İçeriğe atla

Hula Gölü Muharebesi

Hula Gölü Muharebesi
Haçlı Seferleri
TarihHaziran 1157
Bölge
Hula Vadisi (günümüzde İsrail)
Sonuç Zengî zaferi
Taraflar
Kudüs Krallığı
Tapınak Şövalyeleri
Zengîler
Komutanlar ve liderler
III. Baudouin
İbelinli Hugh (esir)
Bertrand de Blanchefort (esir)
Eudes de Saint-Amand (esir)
Nûreddin Mahmud Zengî
Güçler
Bilinmiyor Bilinmiyor
Kayıplar
Bilinmiyor fakat ciddi Bilinmiyor

Hula Gölü Muharebesi, Haziran 1157'de Kudüs Kralı III. Baudouin liderliğindeki bir Haçlı ordusu, Halep ve Şam emiri Nûreddin Mahmud Zengî tarafından pusuya düşürülüp ve ağır bir yenilgiye uğratılmasıdır. Kral ve bazı savaşçılar yakındaki bir kaleye kaçarken, çok sayıda kişi öldürülmüş veya esir alınmıştır. Latin Kudüs Krallığı, rakipleri hastalanıp zaferini sürdüremeyince daha büyük bir hasardan kurtulmuştur. Hula Vadisi, günümüzde İsrail'in kuzeydoğu kesiminde yer almaktadır. Savaş sırasında bölge Kudüs Krallığı'na aitti.

Arka plan

1154'te Nûreddin Mahmud Zengî, Şam'ı ele geçirme ve Suriye'yi bir Zengi imparatorluğuna dönüştürme hedefine ulaşmıştı. Haçlı devletleri (Kudüs Krallığı, Trablus Kontluğu ve Antakya Prensliği), bir grup Müslüman emirlikle karşı karşıya gelmek ve onları birbirine düşürmek yerine, varlıklarına yönelik birleşik bir tehditle karşı karşıya kalmıştı.

Şamlılar her yıl Frankların toprakları üzerinde bulunan ve izinlerini aldıkları Banias bölgesinde büyük sürüleri otlatırlardı. Şubat 1157'de Baudouin akılsızca onlara saldırdı ve krallığının borçlarını ödemek için hayvanlara el koydu. Bu saldırganlık eylemi ateşkesi ihlal etti. Çileden çıkan Nureddin, hemen civardaki Franklara baskınlar düzenlemeye başladı.[1]

Muharebe

Nureddin, Hermon Dağı'nın eteğindeki müstahkem Banias kasabasını kuşattı. Haziran ayında, Kudüs Kralı III. Baudouin bir Frank ordusu topladı ve Banias ile onun Hospitalier Şövalyeleri savunucularının yardımına koştu. Baudouin ve şövalyeleri, Şeria Nehri vadisinin yukarısındaki Hula Gölü yakınında kamp kurarken, Nureddin komutasındaki güçler tarafından baskına uğrayıp mağlup oldular. Tarihçi Surlu William, "Latin kampında nöbet tutulmadığını" kaydetmiştir.[2] R. C. Smail, bu aksiliğin Baudouin'in "düşmanın yakınındayken dikkatsizliğinden ve normal önlemleri almamasından" kaynaklandığını yazar.[3] Baudouin ve hayatta kalan askerleri yakındaki Safed kalesine sığınmışlardır.[4] Kayıplar önemliydi. Kral Baudouin yakalanmaktan zar zor kurtulurken, İbelinli Hugh,Bertrand de Blanchefort ve Eudes de Saint-AmandNureddin tarafından yakalandılar.[5] Nureddin, Frankların başlarını ve esirlerini Şam sokaklarında birbirine bağlayarak gezdirmiştir.[5] İbnü'l-Kalanisi, Şam'da bir zafer kutlamasında birçok Haçlı esirin ve kopmuş kafanın sunulduğunu yazmıştır.[6]

Çatışmada yaşanan ağır kayıpların ötesinde, Hristiyanların yenilgisinin çok az sonucu oldu. Banias 1164 yılına kadar Latin toprağı olarak kaldı. Nureddin zaferinden kısa süre sonra hastalanmış ve onun yokluğunda Baudouin kuzey Suriye'ye bir sefer düzenlemiştir. Franklar, Şaizar kuşatmasında başarısız oldular ancak 1157 kışında Harim kalesini Antakya Prensliği adına geri aldılar. Bu, Nureddin'in 1164'teki Harim Muharebesi'nde Haçlılar karşısında ezici zaferine zemin hazırlamıştır. Ancak bir sonraki çatışma 1158'deki Butaiha Muharebesi olacaktır.

