İçeriğe atla

Howard Hughes

Howard Robard Hughes Jr.
Doğum24 Aralık 1905
Houston, Teksas, ABD
Ölüm5 Nisan 1976 (70 yaşında)
Las Vegas, ABD
MilliyetAmerikalı
Meslekİş insanı, havacı, film yönetmeni, film yapımcısı
EvlilikElla Rice (1925–1929)
İmza

Howard Robard Hughes Jr. (24 Aralık 1905; Houston, Teksas - 5 Nisan 1976; Las Vegas), Amerikalı iş insanı, havacı, film yönetmeni, film yapımcısıydı ve dünyanın en varlıklı insanlarından biriydi.

Howard Robard Hughes Sr.'nın oğlu olan Hughes, on dokuz yaşındayken petrol delgi makineleri yapan bir fabrikanın başına geçti. Birkaç yılda önemli kazanç sağlayıp 1930'da sinema, 1931'de içki sanayiine girdi. Daha sonra havacılığa yöneldi. 1938'de kendi düşüncesine göre hazırlanmış bir uçakla rekor sayılacak bir sürede (3 gün, 19 saat) dünyanın çevresini dolaştı. TWA Havacılık Şirketi'nin hisse senetlerinin dörtte üçünü ele geçirerek bu alanda söz sahibi oldu.

H-4 Hercules

II. Dünya Savaşı sırasında top ve askeri uçak yaptı. Kendi zamanında dünyanın en büyük uçağı olan Hughes H-4 Hercules'i yapmış ve bir kez de olsa uçurmuştur. Uçak II. Dünya Savaşındaki alüminyuma getirilen kısıtlamalar dolayısı ile ağırlıklı olarak ağaç kullanılarak yapılmıştır. Uçağın kanat açıklığı olan 97,54 metre ve 8 motorlu yapısı ihtişamının ampirik bir göstergesidir.

Bir servet harcadığı Cehennemin Melekleri filminin çekimi uzun yıllar sürmüş, tamamlandığında ise büyük beğeni toplamıştır. 1948'de tekrar film yapımcılığına döndü. 1953'te bir tıbbi araştırma enstitüsü kurdu. Çevreyle ilişkisini keserek kapalı bir hayat yaşaması ve ölümüne kadar hiç kimseye görünmemesi ilginç yönlerinden birkaçıdır.

Howard Hughes obsesif kompulsif bozukluğu ile çevresindekiler ile sürekli sosyal ilişkilerde sorunlar yaşamıştır.

1950 yılında Howard Robard Hughes Jr. dünyanın en zengin insanı oldu. Serveti günümüzün parasıyla 12,8 Milyar Dolar olduğu anlaşıldı.

Hakkında çekilen filmler

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bomba</span> yakıcı ve yıkıcı maddelerle doldurulmuş, türlü büyüklükte patlayıcı

Bomba, içi patlayıcı ve yanıcı maddeyle dolu, bir ateşleme düzeneğiyle donatılmış, çeşitli şekillerde bulunan yok edici patlayıcı silah. Son derece ani ve şiddetli bir enerji salınımı sağlamak için patlayıcı bir kimyasalın ekzotermik reaksiyonunu kullanır. Patlamalar, esas olarak, zeminden ve atmosferden iletilen mekanik stres, basınçla yönlendirilen mermilerin çarpması ve nüfuz etmesi, basınç hasarı, şarapneller ve patlamanın oluşturduğu etkiler yoluyla hasar verir. Sözcük, Latince bombus'tan gelir. Yunanca βόμβος romanlaştırılmış bombos'tan gelir, 'patlayan' ve 'uğultu' anlamlarına gelen onomatopoetik bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî uçak</span> askeri amaçlar için yapılmış hava taşıtları

Askerî uçak ve helikopterler, savaşlarda kara ve su üstündeki hedefleri bombalamak, diğer uçakları tahrip etmek, keşif yapmak, personel ve mühimmat taşımak gibi amaçlarla silahlı kuvvetler tarafından kullanılan hava taşıtları. Özellikle av ve bombardıman görevlerinde kullanılanlar savaş uçağı ve saldırı helikopteri olarak adlandırılırlar. Askerî uçaklar av, bombardıman, av-bombardıman ve nakliye gibi kategorilere ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Aristotle Onassis</span>

Aristotel Sokratis Onassis, Yunan asıllı armatör ve iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Hava Kuvvetleri</span> SSCB hava kuvvetleri

Sovyet Hava Kuvvetleri veya VVS, Sovyetler Birliği'nin hava kuvvetlerinden biriydi. Diğeri Sovyet Hava Savunma Kuvvetleri'dir.

Hughes Tool Company (1895-1929) Howard Robard Hughes Sr. tarafından 20 yaşında iken petrol arıtma için kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kruvazör</span> ağır savaş gemisi

Kruvazör büyük savaş gemilerinin sınıfıdır. Muhrip sınıfı gibi dışarıda destek ihtiyacı olan bir sınıftı fakat modern zamanda bu fark ortadan kalkmıştır. Geçmişte bağımsız operasyonlar için en küçük gemi olarak düşünülürdü. Modern savaşta kruvazörün eski işlevi ortadan kalkmış, yerlerini muhriplere terk etmiştir. Askeri işlev nedeniyle kruvazör adı en büyük gemiler için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Charles Lindbergh</span>

Charles Augustus Lindbergh, Jr., "Şanslı Lindy" ve "Yalnız Kartal" adlarıyla da bilinen Amerikalı pilottur. 1927 yılında Atlas Okyanusu'nu uçakla tek başına geçen ilk pilottur.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık</span>

