
Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.
Mizah ya da gülmece, hayatın güldürücü yönünü ortaya çıkaran sanat türüdür. İnsanı gülmeye sevk eden resim, karikatür, konuşma ve yazı sanatıdır. Mizah eserleri sadece şaka, güldürme maksadıyla söylenip, yazılıp, çizilmediği gibi belli fikirleri ifade etmek için de ortaya konulabilir.

Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır.

Ali Selim İleri, Türk yazar, senarist, eleştirmen.

Aleksandre Kazbegi, Gürcü roman ve oyun yazarı, şair, çevirmen ve tiyatro oyuncusu. Yazar olarak “Akaki Moçhubaridze”, tiyatroda “Moheve” takma adlarını kullanmıştır. 1882'de yayımlanan Baba Katili adlı yapıtıyla tanınır. Kitap, Kafkaslar'ın Robin Hood'u Koba'yı anlatır. Daha sonra Stalin olarak anılan İoseb Cugaşvili, Aleksandre Kazbegi'nin bu önemli yapıtının kahramanından esinlererek Koba takma adını almıştır. Yazarın birkaç öyküsü ve Elguca adlı romanı Türkçe yayımlanmıştır.

Ayşe Kulin, Türk yazar ve gazeteci.

Kutsal Kâse ya da Mukaddes Kâse, İsa'nın Son Akşam Yemeği'nde kullandığı iddia edilen, mucizevi güçleri olduğuna inanılan kap. Aramatyalı Yusuf'un, çarmıha gerilen İsa'nın damlayan kanını Kutsal Kâseye koyduğuna inanılır.

Howard Melvin Fast, ABD'li yazar. Howard Fast, E. V. Cunningham ve Walter Ericson mahlaslarıyla da yazmıştır.

Robin Hood, İngiliz halk hikâyelerinde mevcut olan bir sosyal hayduttur. Robin Hood hakkındaki birçok kaynak, onu en çok Fulk Fitzwarin isimli bir Norman soylusunun Kral John'a karşı çıkarak haydut olmasıyla bağdaştırır.
Bitmemiş Öyküler fantastik kurgu yazarı İngiliz dilbilimci J. R. R. Tolkien'in ömrü zarfında tamamlayamadığı, oğlu Christopher Tolkien'in düzenleyip 1980'de yayımladığı hikâyeler ve notlardan oluşan kitaptır. Kitap, baba Tolkien'in kurguladığı Orta Dünya evreni hakkında detaylı bilgiler içerir.

Vatan Kurtaran Aslan, 1938 ABD yapımı aksiyon macera filmidir. Özgün adı The Adventures of Robin Hood olan film 8 Kasım 1939'da Türkiye'de sinemalarda gösterime sunulmuştu. Filmin Türkiye'de son dönemlerde Robin Hood'un Maceraları adıyla gösterilmiştir. Ayrıca filmin Türkiye'de Ormanlar Kralı Robin Hood adıyla anıldığına dair de kayıtlar vardır. Burçak Evren'in 1988'de yazdığı ve İstanbul sinemalarını anlattığı Eski İstanbul Sinemaları: Düş Şatoları adlı kitabının 145-146. sayfalarındaki fotoğraftan da bu filmin Türkiye'de "Vatan Kurtaran Aslan" adıyla gösterilmiş olduğunu anlıyoruz. Fotoğrafta bu filmin Beyoğlu'nda Lale Sineması nda gösterildiği tarihte sinemanın girişine asılan ve sinema feneri adı verilen renkli resimli dev bez afiş, afişte de "Vatan Kurtaran Aslan, Türkçe" ibaresinin yanı sıra Errol Flynn'in filmden alınmış dev bir yağlı boya resmi görülmektedir.

Salaklar Prensi Robin Hood, 1993 ABD-Fransa ortak yapımı bir parodi filmdir. Özgün adı Robin Hood: Tayt Giymiş Adamlar anlamına gelen Robin Hood: Men in Tights'dır. Film Türkiye'de televizyon kanallarında gösterilmiştir.

