İçeriğe atla

Hubert Selby Jr.

Hubert Selby Jr.
Doğum23 Temmuz 1928
Brooklyn, New York, ABD
Ölüm26 Nisan 2004 (75 yaşında)
Los Angeles, Kaliforniya, ABD
Takma adCubby
MeslekYazar
MilliyetAmerikalı
DönemPostmodernizm
KonuYeraltı edebiyatı, Beat Kuşağı
Çocuklar4

Hubert "Cubby" Selby Jr. (d. 23 Temmuz 1928, Brooklyn – ö. 26 Nisan 2004, Los Angeles) Amerikalı yazar. Onun en iyi bilinen kitapları Türkiye'de, Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlanmıştır: Brooklyn'e Son Çıkış (1964) ve Bir Düş İçin Ağıt (1978), Bu iki romanı aynı şekilde film olarak da çekilmiş ve evrensel bir düzeye ulaşmıştır.

Selby çoğunlukla müstehcen bir dil kullanır. Romanlarında çoğunlukla seks işçileri, travestiler, hırsızlar, eş cinseller ve marjinal karakterler vardır. Onun ilk romanı Büyük Britanya ve İtalya'da yasaklandı. Birçok ünlü yazar Hubert Selby Jr'nin sert ve güçlü bir dil kullandığını ifade etmiştir. Brooklyn'e Son Çıkış kitabının ön sözlerinde Anthony Burgess, Selby'i şu şekilde ifade etmiştir: "Bu kitap müstehcenliğin ve gerçekliğin son halidir." Son derece yeni ve kuvvetli bir yazardır. Ek olarak 20 yıl boyunca Los Angeles'taki Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde yaratıcı yazarlığı öğrencilere öğretti.

Biyografi

Çocukluk ve eğitim

Hubert Selby, 1928'de New York eyaletindeki Brooklyn'de dünyaya geldi. Selby, Stuyvesant Lisesi de dahil olmak üzere devlet okullarına devam etti. Çocukluktan kalan takma adı olan "Cubby", hayat boyunca ona eşlik etti.

Hubert Selby, 15 yaşındayken okuldan ayrıldı ve patronuna tüccar deniz piyadelerine katılmasına izin vermeye ikna etti. 1947'de, denizde iken sığır tüberkülozu olan ineklerden dolayı Hubert Selby'e geçmiş tüberküloz teşhisi kondu; Doktorlar bir yıldan az yaşayacağını öngörüyorlardı.

Hubert Selby, Almanya'nın Bremen kentinde bulunan gemiden alındı ve Birleşik Devletler'e gönderildi. Önümüzdeki üç buçuk yıl boyunca, Selby tedavisi için New York'taki Deniz Hastanesi'nde kaldı ve sonrasında çıktı. Antibiyotikler mevcut değildi ve tüberküloz yaygındı.

Hubert Selby, daha sonra bazı ciddi komplikasyonlara neden olan streptomisin adlı deneysel bir ilaç tedavisi geçirdi. Ameliyat sırasında cerrahlar Selby'nin akciğerlerine ulaşabilmek için kaburgalarına hazar verdi. Akciğerlerinden biri çöktü ve doktorlar bir akciğerlerin bir kısmını kaldırdı. Cerrahi Selby'nin hayatını kurtarırken, hayatının geri kalanında da kalıcı hasarlar verdi. Cerrahinin tedavi döneminde Selby'ye ara ara eroin verdi fakat Selby eroin bağımlısı oldu ve on yıllarca madde bağımlılığıyla savaştı.

Yazarlık kariyeri

Tüccar Denizinden başka bir iş deneyimi yoktu. Sağlığı yüzünden iş bulmak konusunda problem yaşadı. Tiny adında bir kadınla evlendi ve Claudia adında bir kızı oldu. Karısı bir mağazada çalışırken kızını yetiştirdi.

Önümüzdeki on yılda Selby çoğunlukla yatalak oldu; Sıklıkla çeşitli akciğer rahatsızlıklarıyla hastaneye kaldırıldı. Doktorlar "yeterli akciğer kapasitesine sahip olmadığı" için uzun süre hayatta kalma ihtimalinin düşük olduğunu düşündüren kötü bir prognoz önerdi. Yazar olmuş bir çocukluk arkadaşı olan Gilbert Sorrentino, Selby'yi kurgu yazmaya teşvik etti. Selby, sağlık nedeniyle ve düzenli çalışamadığı için "Alfabeyi biliyorum, belki bir yazar olabilirim" diye cevap verdi ve kurgu yazmaya başladı.

