İçeriğe atla

Hukuk Savaşı

Hukuk Savaşı (Rusça: Война законов, Voyna zakonov),[1] Sovyetler Birliği'nin son yıllarında Sovyetler Birliği'nin merkezi hükûmeti ile Sovyet Rusya ve diğer Sovyet cumhuriyetlerinin hükûmetleri arasındaki "Egemenlik geçit töreni" sırasında yaşanan çatışmalar dizisiydi. Çatışmalar, Sovyetler Birliği'nin dağılmasına katkıda bulundu. Sovyet Genel Sekreteri Mihail Gorbaçov ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri üzerindeki kontrollerini resmen serbest bırakmaya karar verdiklerinde, tek tek hükûmetler kendi bölgelerinde kendi egemenliklerini ve hakimiyetlerini yeniden savunmaya başladılar. Bu, kendi yasalarını Sovyet merkezi hükûmetinin yasalarından ayırmayı ve vergi ödemeyi reddetmeyi içeriyordu. Bu olaylar Sovyetler Birliği'nin ekonomik olarak daha da kötüleştirdi ve özellikle bu durum 1991'deki çöküşünde önemli bir rol oynadı.

Erken dönem çatışmalar

1989-1991'de Sovyet hükûmeti ve Sovyet cumhuriyetleri arasında yasama alnında kilitlenme yaşandı. Birçok yasa, cumhuriyetlerin hükûmetleri tarafından, onlara kendi toprakları üzerinde yargı yetkisi veren ve anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle uygulanmadı. Bu durum, anayasanın cumhuriyetleri mi yoksa Moskova'yı mı üstün kıldığı konusunda sürekli bir çatışmaya yol açtı.

Cumhuriyetler kendi bölgeleri üzerinde egemenlik iddiasında bulunmaya başladılar: ilki 1988'de Estonya'ydı. 1990'da Estonya'yı diğer 14 Sovyet devleti izledi. Rusça yerine ana diller yeniden kabul edildi. Bu, Rus vatandaşlarından oluşan bazı büyük şehirleri yabancılaştırdı ve bu da daha küçük cumhuriyetler yaratma girişimlerine yol açtı. Yeni hükûmetler, Moskova'nın çıkardığı yeni yasaları reddederek ve kendi yasalarını oluşturarak yasalar savaşını sürdürdüler. Bazen cumhuriyetlerin çıkardığı yasalar çelişkili olsa da, bunlar büyük ölçüde Moskova'da kabul edilenlerle neredeyse aynıydı. Cumhuriyetler adeta "paralel güç" olarak adlandırılabilecek bir sistem oluşturdular.[2][3]

Örneğin, Müslüman Tatarların çoğunlukta olduğu Tataristan, 1990'da kendi kaderini tayin hakkıyla bağımsız bir devlet ilan etti ve büyük petrol rezervlerine sahip olduğunu iddia etti. Rusya'nın 89 bölgesinin çoğunda olduğu gibi, kendisini Rus yasalarından ve Rus vergilerinden muaf tuttu.[4]

Sovyetler Birliği'nin dağılması

Bölünmeler giderek daha belirgin hale geldikçe, Sovyet hükûmeti statükoya geri dönmekten bahsetmeye başladı. Gorbaçov, Sovyetler Birliği'ni birliğini korumak için Birlik Antlaşması'nın cumhuriyetlere kendi işleri üzerinde daha fazla kontrol sağlamak, onları Birlik'te tutmak için yapıldığı belirterek ademi merkeziyetçiliği ve anayasa değişikliklerini askıya alarak pratiğe dönüştürdü. Ancak, karar geç alınmıştı ve cumhuriyetler önceki tutumunu korumaya devam etti.

Oluşan iktidar boşluğu, kendisine destek sağlamaya çalışan ve Gorbaçov'u kınayan Boris Yeltsin'in gelişiyle doldu. Kremlin ve Gorbaçov, Yeltsin'i ve onun sözlerini kınayarak yanıt verdi.[5]

Hükûmet karşıtı duygular, Gorbaçov'un devrilme girişimini içeren Ağustos Darbesi'nden daha da etkilendi. Bastırıldı, ancak istikrarsızlık Gorbaçov'un gücünü büyük ölçüde azalttı. Durumun kontrolü günden güne cumhuriyetlere doğru kaydı ve Litvanya, Letonya ve Estonya'ya bağımsızlık verildi. Rusya, Ukrayna ve Beyaz Rusya arasında imzalanan Belavezha Anlaşması ile Sovyetler Birliği'nin resmen sona erdiği ilan edildi. İmzanın sonucu, halen varlığını sürdüren Bağımsız Devletler Topluluğu ve Gorbaçov'un istifası oldu. Yerine Rusya'nın yeni lideri Yeltsin geçti.

