İçeriğe atla

Hotyat li russkiye voynı

JFK ve Nikita Kruşçev (Viyana, Haziran 1961)

Hotyat li russkie voyni (Rusça: Хотят ли русские войны / Khotyat li russkie voyni, anlam: Ruslar savaş isterler mi?), savaş karşıtı Sovyet şarkısı.[1][2][3][4]

U-2 Krizi, Berlin Duvarı'nın inşası ile Soğuk Savaş'ın doruğa ulaştığı dönemde 1961'de müziği Eduard Kolmanovski (Эдуард Савельевич Колмановский / Eduard Saveliyevich Kolmanovskiy) tarafından bestelendi ve şiiri Evgeni Evtuşenko (Евгений Александрович Евтушенко / Evgeniy Aleksandrovich Evtushenko) tarafından yazıldı. Küba Füze Krizi'nin meydana geldiği günlerden bugüne kadar çeşitli şarkıcılar tarafından yorumlanmaktadır. Savaş karşıtı mitinglerde okunmaktadır. Ayrıca Rusya'da edebiyat ders kitaplarında konusu geçmiştir.[5]

Kaynakça

  1. ^ Biryukov, Yu.E. (Mayıs 8, 2009). История создания песни "Хотят ли русские войны" (Rusça).
  2. ^ Bernes-Bodrova, Lilia; Smirnova, Natalia (1980). Марк Бернес: статьи, воспоминания о М. Н. Бернесе [Mark Bernes : In Memoriam]. Iskusstvo.
  3. ^ Smith, Gerald Stanton (1984). Songs to seven strings: Russian guitar poetry and Soviet "mass song" (State or province government publication). Soviet history, politics, society, and thought. Bloomington: Indiana University Press. pp. 29–30. ISBN 978-0-253-35391-7. OCLC 10483923.
  4. ^ Dudney, Robert S. (1983). "Is the US really running second in the arms race?". The Bulletin. Sydney, N.S.W.: J. Haynes and J. F. Archibald. 103. ISSN 0007-4039. OCLC 2258709
  5. ^ "Программа По Русской Литературе 7 Класс" (Rusça). Russian-school.co.uk. 17 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çuvaşlar</span>

Çuvaşlar (Çăvaşsem), Orta Volga bölgesinde özerk Çuvaşistan Cumhuriyeti'nde yaşamakta olan, Çuvaşça konuşan yaklaşık 2 milyon nüfuslu bir Türk halkıdır. Ortodoks Hristiyan olan iki Türk halkından biridir.

Katusha, "Katûša", "Katusha", "Katjuscha", "Katiusha" veya "Katjusha" olarak da tercüme edilen, Sovyet halk temelli bir şarkı ve askeri marştır. Genelde halk şarkısı olarak bilinse de 1938 yılında Matvey İsaakoviç Blanter tarafından bestelenmiş sözleri ise Mikhail Isakovsky tarafından yazılmıştır. Şarkı ilk kez 28 Kasım 1938'de Vera Krasovitskaya, Georgy Vinogradov, Vsevolod Tyutyunnik tarafından ve Knushevitsky tarafından yürütülen bir orkestra ile seslendirilmiştir. Valentina Batishcheva tarafından yapılan şarkının ilk kaydı 1939'da yapılmıştır. Daha sonra şarkı Lidiya Ruslanova, George Vinogradov, Eduard Gil, Anna German, Dmitry Hvorostovsky ve diğer şarkıcılar tarafından seslendirildi. Bazı eleştirmenler Katyuşa'nın, İgor Stravinsky'nin 1937 yılında Chanson Russe şekline adapte ettiği Mavra (1922) adlı operasına benzer tonlar taşıması nedeniyle Blanter'in kompozisyonu olmadığını ifade ederler. 1938'de Matvey Blanter tarafından bestelenen Katyuşa, II. Dünya Savaşı sırasında vatansever bir şarkı olarak ün kazandı. Şarkı Sovyet halkı açısından savaş çabalarında topraklarına hizmet etmeleri ve savunmaları için ilham verdi. Rusya'da şarkı 1995'ten beri hala popülerliğini korumaktadır. Ayrıca şarkı, II. Dünya Savaşı'nda Kızıl Ordu tarafından kullanılan BM-8, BM-13 ve BM-31 "Katyusha" roketatarlarının takma adının kaynağıdır. Russian Reporter dergisi tarafından 2015 yılında yapılan bir sosyolojik çalışmanın sonucu olarak, Katyusha şarkısının, Rusya ve dünya klasikleri de dahil olmak üzere Rusya'daki en popüler şiirsel eserlerin popülerliği sıralamasında 13. sırada yer aldığı belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ya da kısaca Ermenistan SSC, Sovyetler Birliğini oluşturan Sovyet cumhuriyetlerinden biriydi. Bu dönemden önce bağımsız Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti bazen "Birinci Ermeni Cumhuriyeti" olarak adlandırıldığı için Ermenistan SSC bazen "İkinci Ermeni Cumhuriyeti" olarak adlandırılır. 37 rayondan oluşan ve başkenti Erivan olan Ermenistan SSC, Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin Ermenistan kolu olan Ermenistan Komünist Partisi tarafından yönetiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Federasyonu Devlet Marşı</span>

