İçeriğe atla

Huia

Huia
Korunma durumu

Tükenmiş (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Amphibia
Takım:Anura
Familya:Ranidae
Cins:Huia
Yang, 1991

Huia, Ranidae familyasına bağlı bir hayvan cinsidir.[1] Yeni Zelanda'nın Kuzey Adası'na özgü, soyu tükenmiş bir Yeni Zelanda su kuşu türüdür. 1924'te de güvenilir bir görüş olmasına rağmen, bir huia'nın teyit edilen son görüşü 1907'de gerçekleşmiştir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "ITIS". 30 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2022. 
  2. ^ Wood, Caroline. "Hunting the last huia – Forest & Bird" (İngilizce). 22 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda</span> Pasifik Okyanusunun güneybatısındaki ada ülkesi

Yeni Zelanda, Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 2.000 km güneydoğusunda yer almaktadır. Başlıca iki büyük ve 700'den fazla küçük adadan oluşur. Toplamda 268.021 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahiptir. Bölgedeki tektonik hareketler ve volkanik olaylar nedeniyle Yeni Zelanda birçok yüksek dağa sahiptir. Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington ve en büyük şehri Auckland'dır.

<span class="mw-page-title-main">Okyanusya</span> coğrafi bölge

Okyanusya, Büyük Okyanus'a dağılmış adaları kapsayan ülkelerden ve Avustralya'dan oluşan coğrafi bölgedir. Asya'nın güney ve güneydoğusunda, Antarktika'nın kuzeyinde ve Büyük Okyanus ile Hint Okyanusu'nun arasında yer alır. Yüzölçümü 8.970.000 km², nüfusu 35.669.267'dir.

<span class="mw-page-title-main">Cook Adaları</span> Büyük Okyanusta, Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsüne sahip ülke

Cook Adaları, Polinezya ada öbeği içerisinde, Büyük Okyanus'un güneyinde yer alan, kendi kendine yöneten, bağımsız bir ülke olan ancak Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsünde olan Okyanusya ada ülkesi. Cook Adaları'nın başkenti Avarua'dır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Avrupa</span> Avrupa kıtasının alt bölgesi

Batı Avrupa, Avrupa kıtasının batısında yer alan bölgeye verilen isim. Hangi ülkelerin Batı Avrupa bölgesi içinde kaldığına dair farklı görüşler vardır.

<span class="mw-page-title-main">Wellington</span> Yeni Zelandada yerleşim birimi

Wellington, Yeni Zelanda'nın başkenti, ülkenin en büyük ikinci yerleşim birimi ve Okyanusya'daki en kalabalık başkenttir. Yeni Zelanda'yı oluşturan adalardan Kuzey Adası'nın güney ucunda, ülkenin coğrafi merkezine yakın bir noktada yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Auckland</span> Yeni Zelandada yerleşim birimi

Auckland, Yeni Zelanda'nın kuzey adasında yer alan, ülkenin en fazla şehirleşmiş yerleşimidir. Yeni Zelanda nüfusunun dörtte birinden fazla olan yaklaşık 1.3 milyon nüfusuyla ülkenin en kalabalık şehri olmakla birlikte ekonomik faaliyetlerinin en yoğun olduğu merkezidir. Nüfus artışının ülkenin geri kalanından daha yüksek olması ise en kalabalık şehir olmasının gelecekte de süreceğini göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Huiler</span> Çinde etnik bir grup

Huiler,, Çin Halk Cumhuriyeti'nin 56 resmî etnik grubundan biri olan bir etno-dinî topluluktur. Huiler, dil ve fiziksel yapı açısından Han ulusu ile aynı olup İslam dinine bağlıdırlar. Dilleri Çince olan Huilerin dinî kelime hazinelerinde geniş kapsamlı Arapça, Farsça ve Türkçe kökenli kelimeler de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Avustralasya</span>

Avustralasya; Avustralya, Yeni Zelanda, Yeni Gine adası ve Pasifik Okyanusu'ndaki komşu adaları kapsayan Okyanusya'da bir bölge. Terim ilk kez Charles de Brosses'nin Histoire des navigations aux terres australes (1756) adlı kitabında kullanılmıştır. Latincede "Asya'nın güneyi" anlamına gelen sözcük daha doğuda yer alan Polinezya ve güneydoğu Pasifik'i (Magellanica) dışarıda bırakan bölgeyi tanımlamaktadır. Kuzeydoğusunda yer alan Mikronezya'dan da ayrılan bölge, Hindistan'ın da yer aldığı Hint-Avustralya Levhası'nda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda pasaportu</span>

Yeni Zelanda pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Yeni Zelanda vatandaşlarına verilir. Yeni Zelanda İçişleri Bakanlığı pasaportları çıkarmaktan sorumludur. İçişleri Bakanlığı 1948'de ilk kez Yeni Zelanda pasaportlarını çıkarmaya başlamıştır. Yeni Zelanda Pasaportuna Māori dili, 2000 yılında Fransızcanın yerine kullanılmaya başlanmıştır.

