Bağlantı noktası, yuva ya da port, bir bilgisayarla dış aygıtlar arasındaki kablo ile iletişimi sağlayan veri kanalı. Portlar, seri (COM) ve paralel (LPT) olmak üzere iki temel kısımda incelenir. SCSI, USB, PCMCIA gibi aynı anda birden fazla dış aygıtın bilgisayara bağlanabilmesine olanak tanıyan portlar da bulunmaktadır.
USB, İngilizce "Universal Serial Bus" kelimesinin kısaltmasıdır. USB'nin Türkçesi "Evrensel Seri Veriyolu"dur. USB dış donanımların bilgisayar ile bağlantı kurabilmesini sağlayan seri yapılı bir bağlantı biçimidir. Son sürümü 3.1'dir. 1,22 GByte/sn'lik aktarım hızı vardır. Dört nesil USB özelliği vardır: USB 1.x, USB 2.0, USB 3.0 ve USB4. Ayrıca USB-C ve USB On-The-Go türleri de var.
Ethernet, Yerel ağlar için kullanılan Veri Çerçevesi tabanlı bilgisayar ağı teknolojileri ailesi. Kelimenin kökeni etherden gelmektedir. OSI ağ modelinin Fiziksel katmanı için Veri bağlantısı katmanı/ Ortam erişim kontrolü üzerinden ağ erişimi yoluyla bir dizi kablolama ve sinyalleşme standardı ve ortak bir adresleme formatı tanımlar.
Telekomünikasyonda RS-232, DTE ile DCE arasındaki seri ikili tek sonlu veri iletimi ve sinyalleme için kullanılan seri iletişim standardının genel adıdır. Daha çok bilgisayardaki seri portlarda kullanılır. Bu standart, elektriksel karakteristikleri, sinyal zamanlamalarını, sinyal anlamlarını, konnektörlerin fiziksel büyüklükleri ve bacak çıkışlarını kapsamaktadır. Şu anki standart 1997'den beri kullanılmaktadır.
Yıldız (Star) Topolojisi, en bilinen bilgisayar ağı topolojilerinden biri.
Sanal gerçeklik, teknoloji kullanılarak oluşturulan kurgular ile gerçek ve hayalin birleştirilmesidir. Sanal öğrenme ortamları, gelişen teknolojinin eğitim-öğretim ortamlarına dahil edilmesiyle birlikte öğrencilerin öğrenme deneyimlerini zenginleştirmek için tasarlanmış platformlardır. Sanal öğrenme ortamları da teknoloji ile birlikte değişim ve gelişim göstermektedir. Son olarak sanal gerçeklik teknolojilerinin eğitim-öğretim ortamlarına dahil edilmeye hazır durumda olduğu ve eğitsel kazanımlar bakımından yüksek potansiyel taşıdığı görülmektedir.
Paralel port veya paralel kapı, bilgisayarın kasasının arkasında bulunan 25 pinlik D şeklindeki konnektördür. Genellikle yazıcı bağlanmak için kullanılır.
10BaseT, star-bus topoloji kullanan ethernet kablolama sistemini tanımlar. İsmindeki 10 maksimum hızını yani 10Mbit de çalıştığını belirtir. Hub ile bir PC ve RTU veya hub ile hub arasındaki kablo uzunluğu 100 metreyi geçemez. utp yani unshielded twisted pair kablo 10BaseT 'nin kullandığı kablo tipidir. 10BaseT 10Mbit hızında çalışır, CAT3 ve üzeri kablolar kullanılabilir, iki tel çiftini kullanır. Yani 4 tel kullanır. Ancak ilk zamanlardan beri yapılan kablolamalarda kablonun içindeki 4 tel çifti de konnektöre bağlanmıştır. Bundaki amaç ileride çıkabilecek ve daha fazla tel bağlantısı isteyen Ethernet tiplerine hazır olmak, tekrar kablolama yapmak zorunda kalmamaktadır. Coaxial kabloya göre elektromanyetik alan etkisine daha az dirençli olsa da, utp yıldız topoloji için yeteri kadar güvenli ve ucuz bir yöntemdir ve günümüzdeki en yaygın kablolama yöntemidir. UTP kablolamada RJ-45 kodlu konnektör / jak kullanılır.
Yüksek çözünürlüklü çokluortam arayüzü veya kısaca HDMI, 2003 yılında ses (audio) ve görüntü (video) verilerini sıkıştırılmadan dijital olarak aktarmak için geliştirilmiş bir arabirimdir. HDMI; blu-ray disk çalar, HD-DVD disk çalar, bilgisayar, oyun konsolu, dijital uydu alıcısı gibi cihazları uyumlu ses ve görüntü cihazlarına bağlar. 2006 yılında HDTV, kameralar ve dijital fotoğraf makinelerinde de görülmeye başlamıştır.
