İçeriğe atla

Howa Type 89

Howa Type 89

Howa Type 89
Çeşidi Piyade tüfeği
Uyruğu  Japonya
Hizmet geçmişi
Hizmet 1989-günümüze
Kullanıcılar Japonya[1]
Kullanıldığı savaşlar Irak Savaşı
Üretim tarihi
Tasarımcı Savunma Ajansı Teknik Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü
Tasarlandığı tarih 1974-1989
Üretici Howa
Üretildiği tarih 1989-günümüze
Çeşitleri Type 89
Type 89-F
Özellikler
Ağırlık 3.5 kg
Uzunluk 916 mm
Namlu uzunluğu 420 mm

Mühimmat5.56×45mm NATO
Kalibre5.56 mm
Atış hızı 750 mermi/dak
Mermi çıkış hızı 920 m/s
Etkili menzil 500 m
Besleme sistemi 20-30 mermilik şarjör
Nişangah Gez ve arpacık

Howa Type 89 (Japonca89式小銃 hachi-kyū-shiki-shōjū), Howa tarafından üretilen Japon yapımı bir piyade tüfeğidir.[1] Silah, Amerikan AR-18 tüfeği üzerinden geliştirilmiş olup 1989 yılında üretime geçilmesi ile birlikte Japonya Öz Savunma Kuvvetleri tarafından kullanılmakta olan Type 64 tüfeklerinin yerini almıştır. Sıkı silah ihracat karşıtı politikalar nedeniyle silah yalnızca Japonya tarafından kullanılmaktadır.[1]

Silah, Japonya Öz Savunma Kuvvetleri Hizmeti'nde Buddy olarak da bilinmektedir.[1] Öz Savunma Kuvvetleri'nin yanı sıra Japon Sahil Güvenlik Teşkilatı ve bazı polis birimleri tarafından da kullanılmaktadır.[1]

Tarihçe

1970'li yılların ortalarına doğru, ABD ve NATO, 7.62 mm mühimmatları 5.56 mm'lik mühimmatlar ile değiştirmeye başlayınca, Japonya'da bu doğrultuda, 7,62 mm çapındaki Type 64 model silahları değiştirme gereği hissetmiştir.[1] Bu yeni silahın tasarlanması görevi daha önce Amerikan Armalite lisansı ile AR-18'leri üreten Howa'ya verildi.

1974 yılında başlayan Ar-Ge çalışmaları neticesinde, 1978 yılında ilk prototip olan HR-10 (Howa Rifle) üretildi. Bu prototipin boyutlarında bir takım değişikliklere gidilerek ve 3'lü seri atış opsiyonu eklenerek bugünkü Howa Type 89'a yaklaşan modeller olan HR-11, HR-12, HR-13 ve HR-14 üretilmiş, test ve geliştirme amaçlı Öz Savunma Kuvvetleri'nin bazı bölümlerinde kullanılmaya başlanmıştır. 1986 yılında, atış seçenek mandalı HR-10'ların aksine sağ tarafa yerleştirilmiş HR-15 üretilmiş ve test için orduya dağıtılmıştır. Nihayet silah 1989 yılında son şeklini aldı ve üretimine başlandı.[2]

Özellikleri

  • Atası sayılan 4,4 kg ağırlığındaki Type 64'e nazaran yaklaşık 1 kg daha hafiftir. Type 64'te bulunan birçok metal parça, Type 89'da güçlendirilmiş plastik ile değiştirilmiştir. Silah, bir Japon'un fiziksel özellikleri dikkate alınarak tasarlanmıştır.
  • Type 89 tüfeğine ayak monte edilebilir. Ayrıca gerektiğinde dikenli telleri kesmede veya avcı bıçağı olarak da kullanılabilen süngüsü vardır.
  • M203 bombaatar monte edilebildiği gibi Type 64 ve Type 89'lar için özel üretilmiş Japon Type 06 isminde bir namlu ucu bombaatar bulunmaktadır.
  • Paraşütçüler için üretilmiş Type 89 F'in dipçiği kapatıldığında uzunluğu 670 mm.'ye, ağırlığı ise 3,6 kg'a düşmektedir.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f "89式 5.56mm小銃" (Japonca). 5 Kasım 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2019. 
  2. ^ "89式5.56m小銃" (Japonca). 24 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2019. 
  3. ^ "Howa Type 89". 9 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2019. 

