İçeriğe atla

Hovsep Puşmam

Hovsep Pushman
Յովսէփ Փուշման
Puşman'ın Sessiz direniş eseri 2002 Ermeni pulu üzerinde
Doğum9 Mayıs 1877(1877-05-09)
Diyarbakır, Osmanlı imparatorluğu
Ölüm13 Şubat 1966 (88 yaşında)[1]
New York, ABD
MeslekRessam
VatandaşlıkAmerikalı
EğitimAcadémie Julian
Dönem1914-1966
TürSembolik, manevi ve alegorik
KonuNatürmort, egzotik portreler
Önemli eserŞeyhin Kızı
PartnerlerHulia Shaljian
ÇocuklarArsen, Armand

Etkilendikleri

Hovsep Puşman (ErmeniceՅովսէփ Փուշման, d. 9 Mayıs 1877 - ö. 13 Şubat 1966),[2] Ermeni kökenli Amerikalı ressamdır.

Hayatı

Hovsep Puşman Osmanlı İmparatorluğu'nun Diyarbakır vilayetinde doğdu ve büyüdü,[3] ailesi halı işiyle geçimini sağlardı. Puşman erken yaşta sanatsal açıdan yetenekli olduğunu gösterdi ve 11 yaşında Kostantiniyye'deki (İstanbul) Devlet Güzel Sanatlar Okuluna kabul edilen en genç öğrenci oldu.

1896'da Puşman'ın ailesi Chicago'ya göç etti ve burada Çin kültürü üzerine dersler aldı, Asya sanatına ilgi gösterdi ve 17 yaşında öğretmenlik yapmaya başladı. Daha sonra Paris'e taşındı ve Jules Joseph Lefebvre, Tony Robert-Fleury ve Adolphe Déchenaud'dan Académie Julian'da ders aldı.[2] Puşman çalışmaları 1914 ve 1921'de ona madalya kazandırdığı Salon des Artistes Français'de sergiledi. Puşman 1914'te Amerika Birleşik Devletleri'ne döndü ve 1916'da Riverside (Kaliforniya)'ya taşındı ve 1919'a kadar şehrin Mission Inn'inde yaşadı. Orada, hala handa asılı olanlar da dahil olmak üzere bazı portreleri çizdi.[4] 1918'de Puşman ve bir grup Kalifornia ressamı, Laguna Beach Art Association'ı kurdu; Aynı yıl California Sanat Kulübü'nün Ackerman Ödülü'ne layık görüldü.[5]

Tütsü yakan bir kadın, 1919

Kaliforniya'da geçirdiği 2 yılın ardından Puşman Paris'e döndü 1921'de kendi stüdyosunu açtı ve Robert-Fleury'nin teşvikiyle, egzotik portreler ve topladığı özenle düzenlenmiş nesnelerin natürmortları üzerinde yoğunlaştırdı. Hayatının büyük bir bölümünde Puşman'ın temsil ettiği Grand Central Sanat Galerileri'nin eski direktörü James Cox'a göre:

[Puşmam'ın] resimlerinde tipik olarak oryantal putlar, çanak çömlek ve cam eşyalar vardı, hepsi de mum ışığıyla aydınlatılmış gibi alacakaranlıkta parlıyordu. Bunlar sembolik, manevi tablolardı ve bazen alegorik anlamlarını açıklamaya yardımcı olan okumalar eşlik etti. En önemlisi, teknik bir hassasiyetle yapılmış, son derece güzellerdi.[6]

1923'te Puşmam tekrar Amerika Birleşik Devletleri'ne döndü ve New York'a yerleşti. Grand Central Sanat Galerileri ile bağlantısı, bir zamanlar Carson Pirie Scott'ın sanat koleksiyonunu yöneten Erwin Barrie ile arkadaş olmasıyla başladı. Barrie, sanatçıyı Galerileri kurma sürecinde olan Walter Leighton Clark ile tanıştırdı. Clark, New York City'nin Grand Central Terminalinde yer edindiğinde, Barrie yönetmen olarak işe alındı ve Puşmamı Grand Central Sanat Galerileri'ne katılmaya teşvik etti. Puşmam, Carnegie Hall binasında Atölyesini kurdu:

Erwin Barrie, Puşmam'ın özel kullanımı için kadife duvarlı ayrı bir salon tuttu. Resimlerinde izin verilen tek aydınlatma, özenle seçilmiş antika çerçevelerinin arkasına takılan özel olarak tasarlanmış reflektör ışıklardı. 'Puşmam odası' Amerikan sanat dünyasında bir efsanedir.[6]