Daha sonra bir röportajında şunları demiştir: "Evde oturuyordum ve hayat ile alakalı derin bir deneyime sahiptim. Her gün ölecekmişim gibi yaşıyordum, neredeyse ölüyor, ancak bir şekilde canlı kalıyordum, ancak eninde sonunda öleceğim! diyordum. Ve ölmeden birkaç dakika önce şunlar olurdu, öyle tahmin ediyordum: Hayatımdan pişman olacağım; ve onu tekrar yaşamak isteyeceğim. Bunu düşünmek beni korkuttu. Bunları fark etmem beni yazmaya teşvik etti." ve sonrasında müstehcen ve sert bir dille deneyimlerini ve hayal gücünü okuyuculara aktarmaya başladı

Resmî eğitim almayan Selby, gençliğinin bir parçası olan kasvetli ve şiddetli dünyayı canlandırmak için çiğ bir dil kullandı. "Kısmen kulakla yazıyorum, duyduğum gibi, hissetmekte ve görmekte olduğum şeyi yazıyorum."

Doğru gramer, noktalama işaretleri ya da diksiyonla çok az ilgilenen Selby, çalışmalarının çoğunda alışılmadık teknikler kullandı. Paragraflarını değişen uzunluklarla girintilendirdi, çoğu kez bir paragrafla bittiğinde bir satırı düşürüyordu. Selby, Jack Kerouac'ın "kendiliğinden olan tablosu" nda olduğu gibi, yazdıklarını hızlı, akıl-bilinç biçiminde tamamladı. Yazı akışını kesintiye uğratmaktan kaçınmak için, daktilo üzerinde daha yakın olan kesme işaretlerini "/" ile değiştirdi. Tırnak işareti kullanmadı. Değişen konuşmacılar arasında hiçbir itiraz olmaksızın, tam bir paragraf olarak bir diyalog sundu.

Eserleri

Kitapları

  • Brooklyn'e Son Çıkış (1964)
  • Hücre (1971)
  • İblis (1976)
  • Bir Düş İçin Ağıt (1978)
  • Song of the Silent Snow (kısa öyküler, 1986)
  • The Willow Tree (1998)
  • Bekleme Dönemi (2002)

Kaynakça

[1][2][3][4]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2016. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2016. 
  4. ^ http://www.nytimes.com/2004/04/27/business/hubert-selby-jr-dies-at-75-wrote-last-exit-to-brooklyn.html?_r=0 []

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akciğer kanseri</span> Akciğer dokularında gelişen bir hastalık

Akciğer kanseri, akciğer dokularındaki hücrelerin kontrolsüz çoğaldığı bir hastalıktır. Bu kontrolsüz çoğalma, hücrelerin çevredeki dokuları sararak veya akciğer dışındaki organlara yayılmaları ile (metastaz) sonuçlanabilir. Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) raporuna göre akciğer kanseri tüm dünyada kanser türleri arasında en sık ölüme neden olan kanser türüdür ve tüm dünyada her yıl yaklaşık 1,6 milyon ölüme neden olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sait Faik Abasıyanık</span> Türk hikâye ve roman yazarı, şair (1906–1954)

Sait Faik Abasıyanık, Türk hikâye ve roman yazarı, şair. Türk hikâyeciliğinin önde gelen yazarlarından birisi olan Sait Faik, çağdaş hikâyeciliğe yaptığı katkılar nedeniyle Türk edebiyatının köşe taşlarından biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Cobain</span> Nirvana vokalisti

Kurt Donald Cobain, Amerikalı şarkıcı-söz yazarı, müzisyen ve sanatçı. Nirvana grubunun vokalisti, ritim, solo gitaristi ve ana söz yazarıydı. Cobain'in besteleri, kaygıyla beslenen şarkı yazarlığı ve düzen karşıtı kişiliği sayesinde ana akım rock müziğinin tematik geleneklerini genişletti. Sıklıkla X Kuşağının sözcüsü olarak ilan edildi ve alternatif rock tarihindeki en etkili müzisyenlerden biri olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Gustave Flaubert</span> Fransız romancı (1821 – 1880)

Gustave Flaubert, Fransız roman yazarı. Edebiyat eleştirmenleri tarafından modern romanın kurucusu kabul edilir. En tanınmış eseri, 19. yüzyıl toplumsal gerçekliğini çarpıcı biçimde aktaran ve dünya klasikleri arasına giren Madame Bovary'dir. 1857'de yayımlanan ve Fransa'da ciddi tartışmalara neden olan bu eserden sonra realist akımı başlatan kişi olarak gösterilmiştir.