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch HK33</span> piyade tüfeği

HK33, G3 piyade tüfeğinin 90'lı yıllara güncelleştirilmiş, NATO standardına getirilmiş versiyonudur. Türk Silahlı Kuvvetleri bu silâhı fizikî ömürlerini tamamlamakta olan G3 ile değiştirmek istemekteydi. Fakat, HK416 varyasyonu Mehmetçik-1'in üretilmesine karar verildi. HK33 Türkiye'de MKEK tarafından üretilmektedir. TSK tarafından komando, jandarma, özel harekât ve bazı ÖKK birliklerinde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aichi D3A</span>

Aichi D3A Japon Aichi şirketi tarafından üretilmiş bir II. Dünya Savaşı pike bombardıman uçağıdır. Japon İmparatorluk Donanması uçak gemileri tarafınca kullanılmak üzere savaşın ilk başlarında üretilen uçaklar, Pearl Harbor saldırısı da dahil olmak üzere neredeyse tüm harekâtlarda kullanıldı.

FN SCAR, FN tarafından üretilen modüler saldırı tüfeklerinin adıdır. Amerika Birleşik Devletleri Özel Harekât Komutanlığı (SOCOM) tarafından 15.10.2003 tarihinde açılan tüfek ihalesi için üretilmiştir ve belirtilen şartlara göre birinci gelerek SCAR ismini almıştır. SCAR serisi tüfekler 2 ana gruba ayrılır, birincisi SCAR-L'dir (SCAR-Light-Hafif) ve 5.56x45mm NATO mermisi kullanır. İkinci tüfek ise 7.62x51mm NATO mermisi kullanan SCAR-H'dir (SCAR-Heavy-Ağır). İki tüfeğinde CQC ve keskin nişancı gibi varyasyonları bulunur. 2006 sonlarına göre silah son geliştirme ve test aşamalarındadır. Ayrıca Amerikan Ordusu içinde SCAR-L Mk 16, SCAR-H'de Mk 17 olarak bilinir. Genel düşünce, yakın zaman içerisinde özel kuvvetlerde M-4, M-14, Mk11, M16, Mk25 gibi silahlar yerlerini SCAR modellerine bırakacaktır. SCAR serisi tüfeklerin birçok varyasyonu bulunsa da süngü takılabilen bir modeli yoktur.

Heckler & Koch HK21, Alman silah üreticisi Heckler & Koch tarafından 1961 yılında G3 piyade tüfeği temel alınarak üretilmiş, kayış beslemeli, 7.62 x 51 mm NATO mühimmatı kullanan, genel amaçlı makineli tüfek/müfreze silahı. Tek tek veya seri ateş edebilir. Atış seçicisi kabzanın ve tetik mekanizmasının üzerindedir. Kendi bipodundan veya bir tripoddan ateşlenebilir. Birçok ülke ve TSK tarafından günümüzde de kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mk 19</span> Soğuk Savaş döneminde ABD silahlı kuvvetleri envanterine girmiş, şerit beslemeli 40 mmlik bombaatar