Rusya Federasyonu Devlet Marşı, Rusya'nın resmî devlet marşı. Bestesinde, Aleksandr Aleksandrov'a ait Jit stalo luçşe ve Bolşevik Parti Marşı'ndan uyarlanan Sovyetler Birliği Marşı'nın müziği, güftede ise Sovyet marşının söz yazarı Sergey Mihalkov'un yeniden yazdığı sözler kullanılmıştır. Sovyetler Birliği Marşı, 1944 yılından itibaren "Enternasyonal" marşının yerine resmî marş olarak kullanılmaya başlandı. Marş, 1956-1977 yılları arasında destalinizasyon politikaları nedeniyle sözsüz, sadece enstrümantal çalındı. 1977 yılında eski Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Josef Stalin'e atıf yapan sözler çıkartıldı, yine Mihalkov tarafından yazılan komünizmin ve II. Dünya Savaşı'nın zaferlerine vurgu yapan sözlerle değiştirilerek kullanılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Rus İç Savaşı</span> 1917den 1922ye kadar süren bir iç savaş

Rus İç Savaşı, 1917 Ekim Devrimi'nden sonra 1918-1922 yılları arasında Bolşeviklerle muhalifleri arasında yaşanan savaştır. Savaş Beyaz Ordu birliklerinin 1918 baharında Beyaz Terör saldırılarıyla başladı. Ana muharebe Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Bolşevik Kızıl Ordusuyla komünizm karşıtlarının Beyaz Ordusu arasında geçti. Ancak savaşa Beyaz Ordu'ya finansal destek ile silah ve asker yardımında bulunan ABD, İngiltere, Fransa, Polonya ve Japonya da müdahil oldu. 1921 yılında Bolşevikler Beyaz Terör'ü ve destekçilerini yenerek tüm ülkeye hâkim oldular. 1922 yılında da Sovyetler Birliği kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Kara Kuvvetleri</span> eski bir ülkenin kara kuvvetleri

Sovyet Kara Kuvvetleri, Kızıl Ordu'nun kara unsurlarını içermektedir. Daha sonra Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri'ne dahil olmuştur. Bolşeviklerin silahlı kuvvetleri olan Kızıl Muhafızların Rus İç Savaşı sırasında yeniden düzenlenmesiyle kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Rusya hükûmet başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Rusya hükûmet başkanları listesi, Rusya'nın, 1905'te anayasal monarşiye geçilmesinden beri Çarlık ve Sovyetler Birliği dönemlerinin de dahil edildiği görev yapmış başbakanlarının listesi.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Yüksek Sovyeti</span>

Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin Yüksek Sovyet'i, sonra Rusya'nın Yüksek Sovyet'i 1938–1990 yılları arası Rusya SFSC yüksek hükûmet kurumu; 1990–1993 yılları arası sabit parlamentodur, Rusya'nın Halkın Milletvekilleri Kongresi tarafından seçiliyordu.

Sovyetler Birliği'ndeki diller birçok farklı dil gruplarından yüzlerce farklı dil ve lehçedir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet atom bombası projesi</span> nükleer silah geliştirme programı

Sovyet atom bombası projesi, Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Josef Stalin'in II. Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği'nin nükleer silah geliştirmesi için yetkilendirdiği araştırma ve geliştirme programı.

