İçeriğe atla

Hovik Abrahamyan

Hovik Argami Abrahamyan
Հովիկ Արգամի Աբրահամյան
Ermenistan Başbakanı
Görev süresi
13 Nisan 2014 - 13 Eylül 2016
BaşkanSerj Sarkisyan
Yerine geldiğiTigran Sarkisyan
Yerine gelenKaren Karapetyan
Ermenistan Millî Meclisi Başkanı
Görev süresi
31 Mayıs 2012 - 13 Nisan 2014
Yerine geldiğiSamvel Nikoyan
Yerine gelenGalust Sahakyan
Kişisel bilgiler
Doğum 24 Ocak 1958 (66 yaşında)
Mkhchyan (İmanşahlı), SSCB
Partisi Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi

Hovik Argami Abrahamyan (ErmeniceՀովիկ Արգամի Աբրահամյան, 24 Ocak 1958), Ermeni politikacı. İktidardaki Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi'nin bir üyesi olarak 13 Nisan 2014 tarihinde Ermenistan başbakanı oldu.[1] Bundan önce 2012-2014 yılları arasında Ermenistan Millî Meclisi başkanlığı görevini yürüttü.

Gençliği

Abrahamyan, Ermenistan'ın Ararat eyaletinde, İmanşahlı köyünde doğmuştur. Burastan Brandy Fabrikası'nın bölüm başkanı olarak 1990 yılında meslek hayatına başladı ve daha sonra Artaşat şarap-konyak fabrikası başkanı oldu. 1995 yılında Ermeni parlamentosunun üyesi oldu. 1996 yılında Artaşat Belediye Başkanı oldu ve 1998 yılında Ararat İdari Bölgesi valisi oldu.

Siyasi kariyeri

Ağustos 2008 tarihinde, Millet Meclisi Başkanlığı için (Abrahamyan'ın ağabeyi Henrikto'nun istifası ile boşalan koltuğa)[2] tartışmasız bir seçimde yeniden seçildi. Eylül 2008 yılında Ermenistan Millet Meclisi Başkanlığına seçildi. 2011 yılı Kasım ayında meclis başkanlığından istifa etti. Ermenistan Cumhuriyetçi Parti'nin bir üyesi olarak 6 Mayıs 2012 tarihinde Millet Meclisine yeniden seçildi.[3]

Başbakanlığı

Abrahamyan, resmen bilinmeyen nedenlerle Tigran Sarkisyan'ın istifası sonrası (tartışmalı emeklilik reformu yasasına büyük eleştirilere neden olsa da) başbakan oldu. Abrahamyan, Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan tarafından başbakan rolü için "çok etkili yeni başbakan adayı" olarak gösterildi.[4] Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev tarafından tebrik edildi.[5]

Özel hayatı

Abrahamyan, Tigran Arzakantsyan ile birlikte Paramount Gold Mining Ltd co adlı şirketin sahibidir. Abrahamyan'nın oğlu Argam Abrahamyan, İmanşahlı'da kayıtlı Argamik Ltd adlı bir şirketin sahibidir.[6]

Abrahamyan "Muk" (Մուկ) lakaplıdır. Muk kelimesi "fare" anlamına gelir.[7] Bir röportajda, Abrahamyan küçükken şeker çaldığı için büyükannesi tarafından kendisine bu lakabın verildiğini belirtmiştir.[8]

Kaynakça

  1. ^ "Hovik Abrahamyan appointed Prime Minister". Public Radio of Armenia. 13 Nisan 2014. 14 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2014. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2014. 
  3. ^ "Hovik Abrahamyan". National Assembly of Armenia. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2014. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2014. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2014. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2014. 
  7. ^ Kalantarian, Karine (8 Şubat 2008). "Opposition Activists 'Beaten Up'". Radio Free Europe/Radio Liberty Armenian Service. 14 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2014. ...Abrahamian by his notorious nickname, Muk (Mouse). 
  8. ^ "Արամ Հարությունյան. Ես չգիտեմ, թե ինչու են ինձ անվանում Բուլկի Արամ". news.am (Ermenice). 29 Aralık 2009. 17 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2014. Հիշեցնենք, որ ընդդիմադիր թերթերից մեկին տված հարցազրույցում Հայաստանի խորհրդարանի նախագահ Հովիկ Աբրահամյանը բացատրել էր, թե որտեղից է ծագում իր «Մուկ» մականունը: Նրա խոսքով, իրեն այդպես անվանել է տատիկը, երբ փոքրիկ Հովհաննեսը թաքուն գողանում էր տատի պահած կոնֆետները: 
Siyasi görevi
Önce gelen
Tigran Sarkisyan
Ermenistan Başbakanı
2014–2016
Sonra gelen
Karen Karapetyan