MK 19 Bombaatar, Soğuk Savaş döneminde ABD silahlı kuvvetleri envanterine girmiş, Vietnam Savaşı'nda da kullanılmış, şerit beslemeli 40 mm'lik bombaatardır. Maksimum menzili 2.212 m, etkili menzili yaklaşık 1.500 metredir. En yakın güvenli atış mesafesi kullanılan mühimmmata bağlı olarak 75 metredir. AN/TVS-5 gece görüş sistemi ve birçok farklı nişan sistemleri monte edilebilir. TSK ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kullanılmaktadır. Silah 24 yiv 24 set'ten oluşan bir namluya sahiptir. Çeşitli mühimmatı vardır. En etkilileri antipersonel ve zırh delici mühimat olup normal veya intihar tapalı tipleri üretilmektedir. Çok hassas bir başlığa sahip bu bombaların intihar tapalı olmayan tipleri elden düşürme sonucu da patlayabilmektedir. İntihar tapalı olmayan mühimmat tipinin en büyük dezavantajlarından birisi, karlı havalarda silah ateşlendikten sonra bombanın düştüğü yerdeki yumuşak karın, sert bir zemin oluşturamaması sonucu mühimmat patlamama olasılığının bulunmasıdır. İntihar tapalı mühimmat kullanılması halinde ise hedefe çarptığında patlamama durumu ortaya çıksa bile belli bir süre sonra mühimmat kendi kendine patlamaktadır. Silahın geri tepme kuvveti 272 kg olduğu için ateşlenmeden önce zemine sabitlenmelidir. Silah tek atım ve otomatik atım olarak iki ayarda çalışabilmektedir. Yerde 3 ayaklı sehba veya zırhlı araç kulelerinde de kullanılabilmektedir. Son zamanlarda Uzaktan Kumandalı Silah Sistemlerine (UKSS) Entegre edilerek çeşitli zırhlı araç ve üst bölgelerinde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">M240</span> Makineli tüfek

M240, resmen United States Machine Gun, 7.62mm, M240 göbekten doldurmalı, barut gazının geri tepmesi ve icra yayının ileri itmesi ile seri olarak atış yapabilen bir Makineli tüfektir. Silah 7.62x51mm NATO sınıfı fişek kullanmaktadır. Bu silah Belçika yapımı FN MAG modelinin Amerikan Kara Kuvvetleri için geliştirilmiş modelidir.

<span class="mw-page-title-main">M4 (karabina)</span> Amerikan yapımı piyade tüfeği

M4 Karabina, Amerikalı Colt firması tarafından geliştirilmiş M16 piyade tüfeğinin Karabina versiyonudur. STANAG şarjörleri 5.56x45mm NATO mermisi kullanmaktadır. Gaz işleme ve geri tepme tekniğini kullanarak çalışır. Kişiye göre ayarlanabilir dipçiğe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">NSV makineli tüfeği</span>

NSV, Sovyet yapımı 12.7 mmlik ağır makineli tüfektir. Adını tasarımcılarının baş harflerinden olan G. I. Nikitin, Y. S. Sokolov ve V. I. Volkov 'ndan almıştır. Sovyet ordusu tarafından 1971'de servise alınmasıyla ve T-64,T-72 ve T-80 tanklarında ağır makineli tüfek olarak kullanılmaya başlandı. Rus ordusunun servisinden Kord makineli tüfeğin geliştirilmesi üzerine aşama aşama servisten çıkarılmaktadır. Sovyet'lerin dağılmasından sonra Kazakistan'da sınırlı sayıda lisans altında üretilmiştir. Kazakistan'ın yanında Bulgaristan, Hindistan, Polonya ve Yugoslavya'da da lisans altında üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Japon Kara Öz Savunma Kuvvetleri</span> 1952de kurulan Japonyanın de facto Kara Kuvvetleri

Kara Öz Savunma Kuvvetleri , Kumandanlığının adı: Rikujō Bakuryō Kanbu 陸上幕僚監部 / Kara Kurmay Müfettişliği, 1952'de kurulan Japonya'nın de facto Kara Kuvvetleri. Japonya anayasası 9. maddesi gereğince Japonya de jure olarak silahlı kuvvetlere sahip değildir.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch HK417</span>