1932'de Puşman Galerilerde tek kişilik bir gösteri ile onurlandırıldı.[7] On altı tablo sergilendi ve hepsi açılış gününde satıldı.[5] Fiyatlar 3.500$ ile 10.000$ arasında değişiyordu (2009 fiyatıyla 150.000$) Aynı yıl, 1921'de Paris'te gümüş madalya kazanan Şeyhin Kızı adlı tablosu Metropolitan Museum of Art tarafından satın alındı. Grand Central Sanat Galerileri'ndeki 1936 sanat çiziminin galibi AT&T'den Walter S. Gifford, Çin heykelciğinin bir Puşman natürmortunu seçti.[8]

1940'lar ve 1950'ler, Puşman'ın dünyasına tartışma ve değişim getirdi. 1940'ta New York Grafik Derneği'ni izni olmadan bir tabloyu yeniden ürettiği için dava edildi . İlk başta karar ressam aleyhine olsa da, sonunda mahkeme lehine karar verdi.[3] Bildirildiğine göre, işiyle ilgilenen alıcıları sık sık geri çevirmiş ve bir keresinde küçük bir tuval için 6.000 dolarlık bir teklifi reddettiği bildirilmişti. 1942'de Ulusal Akademi'ye girmeyi reddetti.[9] 1923'te açıldığından beri Puşman'ın evi olan Grand Central Sanat Galerileri 1958'de Grand Central Terminali'den zorla çıkarıldı. Seksen bir yaşındaki Puşman 400'den fazla kişinin katıldığı Galleries Terminali'ndeki son resepsiyonda hazır bulundu.[10]

Pushman, 13 Şubat 1966'da New York'ta öldü. Üç ay sonra, dul eşi Hulia Shaljian öldü.[11] İkisi de New York'taki Woodlawn Mezarlığı'na defnedildi.[12]

Miras

Hovsep Puşman'ın ölümünden sonra yirmi yıldan fazla bir süre oğulları Arsene ve Armand, babalarının atölyesini sağlam tuttu. Puşman'ın tüm eşyaları, halıları, antikaları ve resimleri, ailenin son varisleri 1990 civarında ölene kadar onlarda kaldı.[6]

Puşman'ın resimleri Metropolitan Sanat Müzesi, Boston Güzel Sanatlar Müzesi, Seattle Sanat Müzesi, San Diego Sanat Enstitüsü, Houston Sanat Müzesi, Rockford Sanat Müzesi ve Minneapolis Enstitüsü dahil olmak üzere birçok büyük müzenin Sanat koleksiyonlarında yer almaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Hovsep Pushman Dies at 89; Painter Known for Still Lifes," New York Times, Şubat 13, 1966
  2. ^ a b PUSHMAN GALLERY. fineoldart.com
  3. ^ a b Vartanian, Hrag (January 4, 2002) ONE OF A KIND: ARMENIAN CREATORS & CONNOISSEURS. AGBU News
  4. ^ Hovsep Pushman (1877–1966): The Armenian Spirit 4 Mart 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Tfaoi.com. Retrieved on July 16, 2014.
  5. ^ a b Hovsep Pushman. fineoldart.com
  6. ^ a b c Hovsep Pushman 1877–1966. jamescoxgallery.com
  7. ^ "Pushman, a Notable Artist, Shows Some New Canvases and Some Old", New York Times, February 10, 1932
  8. ^ "W.S. Gifford Draws First Choice for Art; He Selects Painting by Pushman", New York Times, November 13, 1936
  9. ^ "Art: Highest-Priced Painter" 28 Mart 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Time magazine, September 28, 1942
  10. ^ "Galleries to End 36 Years in Depot", New York Times, October 31, 1958
  11. ^ "Mrs. Hovsep Pushman", New York Times, May 23, 1966
  12. ^ "Hovsep Pushman (1877-1966) - Find A Grave..." www.findagrave.com (İngilizce). 11 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Paul Cézanne</span> Fransız ressam (1839 – 1906)

Paul Cézanne, Fransız post-empresyonist ressam ve gezgin. Modern sanatın gelişmesine yaptığı katkılar ve etkisi nedeniyle çoğu zaman modern sanatın babası olarak anılmıştır. Empresyonizm ile kübizm arasında bir köprü oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Juan Gris</span> İspanyol sanatçı (1887-1927)

José Victoriano González-Pérez veya bilinen adıyla Juan Gris, hayatının büyük bölümünü Fransa'da geçirmiş olan İspanyol ressam ve heykeltıraş. Eserleri, devrinde yeni ortaya çıkmaya başlayan kübizm çizgisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Metropolitan Müzesi</span>