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Serj Sarkisyan</span> 3. Ermenistan devlet başkanı

Serj Azati Sarkisyan, 30 Haziran 1954, Hankendi), Ermeni siyasetçi ve Ermenistan eski başbakanıdır. 2008 ve 2018 yılları arasında Ermenistan'ın devlet başkanı olarak görev yapmıştır. Devlet başkanlığı görevinin ardından meclis tarafından başbakan seçilen Sarkisyan'nın başbakan seçilmesine karşı başlatılan eylemler sonucunda 23 Nisan 2018'de Ermenistan başbakanlığı görevinden istifa etmiştir. Makama vekaleten Karen Karapetyan atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">II. Tigran</span> Ermenistan kralı (140-55)

II. Tigran, II. Dikran ya da daha çok bilinen adıyla Büyük Tigran, MÖ 95-MÖ 55 arasında egemenlik süren Ermenistan imparatoru. Yönetimi sırasında ülkesi, Roma Cumhuriyeti'nin doğusundaki en güçlü devlet ve bir süper güç durumuna yükselmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan başbakanı</span> Ermenistanın hükûmet başkanı

Ermenistan başbakanı, hükûmetin başıdır ve Ermenistan Hükûmeti içindeki en kıdemli bakandır. Anayasa tarafından verilen yetkiye göre "hükûmetin politikasının ana yönlerini belirlemesi, hükûmetin faaliyetlerini yönetmesi ve üyelerinin çalışmalarını koordine etmesi" gerekmektedir. Ayrıca anayasaya göre başbakan, ülkenin savunma politikasının ana yönlerini belirleyen Güvenlik Konseyine başkanlık eder; dolayısıyla başbakan fiilen Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır. Yeni 2015 anayasasına göre, başbakan Ermenistan siyasetindeki en güçlü ve etkili kişidir. Başbakan, Ulusal Meclisin oyu üzerine Ermenistan cumhurbaşkanı tarafından atanır. Başbakan, parlamentoda güvensizlik oyu ile görevden alınabilir. 2015 yılında yapılan anayasa referandumunda vatandaşlar Ermenistan'ın parlamenter cumhuriyete dönüştürülmesi lehinde oy kullandı.

<span class="mw-page-title-main">Vazgen Sarkisyan</span> 8. Ermenistan başbakanı

Vazgen Sarkisyan Ermenistan'ın eski başbakanı ve Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Aram Sarkisyan</span> 9. Ermenistan başbakanı

Aram Sarkisyan, Ermeni siyasetçi, Ermenistan eski başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Tigran Sarkisyan</span> 12. Ermenistan başbakanı

Tigran Surani Sarkisyan, 9 Nisan 2008-13 Nisan 2014 tarihleri arasında Ermenistan'ın başbakanlığını yapan siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Rita Sarkisyan</span>

Rita Sarkisyan, Eski Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan'ın eşi ve Ermenistan'ın Eski first lady'sidir.

<span class="mw-page-title-main">Aram MP3</span>

Aram Sarkisyan, sahne adıyla Aram MP3, Ermeni şarkıcı-şarkı yazarı, komedyen, şovmen ve oyuncudur. Kopenhag, Danimarka'da gerçekleşen 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ermenistan'ı "Not Alone" isimli şarkı ile temsil etmiş ve 174 puanla dördüncü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Karen Karapetyan</span> 14. Ermenistan başbakanı

Karen Karapetyan, Ermeni siyasetçi. 13 Eylül 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan tarafından Ermenistan başbakanı olarak atandı. Bundan önce 2010-2011 yılları arasında Erivan Belediye Başkanı olarak görev aldı. 28 Ekim 2011 tarihinde görevinden istifa ederek, Kasım 2011'de Taron Margaryan yerine belediye başkanı seçildi. İstifasından sonra Gazprom için çalışmaya devam etmek için Rusya'ya döndü. 17 Nisan 2018 tarihinde başbakanlık görevini Serj Sarkisyan'a devretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nikol Paşinyan</span> 15. Ermenistan başbakanı

Nikol Vovayi Paşinyan, 8 Mayıs 2018'de Ermenistan başbakanı olarak göreve başlayan Ermeni siyasetçi, eski gazeteci ve editör. Asıl mesleği gazetecilik olan Paşinyan 1998'de kendi gazetesini kurdu ancak bir sene sonra gazetesi iftiralı yazı içerdiği gerekçesiyle kapatıldı. Dönemin Ulusal Güvenlik Bakanı Serj Sarkisyan'a hakaret ettiği gerekçesiyle bir yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1999-2012 yılları arasında Haykakan Zhamanak adlı gazetenin editörlüğünü yaptı. Ermenistan'ın ilk cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan'ın destekçisi olmakla birlikte, ikinci cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, Savunma Bakanı Serj Sarkisyan ve onların müttefiklerine karşı eleştirel bir duruş sergiledi. Ermenistan'ın Rusya ile olan yakın ilişkilerini eleştirdi ve Türkiye ile daha yakın ilişkiler kurulması gerektiğini belirtti.

