İçeriğe atla

Hotel Ruanda

Hotel Ruanda
Hotel Rwanda
Film Posteri
YönetmenTerry George
YapımcıTerry George
A. Kitman Ho
SenaristKeir Pearson
Terry George
OyuncularDon Cheadle
Sophie Okonedo
Ahmed Panchbaya
Nick Nolte
Jean Reno
Fana Mokoena
Joaquin Phoenix
DağıtıcıLions Gate Films
United Artists
CinsiSinema filmi
TürüDram, Tarihsel, Biyografi, Savaş
RenkRenkli
Yapım yılı2004, ABD, İngiltere, İtalya, Güney Afrika
Çıkış tarih(ler)i11. Eylül. 2004
Süre121 dakika
Dilİngilizce
Bütçe17.500.000 dolar

Hotel Ruanda (Orijinal ismiyle: Hotel Rwanda), Ruanda Soykırımı'nı konu alan, Dram türü bir filmdir. 2004 tarihli filmin yönetmeni Terry George'dur. Kanadalı, İngiliz, İtalyan ve Güney Afrikalı firmaların ortak yapımı olan filmin başrol oyuncusu Don Cheadle'dir. Filmin yönetmeni olan Terry George, A. Kitman Ho ile birlikte filmin yapımcılarındandır. Ruanda'nın başkenti Kigali'deki bazı çekimler dışında filmin büyük bölümü Güney Afrika'da çekilmiştir.

Film Ruanda'da 1994 yılında Hutu ve Tutsi etnik grupları arasında çıkan ve büyük sayıda (yaklaşık 800.000) Tutsinin yaşamını kaybetmesiyle sona eren şiddet olayları ve katliamı konu alır ve filmin senaryosu Ruanda Katliamı'ndaki gerçek olaylara dayanmaktadır. Ana karakter Kigali'deki Hôtel des Mille Collines'in müdürü olan Hutu kökenli Paul Rusesabagina'dır.

Filmin konusu

Bir Hutu olan Paul Rusesabagina, Hôtel des Mille Collines'in müdürüdür ve Tutsi bir kadınla evlidir. Katliam başladığında öncelikle kendi ailesini kurtarmaya çalışsa da durumun farkına varınca kendi ailesinin yanı sıra kurtarabildiği tüm Tutsi ve Hutu mültecileri kurtarmaya çalışır. Komşularıyla birlikte ailesini otele götürmesinden sonra birçok Tutsi ve Hutu mülteciyi de otele alır. Otel neredeyse bir mülteci kampına dönerken, daha önceleri kurduğu ilişkilerini kullanarak oteldeki insanları korumaya çalışır ve sonuç olarak 1268 mültecinin hayatını kurtarır. Film oteldeki mülteciler ile birlikte Rusesabagina'nın ailesinin Tutsi isyancılarının hakim olduğu taraftaki bir mülteci kampına kaçması ve buradan Tanzanya'ya doğru hareket etmeleri ile son bulur. Filmdeki bu çerçeve hikâyenin yanı sıra, Ruanda Katliamı'na dair birçok bilgi sunulmaktadır. Ayrıca olaya uluslararası tepkinin çok düşük düzeyde kalması, BM ve Batılı güçlerin katliam karşısındaki tavırları büyük oranda eleştirilir. Üstelik filmde de geçen oteldeki insanlar kendilerini kurtarmak için geldikleri sandığı Fransız ve diğer Avrupa devletlerinden askerlerin sadece Avrupa ülkeleri vatandaşlarını alıp götürmesidir.

