İçeriğe atla

Hristiyan-Ulusal Köylü ve Çiftçi Partisi

Hristiyan-Ulusal Köylü ve Çiftçi Partisi
(Christlich-Nationale Bauern- und Landvolkpartei)
KısaltmaCNBL
KurucuKarl Hepp
Kuruluş tarihi1928
Kapanış tarihi1930'lar
BölünmeDNVP
İdeolojiTarımcılık
Alman milliyetçiliği
 Almanya

Hristiyan-Ulusal Köylü ve Çiftçi Partisi (Almanca: Christlich-Nationale Bauern- und Landvolkpartei veya CNBL) Weimar Almanyası'nın tarımcı bir siyasi partisiydi. Parti 1928 yılında Alman Ulusal Halk Partisi'nden (DNVP) gelişmiştir.

Grup, DNVP'nin kayıplar yaşadığı 1928 seçimlerinin ardından ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine parti, radikal sağcı Alfred Hugenberg'i lider olarak atadı ve Hugenberg, partinin daha önce eleştirdiği, ancak büyük ölçüde sisteme bağlı olduğu Weimar Cumhuriyeti'ne karşı bir muhalefet politikası benimsedi.[1] Hugenberg'in fikirleri büyük toprak sahipleri arasında destek kazandı, ancak DNVP ile ilişkili olan daha küçük mülk sahiplerinin çoğu bu değişimden endişe duydu ve Hessen-Nassau'daki Landbund'un lideri Karl Hepp'in yönetiminde kendi partilerini kurmak için harekete geçtiler.[2] Yeni grubun merkezi Hessen ve Thüringen'deydi.[3] 1920'lerin ortalarından sonlarına kadar orta sınıfların, Alman Çiftçi Partisi ve kentsel bölgelerde Sivil Haklar ve Deflasyon için Reich Partisi ve Alman Orta Sınıfının Reich Partisi de dahil olmak üzere, oldukça dar tabanlı kendi partilerini kurarak ekonomik çıkarlarını savunmaya yönelik daha geniş bir girişimin parçası olarak nitelendirilmiştir.[4]

Parti 1928'de Alman-Hanover Partisi ile koalisyon kurarak tek başına dokuz, koalisyon adına 13 sandalye kazandı.[5] 1930'da Hanoverliler, Muhafazakâr Halk Partisi ve Konservative Volkspartei und Deutsch-Hannoversche Partei adını kullanan daha küçük bir grubu içeren ve 26 sandalye kazanan Deutsches Landvolk grubunun bir parçası olarak payını 19 sandalye ile partinin en yüksek seviyesine çıkardı.[6] Deutsches Landvolk adı altında Temmuz 1932 seçimlerinde Alman Ulusal Halk Partisi'nin bloğunun bir parçasıydı ve sadece bir sandalye kazanmayı başardı.[7] Kasım 1932 seçimlerinde Reichstag'dan elendiler.[8]

Kaynaklar

  1. ^ Richard Bessel & E.J. Feuchtwanger, Social Change and Political Development in Weimar Germany, Croom Helm, 1981, 085664921X, p. 147
  2. ^ Bessel & Feuchtwanger, p. 148
  3. ^ Bessel & Feuchtwanger, p. 149
  4. ^ Bessel & Feuchtwanger, p. 276
  5. ^ "Das Deutsche Reich Reichstagswahl 1928". 30 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2023. 
  6. ^ "Das Deutsche Reich Reichstagswahl 1930". 8 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2023. 
  7. ^ "Das Deutsche Reich Reichstagswahl Juli 1932". 2 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2014. 
  8. ^ "Das Deutsche Reich Reichstagswahl November 1932". 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Weimar Cumhuriyeti</span> 1918/1919–1933 yıllarında Almanya

Weimar Cumhuriyeti, Almanya'da, Philipp Scheidemann'ın 9 Kasım 1918 tarihinde cumhuriyetin kurulduğunu ilan etmesi ile başlayıp 30 Ocak 1933 tarihinde Adolf Hitler'in şansölye olmasına kadar süregelmiş döneme verilen isimdir. “Weimar Cumhuriyeti” adı tarih yazımı için kullanılan bir terimdir. Bu adın kaynağı, I. Dünya Savaşı'ndan yenilgiyle çıkılması sonucu lağvedilen Alman monarşisi yerine millî meclisin yeni anayasayı oluşturmak için 1919 yılında toplandığı Weimar kentidir. Parlamenter demokrasiye dayanan bir rejimin kurulmuş olduğu bu dönemde “Deutsches Reich” yani Alman İmparatorluğu adı muhafaza edildi. Almanya'da liberal demokrasi yerleştirmek için yapılan bu ilk girişim, yoğun sivil anlaşmazlıkların ve ekonomik sorunların olduğu bir dönem getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Reich Partisi</span> Neo-Nazi siyasi parti

