İçeriğe atla

Hughes H-4 Hercules

Koordinatlar: 45°12′14″N 123°08′42″W / 45.204°K 123.145°B / 45.204; -123.145
Hughes H-4 Hercules
TürüAğır taşımacılık, Uçan gövde
Ulusal köken ABD
ÜreticiHughes Aircraft
İlk uçuş2 Kasım 1947
Üretim sayısı1

Hughes H-4 Hercules, Hughes Aircraft şirketi tarafından imal edilmiş bir ağır nakliye uçağının prototipiydi. Uçak 2 Kasım 1947'de tek bir kere uçmuştur. Savaş zamanı alüminyum kullanımına konan sınırlamalar yüzünden uçak tahtadan yapılmıştı. Tahta ve laminat yapım tekniği nedeniyle eleştiricileri tarafından "Spruce Goose" olarak adlandırılmıştı (İngilizce spruce, "ladin" ve goose "kaz"). Bu yapım tekniği Britanya De Havilland şirketinin Mosquito uçağında da kullanılmıştı ve eklem yerlerinde ladin kullanıldığı biliniyordu. Hercules yapılmış en büyük deniz uçağıdır, tarihin en geniş kanatlı ve en yüksey boylu uçağıdır. ABD'nin McMinnville, Oregon şehrindeki Evergreen Havacılık Müzesinde iyi durumda muhafaza edilmektedir. Onun takma adına rağmen, H-4 ladin'den daha çok hemen hemen tamamiyle Huş ağacından yapıldı. Kontrplak-ve-reçine "Duramuld" işlemi,[1] bir bileşim formu teknolojisi, tabakalara ayrılmış ağaç yapısında kullanıldı, bu bir tour de force teknolojisi olarak adlandırılır.[2] II. Dünya Savaşı'nda kullanılmak için yapılan uçak zamanında bitirilmedi ve tek prototipinin üretimi dışında asla önerilmedi.

Aviator (Göklerin Hakimi) filmine de konu olmuştur.

Kaynakça

  1. ^ Winchester 2005, p. 113. The Hughes Corporation had utilized the duramold process which laminated plywood and resin into a lightweight but strong building material that could be shaped.
  2. ^ Odekirk 1982, p. II.


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ladin</span> bitki cinsi

Ladin (Picea), çamgiller (Pinaceae) familyasının Picea cinsinden Kuzey yarıkürenin ılıman ve soğuk bölgelerinde yayılış gösteren ağaç türlerinin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Çamgiller</span>

Pinaceae (Çamgiller), Pinales takımından bazen çalı formunda kozalaklı ağaç türlerini içeren bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Messerschmitt Bf 109</span>

Messerschmitt Bf (Me) 109, II. Dünya Savaşı Alman avcı uçağı. Willy Messerschmitt tarafından 1930'larda tasarlanmıştır. Messerschmitt 109, ilk uçuşunu prototip Bf 109 V1 olarak Mayıs 1935'te yaptığı zaman döneminin en gelişmiş tek kişilik avcı uçağıydı. 1937 Şubatı’nda üretilmeye başlanan Jumo motorlu "B-1", Luftwaffe’de servise girdi. Jumo 210 motoru, "B", "C" ve "D" modellerinde de kullanıldı. Ocak 1939’dan 1942’nin başlarına dek üretimde kalan Bf 109 E modelinde Daimler-Benz DB 601 motoru kullanılmıştır. "G" modelinin üretimine 1942 Mayıs’ında başlanmıştır. Messerschmitt 109, yaklaşık 12.000 tanesi Bf 109 G olmak üzere toplam 35,000 civarında imal edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Supermarine Spitfire</span> İngiltere yapımı, yekpare metal tasarımlı ve tek pilotlu avcı uçağı

Supermarine Spitfire, İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait ilk yekpare metal tasarımlı ve tek pilotlu avcı uçağı. 1938'de hizmete girdi ve bütün II. Dünya Savaşı boyunca Kraliyet Hava Kuvvetlerine hizmet etti. 1950'lere kadar Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından kullanıldı. Baş tasarımcısı R.J. Mitchell'dır.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed C-130 Hercules</span> taktik nakliye uçağı

C-130 Hercules, Amerikalı Lockheed (şu an Lockheed Martin) firması tarafından geliştirilen orta sınıf bir taktik nakliye uçağıdır. Havacılık tarihinin en başarılı nakliye uçaklarından biri olarak kabul edilmektedir. Dünya genelinde 50'den fazla ülke için 2,500'den fazla C-130 Hercules üretilmiştir ve bu uçaklar 22 milyon uçuş saatini aşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Howard Hughes</span> Amerikalı eksantrik milyarder,film yapımcısı

Howard Robard Hughes Jr., Amerikalı iş insanı, havacı, film yönetmeni, film yapımcısıydı ve dünyanın en varlıklı insanlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Hayalet uçak</span> stealh teknolojisi ile üretilmiş radarlara görünürlük oranı aşırı düşük genellikle askeri ve gizli görevler için kullanılan askeri uçaklar

Hayalet uçak, radar sistemleri tarafından yakalanamayan ya da yakalanması çok güç olan uçaklara verilen resmî olmayan bir isimdir. Stealth teknolojisi'ne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Avcı uçağı</span> Savaş uçağı türü

Avcı uçağı veya av uçağı, öncelikli görevi diğer savaş uçaklarını avlamak olan savaş uçağı. Avcı uçakları genellikle küçük, hafif, hızlı ve manevra kabiliyeti yüksek uçaklardır. Pek çoğu aerobasi kabiliyetine sahiptir. Avcı uçakları, öncelikli görevi yer hedeflerini bombalamak olan bombardıman uçaklarına nazaran daha kısıtlı bombardıman kabiliyetine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Northrop YB-35</span>

B-35, Northrop YB-35, II. Dünya Savaşı ve hemen sonrasında Amerika Birleşik Devletleri tarafından geliştirilen deneysel ağır bombardıman uçağı.

