İçeriğe atla

Hrisoheir

Chrysocheir (YunancaΧρυσόχειρ), ayrıca Chrysocheres, Chrysocheris ya da Chrysocheiros (Χρυσόχερης/Χρυσόχερις/Χρυσόχειρος) olarak bilinir, hepsi "altınel" anlamına gelir,[1] 863'ten 872'ye kadar Pavlusçu Tephrike prensliğinin ikinci ve son lideridir

Hayatı

Bizanlı Küçük Asya ve 9. yüzyılın ortalarında Bizans-Arap sınır bölgesi haritası

Bizans vakainüvislere göre Chrysocheir, Paulician lideri Karbeas'ın yeğeniydi. Ayrıca Petrus Siculus'e göre, Karbeas'ın "yeğeni ve damadı" idi ve Bizans Kilisesi tarafından şiddetle kınanan bir uygulama olan ilk kuzeniyle evlendiğini gösterir.[1] Naip İmparatoriçe Theodora tarafından 843 yılında başlatılan Paulician karşıtı pogromunun ardından, Karbeas ve takipçilerinin çoğu Müslüman sınır emirliklerine kaçmış ve Tephrike merkezli bağımsız bir prenslik kurmuştu. Karbeas, 863'teki ölümüne kadar Müslümanların yanında Bizans İmparatorluğu'na karşı yürütülen savaşlarda Paulicianları oradan yönetti.[2][3]

Chrysocheir'in amcasının yerine geçmesinden önceki yaşamı hakkında hiçbir şey bilinmemektedir. Karbeas gibi, Chrysocheir de gençliğinde Bizans ordusunda görev yapmış olabilir.[4] Bizans'ın ezeli düşmanı olan Chrysocheir, Küçük Asya'nın batı kıyılarına ve İznik, Nikomedia ve Efes civarları gibi Bizans topraklarının derinliklerine birçok baskın düzenledi. sonraki seferinde, atlarını Aziz Yuhanna Kilisesi'ne bağlayarak, saygısızlık ettiği bildirilir.[1] I. Basileios (h. 867-886), 869/70'te barış önermek için elçiler gönderdi, ancak teklif, imparatorun önce Küçük Asya'daki topraklarının doğu yarısını boşaltmasını talep ettiği iddia edilen Chrysocheir tarafından reddedildi. Elçiliğin, Tephrike'da dokuz ay geçirirken aynı zamanda yüksek rütbeli savaş esirlerinin serbest bırakılmasını ayarlamaya çalışan Petrus Siculus tarafından yönetilmiş olması çok muhtemeldir. Ancak bu hipotez, tüm modern bilim adamları tarafından kabul edilmemiştir.[1]

871'de İmparator Basileios'un kendisi Tephrike'ye bir saldırı düzenledi, ancak şehri ele geçirmeyi başaramadı ve geri çekildi. 872/3'te, Domestikos ton sholon Hristoforos, Bathys Ryax Muharebesi'nde Paulicianlara karşı kesin bir zafer kazandıran başka bir sefer başlattı. Muharebe sırasında Chrysocheir, Poullades adlı sıradan bir asker tarafından öldürüldü. Kesilen başı Konstantinopolis'e gönderildi ve bildirildiğine göre Basileios yayıyla ona üç ok sapladı.[1] Ancak, altı yıl sonra Tephrike Bizanslıların eline geçerek Paulician prensliğine son verildi.[5] Bununla birlikte, bazı modern bilim insanları, Chrysocheir'in yenilgisini ve ölümünü Tephrike'nin düşüşüyle aynı yıl (yani 878/9) olarak tarihlemektedirler.[4]

Bizans epik şiiri Digenis Akritas'ta Chrysocheir'in hatırasının, isimsiz kahramanın Müslüman baba tarafından dedesi olan "Chrysoberges" (Χρυσοβέργης) biçiminde kaldığı düşünülmektedir.[1][4]

Kaynakça

Özel
  1. ^ a b c d e f PmbZ, Chrysocheir (#21340).
  2. ^ ODB, "Karbeas" (N. G. Garsoïan), p. 1107.
  3. ^ Whittow 1996, ss. 310–311.
  4. ^ a b c ODB, "Chrysocheir" (N. G. Garsoïan), pp. 452–453.
  5. ^ Whittow 1996, s. 314.
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">III. Mihail</span> Bizans imparatoru

III. Mihail, 842- 867 döneminde Amorian (Phrygian) hanedanının üçüncü ve son üyesi olarak Bizans imparatoru olmuştur. Sonradan gelen ve saltanatı gasp eden Makedon Hanedanı taraflısı ve daha önceki hanedanı kötüleme amacındaki tarihçiler tarafından "Sarhoş" lakabı verilmiştir. Fakat günümüzdeki modern tarihçilerin araştırmaları, saltanatı sırasında olan gelişmelerin 9. yüzyılda ortaya çıkan Bizans'ın yeniden güçlenmesine katkılarının hayati rolünü açıkça ortaya çıkarmıştır ve III. Mihail'in isminin ve ününün çok daha pozitif görülmesine neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">I. Basileios</span>

I. Basileios, Makedonyalı (Yunanca: Βασίλειος ὁ Μακεδῶν, Basileios ho Makedhon; Trakya'da doğup zorlu şartlarda Konstantinopolis'e gelerek imparatorlukta çeşitli görevler almış ve 867 ile 886 döneminde Bizans imparatoru olmuştur.

