İçeriğe atla

Howard Fast

Howard Fast
Doğum11 Kasım 1914(1914-11-11)
New York, ABD
Ölüm12 Mart 2003 (88 yaşında)
Greenwich, Connecticut, ABD
Takma adlarE. V. Cunningham
Walter Ericson
Meslekromancı
MilliyetABD vatandaşı
Dönem20. yüzyıl
TürTarihsel kurgu
Edebî akımGerçekçilik
Önemli eserlerYurttaş Tom Paine (1943), Özgürlük Yolu (1944), Spartaküs (1951) ve Göçmenler (1977)
Önemli ödülleriUlusal Yahudi Kurgu Kitap Ödülü (1949), Stalin Barış Ödülü (1953), Grand Prix de Littérature Policière (1973), Drama Dizilerinde En İyi Yazarlık Emmy Ödülü (1975)

Howard Melvin Fast (11 Kasım 1914, New York, ABD - 12 Mart 2003, Old Greenwich, Connecticut, ABD), ABD'li yazar. Howard Fast, E. V. Cunningham ve Walter Ericson mahlaslarıyla da yazmıştır.

Yazar hakkında

11 Kasım 1914 New York doğumlu yazarın babası Ukraynalı bir Yahudi idi. İlk romanı Two Valleys'i daha 18 yaşındayken yayınlandı, bunu 50'yi aşkın roman ve sayısız araştırma izledi. II. Dünya Savaşı sırasında savaş muhabirliği yapan yazar, 1944'te ABD Komünist Partisine üye oldu.

Bütün dünyayla birlikte Türkiye'de yazarın en bilinen eserlerinden Freedom Road (Özgürlük Yolu) Amerika İç Savaşı sonrasında güney eyaletlerinde gerçekleştirilen Yeniden Yapılanma döneminde Siyahlara karşı yapılan ayrımcılığı ve vahşeti konu alır. Eserin daha sonra aynı adlı, Muhammed Ali'nin başrolü oynadığı filmi de çekilmiştir.[1]

II. Dünya Savaşı ardından ABD ile Sovyetler birliği arasında Soğuk Savaş başlayınca komünist partiyle olan ilişkileri nedeniyle bir dizi Hollywood ünlüsü ile birlikte hapis yatan Fast, bu sırada Spartacus adlı romanını kaleme almıştır. O günlerde ABD'nin en çok satan ve en iyi bilinen yazarlarından biri olmasına karşın, Joseph McCarthy döneminin korkulu atmosferden dolayı, hiçbir yayıncı bu kitabı yayınlamayı kabul etmemiş, daha önce yayınlanmış kitapları da kütüphanelerden kaldırılmıştır. Sonunda kendi imkânlarıyla bir yayınevi kuran Fast, kitabını kendisi bastırmış ve tarihte bir yazarın kendisinin bastırdığı tek bestseller olma unvanını kazanmıştır. Spartacus romanı daha sonra sinemaya uyarlanarak 1960'ta Stanley Kubrick'in yönettiği, Kirk Douglas'ın başrolü oynadığı Spartaküs filmi çekilmiştir.[2]

İspanyol ressam Pablo Picasso ve Şilili şair Pablo Neruda dahil, uluslararası sanat ve edebiyat dünyasında ün yapmış komünist simalarla yakın arkadaşlığı bulunan Howard Fast 1950'de dünya çapında yükselen dayanışma kampanyasının da etkisiyle hapisten kurtulan Nâzım Hikmet için de bir şiir yazmıştır.[3]

1953'te kendisine Stalin Barış Ödülü verilen Howard Fast, Stalin öldükten sonra başa geçen Nikita Kruşçev tarafından 1956'daki Sovyetler Birliği Komünist Partisi 20. Kongresi kapalı oturumunda okunan ünlü "Kişi kültü" raporunda Stalin döneminde ülkede korkunç bir terör rejimi hüküm sürdüğünün sayısız örneklerle açıklanması ve ardından 1956 Macaristan ayaklanmasının Sovyet askeri müdahalesi ile bastırılması üzerine ABD Komünist Partisinden istifa etti. Böylece ABD Komünist Partisi isim yapmış son aydını da kaybetmiş oldu. Bu konuyla ilgili olarak Howard Fast 1957'de yayınladığı The Naked God: The Writer and the Communist Party (Çıplak Tanrı: Yazar ve Komünist Parti) adlı öz yaşam öyküsünde şöyle yazıyordu:

Bizim Komünistler olarak hayal ettiklerimizde bir kötülük vardı: insanlığın en soylu hayallerini ve ümitlerini amentü edinmiştik; yaptığımız kötülük ise kendi ruhlarımızın bozunmasını kabullenmemizdi—ve insanlığın tüm en iyi ve en değerli kazanımları ve özgürlüklerinden kendi içimizde, kendi partimizde feragat ettiğimiz için—bunu yaptığımız için insanlığa ihanet ettik ve Komünist Parti yıkıcı bir şey haline geldi.[4]

Howard Fast'ın son olarak yazdığı, altı ciltten oluşan "saga" niteliğindeki Göçmenler serisi yüzyıl başından 1980'lere değin uzanan bir aile hikâyesidir. Eser ABD'de aylarca New York Times Bestseller listesinde başı çekmiştir.

Ödülleri

Howard Fast ilk olarak 1949'da My Glorious Brothers adlı eseri ile Yahudi Kitap Konseyi tarafından verilen Ulusal Yahudi Kurgu Kitap Ödülü'nü kazandı. 1950'li yıllarda ABD Komünist Partisinin en ünlü aydını olan Howard Fast'a 1952'de Sovyetler Birliği tarafından Stalin Barış Ödülü verildi. 1973'te ise E. V. Cunningham takma adıyla yazmış olduğu Millie eserinden dolayı kendisine Grand Prix de Littérature Policière ödülü verildi. Bunun ardından, 1975'te Benjamin Franklin'in yaşam öyküsünü konu alan TV mini dizisi[5] Howard Fast'a Drama Dizilerinde En İyi Yazarlık Emmy Ödülü'nü kazandırdı.

Kişisel yaşamı ve ölümü

Howard Fast ilk eşi Bette Cohen ile 6 Haziran 1937'de evlendi. Çiftin Jonathan ve Rachel adlı iki çocuğu oldu. Bette 1994'te öldükten beş yıl sonra Fast, üç oğlu bulunan Mercedes O'Connor ile evlendi. Fast'ın oğlu Jonathan Fast, eşi Erica Jong ve kızları Molly Jong-Fast da romancıdır.

Horward Fast 12 Mart 2003 tarihinde (88 yaşında) Greenwich, Connecticut, ABD'de öldü.

Yapıtları

Romanları

Kaynakça

  1. ^ "Freedom Road, imdb". 12 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2008. 
  2. ^ "Spartacus, imdb". 30 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2020. 
  3. ^ "To Nazim Hikmet, Howard Fast". 5 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2020. 
  4. ^ "Howard Fast, The Naked God: The Writer and the Communist Party, Google Books". 17 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2020. 
  5. ^ "The Lives of Benjamin Franklin, imdb". 2 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Komünizm</span> Bütün malların ortaklaşa kullanıldığı ve özel mülkiyetin olmadığı toplum sistemini hedefleyen ideoloji

Komünizm ; üretim araçlarının ortak mülkiyeti üzerine kurulu sınıfsız, parasız ve devletsiz bir toplumsal düzen ve bu düzenin kurulmasını amaçlayan toplumsal, siyasi ve ekonomik bir ideoloji ve harekettir. Sadece üretim araçlarının ortak kullanımına dayanan sosyalizm ile tam olarak aynı anlama gelmemesine rağmen hatalı bir biçimde eş anlamlı olarak da kullanılabilmektedir. 20. yüzyılın başından beri dünya siyasetindeki büyük güçlerden biri olarak modern komünizm, genellikle Karl Marx'ın ve Friedrich Engels’in kaleme aldığı Komünist Parti Manifestosu ile birlikte anılır. Buna göre özel mülkiyete dayalı kapitalist toplumun yerine meta üretiminin son bulduğu komünist toplum gerçektir. Komünizmin temelinde yatan sebep, sınıfsız, ortak mülkiyete dayalı bir toplumun kurulması isteğidir. Sınıfsız toplumlarda en genel anlamıyla tüm bireylerin eşit olması fikri karşıt görüşlüler tarafından "ütopya" olarak görülür ve zorla yaşanmaya çalışılırsa kaosa yol açacağı iddia edilir. Paris Komünü, komünist sistem yaşayabilmiş ilk topluluktur. Bunun dışında Mahnovist hareket öncülüğünde Ukrayna ve İspanya iç savaşı sırasında yaklaşık dört yıl süren anarko-komünist hareketle şekillenen toprakların kolektifleştirilmesi esasına dayalı olarak komünist topluluklar da kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Lev Troçki</span> Marksist devrimci, teorisyen

Lev Davidoviç Bronştayn ya da yaygın bilinen adıyla Lev Troçki, Bolşevik siyasetçi, devrimci ve Marksist teorisyen.

