İçeriğe atla

Hrant Dink Vakfı

Hrant Dink Vakfı
Harita
Kuruluş2007
TürVakıf
Merkezİstanbul, Türkiye
LiderRakel Dink
Resmî sitehrantdink.org

Hrant Dink Vakfı, Hrant Dink'in anısını yaşatmak amacıyla, İstanbul merkezli olarak Türkiye'de faaliyet gösteren bir vakıftır.

2007 yılında İstanbul'da kuruldu. Amacı; "ayrımcılıkla mücadele etmek, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin gelişmesine katkı sunmak, diyalog ve barış dili kurmak, farklı kimlikleri yakınlaştırmak, kültürel mirası korumak, Türkiye-AB ilişkilerini geliştirmek"tir.[1] 2015 yılından beri faaliyetlerini Beyoğlu'ndaki Anarad Hığutyun Binası'nda sürdürür.[2]

Faaliyetleri

Diyalog, barış ve empati kültürünü geliştirmeyi tüm faaliyetlerinin temeli olarak tanımlayan vakfın çalışma alanlarından bazıları şöyledir:

  • Çocuklar ve gençler arası fırsat eşitliği ve onların yaratıcı yönlerinin desteklenmesi,
  • Kültürel çeşitliliğin bir zenginlik, farklılığın bir hak olarak kabul görmesi,
  • Türkiye, Ermenistan ve Avrupa toplumları arasındaki kültürel ilişkilerin geliştirilmesi,
  • Türkiye'nin demokratikleşme sürecinin desteklenmesi,
  • Milliyetçilikten ve ırkçılıktan arındırılmış tarih çalışmaları,
  • Hrant Dink ile ilgili yazı, fotoğraf ve belgelerin toplanması.

Hrant Dink Vakfı bu alanlarda kitap yayımlamak; arşiv oluşturmak; yaz okulu düzenlemek; film, müzik, görsel sanatlar, dans ve edebiyat içerikli festivaller yapmak ve Hrant Dink'in anısına ödül vermek gibi faaliyetler yürütür.

2009 yılından beri Vakıf tarafından her yıl Hrant Dink'in doğum günü olan 15 Eylül'de biri yurt içinde, biri yurt dışından olmak üzere iki kişiye bir törenle Hrant Dink Ödülleri dağıtılmaktadır.[3][4]

Vakıf, Ermeni Araştırmaları ile Türkiye'de azınlıklar alanında özel arşiv ve koleksiyonlardan oluşan 20 bin kitap ile çeşitli DVD ve haritalardan oluşan bir kütüphane açmıştır.[5]

Ödülleri

Hrant Dink Vakfı, Jacques Chirac'ın kurduğu Chirac Vakfı tarafından 2017 yılında Çatışmaların Önlenmesi Ödülü'ne layık bulunmuştur.[6]

Kaynakça

  1. ^ İnsel, Ahmet. "Çatışmaların Önlenmesi Ödülü Hrant Dink Vakfı'na". Cumhuriyet. 23 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2018. 
  2. ^ "Agos ve Hrant Dink Vakfı yeni binasında". Agos. 24 Mart 2015. 23 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2018. 
  3. ^ "2009 Ödül Töreni". Hrant Dink Vakfı. 2 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2024. 
  4. ^ "Uluslararası Hrant Dink Ödülü sahiplerini buldu". Agos. 16 Eylül 2019. 2 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2024. 
  5. ^ "Hrant Dink Vakfı Kütüphanesi açıldı". Sözcü. 11 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2016. 
  6. ^ Elveren, Muammer (24 Kasım 2017). "Rakel Dink'e Chirac Vakfı Ödülü". Hürriyet. 23 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hrant Dink</span> Türkiye Ermenisi gazeteci (1954–2007)

Hrant Dink, Türkiye Ermenisi gazeteci.

Fethiye Çetin, Türk avukat, yazar ve insan hakları aktivistidir.

<i>Agos</i> İstanbul merkezli yayımlanan Türkçe-Ermenice haftalık gazete

Agos, İstanbul merkezli yayımlanan Türkçe-Ermenice haftalık gazetedir. İsmi, Ermenice "tohum atmak veya fidan dikmek için açılan oyuk, evlek" anlamına gelmektedir. Cumhuriyet döneminin Türkçe-Ermenice olarak yayımlanan ilk gazetesidir.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Beşikçi</span>

İsmail Beşikçi, Türk sosyolog ve yazar. Özellikle Kürtler, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu ve Türkiye'de tek partili dönemine ait eserleriyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Hrant Dink suikastı</span> 2007de Türkiye Ermenisi gazetecinin öldürülmesi

Hrant Dink Suikastı, Agos gazetesinin Türkiye Ermenisi genel yayın yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de 17 yaşındaki silahlı saldırgan Ogün Samast tarafından öldürülmesi olayı. Önceden pek çok tehdit almış olan Dink, Agos'un Halaskârgazi Caddesindeki binasının önünde başının arkasına ateş edilerek öldürüldü. Olay, Türkiye'de derin devlet ve milliyetçilik olgularını gündeme taşıdı. Dink'in cenazesinde on binlerce kişi tarafından cinayete tepki olarak atılan "Hepimiz Hrant'ız, Hepimiz Ermeniyiz" sloganı uzun süre tartışıldı.