Bardas, Bizans soylusu ve yüksek dereceli bakan.

Josef Bringas, Bizans İmparatorluğu'nda VII. Konstantinos ve II. Romanos dönemlerinde önemli hadım yönetici, daha sonra etkili hükümdar naibi. II. Nikiforos'un 963 yılında imparatorluk tacına yükselişi karşısında başarısız bir muhalefet göstermiş, bir manastıra sürgüne gönderilmiş ve 965 yılında orada ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Manuil Erotikos Komninos</span> Bizanslı general

Manuil Erotikos Komninos, II. Basileios döneminin Bizans askeri lideri ve Komninos Hanedanı'nın tamamen kayıt edilmiş ilk atasıdır.

Hristoforos (Yunanca: Χριστόφορος, 870lerde Bizans ordusu başkomutanı ve Paulisyenlere karşı önemli zaferler elde etmiştir.

İoannis Kurkuas, ayrıca Kourkouas ya da Curcuas şeklinde de yazılır,, Bizans İmparatorluğu'nun en önemli generallerinden biridir. Doğu'da Müslüman devletlere karşı yapılan muharebelerdeki başarısı tam olarak yüzyıllardır süren Arap-Bizans savaşlarının yönünün tersine çevirmiş ve 10. yüzyıl "Yeniden fetih" çağını başlatmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Petronas (komutan)</span>

Petronas 9. yüzyılın ortalarında önemli bir Bizans generali ve önde gelen bir aristokratıdır. Petronas, İmparatoriçe Theodora'nın erkek kardeşidir, dolayısıyla imparator Theofilos'un kayınbiraderi ve onun altında patrikios rütbesine ve Vigla alayının droungarios görevine yükseldi. Theofilos'un ölümünden sonra, ikonoklazmın sona ermesinde rol oynadı, ancak yeğeni III. Mihail'in çocukluğu sırasında, iktidarı ele alan naip Theoktistos tarafından geldiğinde kardeşi Bardas ile birlikte kenara itilmiştir. 855'te Petronas ve Bardas, III. Mihail'i hükûmetin kontrolünü ele geçirmesi için teşvik ettiler: Theoktistos öldürüldü, Theodora bir manastıra sürüldü, Bardas, Mihail'in baş bakanı oldu ve Petronas, Araplara karşı savaşmakla görevlendirildi. 863'te, Doğu'da bir Bizans karşı saldırısının aşamalı başlangıcına işaret eden bir başarı olan Lalakaon Muharebesi'nde ezici bir zafer kazandı. magistros ve Domestikos ton sholon rütbelerine terfi etti, 865'te öldü.

<span class="mw-page-title-main">Lykandos</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Lykandos ya da Lycandus 10.ve 11. yüzyıllarda Bizans kalesi ismi ve askeri-sivil eyalet, Lykandos theması olarak bilinir

<span class="mw-page-title-main">İvan Vladislav</span> makedon çar

İvan Vladislav Ağustos ya da Eylül 1015'ten Şubat 1018'e kadar Bulgar imparatoru (çar) olarak hüküm sürmüştür. Doğum yılı bilinmemektedir, 987 yılından en az on yıl önce doğmuştur fakat muhtemelen ondan daha eski değil.

Konstantinos Diogenis Balkanlar'da aktif olan, 11. yüzyılın başlarında önde gelen bir Bizans generalidir. Bizans İmparatoru II. Basileios'un hükümdarlığında Bizans İmparatorluğu'nun Bulgaristan'ı fethinin son safhasında seçkin bir şekilde hizmet etmiş ve 1029 yılında İmparator III. Romanos'a karşı bir komploya katılmasın sonucu tutuklanana dek Balkanlarda Yüksek Komutanlık görevini üstlenmiştir. Hapishanede ve bir manastıra girmeye zorlandığında, başka bir komplo hakkında yapılan bir soruşturma sırasında 1032'de intihar etti. İmparator Romen Diyojen'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bathys Ryax Muharebesi</span>

