Howard Griffiths
Howard Griffiths (24 Şubat 1950, Hastings, İngiltere) İngiliz orkestra şefi.
Dünyanın önde gelen pek çok operasını konuk şef olarak yönetmiştir. 1996-2006 arasında Zürih Oda Orkestrası sanat yönetmenliğini üstlenen sanatçı, 2007/2008 sezonundan itibaren Brandenburg Devlet Orkestrası şefliğini sürdürmektedir. Genç müzisyenlere verdiği destek ve yeni, sıra dışı projeler geliştirmesi ile tanınır.
Viyolacı Semra Griffiths'in eşi, orkestra şefi Kevin Grifftihs'in babasıdır.
Yaşamı
1950 yılında İngiltere'nin Hastings kentinde dünyaya geldi. Müzisyen bir ailede yetişti.[1] Londra'da Kraliyet Müzik Koleji'nde (Royal College of Music London) eğitim gördü; 1971 yılında keman bölümünden mezun oldu. Aynı okulda viyola öğrenimi gören bir Türk öğrenci ile evlenip Türkiye'ye geldi; Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde başviyolacı olarak çalıştı. Bu evlilikten Kevin Savaş adlı bir oğlu oldu. British Consul'den orkestra şefliği için burs kazanarak Londra'da George Hurst, Zürih'te Erich Schmid, Paris'te Leon Barzin gibi ustaların yanında şeflik öğrendi.[1]
1980 yılında Türkiye’den ayrıldı; kısa bir süre sonra Güneybatı Almanya Radyo Senfoni Orkestrası'nda çalıştıktan sonra ailesiyle birlikte İsviçre’ye yerleşti. Londra Kraliyet Filarmoni, Zürih Tonhalle, Varşova Filarmoni, Basel Senfoni, İspanya Ulusal, Slovakya Radyo Senfoni, Polonya Oda orkestraları ve London Mozart Players gibi birçok orkestrayı konuk şef olarak yönetti. 1994-1997 yılları arasında Oxford Orchestra da Camera’nın birinci konuk şefliğini yaptı.
1996-2006 arasında Zürih Oda Orkestrası'nın hem sanat yönetmeni hem de orkestra şefi olarak görev yaptı. İsviçre'deki başarısı ve genç müzisyenleri desteklemesi nedeniyle 2006 yılında İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth tarafından Member of British Empire (MBE) payesi ile onurlandırıldı.[1] 2007/2008 sezonundan itibaren Almanya'da Frankfurt (Oder) kentindeki Brandenburg Devlet Orkestrası'nın sanat direktörü ve şefi görevini yürütmektedir. Yaşamını İsviçre’de sürdürür. Zürih’te genç müzisyenleri desteklemek amacıyla kurulan Animato Vakfı’nın yöneticisidir.[1]
Sanat yaşamı boyuna Maurice Andre, Kathleen Battle, Joshua Bell, Rudolf Buchbinder, Augistin Dumay, Sir James Galway, Bruno Leonardo Gelber, Evelyn Glennie, Edita Grubeova, Mischa Maisky, Olli Mustonen, Güher ve Sühel Pekinel, Mikhail Pletnev, Julian Rachlin, Vadim Repin, Maria Joao Pires, Fazıl Say, Gil Shaham ve Thomas Zehetmair gibi dünyaca ünlü solistlerle birlikte sahne almıştır.[2]
Özellikle 18.- 19. yüzyıla ait yeni keşfedilen eserlerin ilk kayıtlarından oluşan 100 kadar müzik albümü çıkaran sanatçı, çağdaş İsviçreli ve Türk bestecilerin eserlerini de kaydetmiştir.[3]
Zürih Oda Orkestrası ile Gustav Mahler’in “Binler” adıyla geçen 8. Senfoni'sini seslendirmesi; George Fiedman ve Abdullah İbrahim ile sahneye çıkması; ayrıca Charles Chaplin'in orijinal film müziklerinden oluşan projesi onun büyük ilgi gören ve olumlu eleştiriler toplayan projelerindendir.
Dış bağlantılar
Howardgriffths.ch1 Mayıs 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Kaynakça
- ^ a b c d "Halit Çelikbudak, İngiliz damat dile küfürle başladı, Hürriyet gazetesi, 01.05.2010". 3 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2014.
- ^ "Howard Griffiths, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi web sitesi, Erişim tarihi:03.05.2014". 3 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2014.
- ^ "Howard Griffths resmi sitesi, Erişim tarihi:03.05.2014". 1 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2014.