Havacılık, insanlar tarafından üretilmiş hava taşıtlarıyla uçmak ya da uçmak için gerekli olan makinelerin tasarımıyla veya bakımlarıyla uğraşmak demektir. Daha genel bir anlamda, havacılık terimi, hava taşıtı ile ilgili olan tüm eylemleri, endüstrileri, kurumları kapsamaktadır. Ticari havacılık, sivil havacılık, genel havacılık, askerî havacılık, deniz havacılığı, kara havacılığı, ultralight havacılık, sanal havacılık gibi türleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık tarihi</span> İnsanlığın uçuş serüveni

Havacılık tarihi, insanlığın ilk günlerindeki ilkel uçuş denemeleri ve 17 Aralık 1903'te Wright Kardeşlerin ilk havadan ağır motorlu uçuşu yapması da dahil olmak üzere insanlı uçuşun gelişiminin tamamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Leslie Howard</span>

Leslie Howard, Macar asıllı İngiliz sahne ve sinema oyuncusu. İki kez Oscar'a aday gösterilen oyuncu, 1939 tarihli Rüzgâr Gibi Geçti filmindeki Ashley Wilkes rolü ile uluslararası ününe kavuştu. II. Dünya Savaşı sırasında bindiği yolcu uçağı Almanlar tarafından düşürülünce hayata veda etti.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Hava Kuvvetleri Müzesi</span> Müze

İstanbul Hava Kuvvetleri Müzesi, Yeşilköy'de askeri havaalanın bitişiğinde yer alan ve Türk hava kuvvetlerine ait uçakların sergilendiği müzedir.

<i>Göklerin Hakimi</i>

Göklerin Hakimi; 2004 yapımı, Howard Hughes'ın hayatını konu alan biyografik film.

<span class="mw-page-title-main">Yolcu uçağı</span>

Yolcu uçağı, genel anlamda sadece yolcu taşıma amacına yönelik olarak üretilmiş uçak. Yolcuların yanı sıra yolculara ait bagajların ve kısmen diğer malzemelerin nakliyesinde de kullanılırlar. Yolcu uçağı tabiriyle daha çok havayolları tarafından kullanılan yüksek kapasiteli ve performanslı uçaklar kastedilir. Bununla birlikte hafif uçaklar da az sayıda yolcunun çoğunlukla kısa mesafelere ulaştırılmasında kullanılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Frankfurt Havalimanı</span> Havalimanı

Frankfurt Havalimanı ; Almanya'nın en büyük ticarî havalimanlarındandır. Yolcu hacimi bakımından 2019 yılında 71 milyon yolcu ile Londra Heathrow, Paris Charles de Gaulle ve Amsterdam Schiphol havalimanlarından sonra Avrupa'nın dördüncü, dünyanın 15'inci en büyük havalimanı oldu.

Lockheed Martin çok uluslu, 1995 yılında Lockheed Corporation ve Martin Marietta iştiraki olarak kurulmuş ileri teknoloji ve havacılık şirketidir. Merkezi Maryland eyaletinin Bethesda şehrinde olmak üzere, dünya çapında 56 ülkede faaliyet göstermekte ve 140,000 çalışanı bulunmaktadır. Şu anki icra kurulu başkanı ve şirket başkanı James D. Taicklet'dir. Şirket ABD ordusunun bel kemiğidir ve son olarak beşinci nesil F35 savaş uçağı ile dikkatleri üzerine çekmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Erhard Milch</span>

Erhard Milch, I. Dünya Savaşı'nda savaş pilotu, II. Dünya Savaşı'nda Luftwaffe'nin ilerleyişini denetlemiş Alman Generalfeldmarschalli. II. Dünya Savaşı sırasında uçak üretiminden sorumluydu. 1947'de, ABD askeri mahkemesinde yapılan Milch Davası'nda savaş suçlarından hüküm giydi ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı fakat 1954'te serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Udet</span> Alman pilot ve playboy (1896-1941)

Ernst Udet, I. Dünya Savaşı'nda en genç ace pilotu, II. Dünya Savaşı sırasında general.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Hava Kuvvetleri</span>

Kraliyet Hava kuvvetleri, Birleşik Krallık'ı her türlü bombardıman ve hava saldırısından korumak amacıyla 1 Nisan 1918'de kurulmuştur. Şu an 41.440 personel ve 1.069 uçağıyla hizmettedir.

<span class="mw-page-title-main">Hughes H-4 Hercules</span>

Hughes H-4 Hercules, Hughes Aircraft şirketi tarafından imal edilmiş bir ağır nakliye uçağının prototipiydi. Uçak 2 Kasım 1947'de tek bir kere uçmuştur. Savaş zamanı alüminyum kullanımına konan sınırlamalar yüzünden uçak tahtadan yapılmıştı. Tahta ve laminat yapım tekniği nedeniyle eleştiricileri tarafından "Spruce Goose" olarak adlandırılmıştı. Bu yapım tekniği Britanya De Havilland şirketinin Mosquito uçağında da kullanılmıştı ve eklem yerlerinde ladin kullanıldığı biliniyordu. Hercules yapılmış en büyük deniz uçağıdır, tarihin en geniş kanatlı ve en yüksey boylu uçağıdır. ABD'nin McMinnville, Oregon şehrindeki Evergreen Havacılık Müzesinde iyi durumda muhafaza edilmektedir. Onun takma adına rağmen, H-4 ladin'den daha çok hemen hemen tamamiyle Huş ağacından yapıldı. Kontrplak-ve-reçine "Duramuld" işlemi, bir bileşim formu teknolojisi, tabakalara ayrılmış ağaç yapısında kullanıldı, bu bir tour de force teknolojisi olarak adlandırılır. II. Dünya Savaşı'nda kullanılmak için yapılan uçak zamanında bitirilmedi ve tek prototipinin üretimi dışında asla önerilmedi.