İçeriğe atla

Hranice Uçurumu

Hranice Uçurumu

Yerel turistik otoriteleri tarafından kabul edilen İngilizce adı ile Hranice Uçurumu (ÇekçeHranická propast), dünyanın en derin sular altındaki çukur mağarasıdır. Hranice kasabası yakınlarında bulunan bir karstik düdendir. Doğrulanan en yüksek derinliği (27 Eylül 2016 itibarıyla) 473 m'dir (su seviyesinin altında 404 m), bu da onu dünyadaki bilinen en derin su altı mağarası haline getirmektedir.[1] Ayrıca, tahmini derinliği 800–1200 m'dir.[2] Ağustos 2020'de mağaraya yapılan bilimsel bir araştırma, mağaranın 1 kilometre derinliğinde olduğunu ortaya çıkardı.[3]

Hranice Uçurumu, kireçtaşındaki ılık karbonik asitli kaynak suyu tarafından eriyen mağara çatısının çökmesiyle meydana geldi.[4]

Mağara haritası

Kaynakça

  1. ^ "Exclusive: Deepest Underwater Cave Discovered". 18 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2020. 
  2. ^ "Hranice Abyss is believed to be 1200 m. deep (in Czech)". 2 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2020. 
  3. ^ "SCIENCEMAG: The world's deepest freshwater cave just got a whole lot deeper". 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2020. 
  4. ^ Hranice Gorge and Zbrasov Aragonite Cave, official leaflet 2012.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cennet ve Cehennem Çökükleri</span> Mersinde obruk (mağara şeklinde doğal çökük) ve müze

Cennet ve Cehennem Çökükleri veya Cennet ve Cehennem Obrukları, Silifke ilçe merkezine 25 km mesafede Antik Narlıkuyu Limanının 2 km kuzeybatısında, Korykos'un (Kızkalesi) 5 km batısında yer almaktadır. Yer altı sularının uzun yıllar boyunca kireç tabakasını eriterek içerisindeki suyun boşalması ile altı oyulan tavan yapısının çökmesiyle meydana gelmiş doğal obruk oluşumlardır.

<span class="mw-page-title-main">Deniz mağarası</span>

Deniz mağarası, kıyı mağarası veya diğer adıyla dalga oyukluğu, deniz ya da göllerdeki dalga hareketleri sonucunda sarp kayalıklarda oluşan mağaralar. Deniz mağaraları, dalgaların doğrudan kayalara çarparak kırıldığı kayalık uçlarında ya da kıyılarda görülürler. Yeraltı suyu, akışı sırasında daha az dirençle karşılaşacağı rotaları, kırık ve çatlaklı bölümleri tercih eder. Karbonik asit içeren yeraltı suyunun bu rotalardaki akışı sırasında devam eden çözünme, milimetre boyutunda başlayıp, zamanla kilometrelerce uzunluğa sahip yeraltı akım kanallarının ve mağaraların oluşmasına neden olur.

Krubera mağarası, 2197 metrelik derinliğiyle Veryovkina Mağarası'ndan sonra dünyanın bilinen en derin ikinci mağarasıdır. Mağaranın uzunluğu 13.432 metredir. Mağara ismini Rus jeolog Alexander Kruber'den alır.

Çukurpınar mağarası, Mersin ilinde, Anamur'un kuzeyinde, 46 km. uzaklıkta, 1880 m yükseklikte olup, Taşeli Platosundaki su gözü yakınında, Çukurpınar yaylasındadır. Mağara 1990 yılında bulunmuştur. Türkiye'nin büyük mağarası en uzun 10., en derin 3. mağarasıdır. Araştırmalar sonucunda 3350 m uzunluğunda, -1196 m derinliğinde olduğu tespit edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Peynirlikönü Mağarası</span>

Peynirlikönü Mağarası , -1429 m derinliği ile Türkiye'nin en derin mağarasıdır. Mersin ili, Anamur ilçesi, Sugözü köyü sınırlarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Baradla Mağarası</span> Macaristanda bir mağara sistemi