<span class="mw-page-title-main">Douglas DC-5</span> Yolcu Uçağı

Douglas DC-5, çift pervaneli, 16 koltuklu ve DC-3 ve DC-4'e göre daha kısa mesafeli uçuşlar için planlanmış olan modeldir. 1940 yılında ticari üretime geçtiği zaman pek çok ticari satış iptal edilmiş, sadece beş adet DC-5 yapılmıştı. Savaş üretimine geçen Douglas şirketi bu uçağın da askerî amaçlı varyasyonlarını üretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">X-4 Bantam</span> çift jet motorlu küçük deneme uçağı

Northrop X-4 Bantam; yatay kuyruğu olmayan, bunun yerine yuvarlanma ve dalma kontrolleri olan elevatör ve aileronları yerine elevon adı verilen tek bir parça kullanılmış, çift jet motorlu küçük deneme uçağı. Bazı aerodinamikçilerin yatay kuyruğu ortadan kaldırarak transonik hızlarda kanatların yol açtığı süpersonik şok dalgalarının yatay kuyrukla etkileşmei sorununu ortadan kaldırmayı umuyorlardı, ancak X-4'ün deneyleri bu umudu boşa çıkardı.

Lockheed Martin çok uluslu, 1995 yılında Lockheed Corporation ve Martin Marietta iştiraki olarak kurulmuş ileri teknoloji ve havacılık şirketidir. Merkezi Maryland eyaletinin Bethesda şehrinde olmak üzere, dünya çapında 56 ülkede faaliyet göstermekte ve 140,000 çalışanı bulunmaktadır. Şu anki icra kurulu başkanı ve şirket başkanı James D. Taicklet'dir. Şirket ABD ordusunun bel kemiğidir ve son olarak beşinci nesil F35 savaş uçağı ile dikkatleri üzerine çekmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Douglas SBD Dauntless</span>

SBD Dauntless, iki kişilik keşif-bombardıman uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Henschel</span>

Henschel, Kassel'de kurulan Alman şirketi, 20. yüzyılda tren, otobüs, troleybüs ve kamyon gibi taşıma araçları üretmesiyle ün kazanmıştır. Aynı zamanda zırhlı savaş araçları ve silah da üretiyordu.

<span class="mw-page-title-main">Nakajima</span>

Nakajima, 1937-1945 yılları arasında var olan, Japon millî uçak üreticisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Suhoy Su-9 (1946)</span>

Suhoy Su-9, Suhoy tarafından üretilen Sovyet yapımı bir saldırı uçağı prototipidir. Uçak, II. Dünya Savaşı'nın hemen ardından geliştirilmiş olup tasarımı savaşta ele geçirilen Alman jetlerinden etkilenmiştir. Ancak rakip Sovyet uçaklarından daha yavaş olması nedeniyle proje iptal edildi.

<span class="mw-page-title-main">Süper ağır tank</span>

Süper ağır tank, çağdaş araçlara göre boyut veya ağırlıkta ağır tank standardının ötesinde olan herhangi bir tanktır.

Nord Noratlas, Fransız uçak üreticisi Nord Aviation tarafından geliştirilen ve üretilen özel bir askeri nakliye uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">1958 Amerika Birleşik Devletleri Lockheed C-130 uçağının düşürülmesi</span> 1958 Amerikan C-130 uçağının Sovyetler tarafından düşürülmesi olayı

2 Eylül 1958'de, Soğuk Savaş döneminde, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'ne ait bir Lockheed C-130 Hercules, Ermenistan SSC-Türkiye sınırı boyunca gerçekleştirilen bir keşif uçuşu sırasında Erivan'ın 50 kilometre kuzeybatısında, Sovyetler Birliği hava sahasında Sovyet Hava Kuvvetleri'ne ait MiG-17 avcı uçakları tarafından düşürüldü. Sovyetler Birliği tarafından uçakta bulunan 17 kişiden 6'sının öldüğü açıklandı ve ölenlerin naaşları Amerika Birleşik Devletleri'ne iade edildi, ancak diğer 11 kişinin varlığı reddedildi.

<span class="mw-page-title-main">Çivi tabancası</span>

Çivi tabancası, çivileri tahta veya diğer malzemelere çakmak için kullanılan bir tür çekiçtir. Genellikle oldukça yanıcı gazlar veya barutla çalıştırılan aletler için küçük bir patlayıcı yük sayesinde çalışır. Çivi tabancaları, inşaatçılar arasında tercih edilen bir araç olup birçok yönden çekiçlerden daha işlevseldir ve bu yüzden daha çok tercih edilir.