İçeriğe atla

Hristiyan Sosyal Halk Hizmeti

Hristiyan Sosyal Halk Hizmeti
Christlich-Sozialer Volksdienst
KısaltmaCSVD
Kuruluş tarihiAralık 1929
Kapanış tarihi1933
BölünmeAlman Ulusal Halk Partisi
İdeolojiHristiyan demokrasisi
Politik Protestanlık
Muhafazakârlık
Siyasi pozisyonSağ
Resmî renkler  Gri
 Almanya

Hristiyan Sosyal Halk Hizmeti (Almanca: Christlich-Sozialer Volksdienst, kısaltması CSVD) Weimar Cumhuriyeti'nde Protestan muhafazakâr bir siyasi partiydi.

Partinin kökeni Adolf Stoecker'in 1918'de Alman Ulusal Halk Partisi'ne katılan[1] ve partinin işçi kanadı olarak işlev gören Hristiyan Sosyal Partisi'ne dayanmaktadır.[2] Hristiyan sosyal Franz Behrens DNVP'nin 1918 platformunun önemli bir kısmını yazmış, ancak Hristiyan sosyaller DNVP'nin şirket sendikaları yerine işçi sendikalarını desteklemesini sağlayamamıştır.[3] İşçi hakları konusundaki ideolojik farklılıklar, Alfred Hugenberg'in 1929'da lider olması ve istihdam sigortası planına saldırmasıyla doruğa çıktı ve bu da Hristiyan sosyalleri partiden ayrılmayı düşünmeye teşvik etti.[4] O dönemde Hristiyan sosyaller, Alfred Hugenberg'in radikal milliyetçi liderliğine karşı DNVP içindeki ılımlı eğilimi temsil ediyordu.[5] Bu Hristiyan sosyaller Christliche-soziale Reichsvereinigung'u [Hristiyan-Sosyal İmparatorluk Birliği] kurdular ve Hugenberg'e aktif olarak karşı çıktılar.[6] Sonucunda Hristiyan sosyaller[7] ve parti içindeki diğer muhafazakar unsurlar birlikte ihraç edildi ve istifa etti.[8]

CSVD, geçmişi 1924 yılına kadar uzanan Christlicher Volksdienst (CVD, Hristiyan Halk Servisi) gibi diğer siyasi hareketlerden, Pietistlerden ve Hristiyan Ticaret sendikalarından yararlandı.[9][10] Bir diğer Protestan parti ise Hessen partisi olan EV (Evangelische Volksgemeinschaft) idi. Merkezci parti liderleri EV'yi Alman-Hanover Partisi ile birleşerek Merkez Parti ile oy paylaşımı anlaşması yapacak bir Protestan halk partisi kurmaya çağırdı.[11] EV 1929'da CVD tarafından absorbe edilecek[12] ve Hristiyan Sosyalleri/Hristiyan-Sosyal İmparatorluk Derneği Aralık 1929'da CSVD'yi oluşturmak üzere CVD ile birleşecekti.[7][13]

CSVD esas olarak orta sınıf unsurlar tarafından destekleniyordu,[14] ancak Hristiyan sendikaları destekliyordu ve Hristiyan sendikalar birliği tarafından önemli ölçüde destekleniyordu.[15] Partinin Kalvinist bölgelerindeki teokratik akımların bir sonucu olarak parti devlet refahını, sendikaları ve işçilerin yönetime katılımını destekliyordu.[15] Merkez parti gibi CSVD de Materyalizm, Ateizm, Liberalizm ve Marksizme karşı çıkıyordu. Parti Merkez Parti ile işbirliğini benimsiyordu.[14] CSVD ikinci, üçüncü ve dördüncü Brunings bakanlıklarında kabine partisiydi.[16]

CSVD kendisini Katolik Merkez'in Protestan versiyonu olarak tanımlıyordu ve ağırlıklı olarak orta sınıf unsurlar tarafından destekleniyordu. CSVD 1930 ve 1932 parlamento seçimlerine katıldı; CSVD partisi Reichstag'da Hristiyan-Ulusal Köylü ve Çiftçi Partisi ile ortak bir parlamento grubu oluşturdu. 1933'te Nazilerin iktidarı ele geçirmesinin ardından CSVD feshedildi.