Yeni Rusya'daki sorunlar

Yeltsin'in yükselişi zamanında ve Rusya için yeni bir geleceği ifade ediyor gibi görünse de, Rusya'nın devamı için hayati önem taşıyan yasaların uygulanmasında önemli bir muhalefetle karşılaştı. SSCB döneminde hükûmette olan üyeler büyük ölçüde iktidardan uzaklaştırıldı ancak birçok Sovyet milliyetçi bir duruşa geçip konumlarını koruyabildi.

Yeni hükûmet kendini yeniden düzenledikten sonra, Yeltsin kendisini kendisine Rusya'yı uygun gördüğü şekilde değiştirme olanağı sunması gereken bir konumda buldu, ancak bu Rus Parlamentosu tarafından baltalandı. Yeltsin ile parlamento arasında, hükûmetin alt kademelerine de sıçrayan bir başka hukuk savaşı başladı. Parlamentoyu pasifize etmenin bir yolunu bulması için baskı gören Yeltsin, hukuk savaşını kazanmak için Federal Antlaşma'nın imzalanmasıyla tebaa bölgelerine büyük tavizler verdi. Hatta Rusya'ya bağlı cumhuriyetlere daha fazla yetki veren Rus Anayasası'nın oluşturulmasıyla daha da ileri gitti.[6]

Gürcistan-Abhazya Savaşı

Kafkasya'da, Avrupa ve Asya sınırındaki bir ülke olan Gürcistan, son yıllarda sık sık çatışma kaynağı olmuştur. Kendisi ile kısmen tanınan Abhazya ve Güney Osetya cumhuriyetleri arasında çatışmalar çıktı. Gürcistan ile Abhazya arasında süregelen savaş, bölgesel güç olan Rusya'nın mükerrer müdahaleleriyle sonuçlanmıştır.

Abhazya aslen Sovyet Gürcistan'ın bir parçasıydı. Gürcülerin Abhazya'ya nüfus aktarması Abhazya'da milliyetçi korkuları artırdı. Moskova'ya ayrılmaya izin verilmesi için verilen dilekçeler yanıtsız kaldı, ancak kısa bir sonra Abhazlara yönelik tercihli bir politika ortaya çıkmaya başladı. Özellikle yumuşama sırasında ortaya çıkan etnik gerilim, yaklaşmakta olan savaşın bir işaretiydi.

1980'lerin sonlarında, Sovyetler Birliği yakın çöküşünün işaretlerini vermeye başladı. 1988'de her iki ülkede de çok sayıda ulusal hareketin oluşması, genellikle birbirlerini tehdit etmelerine neden oldu. Gürcistan, Abhazlar pahasına Rusya'dan ayrılma hareketine başladı. Buna karşılık, Abhazlar resmi olarak Gürcistan'dan ayrıldıklarını duyurdular.

9 Nisan 1989'da Sovyet müdahalesi "Tiflis Katliamı" ile sonuçlandı. Müdahale sonrasında Abhazları Sovyet yanlısı, Gürcüleri ise antikomünist olarak gösterme çabası, Abhazları Gürcistan'dan daha da uzaklaştırdı. Bu dönem aynı zamanda Gürcistan ve Abhazya arasındaki bir hukuk savaşıydı.[7]

Rusya'nın Modern Hukuk Savaşı

Kurucu cumhuriyetler, Sovyet çöküşünden sonra büyük miktarda özerklik ve egemenlik elde etmiş olsalar da, anayasaları onları şu ya da bu biçimde Rusya ile birleşmiş olarak görüyordu. Vladimir Putin'in 2000 yılında cumhurbaşkanlığına yükselmesi, "birleşik" bir Rusya'nın oluşmasını yani yeniden entegrasyonu zorlayan çeşitli düzenlemelerin geçmesine yol açtı.

Tataristan, bölgesel özerkliğe giden yolu açan cumhuriyetti. Bu duruş, Rusya cumhurbaşkanının bir cumhuriyetin herhangi bir liderini görevden alabileceği ve bölgenin Moskova'daki mahkeme kararlarına iki kez uymayı reddetmesi halinde cumhuriyetin yasama organını feshedebileceği "federal müdahale" olarak bilinen yasanın oluşturulmasıyla tehlikeye girdi.