Bathys Ryax Muharebesi, 872 veya 878'de Paulicianlar ile Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşmiştir. Paulicianlar - Bizans devletinin zulmüne uğrayan - Bizans'ın doğu sınırındaki Tephrike'da ayrı bir beylik kuran ve Abbasi Halifeliğinin sınır bölgeleri olan Thughur'un Müslüman emirlikleriyle İmparatorluğa karşı işbirliği yapan bir Hristiyan mezhebiydi. Savaş, Paulician ordusunun bozguna uğraması ve lideri Chrysocheir'in ölümüyle sonuçlanan kesin bir Bizans zaferiydi. Bu olay, Paulician devletinin gücünü yok etti ve Bizans'a yönelik büyük bir tehdidi ortadan kaldırdı, Tephrike'ın düşüşünü ve kısa süre sonra Paulician prensliğinin ilhakını müjdeledi.

<span class="mw-page-title-main">Lalakaon Muharebesi</span> Arap-Bizans savaşlarında bir kısım

Lalakaon Muharebesi veya Poson veya Porson, Bizans İmparatorluğu ile Paphlagonia'da işgalci bir Arap ordusu arasında 863'te yapıldı. Bizans ordusuna İmparator III. Mihail'in dayısı Petronas önderlik ediyordu, ancak Arap kaynaklar da İmparator Mihail'in varlığından söz ediyor. Araplara Melitene (Malatya) emiri Ömer bin Abdullah önderlik ediyordu.

Mançutekin Fâtımî Halifesi Azîz'in askeri bir kölesiydi (Gulam). Türk kökenlidir, Azîz yönetiminde önde gelen Fatımi generallerinden biri oldu, Suriye'de Hamdaniler ve Bizanslılara karşı savaşmıştır. Hâkim'in ilk yıllarında Berberilerin hakim olduğu rejime başkaldırdı, ancak yenildi ve esaret altında öldü.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Burces</span> Bizanslı general

Mihail Burces 10. yüzyılın en önde gelen Bizans generallerinden biriydi. Antakya'yı 969'da Araplardan geri almasıyla dikkat çekti, ancak İmparator II. Nikiforos'un gözünden düştü. Buna kızan Burces, birkaç hafta sonra Nikiforos'a suikast düzenleyen komplocular ile güçlerini birleştirdi. Burces, İmparator II. Basileios ile isyancı Bardas Skleros arasındaki iç savaşta önemli bir rolde yeniden ortaya çıktı ve bağlılığını önce imparatordan isyana çevirdiyse de sonra tekrar geri döndü. Yine de, Basileios tarafından Antakya doux'u olarak yeniden atandı, Fâtımîler karşı verdiği savaşta başarısız olduğu için görevden alındığı 995 yılına kadar bu makamda kaldı.

y. 970'ten 1018'e kadar, Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasındaki bir dizi çatışmadır, Bulgaristan'ın Bizanslılar tarafından kademeli olarak yeniden fethedilmesine yol açtı ve böylece 7. yüzyıl Slav istilalarından bu yana ilk kez tüm Balkan yarımadası üzerindeki kontrolünü yeniden kurdu. Mücadele, Rus-Bizans Savaşı'ndan (970-971) sonra doğu Bulgaristan'ın birleşmesiyle başladı. Bulgar direnişi, 1018'de Bizans egemenliğine girinceye kadar, Bulgar İmparatorluğu'nun fethedilmemiş batı bölgelerinde bulunan Cometopuli kardeşler tarafından yönetildi.

Petrus Siculus ya da Peter Sikeliotes Bizanslı bir keşiş ya da bilgili bir asilzadedir.

Karbeas, ayrıca Karbaias (Καρβαίας), 843'teki Paulicianlara karşı yapılan pogromlarını takiben Bizans ordusundaki hizmetini bırakıp Arapların yanına giden Paulician bir liderdi. Melitene emiri Ömer bin Abdullah'ın yardımıyla 863'te ölümüne kadar hüküm sürdüğü Paulician Tephrike Prensliği'ni kurdu. Bu dönemde Ömer ile birlikte Bizans İmparatorluğu'na yönelik çeşitli akınlara katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Theoktisti</span> Bizanslı aristokrat

Theoktisti ayrıca Florina (Φλώρινα) olarak da bilinir, 9. yüzyıl Bizans imparatoriçesi, imparator Theofilos'un karısı Theodora'nın annesidir.

<span class="mw-page-title-main">Nikiforos Komninos</span> Bizanslı askeri lider

Nikiforos Komninos II. Basileios ve VIII. Konstantinos döneminde Bizans askeri lideriydi. Vaspuragan Ermeni bölgesinin valisi olarak görev yaptı ve 1081 ile 1185 arası Bizans İmparatorluğu'nu yöneten Komninos Hanedanı'nın bilinen ilk üyelerinden biridir.