DisplayPort, Video Elektronik Standartları Kurumu tarafından önerilen, yeni bir dijital görüntü arayüzü standartıdır. İlk sürümü Mayıs 2006'da, şu anki 1.1 sürümü ise 2 Nisan 2007'de kabul edilmiştir. DisplayPort, öncelikli olarak bilgisayarlar ile monitör veya ev sinema sistemleri arasında kullanılmak üzere tasarlanmış, yeni bir lisans ve telif hakkı serbest, son teknoloji ürünü, dijital ses ve görüntü ara bağlantısını tanımlamaktadır.
Halka topolojisi, her düğümün diğer iki düğüme bağlandığı ve her bir düğüm üzerindeki sinyallerin tek bir hat üzerinden iletildiği bilgisayar ağı topolojisidir. IBM tarafından geliştirilmiştir. Halka topolojisinde, UTP ve STP kablolar kullanılmaktadır. İlk halka topolojileri: 4 mbps(Cat3 Utp), daha sonra 16 mpbs(Cat4 ve üstü ya da STP Tip 4)çalışmaktadır.
Thunderbolt çevre birimlerini bağlamak için kullanılan bir arabirimdir. Intel tarafından geliştirilmiştir. Thunderbolt basitçe PCI Express ve DisplayPort arabirimlerini birleştirip daha ucuz ve daha uzun ömürlü kablolar oluşturmayı amaçlamıştır. Başta Fiberoptik kablolar kullanılması amaçlanmışsa da gelişen teknolojiyle geleneksel bakır kablolarla 10 Gb/s bant genişliğine daha ucuza ulaşılmasından bakır kabloların kullanılması tercih edilmiştir.
ARCnet, bir yerel alan ağı protokolüdür. Amaç bakımından Ethernet ve Token Ring'e benzemektedir. ARCnet mikrobilgisayarlar için yaygın olarak kullanılabilen ilk ağ sistemidir ve 1980'lerde ofis otomasyonu için popüler hale gelmiştir. O zamandan beri, protokolün bazı özelliklerinin özellikle yararlı olduğu,gömülü sistemler pazarında değer kazanmıştır.
Ağ donanımı, bir bilgisayar ağındaki aygıtlar arasında iletişim ve etkileşim için gerekli olan elektronik aygıtlardır. Özellikle, bir bilgisayar ağında veri aktarımına aracılık ederler. Son alıcı olan veya veri üreten birimlere host, uç sistemler veya veri terminal ekipmanı denir.
AirPlay Apple tarafından geliştirilen tescilli bir protokol yığını / paketidir, cihazları arasında ses, video, cihaz ekranları ve fotoğrafların ilgili metadatalarla birlikte, kablosuz akışını sağlar. Başlangıçta sadece Apple'ın yazılım ve cihazlar uygulanırdı ve AirTunes denilirdi, tek ses için kullanılırdı. Apple üretici ortaklarına bir üçüncü parti yazılım bileşeni teknolojisi olarak kendi ürünlerinde kullanmak üzere Apple'ın cihazları ile uyumlu olacak şekilde AirPlay protokol yığınını lisanslı etti.
USB-C ayrıca USB Type-C olarak da bilinen 24 pinli, tamamen geri çevrilebilir bir fiş USB konnektördür. Bu sistem veri ve enerjinin taşınmasına izin verir. Son versiyonlar 2010 yılında sunulan USB 3.0 versiyonu, 29 Ağustos 2019 tarihinde, USB Implementers Forum tarafından sunulan USB4 versiyonudur.
Apple USB Fare Yaygın olarak "buz hokeyi diski" olarak adlandırıl;r, Apple tarafından piyasaya sürülen bir fare. İlk kez 1998'de Bondi Blue iMac G3'e dahil edildiğinde piyasaya çıktı ve tüm ardışık masaüstü bilgisayarlara dahil edildi. İlk ticari olarak piyasaya sürülen Apple fare, USB Bağlantı biçimini kullanıyor. Bu, Apple'ın en kötü hatalarından biri olarak görülüyor.
Apple Pro Fare Temmuz 2000'de New York City'deki Macworld Konferansı ve Fuarı'nda tanıtıldı. Apple Computer, standart giriş cihazı olarak bir optik fareyi ilk gönderen şirketlerden biriydi. Pro Mouse'un endüstriyel tasarımı tamamen Apple'ın kendi tasarımcıları tarafından işlenirken, bazı donanımlar Sparkfactor Design tarafından tasarlandı. Pro Mouse, o yılki Macworld'de tanıtılan Power Mac G4 Cube ile birlikte verildi. Apple USB Fare-nin yerine geldi.
VoIP Gateway ya da VoIP Ağ Geçidi, VoIP ile çalışan sistemlerin analog ve GSM tabanlı sistemler ile iletişim kurmasını sağlayan port dönüştürücü cihazlardır. Genel olarak IP Ağları ile PSTN
Samsung Galaxy Xcover 2 (GT-S7710); IP67 suya ve toza dayanıklılık sertitfikası bulunan, Samsung tarafından üretilmiş, Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur. Samsung tarafından Mart 2013'te duyurulan ve satışa çıkarılan Galaxy Xcover 2, Galaxy Xcover'in halefidir. Galaxy Xcover 3, Galaxy Xcover 2'nin yerini almıştır.