İçeriğe atla

Hristos Sarcetakis

Hristos Sarcetakis
Χρήστος Σαρτζετάκης
Yunanistan Cumhurbaşkanı
Görev süresi
30 Mart 1985 - 5 Mayıs 1990
Yerine geldiğiYannis Alevras (geçici)
Yerine gelenKonstandinos Karamanlis
Kişisel bilgiler
Doğum 6 Nisan 1929(1929-04-06)
Selanik, İkinci Helen Cumhuriyeti
Ölüm 3 Şubat 2022 (92 yaşında)
Atina, Yunanistan
Partisi Bağımsız
Bitirdiği okul Aristoteles Üniversitesi
Mesleği Siyasetçi, hukukçu

Hristos Sarcetakis (YunancaΧρήστος Σαρτζετάκης, 6 Nisan 1929, Selanik - 3 Şubat 2022, Atina), Yunan siyasetçi ve hukukçu. 1985-1990 yılları arasında Yunanistan'ın 4. cumhurbaşkanı olarak görev aldı ve Anayasa Mahkemesi üyeliğinde bulundu.

Sarcetakis 6 Nisan 1929 tarihinde İkinci Helen Cumhuriyeti'nin Selanik şehrinde doğdu. Babası Girit asıllı bir komiserdi. 1946 yılında Aristoteles Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdi. Hukuk stajını tamamlayıp 1950 yılında buradan mezun oldu. 1954 yılında baronun düzenlediği sınavı geçerek hukuk alanında lisansını aldı. 1955 Kasım ayında Sulh Hakimi olarak atandı ve ertesi yıl ilk derece mahkemesine üye olarak seçildi. 1963 yılında milletvekili Lambrakis'in aşırı sağcılar tarafından öldürülmesi sonucu açılan davada savcı olarak davanın aydınlanmasını sağladı. Daha sonra devlet bursuyla Paris Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne karşılaştırmalı hukuk alanında öğrenim görmeye gitti. 1967 yılında yapılan askerî darbe sonucu Atina'ya geri çağrıldı. 1968 yılında askerî cunta tarafından görevinden azledildi. 2 kez hapse atıldı ve bir yıla yakın hapis yattı, bu dönemde işkenceye maruz kaldı. 19 Aralık 1971 tarihinde uluslararası baskı sonucu serbest bırakıldı.

1974 yılında Yunanistan'ın demokrasiye geçmesiyle beraber eski görevine geri döndü. Takip eden yıllarda Temyiz Mahkemesi Başkanı oldu. 1982 yılının Ekim ayında Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi. Bu dönemde birçok uluslararası hukuk kurumunun üyesi oldu ve alanında bir kısım çalışmalar yaptı.

Cumhurbaşkanlığı

9 Mart 1985 tarihinde PASOK tarafından cumhurbaşkanı adayı olarak gösterildi ve seçildi. 4 Mayıs 1990 tarihinde görev süresini tamamlayarak emekli oldu. Cumhurbaşkanlığı devrinde 1989-90 yılları arasında yaşanan buhran devri en önemli olaylardan biridir.

Değişik dönemlerde birçok ödül ve fahri doktora almasının yanı sıra eski cumhurbaşkanı olarak özellikle demokrat tavrıyla saygı gördü.

Ölümü

Hristos Sarcetakis 3 Şubat 2022'de solunum yetmezliği nedeniyle 92 yaşında Atina'da öldü.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Former president Christos Sartzetakis dead at 92" (İngilizce). Kathimerini. 3 Şubat 2022. 3 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2022. 
Siyasi görevi
Önce gelen:
Yannis Alevras (geçici)
Yunanistan Cumhurbaşkanı
1985–1990
Sonra gelen:
Konstandinos Karamanlis

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Necdet Sezer</span> 10. Türkiye cumhurbaşkanı (2000–2007)

Ahmet Necdet Sezer, Türk hukukçu ve devlet görevlisi. Türkiye'nin 14. Anayasa Mahkemesi başkanı ve 10. cumhurbaşkanıdır. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hem cumhurbaşkanlığı görevini hem de bir yüksek yargı organının başkanlığını yapmış tek kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi</span> Türkiyedeki en yüksek yargısal devlet organı

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye'de anayasal denetimi yürüten en yüksek yargı organıdır. Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler ve bireysel başvuruları karara bağlar. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Görevleri, Türkiye Anayasası'nın 148. ve 153. maddeleri arasında belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kostas Karamanlis</span> Yunanistan başbakanı (hd. 2004-2009)

Konstantin Aleksandru Karamanlis, Yunan siyasetçi, 2004-2009 yılları arasında Yunanistan Başbakanı ve muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi'nin eski başkanı. Aynı adlı Yeni Demokrasi Partisi'nin kurucusu, dört defa başbakan, iki defa da cumhurbaşkanı olarak görev yapan Konstantin Karamanlis'in yeğeni.