<span class="mw-page-title-main">Nikita Kruşçev</span> 1953ten 1964e kadarki Sovyetler Birliği lideri

Nikita Sergeyeviç Kruşçev, Sovyet devlet adamı ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi Birinci Sekreteri. Doğru okunuşu ve Türkçe yazım kurallarına göre soyadının doğru yazılışı Hruşçov olmasına rağmen, Türkçeye İngilizce Khrushchev kelimesinin okunuşu olan Kruşçev kelimesi geçmiş ve yaygınlık kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Şolohov</span>

Mihail Aleksandroviç Şolohov, Sovyet yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Milovan Đilas</span>

Milovan Đilas, Karadağ asıllı Yugoslav siyasetçi, komünizm karşıtı teorisyen ve yazar. II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslav Partizanları örgütünde ve savaş sonrası kurulan Yugoslav hükûmetinde etkili bir isimdi. Komünist lider Tito ile birlikte çalıştı. 1953'ten itibaren Komünist Parti yöneticileri ile arası açılan Djilas, parti içi bürokrasiyi ve yönetimin bazı kademelerini eleştirmesi sonucu partiden atıldı. "Yeni Sınıf" teorisi ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Komintern</span> uluslararası kuruluş

Komintern 1919 Martında, savaş komünizmi döneminin (1918-1921) ortasında Vladimir Lenin ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi tarafından kurulan, "silahlı kuvvetler de dahil tüm mümkün araçlarla uluslararası burjuvaziyi yıkmak ve devletin tamamen yok oluşu için bir geçiş aşaması demek olan Uluslararası Sovyet Cumhuriyetini yaratmak için" mücadele etme amacı güden uluslararası bir komünist örgüt.

<span class="mw-page-title-main">Stalinizm</span> Marksist-Leninist ideolojinin teori ve pratiği

Stalinizm veya Stalincilik, Marksist-Leninist ideolojinin 1928-1953 yılları arasında Sovyetler Birliği’ni yöneten Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Josef Stalin’in uyguladığı siyasi sistemde kullanılan teori ve pratiğine verilen addır.

Çin-Sovyet Ayrılığı, dönemin iki büyük komünist devleti olan Çin ve Sovyetler Birliği (SSCB) arasında 1960-1989 yılları arasında Marksizm-Leninizm'e dair teorik ve ideolojik tartışmalardan kaynaklanan ciddi bir diplomatik ayrılıktır. Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Josef Stalin'in 1953 yılındaki ölümünden sonra Nikita Kruşçev tarafından başlatılan destalinizasyon ve barış içinde bir arada yaşama politikaları sonucunda doktriner ayrılıklar kısmen başlamış, 1969'da zirveye ulaşmış ve farklı yollarla 1980'lerin sonuna kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Komünist Partisi</span> Sovyetler Birliğini yöneten parti

Sovyetler Birliği Komünist Partisi, Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin Bolşevik kanadınca kurulan ve 1917 Büyük Ekim Sosyalist Devrimi'nden sonra 1991 yılına dek Sovyetler Birliği'ni yöneten parti. Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi olarak iktidara gelen parti 1918 yılında Komünist Parti adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Okuyan</span> Türk gazeteci, yazar ve siyasetçi

Kemal İbrahim Okuyan, Türk siyasetçi ve yazar. Türkiye Komünist Partisi Merkez Komite üyesi, genel sekreteri ve genel başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist revizyonizm</span> Sosyalist revizyonizm, Marksist hareketin içinde revizyonizm sözcüğü, önemli Marksist öncüllerin çeşitli fikirlerinin, ilkelerinin ve teorilerinin revizyondan geçmesi gerektiğine inanan bir düşünce tarzıdır.

Sosyalist revizyonizm, Marksist hareketin içinde revizyonizm sözcüğü, önemli Marksist öncüllerin çeşitli fikirlerinin, ilkelerinin ve teorilerinin genellikle burjuvazi sınıfı ile birlik olma benzeri değişiklikler içeren bir revizyondan geçmesi gerektiğine inanan bir düşünce tarzıdır.

