İçeriğe atla

Hugo Blaschke

Dr. Hugo Johannes Blaschke (d. 14 Kasım 1881 – ö. 6 Aralık 1959), 1933'ten Nisan 1945'e kadar Adolf Hitler'in özel diş hekimi olarak ve Heinrich Himmler'in diş hekimi şefi olarak dikkat çeken bir Alman diş hekimi idi.

Hayatı

Blaschke, Batı Prusya'da (şimdi Wejherowo'da) Neustadt'ta dünyaya geldi ve Berlin'de diş hekimi ve Pennsylvania Üniversitesi'nde okudu.[1] Londra'da bir diş cerrahı eğitimi aldı ve 1911'in sonlarında kendi kliniğini açtı. I. Dünya Savaşı sırasında Frankfurt / Oder ve Berlin'de askerî diş hekimliği yaptı. Savaş bittikten sonra, Berlin'de özel muayenehanesine döndü. 1930'da Hermann Göring'i muamele ettikten sonra 1 Şubat 1931'de Nazi Partisi]]'ne katıldı. SS'e 1 Mayıs 1935'te katıldı. Hitler'in yanı sıra Eva Braun[2], Joseph Goebbels ve Heinrich Himmler'i de tedavi etti. Blaschke, 9 Kasım 1944'te SS-Brigadeführer rütbesine terfi etti. Ayrıca 1. ve 2. sınıf Savaş Liyakat Haçı madalyasına layık görüldü.

1945'te, Üçüncü Reich'ın sonu yaklaştıkça Blaschke, Adolf Hitler'e Reich Şansölyeliğinde ve daha sonra Berlin'deki Führerbunker'e eşlik etti. Kızıl Ordu]] Berlin'e yaklaştığında, Hitler 20 Nisan'da Blaschke, Albert Bormann, Amiral Karl-Jesco von Puttkamer, Dr. Theodor Morell, sekreter Johanna Wolf, Christa Schroeder ve diğer birkaç kişinin Berlin'den uçakla ayrılarak, Obersalzberg'e kaçmalarını emretti. Grup, Berlin'den üç günde Fliegerstaffel des Führers uçaklarıyla farklı uçuşlarla ayrıldılar. Blaschke'nin uzun zamanki dişhekim yardımcısı Käthe Heusermann, Berlin'den diğerleriyle uçmak için bir şans teklif edildi, ancak reddetti ve Hitler ile sığınakta kaldı.[3]

Savaş sonrası

Mayıs ayının başında, Sovyet Kızıl Ordu askerleri hem Heusermann hem de Blaschke'nin uzun metraj teknisyeni Fritz Echtmann'ı ele geçirdi.[4] 11 Mayıs'a kadar Sovyetler, Blaschke, Heusermann ve Echtmann aracılığıyla bulunan bir diş köprüsü ve alt çene kemiğinin Hitler'in olduğunu ve bir diğer diş köprüsünün ise Braun'a ait olduğunu doğruladı. Heusermann önümüzdeki on yılını bir Sovyet cezaevinde geçirmeye devam etti ve Haziran 1955'te serbest bırakıldı.[5] Echtmann, Aralık 1953'te serbest bırakılıncaya dek birkaç yılını Sovyet cezaevinde geçirdi.[5]

Blaschke Avusturya'da iken, 20 Mayıs 1945'te ABD Ordu güçleri tarafından tutuklanmıştı.[4] Savaştan sonra Amerikalılar tarafından Hitler'in diş tedavisi hakkında sorgulanmıştı ki bu onun Hitler'in cesedinin belirlenmesine yol açmıştı. Blaschke, Ekim 1944'te Hitler'i incelemek üzere çağrıldığını söyledi. Hitler'in Blaschke'nin 1933'te yaptığı büyük diş köprüsünün bir bölümünü oluşturan 6 no'lu dişte önemli miktarda diş eti enfeksiyonu geçirdiğini keşfetti ve Hitler'in acilen tedaviye alınmasını istedi.[6] Blaschke, köprünün bir kısmını kesmek ve büyük diş ağrısına neden olan enfeksiyon nedeniyle 6 nolu dişini çekmek için ameliyat gerçekleştirdiğini anlatmaya devam etti.[6]

Aralık 1948'de tutsaklıktan serbest bırakıldıktan sonra Blaschke Nürnberg'de diş hekimi olarak çalışmaya devam etti.