<span class="mw-page-title-main">Karolos Papulias</span> 6. Yunanistan cumhurbaşkanı

Karolos Papulyas, Yunanistan'ın 6. cumhurbaşkanıdır.

Nahit Saçlıoğlu Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam kararlarına muhalefet şerhi koyan emekli Askeri Yargıtay Başsavcısı ve Emekli Anayasa Mahkemesi üyesi.

Ömer Lütfi Akadlı, Türk hukukçu.

İbrahim Hilmi Senil,, Türk hukukçu.

Ahmet Hamdi Boyacıoğlu, Türk hukukçudur.

Necdet Darıcıoğlu,, Türk hukukçu.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yargı teşkilatı</span>

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 9. maddesi uyarınca “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.” Ancak, 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev Ve Yetkileri Hakkındaki Kanun içinde yer alan bazı belirleyici hükümler haricinde tüm yargı teşkilatının görev ve yetkisini belirleyen kapsayıcı ve genel bir yasal düzenleme yapılmamıştır. Dolayısıyla, hangi durumda hangi mahkemenin yetkili olacağı çeşitli kanunlarda dağınık ve sistematikten uzak bir biçimde yer aldığından mevcut mevzuat konuya genel bir bakış sağlamaktan uzak bir görüntü sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yannis Alevras</span> Yunan siyasetçi (1912-1995)

Yannis Alevras, Yunan siyasetçi. Cumhurbaşkanı Vekili.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Refik Tarar</span> 9. Pakistan cumhurbaşkanı

Muhammed Refik Tarar, Pakistanlı siyasetçi. Pakistan 9. cumhurbaşkanı.

Alparslan Altan Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi eski başkanvekili ve eski üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Evangelos Venizelos</span> Yunan siyasetçi

Evangelos Venizelos, , bir Yunan siyasetçi. 17 Haziran 2011 - 21 Mart 2012 tarihlerinde Yunanistan Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı idi. Selanik ilk seçim bölgesi'nde Panhelenik Sosyalist Hareketi Partisinin (PASOK) Meclis üyesidir. Evangelos Venizelos Selanik Aristoteles Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Profesörüdür. 18 Mart 2012 tarihinde Venizelos, PASOK Başkanı Yorgo Papandreu'nun yerine rakipsiz olarak seçildi ve Mayıs 2012 Yunanistan genel seçimlerinde parti lideri oldu. 25 Haziran 2013 tarihinde Yunanistan Dışişleri Bakanı ve Başbakan yardımcısı oldu ve Ocak 2015'e dek bu görevi sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Adli Mansur</span>

Adli Mahmud Mansur, Mısır Yüksek Anayasa Mahkemesi eski başkanı ve Mısır'ın 3 Temmuz 2013-8 Haziran 2014 tarihleri arası geçici Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Mısırlı bir yargıçtır. Mısır ordusu tarafından yapılan bir duyuruda, kitlesel protestolar sonucu olan 2013 Mısır darbesi sonrasında Cumhurbaşkanı ilan edildi. Muhammed Mursi, askerî darbeyi kabul etmediğini ve halen Mısır'ın meşru Cumhurbaşkanı olduğunu iddia etmektedir. Mansur, 4 Temmuz 2013 tarihinde Yüksek Anayasa Mahkemesi önünde yeni görevi için yemin etti.

Serdar Özgüldür, Türk asker ve hukukçu. Eski Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı. Eski Anayasa Mahkemesi üyesi.

Nuri Necipoğlu Türk hukukçu. Eski Anayasa Mahkemesi üyesi ve Türkiye Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı.

Yusuf Şevki Hakyemez Türk akademisyen ve hukukçu. Anayasa Mahkemesi üyesi.

Hakkı Önder Ayhan, Askeri Yargıtay Onursal Başkanı.

Muammer Topal, Türk hukukçu, Eski Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi üyesi ve eski Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı.