İçeriğe atla

Hristo Kostanda

Hristo Kostanda
Kişisel bilgileri
Tam adıHristo Kostanda
Doğum tarihi 1 Ocak 1918(1918-01-01)
Doğum yeriİstanbul
Ölüm tarihi 27 Kasım 1978 (60 yaşında)
Ölüm yeriİstanbul
Boyu1,87 m (6 ft 1+12 in)
MevkiiSağ bek
Profesyonel kariyeri*
YıllarTakımMaç(Gol)
1935-1936Güneş SK 4 (0)
1937-1939Beşiktaş 5 (0)
1939-1942Beyoğluspor 12 (0)
1942-1947Beşiktaş 76 (4)
Toplam97(4)
* Yalnızca lig maçları ve gollerini içerir.

Hristo Kostanda (d. 1 Ocak 1918, İstanbul - ö. 27 Kasım 1979, İstanbul), sağ bek pozisyonunda oynamış Sütçü[1] lakaplı rum asıllı Türk futbolcudur. Hakkı Yeten, Şeref Görkey ve Şükrü Gülesin gibi kulübün efsane olmuş oyuncuları ile birlikte futbol oynamış ve halk arasında Beşiktaş'ın unutulmaz kadrosunda yer almıştır.[2]

Kulüp kariyeri

5 Sezon üst üste şampiyon olan, 144 maçta 599 gol atan ve sadece 81 gol yiyen takımın belkemiğiydi. Hristo Kostanda, Beşiktaş kulübü tarafından "kulüp efsanelerinden" biri olarak kabul ediliyor. Profesyonel kariyeri boyunca Kostanda, güç, top kontrolü ve uzun mesafeli şutlar gibi ünlü özelliklere ile öne çıktı.[2]

Özel Hayatı

Kökeni Yunanistan'ın Makedonya bölgesinden uzanan Hristo Kostanda,[3] Futbol kariyerinin yanı sıra, süt ürünleri aile şirketini de yönetmiştir. Bu yüzden lakabı da "Sütçü" olmuştur.

Hristo Kostanda evlendi ve iki kız çocuğu oldu, ikisi de voleybol oynadı.[4] Büyük kızı Lidya (1951 doğumlu) Mayıs 1972'de öldü.[5] 1958 doğumlu küçük kızı Violet Duca, Eczacıbaşı'da voleybol oynadı. 1972-1986 yılları arasında Türkiye'yi 120 kez temsil etti.[3]

Hristo Kostanda, Şubat 1977'de kalp krizi geçirdi.[6] Daha sonra felç geçirdi, Hristo Kostanda 27 Kasım 1977'de öldü.[4] Cenazesi Feriköy Bulgar Mezarlığı'na gömüldü.[7]

Oyun Stili

7 yıl formasını giydiği Beşiktaş'ta 'Hristo-Hüsnü', 'Hristo-Yani', 'Hristo-Yavuz' ve son olarak 'Hristo-Dr.Vedii' partnerleri ile vazgeçilmez defans ikililerini oluşturdu. Beşiktaş'ın kalesi sıkıştığı anlarda hücum elemanlarına ulaştırdığı uzun toplarla ünlüydü. Beşiktaş'ın o dönem uyguladığı sistemde sürekli olarak uzun toplarla gole gidildiği için, bu sistemi en iyi uygulayan defans elemanlarından biriydi.[8]

Kaynakça

  1. ^ "Şu Bizim Beşiktaş". Milliyet. 4 Temmuz 1976. s. 2. 
  2. ^ a b "Beşiktaş Efsaneleri: Hristo Kostanda". Beşiktaş. 17 Aralık 2014. 9 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  3. ^ a b "The Christian sports star who put women's volleyball on the map in Turkey". TRT World. 20 Eylül 2017. 17 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  4. ^ a b "Beşiktaşlı Eski Futbolcu Hristo Dün Gece Öldü". Milliyet. 28 Kasım 1978. s. 16. 
  5. ^ "Teşekkür". Milliyet. 23 Mayıs 1972. s. 2. 
  6. ^ "Beşiktaşlı Hristo Kalp Krizi Geçirdi". Milliyet. 5 Şubat 1977. s. 11. 
  7. ^ "Beşiktaşlı Hristo'nun Cenazesi Kaldırıldı". Milliyet. 30 Kasım 1978. s. 15. 
  8. ^ "Beşiktaş Efsaneleri: Hristo Kostanda". Beşiktaş.com.tr. 21 Eylül 2020. 9 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş JK</span> İstanbul merkezli Türk spor kulübü

Beşiktaş Jimnastik Kulübü, 1903 yılında İstanbul'da kurulan spor kulübüdür. Bereket Jimnastik Kulübü adıyla kurulan kulüp, 26 Ocak 1911 tarihinde Beyoğlu Mutasarrıfı Muhittin Bey'in teşvikiyle Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü, adıyla tescil edilen ilk Türk spor kulübü oldu. Daha çok futbol şubesiyle tanınan kulüp, Türkiye futbolunda 1959'dan sonra şampiyon olma başarısı gösteren 6 kulüpten birisidir. Ayrıca futbol takımı armasında ay-yıldız olan 4 Türk takımından biridir. Kulübün yönetim kurulu başkanı Hasan Arat'tır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Kutman</span> Türk oyuncu