Blaschke, sonradan anılarında, Martin Bormann'ın diş kayıtlarını yeniden ifşa etti ve bunlar daha sonra 1972'de Berlin'de keşfedilen iskelet kalıntılarının belirlenmesinde kullanıldı.[7] Hugo Blaschke, 1959'da 78 yaşındayken Nuremberg'de öldü. Nuremberg'deki Aziz Petrus Mezarlığı'na gömüldü, ancak mezar taşı 1977 yılına kadar duruyordu ve mezarlık, 1980'den beri Gossler ailesi tarafından işgal edildi.

Kaynakça

  1. ^ Joachimsthaler 1999, s. 297.
  2. ^ Kershaw 2008, s. 958.
  3. ^ Joachimsthaler 1999, s. 99.
  4. ^ a b Joachimsthaler 1999, s. 226.
  5. ^ a b Joachimsthaler 1999, ss. 99, 299.
  6. ^ a b Joachimsthaler 1999, s. 69.
  7. ^ Lang 1979, s. 432.


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eva Braun</span> Adolf Hitlerin eşi

Eva Anna Paula Braun ya da evlendikten sonra aldığı soyadıyla Eva Hitler, Adolf Hitler'in uzun süreli hayat arkadaşı ve kısa bir süre için nikahlı eşiydi.

<span class="mw-page-title-main">Martin Bormann</span> NSDAPnin parti sözcüsü, Adolf Hitlerin özel sekreteri

Martin Bormann,, NSDAP'nin parti sözcüsü, aynı zamanda Adolf Hitler'in özel sekreteri. Adolf Hitler'in özel sekreteri olarak ülkedeki bilgi akışını ve Hitler'e erişimi kontrol etti. Bunun sonucunda muazzam bir güç elde etti. Diğer birçok NSDAP yetkilisi gibi II. Dünya Savaşı sırasında kendi otoritesini oluşturdu. Otoritesini ülke ve savaşla ilgili karar alma süreçlerine mümkün olduğunca dahil olmak için kullandı. Adolf Hitler'in sözlü emirlerini yazılı emirlere çeviren de çoğunlukla Bormann idi.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Fegelein</span> Nazi Almanyasında Waffen-SS Genarali

Hans Georg Otto Hermann Fegelein, Nazi Almanyası'nın Waffen-SS'inde yüksek rütbeli bir komutandı. Adolf Hitler'in yakın çevresinin bir üyesi ve kız kardeşi Gretl ile olan evliliğinden dolayı Eva Braun'un eniştesiydi.

<i>Führerbunker</i> Nazi Almanyası Führeri Adolf Hitlerin Berlindeki yer altı sığınak kompleksi

Führerbunker, Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler'in ve eşi Eva Braun'un II. Dünya Savaşı'nın son aylarını geçirdiği ve 30 Nisan 1945'te birlikte intihar ettikleri Berlin'de bulunan yer altı sığınağıdır. İki aşamalı olarak inşa edilen ve 1936 ve 1944'te tamamlanan bir yer altı sığınak kompleksinin parçasıydı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Adolf Hitler tarafından kullanılan Führer Karargahının (Führerhauptquartiere) sonuncusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Erich Kempka</span> Nazi Almanyasında yarbay (1910-1975)

Erich Kempka, Nazi Almanyası'nda bir yarbay. 1934'ten itibaren Adolf Hitler'in şoförü ve aynı zamanda Allgemeine SS üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Otto Günsche</span> Hitlerin yaveri