Bilge Karasu, Türk öykü, roman, deneme yazarıdır. Aynı zamanda felsefeci yanı olan Karasu, metinlerinde felsefi sorunları işlemiş ya da onun metinleri felsefi incelemenin konusu olarak görülmüştür. Postmodern romanın Türkiye'deki önemli isimleri arasında değerlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Boris Pasternak</span> Rus yazar (1890-1960)

Boris Leonidoviç Pasternak, Rus şair, oyun yazarı, romancı, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Robert Louis Stevenson</span>

Robert Louis Stevenson,, İskoç romancı ve şair. En ünlü eseri Define Adası'dır. 2018 yılında itibarıyla dünyada en çok başka dile çevrilen yazarlar sıralamasında Charles Dickens’ın hemen ardında, 26. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Schiller</span> Alman şair, filozof, tarihçi ve piyes yazarı (1759-1805)

Johann Christoph Friedrich von Schiller, 1802 yılında soyluluk unvanı almış bir şair, filozof, tarihçi ve en önemli Alman dram yazarıdır. Yazdığı çoğu tiyatro eseri Alman tiyatrosunda başyapıt niteliğindedir. Schiller doğa tasvirli şiirlerin şairi olarak da gayet başarılı olmuştur, ancak asıl alanı düşünsel/didaktik şiirdir, çoğu yazara ilham olmuştur ve dramatik şiirleri en sevilen Alman balatları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Halid Ziya Uşaklıgil</span> Türk romancı ve yazar (1866–1945)

Halid Ziya Uşaklıgil, Servet-i Fünûn ve cumhuriyet dönemi Türk romancı ve yazar. Bâzı edebî yazılarını Hazine-i Evrak dergisinde Mehmet Halid Ziyaeddin adıyla yayımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Kemal</span> Türk yazar ve şair (1923–2015)

Kemal Sadık Gökçeli veya bilinen adıyla Yaşar Kemal, Kürt kökenli Türk roman ve hikâye yazarı, şair ve aktivisttir. Türk edebiyatının en önde gelen yazarlarından biri olarak kabul edilen Yaşar Kemal, yaşamı boyunca pek çok ödül almış ve Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilmiştir. En ünlü eseri, yaklaşık 32 yılda tamamladığı İnce Memed roman serisidir.

<span class="mw-page-title-main">Saul Bellow</span> Kanadalı-Amerikalı yazar (1915 – 2005)

Saul Bellow, Kanada doğumlu Yahudi asıllı Amerikalı yazardır. Edebiyat alanında Nobel Ödülü'nü 1976 yılında ve Ulusal Sanat Madalya'sını 1988 yılında kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">HTML</span> işaretleme ve web programlama dili

Hiper Metin İşaretleme Dili web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart metin işaretleme dilidir. Dilin son sürümü HTML5'tir.

<span class="mw-page-title-main">D. H. Lawrence</span> İngiliz, romancı, şair ve deneme yazarı (1885–1930)

David Herbert Richards Lawrence, İngiliz, romancı, şair ve deneme yazarıdır.

<i>Cephede Eğlence</i>

Cephede Eğlence, 1970 ABD yapımı bir savaş-komedi filmidir. Özgün adı MASH olan film çevrildikten üç yıl sonra, Şubat 1973 tarihinde Türkiye'de de gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Naşide Göktürk</span> Türk şair, söz yazarı, besteci

Naşide Göktürk, Türk şair, söz yazarı, besteci, yorumcu.

<span class="mw-page-title-main">Peride Celal</span> Türk yazar

Emine Peride Yonsel Türk yazardır.

Söz yazarı veya güftekâr, kendi veya başkasının söyleyeceği şarkıların sözlerini yazan kişi.

Şemsettin Yapar, Türk öykü yazarı.

LGBT argosu ya da gey argosu, en çok lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) kişilerin arasında kullanılan bir tür argo. Diğer LGBT kişiler ile kodlanmış bir şekilde iletişime girebilmek için bir vasıta olarak Endonezce, İngilizce, Japonca, Türkçe ve Zuluca gibi çeşitli dillerde kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Nissen</span>

Rudolf Nissen, Alman cerrah. Berlin’de dünyada ilk kez pnömonektomi ameliyatını yapan, fundoplikasyon işlemini dünyada ilk kez İstanbul'da gerçekleştiren cerrah.