İçeriğe atla

Hristiyan Birlik (Hollanda)

Hristiyan Birlik
ChristenUnie
KısaltmaCU
LiderMirjam Bikker
BaşkanAnkie van Tatenhove
Senato LideriTineke Huizinga
Temsilciler Meclisi LideriMirjam Bikker
Kuruluş tarihi15 Mart 2001
MerkezPartijbureau ChristenUnie
Johan van Oldebarneveltlaan 46, Amersfoort
Üyelik (2023)25,281
İdeolojiHristiyan demokrasi
Sosyal muhafazakârlık
Yumuşak Avrupa şüpheciliği
Siyasi pozisyonMerkezden[1] Merkez sağa[2]
Temsilciler Meclisi
3 / 150
Senato
3 / 75
Yerel Yönetimler
21 / 570
Avrupa Parlamentosu
0 / 31
İnternet sitesi

Hristiyan Birlik (FelemenkçeChristenUnie), Hollanda'daki Hristiyan demokrat[3] bir siyasi partidir. Parti muhafazakâr bakış açısını, ekonomide, çevre, göç ve sosyal konularda merkez sol düşüncelerini birleştirmektedir.

İdeolojileri

  • Ailelerde bir kişinin kazancına dayalı modele geçilmesi, böylece genellikle kadının çalışmayarak çocuklarına bakmasını sağlanması
  • Pazar günü toplumun genel tatil olması
  • Ötanazi ve kürtajın azaltılması ve son olarak bakım hakkı ve evlat edinmeye dönüştürülmesi
  • Hafif uyuşturucu maddeleri serbest bırakan Hollanda yasalarının kaldırılması
  • Eğitim özgürlüğü genişletilerek dini okulların öneminin artması
  • Hollanda'nın AB içerisinde özgün bir politik kimliğinin oluşturulması
  • Genetik oynamaların sınırlandırılması

Merkez sola kayan görüşleri:

  • Eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik devlet tekelinde kalması.
  • Üçüncü dünya ülkelerinde yoksullukla savaş için ayrılan bütçelerin artırılması
  • Mültecilere tanınan hakların genişletilmesi (özellikle dini konularda mülteci durumuna düşenlere karşı)
  • Yeşil bir çevre politikasının uygulanması

Seçim sonuçları

Parlamento

Seçim Oy % Sandalye +/– Hükûmet
2002 240.953 2,5 (#8)
4 / 150
azalış 1 Muhalefet
2003 204.649 2,1 (#8)
3 / 150
azalış 1 Muhalefet
2006390.969 4 (#7)
6 / 150
artış 3 Muhalefet
2010 305.094 3,2 (#8)
5 / 150
azalış 1 Muhalefet
2012294.586 3,1 (#7)
5 / 150
Sabit 0 Muhalefet
2017356.271 3,4 (#8)
5 / 150
Sabit 0 Koalisyon
2021350,523 3,4 (#8)
5 / 150
Sabit 0 Koalisyon
2023212,532 2,0 (#13)
3 / 150
azalış 2 Muhalefet

Avrupa Parlamentosu

Seçim Oy % Sandalye +/–
2004 279.880 5,87 (#7)
1 / 27
artış 1
2009 310.540 6,82 (#8)
1 / 26
Sabit 0
2014 364.843 7,67 (#7)
1 / 26
Sabit 0
2019 375.660 6,83 (#7)
1 / 29
Sabit 0
2024 180,060 2,89 (#11)
0 / 31
azalış 1

Kaynakça

  1. ^ Jort Statema; Paul Aarts. Timo Behr; Teija Tiilikainen (Ed.). The Netherlands: Follow Washington, Be a Good European. Northern Europe and the Making of the EU's Mediterranean and Middle East Policies. note on p. 237. 
  2. ^ Rudy B. Andeweg; Galen A. Irwin (2014). Governance and Politics of the Netherlands (4.4yayıncı=Palgrave Macmillan bas.). s. 74. 
  3. ^ Peter Starke; Alexandra Kaasch; Franca Van Hooren (2013). The Welfare State as Crisis Manager: Explaining the Diversity of Policy Responses to Economic Crisis. Palgrave Macmillan. s. 193. ISBN 978-1-137-31484-0. 15 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Sosyal liberalizm, bireysel özgürlük ve sosyal adalet arasında denge kurmayı amaçlayan politik bir ideolojidir. Klasik liberalizm gibi bireyci ekonomiyi, sivil ve siyasi hak ile özgürlüklerin genişlemesi bakımıyla uyuşur ancak bunlara ek olarak hükûmetin meşru rolünün yoksulluk, sağlık ve eğitim gibi ekonomik ve sosyal konuları olduğunu da içeren sosyal piyasayı temel alır. Sosyal liberalizmde toplumun iyiliği bireyin özgürlüğü ile uyumlu görülür. İkinci Dünya Savaşı sonrasında sosyal liberal fikirler dünyanın birçok ülkesinde benimsenmiştir. Sosyal liberal düşünceler ile partiler merkez veya merkez sol olarak kabul edilir. Bununla birlikte, ülkelere göre farklı isimlendirmeler sosyal liberalizmi tarif etmektedir. Birleşik Krallık'ta yeni liberalizm, ABD'de modern liberalizm, Almanya'da sol liberalizm ve İspanyolca konuşulan ülkelerde ilerici liberalizm olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Hristiyan Demokrat Birliği</span> Almanyada bir siyasi parti

