İçeriğe atla

Hudson Körfezi

Hudson Körfezi
Havza
Ülke(ler)Kanada
KonumKuzey Kanada
Koordinatlar60°K 85°B / 60°K 85°B / 60; -85
Ada(lar)Belcher Adaları
Genel bilgiler
Aktığı yerArktik Okyanusu
TürKörfez
Uzunluk1.370 km (850 mi)
Genişlik1.050 km (650 mi)
Ortalama derinlik100 m (330 ft)
En derin noktası270 m (890 ft)
Yüzölçümü1.230.000 km2 (470.000 sq mi)
Wikimedia Commons
Harita
Hudson Körfezi'nin uzaydan görünümü

Hudson Körfezi, 1.230.000 km²'lik alanı ile Kuzey Amerika'da bulunan en büyük ikinci körfez unvanını alır. Ontario, Québec, Manitoba ve Nunavut eyaletlerin kıyısında bulunduğu körfez, Atlas Okyanusu'nun bir uzantısıdır. Körfezin ismi, 1610 yılında bir gemi seyahati sırasında onu bulan Henry Hudson'ın adından gelmektedir. Körfezin güneye doğru uzanan koluna James Körfezi denir. Körfez Hudson Boğazı ile atlas okyanusuna bağlanır. Körfeze kıyısı bulunan Churchill, Manitoba şehri körfezdeki en büyük limana ev sahipliği yapar ve bu liman aynı zamanda sezonluk Arktik köprüsü hattının başlangıç noktasıdır. Bu az bilinen uluslararası gemi hattı Churchill'i Grönland'ın güney ve doğu tarafından Arktik Okyanusu'nun buzsuz veya az buzlu kesimleri üzerinden Murmansk'a bağlar. Bu gemi hattı 2. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'ya ve Sovyetler Birliği'ne sevkiyat yapan müttefik gemileri tarafından U-bot'lardan korunmak için sıkça kullanılmıştır.

Hudson Körfezi'nin tuzluluk oranı dünya okyanuslarından daha düşüktür, bunun sebebi körfezin yılın büyük bir bölümü buzullarla kaplı olması ve birçok tatlısu ırmağının sularını buraya dökmesinden kaynaklanır. Körfez içerisinde birçok ada vardır, körfezdeki çoğu ada Nunavut bölgesine bağlıdır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Manitoba</span>

Manitoba, Kanada'nın Batı Kanada bölgesindeki bir eyâletidir. Manitoba'da İngilizce daha yoğun olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Amerika</span> Dünyanın kuzey yarıküresindeki bir kıta

Kuzey Amerika, kuzey yarım kürede bulunan, kuzeyde Arktik Okyanusu, doğuda Atlas Okyanusu, güneyde Karayip Denizi ve kuzeybatıda Büyük Okyanus ile çevrili olan kıtadır.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz</span> Avrupa, Asya ve Afrika arasında yer alan iç deniz

Akdeniz, Atlas Okyanusu'na bağlı, kuzeyinde Avrupa, güneyinde Afrika, doğusunda Asya kıtaları bulunan deniz. 2,5 milyon km² civarında alanı kaplayan deniz, Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu'ndan, Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi'nden ve Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz'den ayrılır. Akdeniz'in tuzluluk oranı ‰ 38 olup tuz oranı fazla olan denizler grubunda değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Hint Okyanusu</span> Okyanus

Hint Okyanusu, kuzeyde Asya, batıda Afrika ve Arabistan Yarımadası, doğuda Malay Yarımadası, Sunda Adaları ve Okyanusya tarafından çevrilen, dünyanın üçüncü büyük okyanusudur. Agulhas Burnu'nun güneyinde 20° Doğu boylamının geçtiği yerde Atlas Okyanusu'ndan; 147° Doğu boylamının geçtiği yerde de Pasifik Okyanusu'ndan ayrılır. En kuzeyde Basra Körfezi'nde, 30° enlemine kadar uzanır. Dünya sularının %20'sini kapsar. Afrika'dan Avustralya'ya kadar okyanusun genişliği 10.000 kilometre kadardır. Bu alanda yaklaşık olarak 73.566.000 km² yer kaplar. Hacminin yaklaşık olarak 292.131.000 km³ olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Koy</span>

Koy, göl, deniz veya okyanusların karaların içine doğru yaptığı görece sığ girintidir.

<span class="mw-page-title-main">Deniz</span> büyük ve genellikle tuzlu su

Deniz, bir okyanus ile bağı olan ve büyük bir alanı kaplayan ve genellikle tuzlu olan su kütlesi. Terim genellikle okyanus terimi yerine de kullanılır.