Sosyalist Reich Partisi, II. Dünya Savaşı sonrasında Batı Almanya'da faaliyet göstermiş bir neo-Nazi siyasi partisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Alfred von Tirpitz</span>

Alfred von Tirpitz,, Alman amiral ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Hugenberg</span> Alman politikacı (1865-1951)

Alfred Ernst Christian Alexander Hugenberg etkili bir Alman iş adamı ve siyasetçiydi. Yirminci yüzyılın ilk otuz yılı boyunca Almanya'daki milliyetçi siyasetin önemli bir figürlerinden biri olan Hugenberg, 1920'lerde ülkenin önde gelen bir basın yayın organının sahibi oldu. Alman Ulusal Halk Partisi'nin lideri olarak Adolf Hitler'in Almanya Şansölyesi olmasında rol oynadı ve 1933'te Hitler'i kontrol etmek ve kendi aracı olarak kullanmak umuduyla ilk kabinesinde görev aldı. Plan başarısız oldu ve 1933'ün sonunda Hugenberg kenara itildi. Her ne kadar 1945'e kadar Reichstag'ın misafir üyesi olarak görev yapmaya devam etse de, hiçbir siyasi etkisi olmamıştır. İkinci Dünya Savaşı'nın ardından 1946'da İngilizler tarafından gözaltına alınmış ve 1951'de denazifikasyondan geçtikten sonra "temize çıkarılmış" olarak sınıflandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alman Ulusal Halk Partisi</span> Almanyada bir siyasi parti (1918–1933)

Alman Ulusal Halk Partisi, Almanya'nın Weimar Cumhuriyeti döneminde ulusal muhafazakâr ve milliyetçi bir siyasi parti. Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin (NSDAP) yükselişinden önce Weimar Cumhuriyeti'nin en büyük milliyetçi partisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Adolf von Thadden</span> Alman politikacı

Adolf von Thadden, aşırı sağcı bir Alman politikacıydı. Pomeranya'da toprak sahibi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmişti. Üvey kardeşi Elisabeth von Thadden, 1944'te Nazi yönetimi tarafından rejimi eleştirdiği için idam edilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Alman Reich Partisi</span>

Alman Reich Partisi, 1950'de Alman Sağ Partisi'nin ardılı olarak Batı Almanya'da kurulmuş milliyetçi ve neo-Nazi bir partiydi.

<span class="mw-page-title-main">Lubço Georgievski</span> 3. Kuzey Makedonya başbakanı

Lubço Georgievski Makedon yazar ve siyasetçi. 1998-2002 yılları arasında Makedonya başbakanı olarak görev yaptı.

Wendish Halk Partisi Weimar Cumhuriyeti'ndeki Sorblar tarafından kurulan ve 1919-1933 yılları arasında faaliyet yürüten siyasi parti. Lusatya'da yaşayan Sorbların azınlık haklarının korunmasını savunan parti tüm varlığı boyunca Jakub Lorenc-Zalěski tarafından yönetildi.

Litvanya Hristiyan Demokrat Partisi Litvanya'daki bir Hristiyan demokratik siyasi partisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in iktidara yükselişi</span> Adolf Hitlerin iktidara yükselişini anlatan olaylar dizisi

Adolf Hitler'in iktidara yükselişi, Almanya'da Eylül 1919'da Hitler'in daha sonra Deutsche Arbeiterpartei - DAP olarak bilinen siyasi partiye katılmasıyla başladı. İsim 1920'de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - NSDAP olarak değiştirildi. Anti-Marksistti ve Weimar Cumhuriyeti'nin savaş sonrası demokratik hükûmetine ve Versay Antlaşması'na karşıydı, aşırı milliyetçiliği (Pancermenizmi) ve aynı zamanda antisemitizmi savunuyordu. Hitler, Reichstag'ın o ay 1933 Yetki Kanununu kabul etmesinden sonra Mart 1933'te iktidara geldi ve genişletilmiş yetkiler aldı. Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg, bir dizi parlamento seçimleri ve ilgili arka oda entrikalarından sonra 30 Ocak 1933'te Hitler'i Şansölye olarak atadı. Yetki Kanunu - acımasızca ve otoriterce kullanıldığında - Hitler'in bundan sonra anayasal olarak yasal itiraz olmaksızın diktatörlük yetkisini kullanabileceği imkanına kavuştu.

Adalet Partisi Ermenistan'da dokuz farklı siyasi partiden oluşan ilerici bir seçim koalisyonuydu. 2003 yılında kurulmuş, 2004 yılında kapanmıştır. Merkezi Erivan şehriydi.