Batı Almanya Cumhurbaşkanı Gustav Heinemann (1969-74) Weimar Cumhuriyeti döneminde CSVD üyesiydi.

Kaynaklar

  1. ^ Patch 1985, s. 41.
  2. ^ Patch 2018, s. 15.
  3. ^ Patch 1985, s. 41-2.
  4. ^ Jones 2009, s. 157-8.
  5. ^ Bessel & Feuchtwanger 1981, s. 277.
  6. ^ Ward 1979, s. 220.
  7. ^ a b Patch 1985, s. 152.
  8. ^ Jones 2009, s. 170.
  9. ^ Cary 1996, s. 126.
  10. ^ Neuer 1996, s. 141.
  11. ^ Cary 1996, s. 126-128.
  12. ^ Cary 1996, s. 130.
  13. ^ Bonhoeffer 2012, s. 145.
  14. ^ a b Mitchell 2012, s. 27.
  15. ^ a b Patch 1985, s. 166.
  16. ^ Döring, Huber & Manow 2022.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Weimar Cumhuriyeti</span> 1918/1919–1933 yıllarında Almanya

Weimar Cumhuriyeti, Almanya'da, Philipp Scheidemann'ın 9 Kasım 1918 tarihinde cumhuriyetin kurulduğunu ilan etmesi ile başlayıp 30 Ocak 1933 tarihinde Adolf Hitler'in şansölye olmasına kadar süregelmiş döneme verilen isimdir. “Weimar Cumhuriyeti” adı tarih yazımı için kullanılan bir terimdir. Bu adın kaynağı, I. Dünya Savaşı'ndan yenilgiyle çıkılması sonucu lağvedilen Alman monarşisi yerine millî meclisin yeni anayasayı oluşturmak için 1919 yılında toplandığı Weimar kentidir. Parlamenter demokrasiye dayanan bir rejimin kurulmuş olduğu bu dönemde “Deutsches Reich” yani Alman İmparatorluğu adı muhafaza edildi. Almanya'da liberal demokrasi yerleştirmek için yapılan bu ilk girişim, yoğun sivil anlaşmazlıkların ve ekonomik sorunların olduğu bir dönem getirdi.

Sosyal demokrasi, reformist ve aşamalı yöntemlerle laissez-faire kapitalizminin yarattığı eşitsizlikleri ortadan kaldırmayı hedefleyen politik bir ideolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Hristiyan Demokrat Birliği</span> Almanyada bir siyasi parti

Almanya Hristiyan Demokrat Birliği, Hristiyan demokrat ve liberal muhafazakâr görüşte, merkez sağ pozisyonda bir Alman siyasi partisidir. Genel başkanı Friedrich Merz'tir.

<span class="mw-page-title-main">Solculuk</span> toplumsal eşitliği ve eşitlikçiliği destekleyen siyasi ideolojiler, politik duruş

Solculuk, genellikle bir bütün olarak toplumsal hiyerarşiye veya belirli toplumsal hiyerarşilere karşı çıkarak, toplumsal eşitlik ve eşitlikçiliği destekleyen ve bunu sağlamaya çalışan siyasi ideolojiler yelpazesidir. Sol siyaset tipik olarak, taraftarlarının toplumda diğerlerine göre dezavantajlı olarak algıladıkları kişiler için endişe duymanın yanı sıra, uygulandıkları toplumun doğasını değiştiren radikal yollarla azaltılması veya ortadan kaldırılması gereken haksız eşitsizlikler olduğuna dair bir inancı da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Ebert</span> Almanya Weimar Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı (1919–1925)

Friedrich Ebert, Alman sosyal demokrat politikacı. 1913'te Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) başkanlığına seçildi. 1919’da "Reichspräsident" ünvanı ile Weimar Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı oldu ve bu görevini ölümüne kadar sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Dietrich Bonhoeffer</span> Alman ilahiyatçı ve Nazi karşıtı (1906-1945)

Dietrich Bonhoeffer, Nazizm'e karşı durmuş Alman Lüteryan teologdur.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Halk Partisi</span> Avrupadaki en büyük uluslararası siyasi parti

Avrupa Halk Partisi (EPP), Hıristiyan demokrat, liberal-muhafazakar ve muhafazakar üye partilere sahip bir Avrupa siyasi partisidir. Ulusötesi bir örgüt olup diğer siyasi partilerden oluşur. 1976'da ağırlıklı olarak Hristiyan demokrat partiler tarafından kurulan parti, o zamandan beri üyeliğini liberal-muhafazakar partileri ve diğer merkez sağ siyasi perspektiflere sahip partileri kapsayacak şekilde genişletti. 31 Mayıs 2022'de parti, aynı zamanda EPP'nin de üyesi olan Manfred Weber'i Başkan olarak 2019'da Spitzenkandidat seçti.