Hüseyin Kutman, Türk tiyatro ve sinema sanatçısı

<span class="mw-page-title-main">Naci Erdem</span> Türk futbolcu

Naci Erdem, Türk eski millî futbolcudur. Fenerbahçe ve Galatasaray'da top oynamıştır. 1954 FIFA Dünya Kupası finallerine katılan kadroda yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (erkek voleybol takımı)</span>

Fenerbahçe veya sponsorluk anlaşması gereği Fenerbahçe Medicana, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün erkek voleybol şubesidir. Takım, maçlarını TVF Burhan Felek Voleybol Salonu'nda oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş (kadın voleybol takımı)</span> BJK kadın voleybol takımı

Beşiktaş veya sponsorluk anlaşması gereği Beşiktaş Ayos, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün Sultanlar Ligi'nde mücadele eden voleybol takımı. Beşiktaş, maçlarını Süleyman Seba Spor Salonu'nda oynamaktadır. Başantrenörü Recep Vatansever'dir.

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş (erkek voleybol takımı)</span>

Beşiktaş , Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün yıllarca Efeler Ligi'nde mücadele eden;2017-18 sezonu sonunda Efeler Ligi'nden 1.lige düşen, 2019-20 sezonunda tekrar Efeler Ligi'nde mücadele etme hakkı kazanan Beşiktaş Erkek Voleybol Takımı;3 Temmuz 2019 da Beşiktaş Jimnastik Kulübü Yönetimi'nin aldığı bir kararla kapatılmıştır.

Mehmet Üstünkaya, Türk iş insanı, Spor yöneticisi ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 26. başkanıdır. İki dönem olarak toplamda 7 sene Beşiktaş Jimnastik Kulübü'ne başkan olarak hizmet etmiş hukukçu ve iş insanı. Beşiktaş'a katkılarından dolayı Efsane Başkan olarak anılır Beşiktaş altyapısı ve Özkaynak düzeni Mehmet Üstünkaya zamanında kurulmuştur. Mehmet Üstünkaya Galatasaray Lisesi mezunudur.

<span class="mw-page-title-main">Eczacıbaşı (kadın voleybol takımı)</span> Eczacıbaşı Spor Kulübü’nün kadın voleybol takımı

Eczacıbaşı veya sponsorluk anlaşması gereği Eczacıbaşı Dynavit, 1966 yılında Eczacıbaşı SK'nın bir parçası olarak kurulan profesyonel kadın voleybol takımı. Günümüzde Eczacıbaşı SK'nın mücadelesini devam ettirdiği tek faal branştır. Takım, iç saha maçlarını 1000 kişilik Eczacıbaşı Spor Salonu'nda oynamaktadır.

Candan Tarhan, Türk futbolcu ve teknik adam. MKE Ankaragücü'nde uzun yıllar futbol oynamıştır. Daha sonra teknik direktörlük yapan Tarhan, Türkiye millî futbol takımını da çalıştırmıştır.

Yalçın Çakır, Türk gazeteci, yazar, fotoğrafçı ve televizyon sunucusu.

Fenerbahçe 1971-72 sezonunda İstanbul Birinci Ligi'nde yer aldı.

Fenerbahçe 1968-69 sezonunda İstanbul Ligi'nde bir sezon önce eline geçirdiği şampiyonluğu korudu ve sekizinci İstanbul şampiyonluğunu namağlup olarak kazandı. Başarısını Türkiye Şampiyonluğu'nda da sürdüren sarı-lacivertliler tarihindeki yedinci Türkiye şampiyonluğuna yenilmeden ulaştı.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (kadın voleybol takımı)</span> Fenerbahçe Spor Kulübü’nün kadın voleybol takımı

Fenerbahçe veya sponsorluk anlaşması gereği Fenerbahçe Medicana, Fenerbahçe Spor Kulübünün kadın voleybol şubesidir. Maçlarını TVF Burhan Felek Voleybol Salonunda oynamaktadır. 2006-07 sezonunda sarı formalarla verdiği şampiyonluk mücadelesi sırasında Fenerbahçeli taraftarlarca Sarı Melekler olarak adlandırılmaya başlandı.

Mehmet Şansal, Türk futbolcu ve teknik direktör. Orta saha pozisyonunda görev aldığı futbolculuk kariyerini sonlandırmasının ardından teknik direktörlük yapmaktadır.

Bu madde, Fenerbahçe ile Galatasaray takımları arasında oynanan voleybol maçlarının bir listesini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kevin Beattie</span>

Thomas Kevin Beattie, defans pozisyonunda görev yapmış İngiliz eski millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Elmas</span>

Yaşar Elmas, Türk futbolcu ve teknik direktördür. Defans pozisyonunda görev aldığı futbolculuk kariyerini sonlandırmasının ardından teknik direktörlük yapmıştır.

Ayfer Atay;, Türk futbolcu ve siyasetçi, Ortaköy SK eski futbolcusu ve başkanı. 1989-1999 arası, iki dönem SHP ve CHP'den Beşiktaş Belediye Başkanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kamil Üzülme</span>

Kamil Üzülme, sağ bek pozisyonunda oynamış Türk futbolcu ve teknik direktördür.

Violet Kostanda Duca, Türkiye kadın millî voleybol takımı ve Türkiye Ligi profesyonel takımlarından Eczacıbaşı'nda smaçör olarak oynamış emekli Türk profesyonel voleybolcu ve menajer.