<span class="mw-page-title-main">Weimar Koalisyonu</span>

Weimar Koalisyonu, Weimar Cumhuriyeti'nde Hristiyan demokrat görüşlü Merkez Parti, liberal görüşlü Alman Demokrat Partisi ve sosyal demokrat görüşlü Alman Sosyal Demokrat Partisi'nin 1919 yılında oluşturduğu siyasi ittifaktır. Koalisyon, 1919-1920 yılları arasında iktidarda kaldı. 1920'den sonra siyasette eskisi kadar etkili olamasa da varlığını 1932'ye kadar sürdürmeye devam etti. 1925 yılındaki başkanlık seçimlerinde Paul von Hindenburg'a karşı Wilhelm Marx'ı destekledi.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Held</span> Alman siyasetçi (1868-1938)

Heinrich Held, bir Alman Katolik politikacı ve Bavyera Devlet Başkanıydı. Nazilerin 1933'te Almanya'yı ele geçirmesiyle görevden alındı.

<span class="mw-page-title-main">1932 Almanya cumhurbaşkanlığı seçimleri</span>

1932 Almanya cumhurbaşkanlığı seçimleri 13 Mart'ta yapıldı ve 10 Nisan'da ikinci tura kaldı. Görevdeki bağımsız politikacı Paul von Hindenburg, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) lideri Adolf Hitler'e karşı ikinci bir yedi yıllık dönem kazandı. Komünist Parti (KPD) lideri Ernst Thälmann da aday oldu ve ikinci turda oyların yüzde onundan fazlasını aldı. I. Dünya Savaşı gazileri örgütü Der Stahlhelm lider yardımcısı Theodor Duesterberg de ilk turda aday oldu ancak ikinci tura katılmadı. Bu, Weimar Cumhuriyeti döneminde Almanya'nın devlet başkanı olan Reich Başkanı (Reichspräsident) makamı için yapılan ikinci ve son doğrudan seçimdi.

Finlandiya'dan Avrupa Parlamentosu'na temsilci seçilmesi için 7 Haziran 2009'da Avrupa Parlamentosu seçimleri gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Weimar Anayasası</span>

Alman Reich Anayasası, genellikle Weimar Anayasası olarak bilinen, Weimar Cumhuriyeti döneminde (1919–1933) Almanya'yı yöneten anayasaydı Anayasa, Almanya'nın nisbi temsil ile seçilen bir yasama organı ile demokratik bir parlamenter cumhuriyet olduğunu ilan etti. Asgari oy verme yaşı 20 olacak şekilde genel oy hakkı tesis edildi. Anayasa teknik olarak 1933'ten 1945'e kadar Nazi dönemi boyunca yürürlükte kaldı, ancak pratikte 1933 Yetkilendirme Yasası ile yürürlükten kaldırıldı ve bu nedenle çeşitli hükümleri ve korumaları Nazi yönetimi süresince uygulanmadı.

<span class="mw-page-title-main">Reichstag (Nazi Almanyası)</span>

Reichstag, resmi olarak Büyük Alman Reichstag'ı 1938'den sonra, 1933'ten 1945'e kadar Nazi Almanyası'nın ulusal parlamentosuydu. Nazilerin iktidarı ele geçirmesinin ve 1933 Yetkilendirme Yasası'nın yürürlüğe girmesinin ardından, Adolf Hitler'in diktatörlüğünün eylemleri için yalnızca bir süper noter işlevi gördü. Bu tamamen törensel rolde Reichstag, sonuncusu 26 Nisan 1942'de olmak üzere yalnızca 20 kez toplandı. Reichstag Başkanı bu dönem boyunca Hermann Göring'di.

Hristiyan Sosyal Halk Hizmeti Weimar Cumhuriyeti'nde Protestan muhafazakâr bir siyasi partiydi.

Alman Çiftçi Partisi veya Alman Köylü Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde 1928-33 yılları arasında var olan bir Alman tarımsal siyasi partisiydi. Parti, 1920'lerin ortalarından sonlarına kadar orta sınıfların, Hristiyan-Ulusal Köylü ve Çiftçi Partisi ve kentsel alanlarda Sivil Haklar ve Deflasyon için Reich Partisi ve Alman Orta Sınıfının Reich Partisi gibi oldukça dar tabanlı kendi partilerini kurarak ekonomik çıkarlarını savunmaya yönelik daha geniş bir girişimin parçası olarak nitelendirilmiştir. Parti, 1933 yılında iktidardaki NSDAP tarafından yasaklanmış ve yasadışı hale getirilmiştir.