Metropolitan Sanat Müzesi, halk dilinde "the Met", dünyanın en büyük ve en önemli müzelerinden biridir. Manhattan, New York'taki Central Park'ın yanında yer alan müze, The Cloisters adı verilen Orta Çağ sanatını barındıran bölümü bünyesinde barındırır. Müzede eski doğu, Mısır, Yunan ve Roma dönemlerine ait eserler bulunmaktadır. Avrupa Orta Çağ koleksiyonunun bir bölümü ise Manhattan'ın kuzey ucundaki ek binada bulunur. Müze içerisinde bir araştırma kitaplığı, çocuklar için bir bölüm ve etkin bir eğitim sergisi vardır. Müzede batı resim sanatının öne çıkan isimlerine ait tablolar da bulunmaktadır. 2 milyondan fazla esere ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Edgar Degas</span> Fransız ressam (1834-1917)

Edgar Degas, tam adı Hilaire-Germain-Edgar Degas olan, Fransız ressam, heykeltıraş ve çizer. İzlenimcilik akımının kurucularından biri kabul edilse de ressam bu terimi reddedip gerçekçi olarak tanınmayı tercih ettiğini açıklamıştır. Tekniği başarılı bir ressam olan Degas, daha çok dans temalı resimleri ile tanındı. Çalışmalarının yarısından fazlası dansçılarla ilgiliydi. Bu çalışmaları aynı zamanda onun hareketin betimlemesindeki ustalığını gösteriyordu. Dans kadar at yarışları ve çıplak kadınlar çizmekte de başarılıydı. Portreleri de sanat tarihinin en başarılılarından kabul edilir.

Jean Désiré Gustave Courbet, Fransız ressam. On dokuzuncu yüzyılda Fransa'yı gerçekçilik akımıyla tanıştırdı. Courbet hayat görüşünü şöyle açıkladı:

Gino Severini, gelecekçiliğin İtalya dışında kabul görmesinde etkili olmuş İtalyan ressam.

<span class="mw-page-title-main">Courtauld Güzel Sanatlar Enstitüsü</span>

Courtauld Güzel Sanatlar Enstitüsü, Londra Üniversitesi'nin bir kolu olarak sanat tarihi üzerine eğitim veren kurum.

<span class="mw-page-title-main">J. Alden Weir</span> Amerikalı sanatçı (1852 – 1919)

Julian Alden Weir, Amerikalı izlenimci ressam. Weir, Greenwich, Connecticut yakınlarında kurulu olan Cos Cob Art Colony'nin üyesiydi. Ayrıca, profesyonel sanat kurumlarına karşı çıkmak için 1898'de bir araya gelen "Ten American Painters" grubunda yer alıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Sanat müzesi</span> sanat sergisi için bina veya alan

Sanat müzesi veya sanat galerisi, başta görsel sanatlar olmak üzere, her türlü sanat sergisinin gerçekleştirildiği binaya veya mekana verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">John Singer Sargent</span> Amerikalı ressam (1856 – 1925)

John Singer Sargent, İngiltere Kralı VII. Edward döneminin zengin ve asillerinin lüks hayatını anlatan portreleri ile tanınan Amerikalı ressam.

<span class="mw-page-title-main">Albert Bitran</span> Fransız ressam (1931 – 2018)

Albert Bitran ressam ve heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Alex Katz</span> Amerikalı ressam

Alex Katz Pop art akımı içinde yer alan Amerikalı figüratif ressam. uluslararası birçok sanat galerisinde yer alan, resim, heykel ve baskılarıyla ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Audrey Flack</span> Amerikalı sanatçı

Audrey L. Flack, Amerikalı bir sanatçıdır. Çalışmaları, fotoğraftaki sanat türünün öncülüğünü yapmıştır; eserleri resim, heykel ve fotoğrafçılık alanlarını kapsar. Flack, New York'taki Cooper Union'dan mezuniyeti ve fahri doktoralık derecesi de dahil olmak üzere çok sayıda akademik dereceye sahiptir. Ayrıca Yale Üniversitesi Güzel Sanatlar bölümünden mezun olmuştur. New York Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsüne girmiştir ve burada sanat tarihi okumuştur. Mayıs 2015'te, Flack Clark Üniversitesi'nden onur konulu bir doktora derecesi almıştır ve burada bir mezuniyet töreni konuşması yapmıştır. Flack'in çalışmaları, Modern Sanatlar Müzesi, Metropolitan Sanat Müzesi, Whitney Amerikan Sanatı Müzesi ve Solomon R. Guggenheim Müzesi gibi birçok önemli müzede sergilenmektedir. Flack'ın fotogerçekçi tabloları, Modern Sanatlar Müzesi'nin kalıcı koleksiyonu için satın alınacak ilk resimlerden biridir ve bugünkü fotogerçekçi olarak mirası birçok Amerikalı ve Uluslararası sanatçıyı etkilemektedir. Kentucky, Louisville'deki J. B. Speed Art Müzesi, çalışmalarının retrospektif bir çalışması düzenledi ve Flack'ın fotogerçekçilik dünyasına öncülük ettiği çabalar, türe bugünkü seviyede popülerlik kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Vincent van Gogh'un natürmort resimleri (Paris)</span>