Tataristan, Rus hükûmetiyle daha yakın ilişkiler geliştirmek için anayasasını yeniden yazmak zorunda kaldı. Başkent Kazan, bu uzlaştırıcı hamleleri yaptı, ancak bazı biçimlerde bir şekilde bağımsız kaldı. Ancak halk arasında milliyetçi hareketler filizlendi ve Tataristan'ın yeniden bütünleşmesi çekişme ve çatışmalarla dolu bir hal aldı.[8]

Kaynakça

  1. ^ http://slovari.yandex.ru/dict/jurid/article/jur1/jur-1049.htm 19 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Война законов
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Ocak 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2021. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2021. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2021. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2021. 
  7. ^ http://cria-online.org/5_3.html%7Caccessdate=25 Nisan 2009[]
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mihail Gorbaçov</span> 1985ten 1991e kadarki Sovyetler Birliği lideri

Mihail Sergeyeviç Gorbaçov, 1985'ten 1991'de ülkenin dağılmasına kadar Sovyetler Birliği'nin son lideri olarak görev yapan Rus siyasetçidir. 1985'ten itibaren Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri ve ayrıca 1988'den itibaren devlet başkanı, 1988'den 1989'a kadar Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanı, 1989'dan 1990'a kadar Yüksek Sovyet Başkanı ve 1990'dan 1991'e kadar Sovyetler Birliği'nin tek devlet başkanı olarak görev yaptı. İdeolojik olarak Gorbaçov, başlangıçta Marksizm-Leninizm'e bağlıydı ancak 1990'ların başında sosyal demokrasiye yöneldi.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya</span> Güney Kafkasyada kısmen tanınan devlet

Abhazya, Gürcistan'ın kuzeybatısında, Karadeniz'in doğusunda yer alan tarihsel bölgedir. Abhazya adı, tarihsel bölge dışında, de facto Abhazya Cumhuriyeti ile Gürcistan'a bağlı Abhazya Özerk Cumhuriyeti'ni de ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Abhazlar</span> Güney Kafkas halkı

Abhazlar Abhazya’da yaşayan Kuzeybatı Kafkasya halkı. Abhazya dışında en büyük Abhaz nüfusu Türkiye’dedir. Türkiye’deki Abhazların ataları 19. yüzyılda diğer Kafkas halklarıyla birlikte Ruslar tarafından sürgün edilmiştir. Ayrıca Rusya, Kazakistan ve Ukrayna’da da Abhaz nüfusu vardır. Kuzey Kafkasya’da yaşayan Abazalar ile Abhazların aynı kökenli olduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan tarihi</span>

Gürcistan tarihi, Gürcistan'da tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan dönem boyunca yaşanan olayları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Boris Yeltsin</span> Rusyanın ilk devlet başkanı (1991–1999)

Boris Nikolayeviç Yeltsin, Rusya'nın ilk başbakanı ve devlet başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Sohum</span> Abhazya Cumhuriyetinin başkenti

Sohum, Karadeniz kıyısında bulunan bir şehir. Abhazya Özerk Cumhuriyeti'nin de başkentidir. Osmanlı dönemindeki adı Sohumkale'ydi.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti</span> 1918 - 1921 yılları arası var olmuş ülke

Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, Gürcistan'ın 1918-1921 arasında bağımsız olduğu dönemdeki adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Gürcistan Savaşı</span>

Rusya-Gürcistan Savaşı, Ağustos 2008 tarihinde Güney Osetya - Rusya - Gürcistan ve son olarak Abhazya'nın katılımı ile aralarında gerçekleşen gerilim ve çatışmalarla başlayan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan-Güney Osetya çatışması</span>

Gürcistan - Güney Osetya Sorunu, Gürcistan ve de facto olarak bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya arasında, 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılması ile başlayan ihtilaflardır.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya Özerk Cumhuriyeti</span>

Abhazya Özerk Cumhuriyeti, Gürcistan tarafından Abhazya'nın tek ve yasal hükûmeti olarak tanınan yönetimdir. Abhazya, uluslararası alanda tanınırlığı sınırlı da olsa, 1990'ların başından beri de facto olarak Gürcistan'dan bağımsızdır. Abhazya Savaşı nedeniyle Tiflis'te olan sürgün hükûmetinin başkanı, Mayıs 2019'da seçilen Ruslan Abashidze'dir.

<span class="mw-page-title-main">1991 Sovyetler Birliği darbe girişimi</span> Sovyetler Birliği hükûmeti üyesi bir grup tarafından yapılan başarısız darbe girişimi

1991 Sovyetler Birliği darbe girişimi, Sovyetler Birliği hükûmeti üyesi bir grubun ülkede denetimi Sovyet Cumhurbaşkanı Mihail Gorbaçov'dan alma teşebbüsüdür. Darbeciler Sovyetler Birliği Komünist Partisinin sol kanadında yer almakta ve Gorbaçov'un reform programının çok ileri gittiğini düşünerek yeni imzalanacak olan birlik antlaşmasının ülkenin sonunu getirdiğine kanaat getirmişlerdi. Darbe sadece 3 gün sürdükten sonra Gorbaçov tekrar iktidara dönse de olay Sovyetler Birliği'ndeki dengeleri altüst edecek ve hem ülkenin hem de SBKP'nin sonunu getirecektir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nin dağılması</span> Sovyetler Birliğinin dağılması