Kaynakça

Özel
  1. ^ Oldenbourg, p 349
  2. ^ Smail, p 124
  3. ^ Smail, p 133
  4. ^ Robinson, 1856, p. 426
  5. ^ a b Schrader, Helena. The Holy Land in the Era of the Crusades: Kingdoms at the Crossroads of Civilizations, 1100–1300. 27 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. N.p.: Pen and Sword, 2022.
  6. ^ Oldenbourg, p 350
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Krallığı</span> Birinci Haçlı Seferinden sonra Katolikler tarafından Kudüs ve çevresinde kurulan bir devlet (1099–1291)

Kudüs Latin Krallığı veya Kudüs Haçlı Krallığı, 1099'da I. Haçlı Seferi'nden sonra Katolikler tarafından Kenan'da kurulmuştur. Batı Avrupa krallıklarıyla yakın bağlantıları vardı ama küçük bir krallıktı ve finansal ve askeri destekten yoksundu. En geniş sınırlarına ulaştığında Lübnan'dan Sina Yarımadası'na kadar uzanıyordu. Başlangıçta Müslümanlarda korku oluşturmuştu ama sonradan "Cihad" kavramının oluşmasıyla birlikte topraklarını kaybetmeye başlamıştır. Kudüs'ün 1187'de Selahaddin Eyyubi tarafından alınmasıyla toprakları Akdeniz kenarında küçük bir kıyı şeridine dönüşmüştür ve Memlüklerin Akka'yı 1291'de almasıyla tarihe karışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Haçlı Seferi</span> 1147–1149 yılları arasında gerçekleşen Haçlı seferi

İkinci Haçlı seferi, 1147-1149 yılları arasında gerçekleşen Haçlı Seferleridir.

<span class="mw-page-title-main">Nûreddin Mahmud Zengî</span>

Nûreddin Mahmud Zengî, Büyük Selçuklular'ın Haleb Atabeyi.

<span class="mw-page-title-main">Urfa Kontluğu</span>

Urfa Kontluğu veya Edessa Kontluğu, Birinci Haçlı seferi sonucu 12. yüzyılda Urfa şehri ve civarında Haçlılar tarafından kurulmuş bir devlettir. Kurucusu, daha sonra Kudüs kralı olacak olan I. Baudouin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Antakya Prensliği</span> 1098-1268 arası Levanttaki Haçlı devleti

Antakya Prensliği, Birinci Haçlı seferi sonrasında Antakya kenti civarında Haçlılar tarafından kurulmuş bir devletti.

<span class="mw-page-title-main">III. Baudouin</span>

III. Baudouin 1143 ve 1162 yılları arasında Kudüs merkezli Kudüs kralı idi. Melisende ve V. Foulques'ın en büyük oğulları ve II. Baudouin'in torunuydu.

<span class="mw-page-title-main">İlgazi Bey</span>

İlgazi Bey veya tam ismiyle Necmeddin İlgazi bin Artuk, Türk asker ve yönetici.

<span class="mw-page-title-main">Theodora Komnini (Kudüs kraliçesi)</span> Kudüs Kraliçesi

Theodora Komnini ya da Comnena, Bizans İmparatoru I. Manuil'un yeğeni, Kudüs Kralı III. Baudouin'in eşi.

<span class="mw-page-title-main">I. Baudouin (Kudüs kralı)</span>

Kudüs Kralı I. Boudouin, (d. 1058, Aşağı Lorraine – ö. 2 Nisan 1118, El Ariş, Birinci Haçlı Seferi liderlerindendir. Sonra Edessa Kontluğu kontu ve abisi Godefroy de Bouillon liderliğindeki Haçlılar tarafından kurulan Kudüs Krallığı'nın ilk kralı.

<span class="mw-page-title-main">II. Baudouin</span>

II. Baudouin Bourglu (diğer adı Baudouin Bourglu veya Baudouin Bourcqlu. Doğumda: Baudouin de Rethel., 1100-1118 yılları arasında ikinci Edessa kontu ve 1118 - 21 Ağustos 1131 yılları arasında Kudüs Kralı.

