İçeriğe atla

Hristos Çiamulis

Hristos Tsiamulis
DoğumHristos Tsiamulis
(Χρήστος Τσιαμούλης)

1961
Atina, Yunanistan
Başladığı yer Yunanistan
TarzlarGeleneksel Yunan müziği
Yunan halk müziği
MesleklerMüzik tarihçisi,
besteci ve
ud virtüözü
Etkin yıllar1985 – günümüz
Resmî sitetsiamoulis.com
Önemli çalgılar
Ud ve ney

Hristos Tsiamulis (Yunanca: Χρήστος Τσιαμούλης), Yunan müzik tarihçisi, besteci ve ud virtüözü.

Yaşamı

1961 yılında Atina'da doğdu. Atina Ulusal Konservatuvarı'nda müzik kuramı ve Lisa Zoe ile birlikte gitar üzerine çalıştı.

Simonas Karras ile tanıştığı 1980 yılında Yunan halk müziği ile ilgilenmeye başladı. Bu dönemde ud, lavta, bağlama, tambur, yaylı tambur, lir, keman, ney ve kaval gibi geleneksel çalgıları çalmayı öğrendi. Likurgos Aggelopulos'un danışmanlığında Bizans müziği üzerine hazırladığı bitirme çalışması ile 1990 yılında mezun oldu.

2003 yılında Atina Konservatuvarı'nın Bizans müziği bölümünde lisansüstü düzeyinde ses ve makam kuramı ve Bizans müziği tarihi derslerini vermeye başladı. 2004'ten beri ise Geleneksel Yunan Müziği bölümünden sorumludur. Yine 2004 yılından beri Atina Üniversitesi müzik bilimi bölümünde tambur dersleri vermektedir.

Tsiamulis, Erkan Oğur ve Halil Karaduman ile birlikte çeşitli çalışmalara imza atmıştır.

Tarzı

Bestelerinde, genelde Doğu Akdeniz ve Yunanistan'ın geleneksel ve halk müziği motiflerinin günümüz öğeleriyle işlenmiş olması yönü öne çıkar.

İlgili Araştırma Makaleleri

Ömer Altuğ, Türk tamburi ve bestekâr. Ankara Radyosu sanatçılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Mesut Cemil</span> Türk müzisyen

Mesut Cemil Tel, Tamburi Cemil Bey’in oğludur. Bir ara “Tel” soyadını kullanmışsa da, kısa bir süre sonra bundan vazgeçmiştir. Çocukluk yılları babasının musiki çevresinde geçti. Babasından birkaç ders dışında musiki dersi almadı. İstanbul Sultanîsi'nde öğrenciyken, on üç yaşında Daniel-Fitzinger'den keman dersleri alarak Batı musikisi bilgileri öğrenmeye başladı; keman üzerindeki çalışmalarını daha sonra Aliye Berger'in eşi Karl Berger’den aldığı derslerle sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Türk müziği</span> Türklerin müziği

Türk müziği, Türklerin Orta Asya'dan beri geliştirdikleri, bugünkü özellikleri Anadolu Selçukluları ve Osmanlılar döneminde belirginleşen müzik tarzı. Musiki, Osmanlı döneminde halk ve üst kültür çevrelerinde birbiriyle ilişkili, fakat karakterleri farklı iki ana dal olarak gelişmiştir. Osmanlı'nın son dönemindeki modernleşme hareketleriyle Batı etkisi görülmeye başlanmış, bu etki Cumhuriyet döneminde daha da artmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Klasik Türk müziği</span> müzik türü

Klasik Türk müziği, klasik Türk mûsıkîsi, Osmanlı'daki adıyla mûsıkî veya günümüzde kullanılan adıyla Türk sanat müziği; Türk kültürüne has makamlı bir müzik türü. Klasik batı müziği ve Hint müziği ile beraber dünya üzerinde süreklilik ve gelenek oluşturma bakımından mevcut birkaç klasik müzikten birisi olarak kabul edilir.

Ali Fuat Aydın, Geleneksel Türk halk müziğinin temel çalgılarından bağlamanın temsilcilerinden olup özellikle zeybek tavrı üzerine yoğunlaşmıştır. 1973'te Aydın – Karpuzlu - Ektirli Köyü’nde doğdu. Sırasıyla İzmir Mustafa Urcan İlkokulu (1984), İzmir Bornova Anadolu Lisesi (1991) ve Ankara Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünden (1998) ve Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümünden (2010) mezun oldu.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

Mehmet Nida Tüfekçi, Türk halk müziği sanatçısı. Uzun yıllar TRT'de çalıştıktan sonra Devlet Konservatuvarında öğretim üyeliği yapmıştır. Eşi Neriman Altındağ Tüfekçi ile birlikte hocası Muzaffer Sarısözen'in izinden gitmiş ve Türk halk müziği konusunda Türkiye'nin en önemli isimlerinden birisi olmuştur.

Dr. Okan Demiriş, Türk besteci ve orkestra şefidir.

Ferit Sıdal, Türk tamburi ve besteci.

Hasan Ferit Alnar, Türk bestecidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

Necip Gülses, Türk müzisyen, bestekâr.

Zekaizade Ahmet Irsoy,. Klasik Türk müziği bestekârı. Hafız Mehmed Zekai Dede ile eşi Fatma Hanım'ın iki çocuğundan ikincisi.

Muhittin Şerif Targan, Türk besteci, ud ve çello virtüözü, portre ressamı.

<span class="mw-page-title-main">Kadri Şençalar</span> Türk besteci, udi ve yorumcu

Kadri Şençalar Türk sanat müziği ve kanto yazarı, yorumcu, udi.

Ahmet Aslan, Zaza asıllı Türk müzisyen. Türkçe ve Zazaca halk eserleri söylemektedir. Erdal Erzincan, Grup Abdal gibi isimlerle de solo konserler veren sanatçı kendi buluşu olan "Ditar" adlı enstrümanı kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı</span>

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, İstanbul Üniversitesi'ne bağlı sanat ve müzik okuludur.

Mustafa Keser, Ses sanatçısı ve bestekâr.

Laika Karabey, Geleneksel Türk müziği yorumcusu, bestecisi, tanburi, İleri Türk Müziği Konservatuvarı'nın kurucularından, eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Mariza Koh</span> Yunan Şarkıcı

Mariza Koch Yunan şarkıcıdır. Mariza Koch, 1976 yılında Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yunanistan'ı "Panaya mu, Panaya mu" adlı şarkıyla temsil etmesi ve yarışmada 13. olmasıyla hatırlanır.

Münir Nurettin Beken, Türk udi, besteci.