Heckler & Koch HK417 ya da bilinen adıyla HK417, Alman Heckler & Koch silah firmasının piyade tüfeği olarak ürettiği bir silahtır. 7.62x51mm NATO mühimmatını kullanır. Bu tüfek bir bakımdan 5.56x45mm NATO'luk HK416'nın 7.62x51mm NATO mermisini kullanan bir versiyonudur. Silahların özellikleri mühimmatları dışında hemen hemen aynıdır. HK417 de HK416 gibi sağlamdır, örneğin içine su ve kum dolmasına rağmen çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Type 10</span> Japon menşei savaş tankı

Type 10 Japonya yapımı ana muharebe tankıdır. Şu anda kullanımda olan Type 74 ve Type 90 tanklarının yerine tasarlanmıştır. İlk olarak 13 Şubat 2008'de görücüye çıkmıştır.4. nesil tanktır. Japon envanterindeki diğer tanklarla kıyaslandığında her yönden çok üstün olduğu görülür.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch G11</span>

Heckler & Koch G11 kısa adıyla HK G11, Batı Almanya yapımı modern bir piyade tüfeği olmakla birlikte, prototipi üretilmesine rağmen seri üretime geçilmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Type 100</span>

Type 100, Japon yapımı bir hafif makineli silah. Çin-Japon Savaşı ve II. Dünya Savaşı boyunca Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri tarafından sıkça kullanılmıştır. Tüfeğin Type 100/40 ve Type 100/44 gibi çeşitleri bulunup 1942 ve 1944 yıllarında yapılmış versiyonları bulunmaktadır. Ünlü Japon silah tasarımcısı Kijiro Nambu tarafından ilk kez 1939'da tasarlanmıştır. İlk tasarlanmasında MP18 tüfeği model alınmıştır. Tüfeğin dış kaplaması Asya'nın orman koşullarına uygun olabilmesi için krom ile kaplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi Ki-21</span>

Mitsubishi Ki-21, Mitsubishi tarafından üretilen Japon yapımı bir ağır bombardıman uçağıdır. Uçak, Pasifik Savaşı sırasında Güneydoğu Asya'daki çatışmalarda kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi Ki-46</span>

Mitsubishi Ki-46, Mitsubishi tarafından üretilen Japon yapımı bir keşif uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Ordusu Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır..

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi Ki-51</span>

Mitsubishi Ki-51, Mitsubishi tarafından üretilen Japon yapımı bir hafif pike bombardıman uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı'nda Japon İmparatorluk Ordusu Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmış olup Çin-Burma-Hindistan Cephesi'nde önemli yer saldırısı rolü oynadı. Savaşın sonlarında ise kamikaze saldırılarında kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kawasaki Ki-48</span>

Kawasaki Ki-48, Kawasaki tarafından üretilen Japon yapımı bir hafif bombardıman uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Ordusu Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nakajima Ki-27</span> Nakajima tarafından üretilen Japon yapımı bir avcı uçağı

Nakajima Ki-27, Nakajima tarafından üretilen Japon yapımı bir avcı uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Ordusu Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kawanishi H6K</span>

Kawanishi H6K, Kawanishi tarafından üretilen Japon yapımı bir uçan devriye gemisidır. Uçak, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Donanması Hava Kuvvetleri tarafından deniz devriyelerin de kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Howa Type 64</span>

Howa Type 64, Howa tarafından üretilen Japon yapımı bir piyade tüfeğidir. Silah, II. Dünya Savaşı sonrasında Amerika Birleşik Devletleri tarafından verilen M1 Garand tüfeklerinin yerini alması amacıyla geliştirilmiş olup 1964 yılında Japonya Öz Savunma Kuvvetleri hizmetine girdi. Sıkı silah ihracat karşıtı politikalar nedeniyle silah yalnızca Japonya tarafından kullanılmaktadır. 1989 yılında yerini Type 89'a bıraksa da Öz Savunma Kuvvetleri, Japon Sahil Güvenlik Teşkilatı ve bazı polis birimleri tarafından halen kullanılmaktadır.