İçeriğe atla

Hrvatska radiotelevizija

Hrvatska radiotelevizija
Eski ad(lar)Radio Televizija Zagreb (1956–1990)
TipKarasal radyo, televizyon ve çevrimiçi
EndüstriBasın-yayın
Kuruluş15 Mayıs 1926 (98 yıl önce) (1926-05-15) (Radio)
15 Mayıs 1956 (68 yıl önce) (1956-05-15) (Television)
KurucuRadio Club Zagreb Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Genel merkeziPrisavlje ulica 3, 10000, ,
Hizmet alanlarıUlusal; Uluslararası (HRT International ve hrt.hr aracılığıyla)
Önemli kişilerRobert Šveb
Gelirartış HRK1.397 billion
(c. €188 million) (2014)
Web sitesihrt.hr

Hrvatska radiotelevizija (kısaltmış hâli HRT) ya da Hırvat Radiotelevizyon, Hırvat Kamu yayın kurumudur. Uydunun yanı sıra yerel verici ağı üzerinden de çeşitli radyo ve televizyon kanallarını işletmektedir. HRT üç ortak şirkete bölünmüştür: Hırvat Radyosu (Hrvatski radyosu), Hırvat Televizyonu (Hrvatska televizija) ve üç orkestrayı (Senfoni, Caz ve Tamburitza) ve bir koroyu içeren Müzik Prodüksiyonu (Glazbena proizvodnja).

HRT'nin kurucusu, kurucu haklarını Hırvatistan hükûmeti aracılığıyla kullanan Hırvatistan Cumhuriyeti'dir. Hırvat Radyosu (daha sonra Radyo Zagreb) 15 Mayıs 1926'da kuruldu.

25 Mayıs 2012 tarihinde, HRT'nin televizyon ve radyo programı arşivi ve müzik prodüksiyonu koleksiyonuna Hırvat kültür mirası statüsü verildi.

Televizyon

Kanallar

  • HRT 1 (yada Prvi program): HRT'nin ilk TV kanalı, daha önce TVZ 1 olarak biliniyordu. Dünya çapında günlük haberlerin, belgesellerin, dini programların, dizi ve filmlerin yer aldığı genel bir kanaldır.
  • HRT 2 (yada Drugi program):HRT'nin daha önce TVZ 2 olarak bilinen ikinci kanalı. Esas olarak spor yayınları ve eğlence programları için kullanılır. Kanal, vintage filmlerden oluşan kapsamlı çekimleriyle tanınıyor. Aynı zamanda eğitim programları da yayınlamaktadır.
  • HRT 3 (yada Treći program): HRT'nin öncelikli olarak kültür, film ve belgeseller için kullanılan üçüncü kanalı. Eylül 2012'de faaliyete geçti.[1]
  • HRT 4 (yada Četvrti program): HRT'nin haber programları yayınlayan dördüncü kanalı Aralık 2012'de yayına başladı.[2]
  • HRT International, Eski HRT 5 (yada Peti program): HRT'nin beşinci ve uluslararası kanalı olup, Avrupa, Kuzey Amerika, Avustralya ve Yeni Zelanda'daki Hırvat diasporalarına yönelik yerel kanallarından geniş bir yelpazede programlar yayınlamaktadır.[3]

1980'lerde Z3 ve daha sonra HTV Z3 adında üçüncü bir kanal vardı. 16 Eylül 1991'de ana vericisi Sljeme TV kulesi bir hava saldırısında hasar gördüğünde yayından kaldırıldı. 7 Kasım 1994'te kanal bu kez HRT 3 adıyla yeniden yayına girdi. Kanal daha sonra frekansı devletten çıkarılarak kapatıldı ve 2004 yılında kamu ihalesine çıkarıldı ve o zamandan beri RTL Televizija tarafından kullanılıyor.

Bölgesel TV kanalları

  • HRT Čakovec-Varaždin (HırvatçaHRT regionalni centar Čakovec-Varaždin)
  • HRT Osijek (HırvatçaHRT regionalni centar Osijek)
  • HRT Rijeka-Pula (HırvatçaHRT regionalni centar Rijeka-Pula)
  • HRT Split-Dubrovnik (HırvatçaHRT regionalni centar Split-Dubrovnik)
  • HRT Zadar-Šibenik-Knin (HırvatçaHRT regionalni centar Zadar-Šibenik-Knin)