Sovyetler Birliği'nin dağılması, 25 Aralık 1991 tarihinde Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov'un istifa etmesinin ardından Sovyetler Birliği'ni teşkil eden cumhuriyetlerin bağımsızlığını kazanmalarıyla 26 Aralık 1991'de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin dağıldığı olaydır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan İç Savaşı</span>

Gürcistan İç Savaşı, Gürcistan içindeki azınlıkları ve özerk bölgelerin Güney Osetya'daki (1988-1992) ve Abhazya'daki (1992-1993) sıcak çatışmalarını; 21 Aralık 1991 ile 6 Ocak 1992 arası demokratik bir seçimle iktidar gelen Zviad Gamsahurdia'ya yapılan darbe süreçlerini ve ardından tekrar demokrasiye dönme (1993) süreçlerini kapsar. Bu sürecin sonunda Zviad Gamsahurdia ve taraftarları tamamen yenilmiş, Güney Osetya ve Abhazya de-facto bağımsızlıklarını kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya pasaportu</span>

Abhazya pasaportu, Abhazya Cumhuriyeti vatandaşlarına yurt dışına seyahat ve ülke içerisinde kimlik bilgisi sağlamak amacıyla verilen pasaporttur. Abhazya sadece Rusya, Nikaragua, Venezuela ve Nauru tarafından tanındığı için Abhazyalılar diğer ülkelere seyahat için Rus pasaportunu kullanmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">1991 Sovyetler Birliği referandumu</span>

Sovyetler Birliği'nde 1991 Referandumu, 17 Mart 1991'de Sovyetler Birliği’nin korunması için yapılan referandum. Referandumda halka "eşit ve egemen cumhuriyetlerin yenilenmiş federasyonu olarak Sovyetler Birliği’nin korunmasını uygun görüyor musunuz?" sorusu yöneltilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Kuruluş Antlaşması</span> Sovyetler Birliğinin kurulduğu 1922 tarihli belge

Sovyetler Birliği Kuruluş Antlaşması, genellikle Sovyetler Birliği olarak bilinen Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) resmi olarak kurulduğu anlaşmadır. De jure birkaç Sovyet cumhuriyetinin birliğini yasalaştırdı ve yeni bir merkezileştirilmiş federal hükûmet kurdu burada anahtar işlevler Moskova'da merkezileştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Kryuçkov</span>

Vladimir Aleksandroviç Kryuçkov, Sovyet devlet adamı. Sovyetler Birliği İstihbarat ve Devlet Güvenlik Komitesi KGB'nin 1988-1991 yıllarında görev yapmış başkanı. Politbüro üyesi.

Abhazya'da turizm, Gürcistan hükûmetinin yabancıların işgal altındaki bölgelere izinsiz girmelerini yasaklaması nedeniyle Gürcistan hukuku kapsamında yasadışıdır, çünkü Gürcistan tartışmalı bölgedeki güvenliği temin edemez. Bununla birlikte, Karadeniz'deki Abhazya sahilleri, Gürcülerin kontrolü altında olmayan Abhazya-Rusya sınırının Rus tarafından gelen turistler için erişilebilir olmaya devam etmektedir. Düşük fiyatlar ve vize zorunluluğu bulunmaması, özellikle Türkiye, Mısır, Bulgaristan ve diğer popüler Rus turistik yönlerinde tatil yapamayan Rus turistleri kendine çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Soçi çatışması</span> Rus iç savaşı

Soçi çatışması her biri Karadeniz kenti Soçi üzerinde kontrol kurmaya çalışan karşı devrimci Rus Beyaz Ordu, Bolşevik Kızıl Ordu ve Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti arasındaki üç taraflı bir sınır çatışmasıydı. Temmuz 1918'den Mayıs 1919'a kadar değişen başarılarla süren çatışma, Rus İç Savaşı'nın bir parçasıydı ve İngiliz arabuluculuğuyla Rusya ile Gürcistan arasındaki mevcut resmi sınırın oluşması ile sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Gürcü milliyetçiliği</span>

Gürcü milliyetçiliği, Gürcistan'ın Rus İmparatorluğu'na bağlı olduğu 19. yüzyılın ortalarında gelişmeye başlayan bir milliyetçilik akımıdır. Rus İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği dönemlerinde kültür milliyetçiliği formunda olan Gürcü milliyetçiliği, 1980'lerin sonlarında ve Gürcistan'ın bağımsızlığını ilan ettiği dönemde radikal etnik milliyetçiliğe dönüştü. 2000'lerin ortalarında vatandaşlık odaklı bir milliyetçilik formuna evrildi. Bununla birlikte, birçok Gürcü arasında etnik milliyetçiliğin izleri vardır.