Cenk Taşkan, asıl adıyla Majak Toşikyan, Türkiye Ermenisi besteci, müzisyen. Başta Nükhet Duru, Hümeyra, Nilüfer, Ajda Pekkan, Neco, Coşkun Demir, Tanju Okan, Sibil Pektorosoğlu, Sezen Aksu, Zuhal Olcay ve Levent Yüksel olmak üzere birçok şarkıcıyla çalıştı. Evli ve bir çocuk babasıdır.

<i>Bir Zamanlar Ermeniler Vardı!..</i>

Bir Zamanlar Ermeniler Vardı!.., 2008 yılında Türkiye'de basılan Türkçe kitaptır. Kitap, Hrant Dink'in öldürülmesinden bir yıl sonra, anısına hazırlanan Birikim dergisi yazılarının bir derlemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İnsan Hakları Vakfı</span>

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları Derneği (İHD) ile 32 kişi tarafından 1990 yılında kurulan Ankara merkezli, hükûmet dışı bir sivil toplum kuruluşudur.

Yunus Emre Vakfı, 5 Mayıs 2007 tarihli ve 5653 sayılı Kanun’la kurulan ve Türkiye’nin, Türk dilinin, tarihinin, kültürünün ve sanatının tanıtımı amacıyla projeler gerçekleştirecek bir kamu vakfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cumartesi Anneleri</span> İstanbul, Galatasaray Meydanında düzenlenen oturma eylemine katılan topluluk

Cumartesi Anneleri, 27 Mayıs 1995'ten bu yana her cumartesi günü Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemleri düzenleyerek gözaltında kaybolan yakınlarını ve faili meçhul siyasi cinayetlere kurban giden yakınlarının faillerini arayanlardan oluşan bir topluluktur.

Uluslararası Hrant Dink Ödülleri, Hrant Dink Vakfı tarafından her yıl Hrant Dink'in doğum günü olan 15 Eylül tarihinde dağıtılan bir ödüldür.

Ermeni karşıtlığı, yazılı veya görsel tartışılabilir düşmanlık, kin duygularının Ermeniler veya Ermenistan'a yönelik olma durumu. Türkiye ve Azerbaycan'da yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Tahir Elçi</span> Kürt hukukçu ve aktivist

Tahir Elçi, Kürt asıllı Türk hukukçu ve aktivisttir. Elçi, 28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır'ın Sur ilçesinde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğinde Diyarbakır Baro Başkanlığı görevini sürdürmekteydi.

Rober Koptaş, Türkiye Ermenisi gazeteci, yazar.

Rakel Dink, Türkiye Ermenisi insan hakları aktivisti ve Hrant Dink Vakfı başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Şenol Sunat</span> Türk siyasetçi ve akademisyen

Şenol Sunat, Türk kadın siyasetçi, biyolog ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Canan Arın</span> Türk hukukçu

Mevhibe Canan Arın, Türk avukat ve aktivist.

<span class="mw-page-title-main">Maria Ressa</span> Filipinli gazeteci

Maria Angelita Ressa, Filipinli gazeteci. Yalan haberlere, dezenformasyona ve bağımsız medyanın susturulması çabalarına karşı mücadelesi ile tanınır. Rappler adlı çevrimiçi haber sitesinin kurucusudur. Rus gazeteci Dmitri Muratov ile birlikte 2021 Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Ressa, bu ödülü kazanan ilk Filipinli olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ruben Rubinyan</span> Ermeni siyasetçi ve diplomat

Ruben Rubinyan Ermeni siyasetçi ve diplomat. 3 Ağustos 2021'den beri Ermenistan Ulusal Meclisi başkan yardımcılığı görevini yürüten Rubinyan, bu görevinden önce 2018-19 yılları arasında Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev aldı. Ayrıca Sivil Sözleşme Partisi'nin kurucuları arasında yer aldı.

Sebat Apartmanı, İstanbul'un Osmanbey, Şişli semtinde, Halâskârgazi Caddesi üzerinde 1920'lerde inşa edilmiş apartmandır.