Programlama

Dnevnik is one of HRT's popular news-programs
Studio of Dobro jutro, Hrvatska in 2008
HRT vehicles at the 2021 Pula Film Festival.
  • Dnevnik HRT ("Daily News"), popüler öğle, akşam ve gece yarısı haber programı
  • Dobro jutro, Hrvatska ("Günaydın, Hırvatistan"), sabah 7:00'den 9:00'a kadar mozaik sabah gösterisi
  • Dobar dan, Hrvatska("İyi Öğleden Sonra, Hırvatistan"), öğleden sonra mozaik gösterisi
  • Nedjeljom u dva ("Pazar günleri saat ikide"), haftalık talk şov
  • Transfer ("Transfer"), alternatif kültür ve sanatlar (görsel sanatlar, müzik ve web kültürü) hakkında gösteri
  • TV kalendar ("TV Takvimi"), tarihi olayları, insanların doğumunu/ölümünü veya aynı tarihteki keşiflerini anlatan, uzun süredir devam eden günlük tarihi belgesel televizyon dizisi
  • Tko želi biti milijunaš? ("Kim Milyoner Olmak İster?"), quiz gösterisi
  • Zvijezde pjevaju ("Just the Two of Us"), büyük Cumartesi şarkı gösterisi
  • Lijepom Našom ("Bizim Güzelimiz"), Hırvat kültürel mirasına odaklanan bir gösteri
  • Otvoreno("Açıkça"), günlük siyasi talk-show

Kaynakça

  1. ^ "Novi program HRT 3 s emitiranjem počinje u subotu 15. rujna 2012". mvinfo.hr. 14 Eylül 2012. 3 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2024. 
  2. ^ "Na Badnjak kreće HRT 4". www.057info.hr. 19 Aralık 2012. 14 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2024. 
  3. ^ "How to Access New TV Channel for Croatians Abroad". croatiaweek.com. 14 Ocak 2018. 22 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan</span> Balkanlarda bir ülke

Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hırvatistan</span>

Hırvatistan, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1993 yılında katılmıştır. Hrvatska radiotelevizija (HRT) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Hırvatistan, 1993 yılında Bosna-Hersek ve Slovenya ile birlikte ilk defa katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Hırvatistan'daki Yahudilerin tarihi 3. yüzyıla kadar dayanmasına rağmen 10. yüzyıl ve 15. yüzyıla kadar az bilgi bulunur. II. Dünya Savaşı'ndan evvel 20,000 kişilik cemaatin hemen hemen hepsi Holokost'ta yok edildi. Savaştan sonra sağ kalanların yarısı İsrail'e göç ederken 2500 Yahudi Hırvatistan'da yaşamayı tercih etti. Bu rakam tahmini bir rakam olup 1500 kişilik Zagreb Yahudi cemaatinin %80'i karışık evliliklerin çocukları olduğu hesaba katıldığında bu nüfusun daha da fazla olduğu düşünülür. Holokost'tan kurtulanların torunlarının çoğunun dede veya ninelerinden sadece bir tanesi Yahudidir.

Hırvatistan, Almanya'nın Düsseldorf şehrinde düzenlenen 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Hırvatistan'ı Eurovision'da temsil eden şarkının belirlenmesi için Hırvatistan yayıncısı ulusal final düzenlemiştir. Yarışmayı "Celebrate" şarkısıyla Daria Kinzer kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'ın ilçeleri</span>

Hırvatistan ilk kez Orta Çağ'da bölgelere bölünmüştür. İdari bölümler zaman içinde Osmanlı fetihlerinde kaybedilen topraklar, bu toprakların özgürlüğünü kazanması, Dalmaçya, Dubrovnik ve Istria bölgelerindeki politik statünün değişmesine bağlı olarak zaman içinde değişmiştir. Bu geleneksel bölünme 1920'lerde Sloven, Hırvat ve Sırp Krallığı, ardından Yugoslavya Krallığı'nın oluşturduğu oblastlar ve banovinalar nedeniyle tamamen ortadan kalkmıştır. Komünist yönetimindeki Hırvatistan, II. Dünya Savaşı'nda etken bir güç olan Yugoslavya'yı meydana getiren öğelerden biriydi ve bu dönemde idari yapılanma tümden değiştirilerek ülke 100 kadar belediyeye bölündü. 1992'de çıkarılan bir yasayla birlikte tekrar 1920'den önceki idari birimlere, bölgelere bölündü ancak 1918'de Translithanya'da oluşturulan 8 bölge ve merkezleri Bjelovar, Gospić, Ogulin, Požega, Vukovar, Varaždin, Osijek ve Zagreb'in yanında 7 bölge daha oluşturarak bölgeyi 15 bölgeye böldü.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Hırvatistan Yüzyıl Savaşı</span>

Yüz Yıllık Hırvat-Osmanlı Savaşı (Hırvatça: Stogodišnji hrvatsko-turski rat, Stogodišnji rat protiv Turaka, Stogodišnji rat s Osmanlılijama, çoğunlukla Osmanlı İmparatorluğu ile Orta Çağ Hırvatistan Krallığı ve daha sonraki Hırvatistan'ın Habsburg Krallığı arasındaki nispeten düşük yoğunluklu. Çatışma, küçük ölçekli sınır savaşı dönemlerinin yanı sıra, özellikle 16. yüzyılda Osmanlılar tarafından Hırvat topraklarına yönelik büyük fetih seferlerine de sahne oldu.