Tepkiler

Mayıs 2011 itibarıyla Internet Movie Database (IMDb – İnternet Film Veritabanı) isimli ünlü sinema sitesinin en iyi 250 film listesinde 8.2/10 puan alarak 120. sırada yer alan birçok olumlu tepki ve eleştiri almıştır. Başlangıçta R olarak etiketlendirilen film daha sonra PG-13 şeklinde yeniden etiketlenmiştir. En iyi aktör, En iyi yardımcı aktris ve En iyi özgün senaryo dallarında Akademi Ödülü'ne (Oscar'a) aday gösterilmiştir. American Film Institute (Amerikan Film Enstitüsü) filmi tüm zamanların en ilham veren 100 filmi içeresinde 90. sıraya koymuştur. Ayrıca film eleştirmenlerinden Richard Roeper filmi tüm zamanların en ilham verici filmlerinden biri olduğu belirtmiş ve filmi 2004 yılının en iyi filmi olarak adlandırmıştır.

Oyuncular

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Terry Gilliam</span> İngiliz film yönetmeni ve sinema oyuncusu

Terrence Vance "Terry" Gilliam, İngiliz senarist, yönetmen, animatör, oyuncu ve Monty Python tiyatro grubu üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Burundi</span> Afrikanın ortadoğu kısmındaki bir ülke

Burundi, resmî adı ile Burundi Cumhuriyeti, Doğu Afrika ile Afrika Büyük Gölleri'nin kesiştiği Büyük Rift Vadisi'nde denize kıyısı bulunmayan bir ülkedir. Kuzeyde Ruanda, doğu ve güneydoğuda Tanzanya, batıda Kongo Demokratik Cumhuriyeti, güneybatıda ise Tanganika Gölü ile çevrilidir. Ülkenin yönetsel başkenti Gitega, ekonomik başkenti ise Bujumbura'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ruanda</span> Orta Afrikada bulunan bir ülke

Ruanda ya da resmî adı ile Ruanda Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta bölümünün doğu kısmında yer alan ve denize kıyısı bulunmayan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Uganda, Tanzanya, Burundi ve bir kısmı Kivu Gölü ile olmak üzere Kongo DC oluşturmaktadır. Ülkenin başkenti Kigali'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ruanda Soykırımı</span> Ruandada 1994 yılında yaklaşık yüz gün içinde 800.000 Tutsi ve ılımlı Hutunun, aşırı uç Hutular (Interahamwe) tarafından öldürülmesi olayı

Ruanda Soykırımı, Ruanda'da 1994 yılında yaklaşık yüz gün içinde 800.000 Tutsi ve ılımlı Hutu'nun, aşırı uç Hutular (Interahamwe) tarafından öldürülmesi olayıdır. Katliam, Tutsi destekli isyancı Ruanda Vatansever Cephesi lideri Paul Kagame'ye bağlı güçlerce, Hutu ağırlıklı hükûmetin düşürülmesi ile son buldu. Ardından yönetimden güç alan Tutsilerin öç bahanesiyle saldırması sonucu yüzbinlerce Hutu, komşu Zaire'e sığındı. Fransa, soykırımı gerçekleştiren Hutu hükûmetinin o dönem içerisinde en yakın dostu ve destekçisi olması sebebiyle Ruanda Soykırımı'ndan en fazla sorumlu tutulan ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Rusesabagina</span>

Paul Rusesabagina Ruanda Katliamı sırasında birçok insanın hayatını kurtarması sebebiyle uluslararası ün ve takdir kazanmış Ruandalı. Katliam sırasında Ruanda'nın başkenti Kigali'deki Hôtel des Mille Collines'in müdür yardımcısı olan Rusesabagina, daha önce de yine Kigali'de bulunan Hôtel des Diplomates'in müdürlüğünü yapmıştı. Katliam sırasında, Rusesabagina daha önceden kurduğu ilişkilerini ve etkisini kullanarak 1260'tan fazla Tutsi ve ılımlı Hutu'nun hayatını kurtarmıştır. Hayatının bu bölümü ve Ruanda Katliamı'nı konu alan Hotel Rwanda isimli 2004 yapımı film ile dünya çapında daha da tanınan Rusesabagina'nın etnik kökeni Hutu'dur. Rusesabagina bugün karısı, çocukları ve evlat edindiği yeğenleriyle birlikte 2021'de hapis cezasına çarptırılana kadar Belçika'da yaşadı.