Baradla Domica mağara sistemi, Macaristan'da yer alır ve mağara çökelleri nedeniyle ziyaret edilmiş en uzun mağaradır. Aggtelek Karstik Bölgesi'nin bir parçası olarak, mağara sistemi 25.5 km uzunluğundadır ve 5.3 km'lik Domica Mağarası'nı içerir. Mağara, köyün kenarına bakan yüksek beyaz bir uçurumun eteğindeki Aggtelek'de doğal bir girişe sahiptir. Mağaranın önemli bir bölümünde, sarkıtların eşsiz manzarasını sunan çeşitli renk ve şekiller bulunmaktadır. Yeraltı nehri suları, sel olduğunda mağaranın ana kolundan geçer. Mağaraya doğal girişler antik zamanlardan beri açıktır ve mağara içinde Neolitik yerleşim izleri vardır.

Luobi Mağarası ; Çin'de, Hainan eyaletindeki Sanya şehrine 15 km (9,3 mi) uzaklıkta, Lizhigou Kasabası'nın 7 km (4,3 mi) kuzeydoğusunda, Yin Sıradağlarının batı yüzünün altında bulunan bir karst mağarasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Xianren Mağarası</span>

Xianren Mağarası, yakındaki Diaotonghuan kaya sığınağı ile birlikte, Çin'in Jiangxi eyaletindeki Wannian İlçesi'ndeki Dayuan Kasabası'nda (大源乡) yer alan bir arkeolojik sit, tarih öncesi çömlek parçalarının önemli keşiflerinin yapıldığı, erken pirinç ekiminin kanıtı niteliğinde buluntuların ortaya çıkarıldığı bir alandır. Mağaranın adı Çin'in efsanevi aydınlanmış insanı, Xian'ın "ölümsüzlüğünü" ifade eder. Mağara 7 m (23,0 ft) yüksekliğinde, 11 m (36,1 ft) genişliğinde ve 14 m (45,9 ft) derinliğindedir.

Bu liste, önce kıtalara daha sonra ülkelere göre sıralanmış, dünyanın mağaralarının bir listesidir. Bir ülkenin kendisinin bulunduğu kıtadan farklı bir kıtada yer alan mağaralar, bölgenin kıtası ve adına göre sıralanmıştır.

Bu liste en derin mağaralar listesi, erişilen azami derinliğine göre bilinen en derin doğal mağaraları içerir. Derinlik değeri en yüksek girişten en düşük erişilebilir noktaya kadar ölçülerek elde edilir.

<span class="mw-page-title-main">Quadiriki Mağaraları</span>

Quadiriki Mağaraları ya da Guadirikiri Mağaraları ya da Quadirikiri Mağarası, Aruba adasındaki Arikok Millî Parkı'nda yer alan mağaralardır. Turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği üç mağara bulunur. Mağaralar bir kireç taşı uçurumun tabanında yer almaktadır. Amerindian petroglifler içermektedirler. Mağaraların adı Arawak kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Postojna Mağarası</span>

Postojna Mağarası, Slovenya'nın güneydoğusundaki Postojna kasabası yakınlarında yer alan 24.340 m uzunluğundaki karst mağara sistemidir. Ülkedeki ikinci en uzun mağara sistemi olan Postojna, aynı zamanda Slovenya'nın en önemli turistik mekanlarındandır. Mağaralar Pivka Nehri tarafından oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Veryovkina Mağarası</span> Gürcistandaki mağara

Veryovkina Mağarası 2.223 metrelik derinliğiyle dünyanın bilinen en derin mağarasıdır. Abhazya'da yer alan mağaranın girişinin deniz seviyesinden yüksekliği 2.285 metredir. Mağaranın girişi 3x4 metre genişliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Mavi çukur</span>