Vincent van Gogh'un natürmort resimleri (Paris), çizdiği birçok çizim, eskiz ve tabloya konu olan; 1886 ve 1887'de Vincent van Gogh'un, Hollanda'dan; Paris'te Montmartre'ye taşınmasından sonra gerçekleştirdiği çalışmalardır. Paris'teyken Van Gogh, natürmort resimlerinde kullandığı konuları, renkleri ve teknikleri değiştirdi.

Vija Celmins, okyanus, örümcek ağları, yıldız alanları ve kayalar gibi doğal ortamların ve fenomenlerin foto-gerçekçi tabloları ve çizimleri için en iyi bilinen bir Leton-Amerikalı görsel sanatçısıdır. Daha önceki çalışmaları arasında pop heykeller ve tek renkli temsili resimler vardı. New York City'de 1965'ten beri kırkın üzerinde kişisel sergi ve Modern Sanat Müzesi, Whitney Amerikan Sanatı Müzesi, Los Angeles County Sanat Müzesi, San Francisco Modern Sanat Müzesi, Enstitüsü'nde önemli retrospektiflerin konusu oldu.

Edward Henry Potthast, Amerikalı empresyonist bir ressamdır. Central Park'ta, New York ve New England sahillerinde boş zamanlarında yaptığı resimleri ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Hudson Nehri Ekolü</span> 1800lerde New York eyaletinde gelişen manzara resim grubu

Hudson Nehri Ekolü, estetik vizyonu Romantizmden etkilenen bir grup manzara ressamı tarafından şekillendirilen 19. yüzyıl ortalarında bir Amerikan sanat hareketiydi. Tablolar tipik olarak Hudson Nehri Vadisi'ni, Catskill, Adirondack ve Beyaz Dağların çevresini tasvir ediyor. Okulla ilişkilendirilen ikinci nesil sanatçıların eserleri, New England, Maritimes, Batı Amerika ve Güney Amerika'daki diğer yerleri kapsayacak şekilde genişledi.

<span class="mw-page-title-main">Sarı Hasır Şapkalı Natürmort</span>

Sarı Hasır Şapkalı Natürmort Vincent van Gogh tarafından Kasım - Aralık 1881 ortalarında veya muhtemelen 1885'te Nuenen kasabasında yapılmış tablodur.

<i>Ölü Şehir III</i>

Ölü Şehir III, Egon Schiele tarafından 1911 yılında yapılan dışavurumcu tarzda bir yağlı boya tablosudur. Naziler tarafından öldürülmeden önce Viyanalı kabare sanatçısı Fritz Grünbaum'a ait olan tablo, yıllar içerisinde pek çok anlaşmazlığa ve davalara konu olmuştur. New York Bölge Savcılığı, eserin Naziler tarafından yağmalandığından şüphelendiği için Ölü Şehir III, 1998 yılında o dönem eserin sahibi olan Avusturyalı sanat koleksiyoncusu Rudolf Leopold'ın elinden alınmıştır. Tablonun sahipliği ile ilgili anlaşmazlıklar kamuoyunda dikkat çeken davaların merkezinde yer almış ve bu davalar sonucunda eserin Yahudi Soykırımı kurbanından Avusturyalı sanat koleksiyoncusuna kadar geldiği süreç ile ilgili birbirinden çok farklı iki ayrı hikâye oluştuğu ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sanford Robinson Gifford</span> Amerikalı ressam (1823 – 1880)

Sanford Robinson Gifford Amerikalı bir manzara ressamı ve ikinci nesil Hudson Nehri Ekolü sanatçılarının önde gelen üyelerinden biriydi. Çok saygın Luminizm uygulayıcısı olan çalışmaları, hafif ve yumuşak atmosferik etkilere yaptığı vurguyla dikkat çekti.