İçeriğe atla

Huich'on

Koordinatlar: 40°10′15″N 126°16′34″E / 40.1707°K 126.2761°D / 40.1707; 126.2761
Huichon
희천시
ÜlkeKuzey Kore
İlChagang
Nüfus
 (2008)
 • Toplam168.180[1]

Hŭich'ŏn (Korece희천; 熙川; Korece telaffuz: [hɰi.tsʰʌn]) Kuzey Kore'nin Chagang bölgesinden bulunan bir şehirdir. 2008 sayımlarına göre nüfusu 168,180 kişidir.

Tarihi

Hŭich'ŏn, Kore Savaşı ve hükûmet yardımına kadar küçük bir köydü, o zamandan beri ülkenin elektronik ve makine üretiminin merkezi konumundadır.

İdari bölümler

Hŭich'ŏn, 21 tong (mahalle) ve 12 ri (köy)'e bölünmüştür:

  • Chisin-dong
  • Chŏnp'yŏng-dong
  • Chŏnsin-dong
  • Ch'ŏngch'ŏn-dong
  • Ch'ŏngha-dong
  • Ch'ŏngnyŏn-dong
  • Hup'yŏng 1-dong
  • Hup'yŏng 2-dong
  • Kalgol-dong
  • Kalhyŏn-dong
  • Kŭmsan-dong
  • Maebong-dong
  • Namch'ŏn-dong
  • P'ungsan-dong
  • P'yŏngwŏn-dong
  • Sinhŭng-dong
  • Solmoru-dong
  • Sŏmun-dong
  • Taehŭng-dong
  • Yŏkchŏn-dong
  • Yŏkp'yŏng-dong
  • Ch'angp'yŏng-li
  • Ch'ŏngsang-ri
  • Kuksŏng-ri
  • Kwandae-ri
  • Masŏl-li
  • Myŏngdae-ri
  • Namsil-li
  • Puhŭng-ri
  • Ryujung-ri
  • Sangsŏ-ri
  • Songji-ri
  • Tongmul-li

Ulaşım

Hŭich'ŏn'a, Pyongyang'a giden açık bir kara yolu ve Manpo Line tarafından işletilen demir yolu hattıyla ulaşılır.

Ekonomi

Başlıca sanayisi otomotiv ve makine imalatıdır. Başlıca fabrikaları; Huichon Makine Üretim Fabrikası, Huichon İpek Fabrikası ve Huichon Sert Züccaciye Fabrikası'dır.

Hŭich'ŏ, iç bölgedeki stratejik konumu nedeniyle, mühimmat üretimi için de önemli bir yerdir.

Huich'on Makine Üretim Fabrikası

Kore Genel Makine Ticaret Anonim Şirketi, Kuzey Kore hükûmetinin ağır iş makineları üreticisi Huich'on Makine Üretim Fabrikası'nı ev içi kullanım ve ihracat için işletiyor. (Ancak çoğu ihracat BM ambargoları tarafından engelleniyor).

Fabrika grubu 1955 yılında kuruldu ve çelik imalatı, döküm, işleme, montaj, boyama ve paketleme gibi takım tezgahı üretim süreçlerini gerçekleştiriyor. Ürünler seri bazda ve küçük lot bazında üretilir; hassas makine aletlerinin ürettiği spline taşlama makineleri ve endüstriyel torna tezgahları bulunmaktadır.

Fabrikanın kurulması, öncelikle Mart 1951'de Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi toplantısında tartışılmıştır. Kim Il Sung, "Savaş sonucunda, kendi mühimmat ve silahlarımızı üretmemiz gerektiğini kanlı bir yenilgiyle öğrendim" dedi. Bu fabrikaların yapılması için iki bölge gösterildi: Tokch'on ve Huich'on.

Huich'on ipek değirmeni

Huichon İpek Değirmeni, antik çağlardan beri yapılan ünlü kore ipliğinin yapıldığı, devlet tarafından işletilen bir fabrikadır. Eylül 1988'de binanın yapımı tamamlandı. Chongchon Nehri kıyısında inşa edildi.

Chongchongang marka ipek iplikler birçok ülkeye ihraç edilmiş olsa da, son yıllarda BM ambargoları ipek ticaretini azaltmıştır.

Huich'on Sert Züccaciye Fabrikası

Huichon Sert Züccaciye Fabrikası ana binadan ve yaklaşık 12.000 metrekarelik bir alana kurulu bir yapıdan oluşur. Her yıl on milyondan fazla çeşit cam üretebilir.

Tesis cam füzyon fırını, pres-plastik makine, santrifüj plastik makine ve birçok hammadde içeriyor.

Fabrika ev kullanımı için çeşitli cam eşyalar üretmektedir. Pyongyang, Chagang eyaleti ve ülkenin diğer bölgelerine satış yapılır.

Hidroelektrik enerjisi

Huich'on, çevresindeki küçük hidroelektrik santralleri ve planın yedi yıl öncesinde, yani Nisan 2012'de tamamlanan önemli bir hidroelektrik santrali olan Huichon No. 2'yu içermektedir. Santralin ana amacı, Pyongyang'a (bölgenin 175 km güneydoğusu) istikrarlı bir şekilde elektrik sağlamaktır. Maksimum 300,000 kilovat güç üretim kapasitesine sahiptir.[2]

Aralık 2012'de, Huichon No. 2 Enerji Santralının ciddi yapısal sorunları olduğunu ve sızıntı yaptığını gösteren bir rapor ortaya çıktı. Sorunlar o kadar büyük ki, Pyongyang'ın günde 5 saat elektrik aldığı zamanlar oluyor. "Ücretsiz Asya Radyosu"nun raporuna göre, sadece başbakanlığa bağlı binalar, Koryo Oteli ve Changjeon St. günde 24 saat elektrik enerjisini kullanabiliyor. Sıradan insanların yaşadığı iller ise günde yalnızca beş saat elektrik kullanabiliyor.[3]

Kültürel ve sosyal yapısı

Huich'on, Kuzey Kore Telekomünikasyon Üniversitesi'ne ev sahipliği yapar.

Kaynakça

  1. ^ "2008 Population Census" (PDF). Central Bureau of Statistics, DPR Korea. 2009. 1 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 22 Temmuz 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2017. 
  • Panorama Korea, Foreign Language Publishing House, Pyongyang, 1999.

Konuyla ilgili yayınlar

  • Dormels, Rainer. North Korea's Cities: Industrial facilities, internal structures and typification. Jimoondang, 2014. 978-89-6297-167-5

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İç Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin ortasındaki coğrafi bölgesi

İç Anadolu Bölgesi, Anadolu'nun orta kısmında yer alan, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Türkiye'de gelişmiş bölgeler arasında yer alır. Konumu sebe­biyle bu bölgeye "Orta Anadolu" da denir. İç Anadolu Bölgesi'nin yüzölçümü 151.000 km² olup bu alan Türkiye topraklarının %21'ini kaplar. Yüzölçümü bakımından Doğu Anadolu'dan sonra ikinci büyük bölgedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında diğer bölgelerin hepsiyle komşudur. Aynı zamanda Türkiye'nin "tahıl ambarı" olarak da anımsanır. İç Anadolu Bölgesi'nde toplam 13 il vardır.

Tekstil mühendisliği, Mühendislik Fakültesine bağlı bir yükseköğretim bölümüdür. Tekstil mühendisliği bölümleri 4 yıllık lisans programlarına bağlı olarak özel sektöre yönelik Tekstil mühendisi yetiştirmektedir. tekstil hammaddelerini değişik tekniklerle işleme ve bu alanda yeni teknikler geliştirme konusunda eğitim ve araştırma yapan mühendislik dalıdır. Tekstil mühendisleri genelde dokuma ve konfeksiyon fabrikalarında, fiziksel kontrol laboratuvarlarında, yapay lif üreten fabrikalarda, boyarmadde ve tekstil yardımcı maddesi üreten fabrikalarda çalışırlar.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Kuzey Kore, resmî adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda bir devlet. Yüzölçümü 120.540 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Makine mühendisliği</span> Mühendislik

Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı için mühendislik fiziği ve mühendislik matematiği ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hereke halısı</span>

Hereke halısı Türkiye'de Kocaeli'ne bağlı bir kıyı şehri olan Hereke'de üretilen halıdır. Çift düğüm tekniği kullanılması ve el yapımı olması onu diğer halılardan farklı kılar. Yapımı yıllar sürebilmektedir. Birinci sınıf İpek kullanılarak örülen halılar saraylarda dekorasyon olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Piyale Makarna Fabrikası</span> Türkiyenin ilk makarna fabrikası

Piyale Makarna Fabrikası, Türkiye'nin ilk makarna fabrikasıdır. İzmir'in simge sanayi tesislerinden birisidir. Türkiye'nin ilk makarna ihracatını gerçekleştirmiştir.

Paşabahçe, Atatürk'ün Türkiye'de cam sanayisini kurma ve geliştirme talimatları doğrultusunda 1935 yılında Paşabahçe'de kurulan Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları Anonim Sosyetesi'nin bugünkü adıyla Şişecam Topluluğu'nun en bilinen markası. Adını kurulduğu semtten almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fabrika</span>

Fabrika veya üretimevi, içerisinde işlenmemiş veya yarı işlenmiş ürünün işçiler tarafından, makine, araç ve aygıtlar yardımıyla işlenerek tüketime hazır duruma getirildiği sanayi kuruluşu. Fabrika terimi, söz konusu işlemlerin gerçekleştirildiği, belli bir büyüklüğe sahip endüstriyel yapılar için de kullanılmaktadır. Fabrikalar gerekli işgücü, ana para ve tesis kaynaklarının bir araya gelmesi ile oluşur ve etkinlik gösterir.

Sümerbank Merinos Yünlü Sanayi Dokuma Fabrikası, Türkiye'nin ilk sanayileşme atılımları çerçevesinde 1938'de Bursa'da hizmete girmiş tekstil fabrikasıdır. Önceleri sadece iplik üretirken 1944'te dokuma, 1946'da apre tesisleri ilave edilmiş; böylece Ortadoğu ve Balkanlar'ın en büyük entegre yünlü kumaş fabrikası olmuştur. Cumhuriyet tarihinin sembol işletmelerinden birisidir. 1960'larda Bursa şehrinin ekonomisine en önemli katkıyı sağlayan kurum haline gelen fabrika, 2004 yılında kapatıldı ve arazisi Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne bedelsiz devredildi.

<span class="mw-page-title-main">Terni</span> İtalyanın Umbria bölgesinde, Terni iline bağlı ilçe (komün)

Terni, İtalya'nın merkezinde Umbria bölgesinin ve aynı adlı Terni ilinin merkezi olan bir komündür.

<span class="mw-page-title-main">Şişecam</span> Şirket

Şişecam veya resmi adıyla Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş., cam alanında faaliyet gösteren Türkiye merkezli şirketler grubu.

Maltepe Havagazı Fabrikası 1929-1990 yılları arasında Ankara'nın Maltepe semtinde faaliyet gösteren elektrik santralı ve havagazı üretim tesisi.

<span class="mw-page-title-main">Makine ve Kimya Endüstrisi</span> Millî Savunma Bakanlığına bağlı anonim şirket

Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi, 15 Mart 1950 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin her türlü silah, mühimmat, roket, araç ve gereç ihtiyaçlarını karşılamakla görevli ve Millî Savunma Bakanlığına bağlı olarak savunma sanayi alanında faaliyet göstermek amacıyla kurulan kurum. Kamu iktisadi teşebbüsü olarak kurulan MKE, 3 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla 7330 sayılı Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi Hakkında Kanun ile anonim şirkete dönüştürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik üretimi</span>

Elektrik üretimi, elektrik ve diğer kaynaklardan birincil enerji üretme sürecidir. Elektrik üretiminin temel ilkeleri İngiliz bilim insanı Michael Faraday tarafından 1820'lerde ve 1830'ların başında keşfedildi. Onun temel yöntemi bugün hâlâ kullanılmaktadır: Elektrik, bakır gibi iletken bir telin manyetik bir alan içinde hareket ettirilmesi ile üretilir. Elektrik jeneratörü, bir mıknatıs içinde dönen sarılı iletken tellerin bulunduğu ve bu tellerin mıknatıs içinde dönmesiyle elektrik akımı üreten bir makinedir. Evlerimizde, işyerlerimizde, endüstride gereksinim duyduğumuz büyük miktardaki elektrik enerjisini elde etmek için, elektrik jeneratörlerini döndürecek büyük güç santrallarına ihtiyaç duyarız. Çoğu güç santrali, jeneratörü döndürmek için ısı üretiminde bulunurlar. Fosil yakıtlı santrallar ısı üretimi için doğal gaz, kömür ve petrol yakarlar. Nükleer santrallar da uranyum yakıtını parçalayarak ısı üretirler. Ancak bütün bu değişik tip santrallar ürettikleri ısıyı, suyu buhar haline dönüştürmek için kullanırlar. Oluşan buhar ise elektrik jeneratörüne bağlı olan türbine verilir. Su buharı, türbin şaftı üzerinde bulunan binlerce kanatçık üzerinden geçerken daha önce üretilen ısıdan almış olduğu enerjiyi kullanarak, türbin şaftını döndürür. İşte bu dönme, jeneratörün elektrik üretmek için gereksinim duyduğu mekanik harekettir. Jeneratörde oluşan elektrik ise iletim hatları denilen iletken teller ile kullanılacağı yere gönderilir. Türbinden çıkan, enerjisi diğer bir deyişle basınç ve sıcaklığı azalmış buhar ise yoğunlaştırıcı (kondenser) denilen bölümde soğutulup su haline dönüştürüldükten sonra, tekrar kullanılmak üzere santralın ısı üretilen bölümüne geri gönderilir. Yoğunlaştırıcıda soğutma işini sağlayabilmek için deniz, göl veya ırmaklarda bulunan su kullanılır. Su kaynaklarından uzak bölgelerde ise santralın hemen yanında bulunan ve uzaktan bakıldığı zaman geniş dev bacalara benzeyen soğutma kuleleri kullanılır. Bu kulelerin üzerinde görülen beyaz duman ise su buharıdır.

Tariş Olayları, İzmir'de TARİŞ'e bağlı fabrikalarda silah ve patlayıcı madde bulunduğuna dair haberler üzerine 22 Ocak 1980'de TARİŞ'in 5 ünitesinde arama yapan polislere ateş açılması sonucu başlayan olaylar.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de sanayi</span> Türkiye ekonomisinin sektörlerinden biri

Türkiye'de sanayi günümüzde GSYİH'nın %27'sini, ihracatın yaklaşık %93'ünü oluşturmaktadır. Sanayinin Osmanlı'nın son zamanlarında temelleri atılmış, bu günlere kadar gelişerek devam etmiştir.

Gigantomani olağandışı veya gereğinden büyük boyutlu eserlerin, yapıların, binaların, anıtların üretilmesini tanımlamak için kullanılan bir terim.

Paşabahçe Cam Fabrikası, Mustafa Kemal Atatürk'ün verdiği talimat ile kurulan, Türkiye'nin ilk cam üretim tesis yapısıdır. Fabrika ve tesisin temeli Başvekil İsmet İnönü ve İktisat Vekili Celal Bayar'ın katılımıyla 1934 yılında Beykoz Paşabahçe'de atılmıştır.

Makine üretiminin ana alanları takım tezgahlarının hazırlanması, traktör ve otomobil ekipmanı, gemi yapımı, uçak yapımı, Tarımsal Makine Yapımı, Elektrik Mühendisliği, Radyo Mühendisliği ve otomasyon ekipmanlarıdır.

Kuzey Kore'de otomotiv endüstrisi, ulusal ekonominin bir dalı olup Güney Kore'deki otomotiv endüstrisinden çok daha düşük bir üretim sayısına sahiptir. Kuzey Kore'de motorlu araç üretimi askeri ve endüstriyel hedeflere odaklanmıştır ve çok az vatandaş özel araçlara sahiptir.