Mavi çukur, yüzeye açık olan ve bir karbonat ana kayadan oluşan bir kıyı veya adada gelişen büyük bir deniz mağarası veya düdenidir. Varlıkları ilk olarak 20. yüzyılın sonlarında balıkçılar ve dalgıçlar tarafından keşfedildi. Mavi çukurlar tipik olarak gelgitsel olarak etkilenmiş tatlı, deniz suyu veya karışık su içerir. Derinliklerinin çoğu deniz seviyesinin altına iner ve batık mağara geçitlerine erişim sağlayabilir. İyi bilinen örnekler Güney Çin Denizi, Belize, Bahamalar, Guam, Avustralya ve Mısır'da bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kırlangıçlar Mağarası</span>

Kırlangıçlar Mağarası, Meksika, San Luis Potosí, Aquismón Belediyesi'nde bulunan bir açık hava mağarasıdır. Karstik bir yamaçtaki eliptik ağız 49x62 m genişliğindedir ve tüm çevresinin altı açılarak yaklaşık 303'e 135 metreye kadar genişler. Mağaranın tabanı, açıklığın en alt tarafından 333 metre (1092 ft) serbest düşüş, en yüksek taraftan 370 metre (1.214 ft) serbest düşüştedit, bu onu dünyanın bilinen en büyük mağara şaftı, Meksika'daki ikinci en derin çukuru ve dünyanın en derin 11. çukuru haline getirmektedir.

Üçüncü Ming imparatorunun adını taşıyan Yongle Mavi Çukuru olarak da bilinen Ejder Çukuru, 300,89 metre (987,2 ft) derinliği ile dünyadaki bilinen en derin mavi çukurdur. Paracel Adaları'ndaki Discovery Resifi'nin yaklaşık 25 kilometre (16 mi)güneyinde yer almaktadır. Mavi çukurlar, yukarıdan bakıldığında belirgin bir mavi renk oluşturur. Karakteristik olarak sadece onlarca metre derinliğindedirler.

<span class="mw-page-title-main">Pozzo del Merro</span>

Pozzo del Merro, İtalya'nın Roma kentinin kuzeydoğusundaki kırsal kesimde sular altında kalmış bir düdendir. 80 m'lik konik bir çukurun dibinde yer alan, 392 metrelik derinliği ile, dünyanın en derin ikinci su altı dikey mağarasıdır. 2000 yılında, derinliklerini keşfetmek için iki ROV gönderildi; ilki, "Mercurio (Merkür)" maksimum çalışma derinliği olan 210 metre (690 ft) derinliğe ulaştı, ancak çukurun dibine ulaşamadı. İkinci ROV, "Hyball 300", 310 metre (1.020 ft) derinliğe ulaştı, ancak o da çukurun dibine temas edemedi. Daha gelişmiş "Prometeo" adlı robot ile 2002 yılında üçüncü bir dalış ile 392 metre (1.286 ft) derinliğe ulaşıldı, bu dalışta yatay olarak devam eden dar bir geçit keşfetti.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Afon Mağarası</span> Gürcistandaki mağara

Yeni Athos Mağarası ayrıca Novoafonskaya, Novy Afon Mağarası veya Yeni Afon Mağarası, Abhazya'da (Gürcistan), Yeni Athos yakınlarındaki İverya Dağı'nda bulunan bir karstik mağaradır. Yaklaşık 1.000.000 m³ boşluk hacmi ile dünyanın en büyük mağaralarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Risovača Mağarası</span>

Risovača Mağarası, Sırbistan'ın merkezindeki Aranđelovac kasabasının tam girişinde, Kubršnica nehri vadisinin 17 metre (56 ft) yukarısında yer alan bir mağaradır. Kragujevac yakınlarındaki Gradac Mağarası'nın yanı sıra Sırbistan'daki Paleolitik döneme tarihlenen en önemli arkeolojik alanlarından biridir. Keşfi, Sava - Tuna hattının güneyindeki Paleolitik kültürün varlığını doğruladı ve Avrupa'daki tarih öncesi insanların yaşamı hakkında yeni bilgiler sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Morca düdeni</span>

Morca düdeni, Taşeli Platosu'nda ve Mersin'in Anamur ilçesi sınırlarında yer alan 1276 m derinliğe erişmiş Türkiye'nin en derin 3. mağarasıdır.