2012 OFC Uluslar Kupası, Okyanusya Futbol Konfederasyonu (OFC) tarafından düzenlenen tarihteki dokuzuncu OFC Erkekler Uluslar Kupası.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda'nın vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinin vatandaşı olmadıkça Yeni Zelanda'ya girmek isteyen bir yabancı uyruklu vatandaşın vize alması gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kalamazoo, Michigan</span>

Kalamazoo ABD'nin Michigan eyaletine bağlı Kalamazoo ilçesinin merkezi olan şehirdir. Şehrin nüfusu 2010 sayımına göre 74.262'dir.

<span class="mw-page-title-main">2016 Yaz Olimpiyatları'nda Yeni Zelanda</span>

Yeni Zelanda, 5-21 Ağustos tarihleri arasında Rio'da düzenlenen 2016 Yaz Olimpiyatları'nda 20 farklı branşta 199 sporcu ile temsil edilmiştir.

Cadbury Caramilk, Kanada'da Cadbury tarafından yapılan bir çikolatadır. İlk kez 1968'de Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Yeni Zelanda'da satıldı. Mevcut varyasyonlar, bazıları sınırlı sayıda olup, bitter çikolata, akçaağaç aromalı, çikolata aromalı veya cappuccino ile yapılan caramilk içerir. "Kalın" ve "Caramilk Ruloları" adı verilen silindirik versiyonlar da tanıtılmıştır. 'Caramilk' aynı zamanda Yeni Zelanda'da sınırlı sayıda yeniden piyasaya sürülen karamelize beyaz çikolata barıdır. Daha önce Avustralya ve Yeni Zelanda'da 'Caramilk' altında satılmıştı. Şubat 2019'un sonunda Avustralya ve Yeni Zelanda'da artık mevcut değildir. İngiltere ve İrlanda'da 'Cadbury Dairy Milk Caramel' olarak satılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda-Türkiye ilişkileri</span>

Yeni Zelanda-Türkiye ilişkileri, Yeni Zelanda ile Türkiye'nin süregelen uluslararası politikaları içerir. İki ülke arasındaki ilişkinin temelleri I.Dünya Savaşı'nın Çanakkale cephesine dayanmaktadır. Bağların yeniden kuvvetlenmesiyle Ocak 1992'de Türkiye Wellington'da bir büyükelçilik açmış, Yeni Zelanda 1993'te Ankara'da bir büyükelçilik açmıştır.

2020 Kış Gençlik Olimpiyatları'nda Yeni Zelanda, 9-22 Ocak 2020 tarihleri arasında İsviçre 'nin Lozan kentinde gerçekleşen 2020 Kış Gençlik Olimpiyatları'nda yarıştı. Yeni Zelanda 2020 Kış Gençlik Olimpiyatları'nda 9 spor dalında 20 sporcu ile yarışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya-Türkiye ilişkileri</span> Avustralya ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler

Avustralya-Türkiye ilişkileri, Avustralya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

Keri Ann Ruhi Hulme ya da "Kai Tainui", Yeni Zelandalı romancı, şair ve kısa öykü yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda Te Papa Tongarewa Müzesi</span>

Yeni Zelanda Te Papa Tongarewa Müzesi, Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'da bulunan bir etnografya ve sanat müzesidir. Müze, 1992 yılında Yeni Zelanda Ulusal Müzesi ve Ulusal Sanat Galerisi'nin birleşmesi kurulmuş olup günümüz binasına 1998 yılında taşındı.

Hector Memorial Madalyası olarak da bilinen Hector Madalyası, Royal Society Te Apārangi tarafından Sir James Hector anısına Yeni Zelanda'da çalışan araştırmacılara verilen bir bilim ödülüdür. Her yıl farklı bilim alanları için dönüşümlü olarak verilmektedir: kimya bilimleri; fiziksel bilimler; matematik ve bilgi bilimleri. "Büyük bilimsel veya teknolojik değere sahip bir çalışma üstlenmiş ve belirli bir bilim dalının ilerlemesine olağanüstü bir katkı yapmış" bir araştırmacıya verilir. Daha önceleri, daha fazla bilim alanı arasında döndürülürdü - 1918'de bunlar: botanik, kimya, etnoloji, jeoloji, fizik, zooloji idi. Birkaç yıl boyunca iki yılda bir verilmiştir. 2000, 2002 ve 2004'te madalya verilmemiştir. Madalya normalde aynı disiplinde iki yıl üst üste verilmez.