Merkez sol, siyasette sol ve merkez arasındaki görüşler bütünüdür. Fırsat eşitliği yoluyla toplumsal adaletin sağlanabileceği düşüncesini savunmaktadır. Merkez sol siyaset, toplumun varsıl ve yoksul kesimleri arasındaki gelir farkını en aza indirmeyi amaç edinmiştir. Siyaseten ve toplumsal olarak radikal kararlar alınabilir. Bunun yanında reformist tutumlar ile de ekonomik ve sosyal politikalar sağlanabilir. Çoğulculuk taraftarı bir görüştür, toplumun sosyal hak ve çıkarları el üstünde tutulur.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Hugenberg</span> Alman politikacı (1865-1951)

Alfred Ernst Christian Alexander Hugenberg etkili bir Alman iş adamı ve siyasetçiydi. Yirminci yüzyılın ilk otuz yılı boyunca Almanya'daki milliyetçi siyasetin önemli bir figürlerinden biri olan Hugenberg, 1920'lerde ülkenin önde gelen bir basın yayın organının sahibi oldu. Alman Ulusal Halk Partisi'nin lideri olarak Adolf Hitler'in Almanya Şansölyesi olmasında rol oynadı ve 1933'te Hitler'i kontrol etmek ve kendi aracı olarak kullanmak umuduyla ilk kabinesinde görev aldı. Plan başarısız oldu ve 1933'ün sonunda Hugenberg kenara itildi. Her ne kadar 1945'e kadar Reichstag'ın misafir üyesi olarak görev yapmaya devam etse de, hiçbir siyasi etkisi olmamıştır. İkinci Dünya Savaşı'nın ardından 1946'da İngilizler tarafından gözaltına alınmış ve 1951'de denazifikasyondan geçtikten sonra "temize çıkarılmış" olarak sınıflandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alman Ulusal Halk Partisi</span> Almanyada bir siyasi parti (1918–1933)

Alman Ulusal Halk Partisi, Almanya'nın Weimar Cumhuriyeti döneminde ulusal muhafazakâr ve milliyetçi bir siyasi parti. Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin (NSDAP) yükselişinden önce Weimar Cumhuriyeti'nin en büyük milliyetçi partisiydi.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Hristiyan Demokrat Halk Partisi</span>

İsviçre Hristiyan Demokrat Halk Partisi, İsviçre'deki Hristiyan demokrat bir siyasi partidir. Ulusal Konsey'deki üçüncü, Eyaletler Konseyi'ndeki en büyük partidir.

Merkezcilik, toplumsal eşitliğin yanı sıra belirli bir sosyal hiyerarşinin kabul edilmesini veya desteklenmesini içeren siyasi bir bakış açısı veya duruştur. Bununla birlikte, merkezcilik, önemli ölçüde sağ veya sol yanlısı politika değişikliklerine karşı çıkar.

Godesberg Programı Alman Sosyal Demokrat Partisi'nin (SPD) siyasi çizgisi dışında bir parti programıydı. 15 Kasım 1959'da SPD'nin Bad Godesberg'te yaptığı parti kongresinde onaylandı.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in iktidara yükselişi</span> Adolf Hitlerin iktidara yükselişini anlatan olaylar dizisi

Adolf Hitler'in iktidara yükselişi, Almanya'da Eylül 1919'da Hitler'in daha sonra Deutsche Arbeiterpartei - DAP olarak bilinen siyasi partiye katılmasıyla başladı. İsim 1920'de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - NSDAP olarak değiştirildi. Anti-Marksistti ve Weimar Cumhuriyeti'nin savaş sonrası demokratik hükûmetine ve Versay Antlaşması'na karşıydı, aşırı milliyetçiliği (Pancermenizmi) ve aynı zamanda antisemitizmi savunuyordu. Hitler, Reichstag'ın o ay 1933 Yetki Kanununu kabul etmesinden sonra Mart 1933'te iktidara geldi ve genişletilmiş yetkiler aldı. Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg, bir dizi parlamento seçimleri ve ilgili arka oda entrikalarından sonra 30 Ocak 1933'te Hitler'i Şansölye olarak atadı. Yetki Kanunu - acımasızca ve otoriterce kullanıldığında - Hitler'in bundan sonra anayasal olarak yasal itiraz olmaksızın diktatörlük yetkisini kullanabileceği imkanına kavuştu.