Stalin kişi kültü, Josef Stalin şahsında, onun tüm kişiliğinin bir kült haline getirilmesidir. Özellikle Aralık 1929'da Stalin'in 50. yaş günü kutlamasından sonra Sovyetler Birliği kültürünün önemli bir parçası hâline gelmiştir. Stalin'in yönetimi boyunca Sovyet basını Stalin'i her şeye kudreti yeten, her şeye vâkıf olan bir lider olarak sunmuş ve Stalin'in adı ile imgesi her an her yerde karşılaşılır hâle gelmiştir. 1936'dan itibaren Sovyet yazılı basını Josef Stalin'den Ulusların Babası olarak söz etmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Komünist Partisi 19. Kongresi</span>

Sovyetler Birliği Komünist Partisi 19. Kongresi 5 Ekim ile 14 Ekim 1952 tarihleri arasında Moskova'da toplanmıştır. II. Dünya Savaşı sonrası toplanan ilk Partisi kongresidir. Ayrıca Josef Stalin'in liderliğindeki son kongredir. Çin'den Liu Shaoqi olmak üzere yabancı Komünist partilerden birçok önemli misafir kongreye katılmıştır. Stalin son konuşmasını bu kongrede yapmıştır. 19. Merkez Komite de bu kongrede seçilmiştir.

Pesakh "Paul" Novick Yahudi kökenli Amerikalı radikal bir gazeteci, yazar, siyasi yorumcu, editör ve siyasetçidir. Novick, Yidiş dilinde günlük yayımlanan uzun süre ABD Komünist Partisi yayın organı olarak faaliyet yürüten Morgen Freiheit gazetesinin ve İngilizce yayımlanan yine komünizm taraftarı Jewish Life dergisinin uzun süre baş editörlüklerini yaparak ünlenmiştir. Novick, 1972 yılında ABD Komünist Partisinden Sovyetler Birliği hakkında sistematik antisemitizm suçlaması yapması nedeniyle ihraç edildi.

Sovyetler Birliği Komünist Partisi'ndeki muhalefet gruplarının yasaklanması, ilk olarak 1921'de gerçekleşmiştir.

Sovyetler Birliği'nde antisemitizm, Sovyetler Birliği'nde kuruluş yıllarındaki dinî baskılar ve özellikle 1948'den sonra çok sayıda Yahudi şair, yazar, ressam ve heykeltıraşın tutuklandığı veya öldürüldüğü antisemitik hareketler bütünüdür. 1917 Rus Devrimi antisemitist uygulamalara ev sahipliği yapan Rus İmparatorluğu yönetimini devirdi. 1940'lı yılların sonlarında bazı Yahudilere karşı suçlamalar ortaya çıktı. Doktorlar Komplosu olarak adlandırılan olayda, Moskova'da görev yapan ve çoğunluklu olarak Yahudi olan bir doktor ekibinin Josef Stalin'e suikast planladığı suçlaması gerçekleşti ve bununla ilgili davalar görüldü. Bu olay kimi kaynaklarca antisemitizmin bir örneği olarak sunulmuştur. Çokuluslu bir imparatorluk coğrafyasını devralan Sovyetler Birliği kuruluş felsefesi olarak tüm uluslara eşit mesafede durmaya gayret göstermiştir ancak hiçbir ulusun milliyetçi yönelimlere savrulmasına izin vermemiştir. Bu kapsamda Sovyetler Birliği Yahudi halkının yanında olsa da siyonizme açık bir cephe almıştır.

Stalin ve antisemitizm, Josef Stalin'in antisemitizm ile ilgili görüşlerini kapsar. Stalin'in Yahudi karşıtlığı düşüncesinin derecesi, tarihçiler tarafından geniş ölçüde tartışılmıştır. Stalin'in bazı dönemlerde antisemitik tutumlar sergilediğine dair örnekler çağdaşları tarafından görülmüş ve tarihsel kaynaklar tarafından belgelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Solomon Mikhoels</span>

Solomon (Shloyme) Mikhoels Sovyet Yahudi aktör ve Moskova Devlet Yahudi Tiyatrosu'nun sanat yönetmeniydi. Mikhoels, II. Dünya Savaşı sırasında Yahudi Anti-Faşist Komite'nin başkanlığını yaptı. Ancak, Josef Stalin Savaştan sonra giderek artan bir Yahudi aleyhtarı çizgiyi takip ederken, Mikhoels'in Yahudi cemaatinin lideri olarak pozisyonu Sovyet devletinden gördüğü baskıların artmasına neden oldu. 1948'de Stalin emriyle Minsk'te öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Rajani Palme Dutt</span>

Rajani Palme Dutt gazeteci, Büyük Britanya Komünist Partisinin Genel Sekreterliğini yapmış olan komünist siyasetçi ve teorisyen.