Hırvatistan, İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Hırvatistan'ın şarkı ve temsilcisini belirleyecek iç seçim, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Hrvatska radiotelevizija (HRT) tarafından gerçekleştirilmiştir. Hırvatistan'ı Klapa s Mora grubu, "Mižerja" adlı şarkıyla temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'ın İBBS'si</span>

Hırvatistan İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması, Avrupa Birliği ülkelerinin kullandığı İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması içinde Hırvatistan için kullanılan sınıflandırmadır.Hırvatistan'ın İBBS'si 2007 başlarında İstatistik Hırvat Bürosu tarafından kodlanmış Hırvatistan'ın Avrupa Birliği üyeliği süreci sırasında tanımlanmıştır.. Bölgeler 2012'de düzetildi.

Hırvatistan, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Hırvatistan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Hrvatska radiotelevizija (HRT) tarafından düzenlenen Görevlendirme yöntemi doğrultusunda Stockholm'de Hırvatistan'ı temsil eden kişi belirlenmiştir. Hırvatistan'ı Nina Kraljić, Lighthouse adlı şarkıyla temsil etmiştir.

Hırvatistan, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Jacques Houdek, Tony Roberth Malm, Siniša Reljić, Arjana Kunštek, Ines Prajo ve Fabrizio Laucella'nın yazdığı "My Friend" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkı Jacques Houdek tarafından seslendirilmiştir. Hırvatistan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Hrvatska radiotelevizija (HRT) kanalı tarafından Görevlendirme yöntemi doğrultusunda Ukrayna'da Hırvatistan'ı temsil eden kişi belirlenmiştir.

Hırvatistan, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'na Franka Batelić'in yazdığı "Crazy" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Franka seslendirmiştir. Hırvat yayıncı Hrvatska radiotelevizija (HRT) tarafından Görevlendirme yöntemiyle Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda Hırvatistan'ı temsil eden kişi seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Franka Batelić</span> Hırvat şarkıcı ve şarkı yazarı

Franka Batelić, bilinen adıyla Franka, Hırvat şarkıcı ve şarkı yazarı. Franka Showtime yarışmasının ilk sezonunu kazanmıştır. Franka, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hırvatistan'ı "Crazy" adlı şarkıyla temsil etti.

Hırvatistan, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Hırvat yayıncı Hrvatska radiotelevizija (HRT) tarafından İsrail'in başkenti Tel Aviv'de yapılan 2019 yarışması'nda Hırvatistan'ı temsil eden katılımcı Dora 2019 yarışması'nın kazananı "The Dream" adlı şarkısıyla Roko Blažević olmuştur.

Hırvatistan, 2020 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılacaktır. Hırvat yayıncı Hrvatska radiotelevizija (HRT) tarafından Hollanda'nın kenti Rotterdam'da yapılacak 2020 yarışması'nda Hırvatistan'ı temsil edecek katılımcı Dora 2020 yarışması'nın kazananı olacaktır.

Hırvatistan, 2021 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Hırvat yayıncı Hrvatska radiotelevizija (HRT) tarafından Hollanda'nın Rotterdam şehrinde yapılan 2021 yarışması'nda Hırvatistan'ı temsil eden katılımcı Dora 2021 yarışması sonucunda belirlenmiştir. Hırvatistan'ı "Tick-Tock" adlı şarkısıyla Albina temsil etmiştir.

Hırvatistan, 2022 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Hırvat yayıncı Hrvatska radiotelevizija (HRT) tarafından İtalya'nın Torino şehrinde yapılan 2022 yarışması'nda Hırvatistan'ı temsil eden katılımcı Dora 2022 yarışması'nın kazananı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Hırvatistan ilişkileri</span>

Hırvatistan ile ABD arasındaki diplomatik ilişkiler, Hırvatistan'ın Yugoslavya'dan bağımsızlığını kazanmasının ardından 7 Nisan 1992'de kuruldu. Karşılıklı ilişkiler samimi, dostane ve çok yakın olmaya devam ediyor.

Hırvatistan, 2023 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Let 3 müzik grubunun seslendirdiği "Mama ŠČ!" adlı şarkıyla katılmıştır. Hırvat yayıncı Hrvatska radiotelevizija (HRT) tarafından Birleşik Krallık'ın Liverpool kentinde yapılan 2023 yarışması'nda Hırvatistan'ı temsil eden katılımcı Dora 2023 yarışması'nın kazananı olmuştur.

Hırvatistan, İsveç'in Malmö kentinde yapılan 2024 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Baby Lasagna'nın seslendirdiği "Rim Tim Tagi Dim" adlı şarkısıyla katılmıştır. Hırvat yayıncı Hrvatska radiotelevizija (HRT) tarafından yapılan Dora 2024 yarışması ile temsilcisini seçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sanja Doležal</span>

Sanja Doležal, Hırvat şarkıcı ve televizyon sunucusu.