Almanya Hristiyan Demokrat Birliği, Hristiyan demokrat ve liberal muhafazakâr görüşte, merkez sağ pozisyonda bir Alman siyasi partisidir. Genel başkanı Friedrich Merz'tir.

<span class="mw-page-title-main">Solculuk</span> toplumsal eşitliği ve eşitlikçiliği destekleyen siyasi ideolojiler, politik duruş

Solculuk, genellikle bir bütün olarak toplumsal hiyerarşiye veya belirli toplumsal hiyerarşilere karşı çıkarak, toplumsal eşitlik ve eşitlikçiliği destekleyen ve bunu sağlamaya çalışan siyasi ideolojiler yelpazesidir. Sol siyaset tipik olarak, taraftarlarının toplumda diğerlerine göre dezavantajlı olarak algıladıkları kişiler için endişe duymanın yanı sıra, uygulandıkları toplumun doğasını değiştiren radikal yollarla azaltılması veya ortadan kaldırılması gereken haksız eşitsizlikler olduğuna dair bir inancı da içerir.

İlerlemecilik, ilericilik ya da progressivizm, her alanda ileri düzeyde önlemler uygulayarak insanların mevcut durumlarını iyileştirmeyi ve toplumun statüsünü yükseltmeyi amaçlayan, bu doğrultuda toplumsal reformu destekleyen politik felsefedir. Bilim, teknoloji, ekonomik kalkınma ve sosyal organizasyondaki ilerlemelerin insanın yaşam koşullarını geliştirmede büyük öneme sahip olduğunu ifade eden İlerleme Düşüncesine dayanır. Modern siyasette ilerlemecilik, siyasi değişim ve hükûmet eylemlerinin desteği yoluyla sıradan insanların çıkarlarını temsil etmeyi amaçlayan bir sosyal veya siyasi harekettir ve genellikle sol-liberal geleneğin bir parçası bağlamında düşünülür. Ancak bu, ideolojilerin eş anlamlı olduğu anlamına gelmez.

<span class="mw-page-title-main">Aşırı sol</span> politik konum

Aşırı sol, radikal sol veya ekstrem sol siyasi yelpazenin solunda standart siyasi solun ötesinde olan politikalardır. Terimin tek ve tutarlı bir tanımı yoktur; bazı bilim insanları bunu sosyal demokrasinin daha solunu temsil ettiği şeklinde değerlendirirken diğerleri bunu komünist partilerin soluyla sınırlı tutar. Bazı durumlarda aşırı sol, bazı otoriterlik biçimleri, anarşizm, komünizm ve Marksizm ile ilişkilendirilmiş veya devrimci sosyalizm, buna ek olarak ilgili komünist ideolojileri veya anti-kapitalizm ve küreselleşme karşıtlığını savunan gruplar olarak karakterize edilmiştir. Aşırı sol terörizm, ideallerini demokratik süreçleri kullanmak yerine siyasi şiddet yoluyla gerçekleştirmeye çalışan aşırıcı, militan veya isyankar gruplardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Seferberlik</span> Güney Kıbrısta bir siyasi parti

DİSİ, açık adıyla Demokratik Seferberlik, Kıbrıs Cumhuriyeti'nde muhafazakâr ve Hristiyan demokrat bir siyasi partidir. 1976 tarihinde Glafkos Klerides tarafından kuruldu.

Merkez sol, siyasette sol ve merkez arasındaki görüşler bütünüdür. Fırsat eşitliği yoluyla toplumsal adaletin sağlanabileceği düşüncesini savunmaktadır. Merkez sol siyaset, toplumun varsıl ve yoksul kesimleri arasındaki gelir farkını en aza indirmeyi amaç edinmiştir. Siyaseten ve toplumsal olarak radikal kararlar alınabilir. Bunun yanında reformist tutumlar ile de ekonomik ve sosyal politikalar sağlanabilir. Çoğulculuk taraftarı bir görüştür, toplumun sosyal hak ve çıkarları el üstünde tutulur.

Liberal muhafazakârlık, özel mülkiyet, serbest ekonomi girişimciliği ile halkın geleneksel, kültürel ve ahlaki değerlerini yönetime dahil eden; anayasal ve temsili hükûmeti savunan muhafazakâr bir siyasi ideolojidir.

Merkezcilik, toplumsal eşitliğin yanı sıra belirli bir sosyal hiyerarşinin kabul edilmesini veya desteklenmesini içeren siyasi bir bakış açısı veya duruştur. Bununla birlikte, merkezcilik, önemli ölçüde sağ veya sol yanlısı politika değişikliklerine karşı çıkar.

Warren Treadgold Saint Louis Üniversitesi'nde Bizans Çalışmaları bölümünde profesördür. İlgi alanları Bizans İmparatorluğu'nun siyaset, ekonomi, askerlik, sosyal ve kültür alanları ile Bizans tarihçilerinin kendilerine kadar genişler.

<span class="mw-page-title-main">Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi</span> Hollandada bir siyasi parti

Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi, Hollanda'da 24 Ocak 1948 tarihinde kurulan muhafazakâr-liberal bir siyasi partidir.

İşçi Partisi Hollanda'da 9 Ocak 1946 tarihinde kurulan sosyal demokrat siyasi partidir.

Özgürlük Partisi Hollanda'da 22 Şubat 2006 tarihinde Geert Wilders tarafından kurulan, sağ popülist Hollanda milliyetçisi siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Parti (Hollanda)</span> Hollandalı siyasi parti

Sosyalist Parti Hollanda'da 22 Ekim 1971 tarihinde kurulmuş sol sosyal demokrat siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Dalalet</span> Dini inançlarla çelişen herhangi bir inanç ve teori

Dalalet veya sapkınlık, yerleşik inanç veya geleneklerle, özellikle de bir kilise veya dini örgütün kabul edilen inançlarıyla güçlü bir şekilde çelişen herhangi bir inanç veya teoridir. Terim genellikle önemli dini öğretilerin ihlaline atıfta bulunmak için kullanılır, ancak genel kabul gören herhangi bir fikre şiddetle karşı çıkan görüşler için de kullanılır. Sapkın, bu görüşün savunucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Gerçek Finler</span>

Gerçek Finler, Finlandiya'da milliyetçi-popülist bir siyasi partidir. Parti 1995 yılında Finlandiya Kır Partisi'nin feshedilmesinin ardından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Liberya-Türkiye ilişkileri</span>

Liberya-Türkiye ilişkileri, Liberya ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Gana Büyükelçisi 2013'ten beri Liberya'ya akredite edilmiştir. Brüksel'deki Liberya Büyükelçilisi ise Türkiye'ye akredite edilmiştir. 22 Haziran 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre Türkiye en kısa zamanda Liberya'nın başkenti Monrovia'da büyükelçilik açacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Surinam-Türkiye ilişkileri</span>

Surinam-Türkiye ilişkileri, Surinam ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Port of Spain büyükelçisi Surinam'a akredite edilmiştir. Türkiye'nin Paramaribo'da fahri konsolosluğu, Surinam'ın ise Ankara ve İstanbul'da fahri konsoloslukları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mali sosyoloji</span> Kamu maliyesi sosyolojisi

Mali sosyoloji kamu maliyesinin, özellikle vergi politikasının sosyolojisidir. Bir alan olarak, vergilendirmeye uyumu belirleyen kültürel ve tarihi faktörler de dahil olmak üzere vergilendirmenin vatandaşlar ve devlet arasında oluşturduğu ilişkiyi araştırmayı amaçlamaktadır. Joseph Schumpeter'in 1918 tarihli çalışması "Vergi Devletinin Krizi" mali sosyolojinin kurucu metnidir, ancak Schumpeter bu terimi Avusturyalı sosyolog Rudolf Goldscheid'in 1917 Almanca: Staatssozialismus oder Staatskapitalismus("Devlet Sosyalizmi veya Devlet Kapitalizmi") eserinden ödünç almıştır. 1990'lardan bu yana, "yeni mali sosyoloji", modernitenin ortaya çıkışının sadece bir sonucu değil, bir nedeni olarak vergilendirmenin temel rolünü analiz eder.

Yeşil sol, terim kullanıldığı ülkelerde çevrecilik, feminizm, sosyalizm ve pasifizm unsurlarını birleştiren siyasi bir görüşü ifade eder. İnsan dışındaki diğer türlerin haklarına doğru bir genişleme ile öncelikle sosyal adalet ve insan hakları odaklı bir ideolojidir. Karar alma süreçlerinde doğrudan katılım ile birlikte hiyerarşik tutumlar aşılmak istenir. Çevreye dair hedeflerini, kapitalist düzenle uzlaştırmaya çalışan merkez sol yeşil partilerin ile nadiren görülen ve anti-feminist görüşler içeren merkez sağ yeşil partilerden farklı biçimde, çevreye dair eşitlik vurgusunu öne çıkararak kullanır.