Otto Günsche, Nazi Almanyası'nda Adolf Hitler'in yaveri olarak görev yapmış Alman SS Subayı. Hitler'in ölümüne kadar ona sadık kalmıştır. Hitler'in ölümünden sonra cesedinin yakılması işini organize eden 2 kişiden biridir. Berlin Savaşı'nın ardından Günsche, 2 Mayıs 1945'te Berlin'de Kızıl Ordu askerleri tarafından esir alındı. Sovyetler Birliği'ndeki çeşitli hapishanelerde ve çalışma kamplarında tutulduktan sonra, 2 Mayıs 1956'da Bautzen Hapishanesinde serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Albert Bormann</span> Nazi subayı

Albert Bormann, II. Dünya Savaşı sırasında Gruppenführer (Korgeneral) rütbesine yükselen bir Alman Nasyonal Sosyalist Sürücüler Kolordusu (NSKK) subayıydı. Bormann, Adolf Hitler'in yardımcısıydı ve Martin Bormann'ın küçük kardeşiydi.

Wilhelm Zander, II. Dünya Savaşı sırasında Martin Bormann'ın yardımcısıydı. 1974 yılında Münih'te öldü.

Else Krüger, II. Dünya Savaşı sırasında Martin Bormann'ın 1942 sonundan itibaren sekreteriydi. Hamburg-Altona'da doğdu.

<span class="mw-page-title-main">Werner Naumann</span>

Werner Naumann, Üçüncü Reich sırasında Joseph Goebbels'in başkanlığını yürüttüğü Kamu Aydınlanma ve Propaganda Bakanlığı'nda Devlet Sekreteri idi. Goebbels Reichskanzler'e (başbakan) terfi ettikten sonra, Adolf Hitler tarafından Propaganda Bakanlığı'nın başına getirilmiştir. Naumann Nisan 1945'ün sonlarında Berlin'de Führerbunker'de bulundu.

Franz Schädle 5 Ocak 1945 tarihinden 2 Mayıs 1945'te 38 yaşına kadar Adolf Hitler'in özel koruma ekibi olan Führerbegleitkommando'nun (FBK) son komutanıydı.

Johannes Hentschel Alman führer Adolf Hitler'in eski Başbakanlık dairelerinde ana elektromekanik şefi görevini üstlendi. 1945'te Hitler'in Führerbunker'inde aynı kapasitede görev yapıyordu. 2 Mayıs 1945'te Sovyet Kızıl Ordu askerlerine teslim oldu.

Georg Betz, II. Dünya Savaşı sırasında SS-Obersturmbannführer rütbesine yükselen bir SS subayıydı. Betz, Adolf Hitler'in özel pilot yardımcısıydı ve Hans Baur'un yerine geçmişti. Betz, Nisan 1945'ün sonunda Berlin'de Führerbunker'de bulundu. 1 Mayıs 1945'te Betz, Berlin'deki Reich Şansölyeliği çıkışında yer aldı. 2 Mayıs 1945'ten itibaren Betz, Sovyet birliklerinin ağır ateş altında olan Weidendammer Köprüsü'nü geçerken yaralandı ve öldü.

Ewald Lindloff, II. Dünya Savaşı sırasında Hitler'in intihar ettiği 30 Nisan 1945'te Führerbunker'de bulunan bir Waffen-SS subayı idi. Hitler'in cesedini elden geçirmekle görevlendirildi. Lindloff, daha sonra Berlin'de ağır ateş altında Weidendammer Köprüsü'nü geçerken 2 Mayıs 1945'te patlak veren olay sırasında öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in ölümü</span> Adolf Hitlerin ölümüne genel bakış