Robin Hood, 2010 yılında, yönetmenliğini Ridley Scott'ın gerçekleştirdiği, İngiltere ve Amerika ortak yapımı macera filmi. Filmin başrollerinde Russell Crowe, Cate Blanchett ve Mark Strong gibi isimler bulunmakta.

Ivanhoe, Sir Walter Scott'un en sevilen tarihi romanlarından biridir. Tarihî roman türünün öncülerindendir. Robin Hood'un Norman işgaline karşı direnen vatansever İngiliz olarak anıldığı ilk eserdir.

Gölgeavcıları ve Aşağı Dünyalılar, Cassandra Clare tarafından yazılan, fantastik bir kurgusal evren olan Gölgeavcısı Efsaneleri'ne yazılmış bir yardımcı kitaptır. Lakin bu kitap Türkiye'de yayınlanmamıştır.

Gölge Avcısı Akademisi'nden Hikâyeler, Cassandra Clare, Sarah Rees Brennan, Maureen Johnson & Robin Wasserman tarafından, fantastik bir kurgusal evren olan Gölgeavcısı Efsaneleri'ne yazılmakta olan bir yardımcı kitaptır. Seride Ölümcül Oyuncaklar'ın baş karakterlerinden birisi olan Simon Lewis konu alınmıştır. Şu ana kadar Cassandra Clare'in başka yazarların yardımcılığında yazdığı 10 kısa öykü ayda bir hikâye olmak üzere yayınlanmıştır. Bane Günlükleri gibi Gölgeavcısı Akademisinden Öyküler de roman olarak 15 Kasım 2016 tarihinde yayınlanacaktır. Türkiye'de ne zaman yayınlanacağı henüz bilinmemektedir.

Robin Hood'un Neşeli Maceraları, Amerikalı yazar Howard Pyle tarafından yazılan, İngiliz halk kahramanı Robin Hood hakkındaki efsane ve baladların derlenmesinden oluşan tarihî macera ve kahramanlık romanı. 1883'te yayımlanmıştır. 1876'dan beri türlü masal ve şiirleri resimleyip yayımlayan Pyle'ın bu çalışması, Robin Hood'un çocuklar için yalınlaştırılmış ilk sürümüdür.

Kral Arthur ve Şövalyeleri, Amerikalı yazar ve ilüstratör Howard Pyle tarafından yazılmış olan, Kral Arthur efsanelerinin derlenmesinden oluşan dört ciltlik roman serisinin ilk kitabı. Bu seride Pyle Kral Arthur efsanelerinin çoğunu alıp çocuk okurlar için sadeleştirerek bir roman haline getirip yeniden anlatmıştır.
Yaşar Kemal (1923-2015), hayatı boyunca öykü, roman, çeviri, deneme, derleme, şiir ve röportaj alanlarında eser vermiştir. Bu eserlerden sekizi tiyatro oyununa, on ikisi sinemaya ve ikisi baleye uyarlanmıştır. Yaşar Kemal'in ayrıca senaryosunu yazdığı filmleri de mevcuttur. Sinemaya uyarlanan ilk eseri, Beyaz Mendil adıyla 1955'te Lütfi Ömer Akad tarafından hem senaryosu yazılmış hem yönetilmiştir. Sahnelenen ilk eseri ise Teneke'dir. 5-14 Mart 1993 tarihleri arasında düzenlenen 5. Ankara Uluslararası Film Festivali'ndeki yan etkinliklerdeki "Türk Sineması" bölümü Yaşar Kemal'e ayrılmıştır.

Robin Hood yönetmenliğini Otto Bathurst'ın yaptığı 2018 yapımı Amerikan aksiyon-macera filmi. Senaryosunu Ben Chandler ve David James Kelly yazdı. Film Robin Hood efsanesinin bir yarı çağdaş yeniden yazımı. Filmde Taron Egerton, Jamie Foxx, Ben Mendelsohn, Eve Hewson, Tim Minchin ve Jamie Dornan oynuyor.