Tuğtekin veya tam adıyla Zahireddin Tuğtekin, Türk asıllı asker ve Büyük Selçuklu Devleti altında, 1097 - 1128 arasında, Suriye Selçuklu Devleti Şam Emiri ve sonra aynı devlete tabi Böriler Şam Atabeyi olan yönetici. Kalıtsal Şam Atabeyleri olan Böriler hanedanı kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">II. Joselin</span>

II. Joselin, Urfa Kontluğu'n dördüncü ve son kontu.

<span class="mw-page-title-main">Şam Kuşatması (1148)</span>

Şam Kuşatması, İkinci Haçlı Seferi sırasında 24 ile 29 Temmuz günleri arasında gerçekleşmiştir. Mutlak haçlı yenilgisiyle sona erdi ve haçlı seferinin parçalanmasına yol açtı. Papa III. Eugenius ve Bernard de Clairvaux'ın İkinci Haçlı Seferi çağrısına yanıt olarak Kutsal Topraklar'a yürüyen iki ana Hristiyan güce, Fransa kralı VII. Louis ve Almanya kralı III. Konrad komuta etti. Her ikisi de takip eden aylarda Anadolu boyunca yürüyüşleri sırasında felaket ile karşılaştılar ve ordularının çoğu yok edildi. Haçlı seferinin asıl odağı Urfa idi, fakat Kral III. Baldwin ve Tapınak Şövalyeleri'nin tercihi Şam'dı. Akka Konsili'nde Fransa, Almanya ve Kudüs Krallığı'nın önde gelenleri Haçlıların Şam'a yönelmesine karar verdiler.

<span class="mw-page-title-main">Afrin Muharebesi</span>

Afrin Muharebesi - 29 haziran 1149 yılında Raymund de Poitiers ve Ali ibn-Vafa'nın komutasındaki birleşik Antakya Prensliği ve Haşhaşilerin ordusu ile Suriye atabek birliklerinin müttefik haçlı ordusunu yok ettiği, Antakya' yı yağmaladığı ve Hristiyan prensliğinin doğu topraklarını işgal'den kurtardığı muharebelerden biridir.

El-Sinabra Muharebesi (1113), Kudüs Kralı I. Baudouin liderliğindeki bir Haçlı ordusu, Selçuklu Sultanı tarafından gönderilen ve Musul emiri Mevdud bin Altuntegin tarafından komuta edilen bir Müslüman ordusu tarafından yenilgiye uğratıldı.

Ağustos 1150'de Antep Savaşı'nda, Kudüs Kralı III. Baldwin tarafından komuta edilen bir Haçlı kuvveti, Halepli Nûreddin Mahmud Zengî'nin saldırılarını püskürttü ve Edessa ilçesinin Latin Hristiyan sakinlerini tahliye etti. Bu hem taktiksel bir zafer hem de Haçlılar için stratejik bir yenilgiydi.

Şayzar Muharebesi, 1111'de Kudüs Kralı I. Baudouin komutasındaki bir Haçlı ordusu ve Mevdud bin Altuntegin liderliğindeki bir Selçuklu ordusu arasında taktik bir beraberlik ile sonuçlanan çatışmadır. Haçlı kuvvetleri geri çekilmiştir.

Hab Muharebesi , 14 Ağustos 1119'da Kudüs Kralı II. Baudouin'in komutasındaki bir Haçlı ordusu, Mardin'den İlgazi Bey liderliğindeki bir Müslüman ordusuna karşı tartışmalı bir zafer kazandı, çünkü Müslüman ordusu da bunu bir zafer olarak kabul etmiştir. Çatışma, sadece haftalar önce feci bir yenilgiye uğrayan Antakya Prensliği'ni istikrara kavuşturdu. II. Baudouin, İlgazi Bey tarafından fethedilen tüm kaleleri geri almayı başardı ve Antakya üzerine yürümesini engelledi.

<span class="mw-page-title-main">Sarmin Muharebesi</span> 1115de muharebe

Sarmin Muharebesi, ayrıca Tell Danith Muharebesi olarak da bilinir, 14 Eylül 1115'te Roger de Salerno'nun Haçlı ordusu, Porsuk komutasında ki Selçuklu ordusunu şaşırtıp, bozguna uğratmasıyla gerçekleşmiştir. Aynı zamanda Birinci Tell Danith Muharebesi olarak da bilinir ve onu İkinci Tell Danith Muharebesi olan 1119 Hab Muharebesi'nden ayırır.

<span class="mw-page-title-main">Aşkelon Kuşatması</span> 1153 Orta Çağ muharebesi

Aşkelon Kuşatması 1153'te gerçekleşmiş ve Mısır'ın kalesinin Kudüs Krallığı tarafından ele geçirilmesiyle sonuçlanmıştır.