<span class="mw-page-title-main">Alman Demokrat Partisi</span>

Alman Demokrat Partisi, Weimar Cumhuriyeti'nde 1918-1930 yılları arasında etkili olan liberal bir siyasi partidir. Kasım 1918'de İlerici Halk Partisi'nin eski liderleri, Ulusal Liberal Parti'nin sol görüşlü üyeleri ve kendilerine Demokratlar diyen yeni bir grup tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Weimar Koalisyonu</span>

Weimar Koalisyonu, Weimar Cumhuriyeti'nde Hristiyan demokrat görüşlü Merkez Parti, liberal görüşlü Alman Demokrat Partisi ve sosyal demokrat görüşlü Alman Sosyal Demokrat Partisi'nin 1919 yılında oluşturduğu siyasi ittifaktır. Koalisyon, 1919-1920 yılları arasında iktidarda kaldı. 1920'den sonra siyasette eskisi kadar etkili olamasa da varlığını 1932'ye kadar sürdürmeye devam etti. 1925 yılındaki başkanlık seçimlerinde Paul von Hindenburg'a karşı Wilhelm Marx'ı destekledi.

<span class="mw-page-title-main">İşçi Partisi (İrlanda)</span> İrlandada bir siyasi parti

İşçi Partisi,, İrlanda Cumhuriyeti'ndeki merkez sol ve sosyal demokrat bir siyasi partidir. 28 Mayıs 1912'de Clonmel, County Tipperary'de James Connolly, James Larkin ve William O'Brien tarafından İrlanda Sendika Kongresi'nin siyasi kanadı olarak kurulmuştur ve tüzüğünde kendisini "demokratik sosyalist parti" olarak tanımlamaktadır. İşçi Partisi, İlerici İttifak'ın, Sosyalist Enternasyonal'in ve Avrupa Sosyalistleri Partisi'nin üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">1932 Almanya cumhurbaşkanlığı seçimleri</span>

1932 Almanya cumhurbaşkanlığı seçimleri 13 Mart'ta yapıldı ve 10 Nisan'da ikinci tura kaldı. Görevdeki bağımsız politikacı Paul von Hindenburg, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) lideri Adolf Hitler'e karşı ikinci bir yedi yıllık dönem kazandı. Komünist Parti (KPD) lideri Ernst Thälmann da aday oldu ve ikinci turda oyların yüzde onundan fazlasını aldı. I. Dünya Savaşı gazileri örgütü Der Stahlhelm lider yardımcısı Theodor Duesterberg de ilk turda aday oldu ancak ikinci tura katılmadı. Bu, Weimar Cumhuriyeti döneminde Almanya'nın devlet başkanı olan Reich Başkanı (Reichspräsident) makamı için yapılan ikinci ve son doğrudan seçimdi.

Arbeitertum, işçi sınıfı okuyucularını hedefleyen ve editörlüğünü Reinhold Muchow'un üstlendiği, iki haftada bir yayınlanan bir Alman gazetesiydi. Anti-Marksist ve anti-Kapitalist niyetlerle kuruldu. 1930'ların başında Nazi Partisi'nin sponsorluğunu üstlendi ve 1933'te Alman İşçi Cephesi'nin resmi yayını oldu. Bu nedenle, birçok parti liderinin katkılarıyla, işçi sınıfına Partinin çalışma meselelerindeki tutumunu açıklamak için kullanıldı. Der Angriff ve Der Erwerbslose, Nazi Partisi tarafından aynı amaçla kurulan diğer iki gazeteydi.

<span class="mw-page-title-main">Hristiyan-Ulusal Köylü ve Çiftçi Partisi</span>

Hristiyan-Ulusal Köylü ve Çiftçi Partisi Weimar Almanyası'nın tarımcı bir siyasi partisiydi. Parti 1928 yılında Alman Ulusal Halk Partisi'nden (DNVP) gelişmiştir.