2014 Ermenistan Mil Mi-24 helikopterinin düşürülmesi, 12 Kasım 2014'te, Ermeni Mil Mi-24 saldırı helikopterinin, Dağlık Karabağ çatışması sırasında, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri tarafından vurularak düşürülmesi olayıdır. Uçakta yer alan üç mürettebat üyesi ölmüştür.

Ermenistan'da çok çeşitli sporlar oynanır. Ermenistan'daki popüler sporlar arasında futbol, basketbol, voleybol ve hokey bulunmaktadır. Ayrıca ülke boks, güreş, halter, judo, jimnastik, atletizm, atlama, yüzme ve atıcılık sporlarında Olimpiyatlarda yarışıyor. Ermenistan'ın dağlık arazisi, kayak ve kaya tırmanışı gibi sporların pratiği için büyük fırsatlar sunmaktadır. Ermenistan, kara ile çevrili bir ülke olduğu için su sporları sadece Sevan Gölü gibi yerlerde yapılabiliyor. Ermenistan, rekabet açısından uluslararası düzeyde satranç, halter ve güreşte çok başarılı olmuştur. Ermenistan ayrıca, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'ne (UEFA), Uluslararası Bandy Federasyonu'na (FIB) ve Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonu'na (IIHF) tam üyelik ile uluslararası spor topluluğunun aktif bir üyesidir. Aynı zamanda Pan-Ermeni Oyunlarına da ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sivil Sözleşme (Ermenistan)</span> Ermenistanda bir siyasi parti

Sivil Sözleşme, Ermenistan'da faaliyet gösteren merkezci bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Liberal Ulusal Parti (MIAK)</span>

Birleşik Liberal Ulusal Parti, Ermenice baş harfleriyle de bilinir, 2007 yılında kurulan ve merkezi Erivan, Ermenistan'da bulunan bir Ermeni ulusal liberal siyasi partisidir. Kurucu ortak Levon Martirosyan, 2012 yılında Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi'nden milletvekili seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik İşçi Partisi (Ermenistan)</span> Ermenistanda bir siyasi parti

Birleşik İşçi Partisi Ermenistan'da sosyal demokrat bir siyasi partidir. Gurgen Arsenyan liderliğindedir.

Ermenistan Demokrat Partisi Ermenistan'da görülen demokratik bir sosyalist siyasi partidir. 1991 yılında, Sovyet dönemi Ermenistan Komünist Partisi'nin son sekreteri Aram Gaspar Sarkisyan tarafından kuruldu.

2021 Ermenistan darbesi veya 25 Şubat Ermeni Muhtırası, Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ile üst düzey subayların Başbakan Nikol Paşinyan'a bir muhtıra vererek İkinci Paşinyan Hükûmeti'ni istifa etmeye zorladığı askerî müdahaledir.

<span class="mw-page-title-main">Özgürlük Meydanı (Erivan)</span>

Özgürlük Meydanı, Opera Meydanı veya Tiyatro Meydanı olarak da bilinir. 1991 yılına kadar Ermenistan'da Erivan'ın Kentron semtinde bulunan bir kent meydanıdır. Meydan, ana opera binasının hemen güneyinde, opera parkı ile Kuğu gölü arasında yer alan Erivan Opera Tiyatrosu kompleksinin bir parçasıdır. Cumhuriyet Meydanı ile birlikte Özgürlük Meydanı, Erivan'ın merkezindeki iki ana meydandan biridir. Dört cadde ile çevrilidir: Tumanyan Caddesi, Teryan Caddesi, Sayat Nova Caddesi ve Maştots Caddesi. Meydanda yazar Hovhannes Tumanyan ve besteci Alexander Spendiaryan'ın heykelleri yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Yeniden Doğan Ermenistan</span>

Yeniden Doğan Ermenistan, aynı zamanda Dirilen Ermenistan ve Canlanan Ermenistan olarak da tercüme edilen, bir Ermenistan siyasi partisidir. 20 Mart 2021'de kuruldu ve şu anda Vahe A. Hakobyan tarafından yönetiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Onurum Var İttifakı</span>

Onurum Var, Ermenistan'da bir siyasi ittifaktır. 15 Mayıs 2021'de kuruldu ve Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi ile Vatan Partisi'nden oluşmaktadır.