Adolf Hitler, 1921'den 1945'e kadar Nazi Partisinin lideri, 1933'ten 1945'e kadar Almanya Şansölyesi ve 1934'ten 1945'e kadar Nazi Almanyası'nın Führer'i ('Lider') olan Avusturyalı-Alman bir politikacıydı. Adolf Hitler, 30 Nisan 1945'te Berlin'deki yer altı sığınağı Führerbunker'de kendini vurarak intihar etti. Kendisiyle birlikte eşi Eva Braun da siyanür alarak kendini öldürdü. Hitler'in daha önceden vermiş olduğu talimatlar doğrultusunda cesetleri, aynı gün öğleden sonra sığınağın acil çıkışının merdivenlerinden dışarı çıkarıldı ve Reichskanzlei'nin bahçesinde üzerine benzin dökülerek ateşe verildi. Sovyet arşivlerindeki kayıtlar, yanmış kalıntıların 1946 yılına kadar toparlandığını ve birbirini takip eden yerlere defnedildiğini göstermektedir. 1970 yılında yeniden mezardan çıkarılıp yakıldı ve külleri dağıtıldı.

Elena Moiseevna Rzhevskaya, Sovyet yazar ve SMERSH adlı istihbarat örgütü adına çalışan savaş araştırmacısı eski gizli ajandır. Nisan ve Mayıs 1945'te Berlin Savaşı'na katıldı. İngilizce 'Savaş Zamanı Çevirmen Anıları' adlı anılarına göre, Reich Şansölyesi'nin yıkıntılarında Adolf Hitler'i arayan Sovyet birliğinin üyesiydi. Führer'in cesedi, kendi sözlerine göre, asker Ivan Churakov tarafından 4 Mayıs 1945'te bulundu. Dört gün sonra, Albay Vassily Gorbushin, 8 Mayıs'ta Hitler'in şahin kemiklerini içerdiği iddia edilen küçük bir kutu verdi. Ceset tespiti sırasında Sovyet ekibi çok gizli koşullarda çalıştı. Üç kişiden oluşuyordu, Rzhevskaya bunlardan biri. O ve Gorbushin'in, Hitler'in kişisel diş hekimi Hugo Blaschke'nin asistanı Käthe Heusermann'ı Berlin'de bulmayı başardığı iddia ediliyor. Nazi liderinin kimliğini doğruladı. Bununla birlikte, bilgi daha sonra Joseph Stalin tarafından bastırıldı. Joseph Stalin, daha sonra, gerçeklerin kamuoyuna açıklanmamasını emretti.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in son dileği ve vasiyeti</span>

Adolf Hitler, son vasiyetini, eşi Eva Braun ile intihar etmeden önceki gün 29 Nisan 1945'te Berlin'deki yeraltı sığınağı olan Führerbunker'de imzalamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in ölümüyle ilgili komplo teorileri</span>

Adolf Hitler'in ölümüyle ilgili komplo teorileri, 30 Nisan 1945'te Führerbunker'da intihar ettiği gerçeğiyle çelişmektedir. Bu teorilerin çoğu, Hitler ve eşi Eva Braun'un hayatta kaldığını, Almanya ve Avrupa'dan kaçtığını savunuyor. Bu teoriler popüler kültürde bir miktar teşhir edilmiş olsa da, bu bakış açıları tarihçiler ve bilimsel uzmanlar tarafından çürütülmüş saçak teoriler olarak görülüyor.

Göring Telgrafı, 23 Nisan 1945'te Adolf Hitler'in halefi Hermann Göring tarafından gönderilen ve çökmekte olan Üçüncü Reich'ın liderliğini üstlenmek için izin isteyen bir mesajdı. Telgraf, Hitler'in seçilmiş halefini görevden almasına ve yeni siyasi halefler Joseph Goebbels ve Karl Dönitz'in atanmasına neden oldu.

Adolf Hitler'in 30 Nisan 1945'teki ölümünün ardından, görgü tanıklarının yanı sıra ilk soruşturmaları yürüten ve bilgilerin açıklanmasını kısıtlayan Sovyetler Birliği'nden gelenler de dahil olmak üzere çeşitli çelişkili raporlar geldi. Hem Hitler hem de Eva Braun'un ölümleriyle ilgili nesnel gerçekler, cesetlerinin yakılmasıyla büyük ölçüde gizlendi ve kimlik tespiti için yalnızca diş kalıntıları kaldı.