Körfez, denizin kara dışına çıkarak oluşturduğu, göle benzer, ancak dar bir boğazla denize açılan su çıkıntısıdır. Körfezin meydana gelmesinde kıyı gerisindeki arazi yapısının çok önemli rolü vardır. Eğer dağlar kıyıya paralel olarak uzanıyorsa böyle kıyılarda girinti çıkıntı azdır. Böyle yerlerde körfezlere rastlanmaz. Dağların kıyıya dik olarak uzandığı yerlerde ise kıyı girintili çıkıntılıdır. Böyle kıyılarda deniz, vadiler boyunca, toprağı aşındırmak suretiyle içerilere doğru girerek körfezleri meydana getirmiştir. Körfezlerin biçimleri deniz suları altında kalmış bulunan kara topoğrafyasının jeomorfolojisiyle yakından ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Baffin Körfezi</span> deniz

Baffin Körfezi, doğuda Grönland, batıda Kanada Arktik Adaları arasında deniz kolu.

<span class="mw-page-title-main">Karayip Denizi</span> Atlas Okyanusunun alt havzası

Karayip Denizi, Antil Denizi olarak da bilinir, Atlas Okyanusu'nun alt havzası. Batı Yarıküre'de, Ekvator çizgisinin kuzeyinde yer alır. Güney Amerika'nın kuzey, Orta Amerika'nın doğu kıyıları ile Meksika kıyılarının bir bölümü boyunca uzanır. Karayip Denizi, kapladığı yaklaşık 2,640,000 km²'lik alan ile dünyanın en geniş tuzlu su denizlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Labrador Denizi</span> deniz

Labrador denizi Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde bir deniz. Kanada'nın Newfoundland ve Labrador eyaleti ve Grönland arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Hudson Boğazı</span>

Hudson Boğazı, Atlas Okyanusu'nun Baffin Adası ile Québec'in kuzeyi arasında kalan koludur. Hudson Körfezi ve Foxe Havzası ile Labrador Denizi'ni birbirine bağlar. Yaklaşık olarak 800 km uzunluğunda ve 65–240 km genişliğinde olan boğazın en derin yeri 942 m'dir.

<span class="mw-page-title-main">Millî gelire göre Avrupa ülkeleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Burada Avrupa ülkelerinin millî gelirlerlerine göre 2008 Nisan'da IMF verilerine göre oluşturulmuştur. Harita da 2010 yılının verilerini gösterilmiştir. Nisan 2011 kayıtları resmi olmamakla beraber Dünya Para Fonu tarafından açıklanmıştır:

<span class="mw-page-title-main">Danimarka Boğazı</span> kuzeybatısında Grönland ve güneydoğusunda İzlanda bulunan bir boğaz

Danimarka Boğazı, kuzeybatısında Grönland ve güneydoğusunda İzlanda'nın bulunduğu bir boğazdır. Boğazın kuzeydoğusunda Norveç'e ait olan Jan Mayen adası bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Çukçi Denizi</span> deniz

Çukçi Denizi, Arktik Okyanusunun bir marjinal denizidir. Batısında De Long Boğazı ve Vrangel Adası, doğusunda Point Barrow ve ötesinde Beaufort Denizi bulunur. Güneyinde Bering Boğazı bulunur ve bu boğaz Bering Denizinden sonra Pasifik Okyanusuna uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Lincoln Denizi</span> deniz

Lincoln Denizi - Arktik Okyanusu'nun bir denizi.

<span class="mw-page-title-main">Okyanusların sınırları</span> Dünyadaki okyanus sularının sınırları

Okyanusların sınırları, Dünya'da bulunan okyanus suların sınırlarıdır. Okyanusların tanımı ve sayısı, bu kabul kriterine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Dünyadaki okyanusların çoğunlukla birkaç ayrı okyanus gibi görülmesine rağmen, okyanus sularının birbirine bağlı şekilde olması ve bu sular arasında bir vücudun parçaları gibi sürekli bir değişim olabilmesidir. oşinografi olarak adlandırılan bu kavram hayati önem taşır. Okyanuslarda çeşitli kriterlere göre adlandırılan bir takım bölünmeler vardır. Bunlar; Pasifik Okyanusu, Atlas Okyanusu, Hint Okyanusu, Arktik Okyanusu ve Antarktika gibi bölünmelerdir. Okyanusların küçük bölümlerine de deniz, körfez, koy, boğaz vb. isimler verilir.

<span class="mw-page-title-main">Churchill, Manitoba</span> Kanadanın Manitoba eyâletinin kuzey kısmında bir kent

Churchill, Kanada'nın Manitoba eyaletinin kuzey kısmında, Hudson Körfezi kıyısında yer alan bir kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Davis Boğazı</span>

Davis Boğazı, Grönland ile Kanada arasında, Atlas Okyanusu ve Labrador Denizini Baffin Körfezi'ne bağlayan boğazdır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Okyanusu</span> Dünyanın birbirine bağlı su sistemi

Dünya Okyanusu, %94.1'lik oranla hidrosferin büyük bir bölümünü oluşturmaktadır.

Amerika Kıtasal Bölünmesi Amerika'nın başlıca ve büyük ölçüde dağlık olan, su bölümü çizgisidir.