşayan 16 ila 70 yaş arasındaki tüm erkeklerin rastgele tutuklanması emri verildi. Bunun sonucunda çatışmayla ilgisi olmayan 120 erkek toplandı ve aceleyle bir göstermelik duruşma düzenlendi. 114'ü "suçlu" ilan edildi ve ölüm cezasına çarptırıldı. Diğerleri ise ölüleri gömmekle görevlendirildi. Toplamda 107 kişi öldürüldü ve 7 kişi, yaralandıkları ve daha sonra öldürülmedikleri için hayatta kaldı.

Ras Sudr katliamı 8 Haziran 1967'de Altı Gün Savaşı sırasında İsrail Savunma Kuvvetleri'ne bağlı bir paraşütçü birliğin Ras Sudr'ı işgal etmesinin hemen ardından gerçekleşen ve en az 52 Mısırlı savaş esirinin katledildiği katliamdır.

Hayfa Petrol Rafinerisi katliamı, 30 Aralık 1947 tarihinde İngiliz Filistin Mandası'nda meydana gelen ve hem Arap hem de Yahudi sivil işçilerin öldüğü katliamdır.

Ebu Şuşa katliamı, 13-14 Mayıs 1948 tarihlerinde Barak Operasyonu sırasında Siyonist Givati Birliği’nin Ebu Şuşa bölgesine yaptığı saldırısı sırasında gerçekleştirmiş olduğu katliamdır. 60 ila 70 sivil köylü katledilmiş, bir kadın esir ise tecavüz girişimine uğramıştır.