<span class="mw-page-title-main">Vilnius Guberniyası</span>

Vilnius Guberniyası, Rus İmparatorluğu'nun guberniyalarından biriydi. Guberniya, günümüz Litvanya'nın doğusunu ve Belarus'un kuzeybatısını kapsamaktaydı. Guberniyanın merkezi Vilnius idi.

<span class="mw-page-title-main">Lisunov Li-2</span> Sovyet yapımı bir nakliye ve hafif bombardıman uçağı

Lisunov Li-2, Sovyet yapımı bir nakliye ve hafif bombardıman uçağıdır. Uçak, Douglas DC-3'ün lisanslı üretim modeli olup adını Boris Lisunov'dan almaktadır. İlk olarak Himki'deki 84. fabrikada üretilmeye başlanmış olup 1941 yılında Barbarossa Harekâtı sırasında üretimi Taşkent'e taşındı.

<span class="mw-page-title-main">Archibald Wavell</span>

Archibald Percival Wavell İngiliz asker.

<span class="mw-page-title-main">Kuban Kazakları</span>

Kuban Kazakları veya Kubanlar, Rusya'nın Kuban bölgesinde yaşayan Slav Kazaklarına verilen isim. Kuban Kazaklarının çoğu, 18. yüzyılın sonlarında Batı Kuzey Kafkasya'ya yerleşen farklı büyük Kazak gruplarının torunlarıdır. 1649'dan itibaren Kazak Hetmanlığı sınırlarında, 1792'den itibaren ise Karadeniz Kazakları, Ukrayna'nın Zaporojya Kazakları ile aynı bölgede yaşamaya başladı.

Abuhaci İdrisoviç İdrisov İkinci Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'da görev alan Çeçen keskin nişancı ve makineli tüfekçi. Savaş boyunca toplam 349 düşman askeri öldürdü fakat bu başarısına rağmen sadece Çeçen etnik kökeninden dolayı Kazakistan SSC'ye sınır dışı edilmeden kısa bir süre önce Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını almıştır. Kruşçev döneminde Çeçenlere geri dönme hakkı verildikten sonra, 1957'de Çeçenistan'daki köyüne geri döndü.

Ukrayna karşıtlığı, Ukrayna'ya, Ukraynalılara ve Ukraynacaya karşı olumsuz tutum içinde olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet karşıtlığı</span>

Sovyet karşıtlığı, antisovyetizm ve Sovyetler Birliği hükûmetinin verdiği ad ile antisovetchina, Sovyetler Birliği'ne ve Sovyetler Birliği hükûmetine karşı yöneltilen hoşnutsuzluk, güvensizlik ve karşıtlıktır. Sovyet karşıtlığı genellikle antikomünizm ile paraleldir.

<span class="mw-page-title-main">Rus karşıtlığı</span>

Rus karşıtlığı veya Rus düşmanlığı, Rusya'ya, Ruslara ve onların kültürlerine karşı ön yargı, korku veya nefreti tanımlar. Rusofili, tersine, Rusya'ya ve Ruslara yönelik olumlu duyguları ifade eder.

Tatarofobi, İdil, Sibirya ve Kırım Tatarları dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere, genel olarak Tatar olarak adlandırılan insanlara karşı duyulan korkuyu, nefreti, şeytanlaştırılmasını veya onlara karşı önyargıyı ifade eder. Her ne kadar ikincisine karşı olumsuz tutumlar açık ara en şiddetli olsa da, büyük ölçüde Sovyet medyasının uzun süredir onları yalnızca olumsuz bir şekilde tasvir etme uygulamasının yanı sıra siyasi bir gerekçe sağlamak amacıyla olumsuz stereotipleri teşvik etme, sınırdışı edilmeleri ve ötekileştirilmeleri uygulamasının bir sonucudur.

<span class="mw-page-title-main">Lyubov Şevtsova</span> Sovyet partizanı ve Sovyetler Birliği Kahramanı

Lyubov Shevtsova ; Sovyet partizanı ve II. Dünya Savaşı sırasında Sorokine'de bir yeraltı Nazi karşıtı örgüt olan Genç Muhafızlar'ın bir üyesiydi.