<i>Shooting Dogs</i>

Shooting Dogs 2005 yılı yapımı, Ruanda'da 1994 yılında yaşanan katliamı konu edinen film.

<span class="mw-page-title-main">Don Cheadle</span> Amerikalı film yönetmeni ve sinema oyuncusu

Donald Frank Cheadle, Amerikan oyuncu, yazar, yapımcı ve yönetmen. Hamburger Hill (1987) filmi ile çıkışı yakaladı. 1990'larda yükselişine devam etti ve Devil in a Blue Dress (1995), Rosewood (1997) ve Boogie Nights (1997) filmlerinde performans gösterdi. Yönetmen Steven Soderbergh ile iş birliği yaptı ve Out of Sight (1998), Traffic (2000) ve Ocean's Eleven (2001) isimli filmlerde görev aldı. Diğer filmleri: The Rat Pack (1998), Things Behind the Sun (2001), Swordfish (2001), Crash (2004), Ocean's Twelve (2004), Ocean's Thirteen (2007), Reign Over Me (2007), Talk to Me (2007), Traitor (2008) ve The Guard'dır. Cheadle caz müzisyeni Miles Davis'in hayatından uyarlanan Miles Ahead isimli filmde senaryoyu ortaklaşa yazmış, başrol oynamış ve aynı zamanda filmi yönetmiştir. Şu anda Marvel Cinematic Universe'te Lt. James 'Rhodey' Rhodes / War Machine isimli süper kahramanı canlandırmaktadır ve Iron Man 2 (2010), Iron Man 3 (2013), Yenilmezler: Ultron Çağı (2015) ve Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı (2016) isimli filmlerde görünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Hôtel des Mille Collines</span> Kigalide bir otel

Hôtel des Mille Collines, Ruanda'nın başkenti Kigali'de bulunan bir oteldir.

Maraba kahvesi, güney Ruanda’daki Maraba bölgesinde yetişen kahve türü.

Théodore Sindikubwabo, Ruandalı siyasetçi. Sindikubwabo, Afrika ülkesi Ruanda'da 1994 yılında kısa bir dönem devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<i>Denizdeki Ateş</i>

Denizdeki Ateş, 2016 yapımı İtalya filmi. Film, Orta Doğu'dan İtalyanın güney kıyısında bulunan Lampedusa adasına akın eden Suriye göçmenlerinin hayatını konu ediyor. Yaşanan tüm acılı olaylar, filmin baş kahramanı, adanın yerli sakini on iki yaşlı Samuel'in gözünden beyazperdeye aktarılıyor. Filmin yönetmeni Rosi, film hakkında konuşurken, "Mültecilerin yaşadığı bu acılarda hepimizin sorumluluğu olduğuna inanıyorum. Bu belki de Yahudi soykırımından sonra çağımızın en büyük trajedisi" açıklamasını yaptı. Film, 2016 yılında düzenlenen 66. Berlin Uluslararası Film Festivali'nde Altın Ayı ödülüne layık görülmüştür. Rosi, ödülü alırken yaptığı açıklamada "Düşüncelerim şu anda Lampedusa'ya ulaşamayan insanlarda. Bu ödülü Lampedusa'daki insanlara adamak istiyorum. 20-30 yıldan beri oraya insanlar geliyor. Lampedusa'daki insanlar bu diğer insanlara kalplerini açtılar" ifadelerini kullandı. Film, 18 Şubat'ta İtalya'da vizyona girdi.

<i>Shake Hands with the Devil</i> (film, 2007)

Shake Hands with the Devil 2007 yılında gösterime giren Kanada yapımı savaş, tarih, dram türünde bir film. 1993-1994 yılları arasında Ruanda'da Birleşmiş Milletler Barış Gücü Komutanlığı yapmış olan General Roméo Dallaire'nin yazdığı aynı isimli otobiyografik kitabından uyarlanmıştır. Film, generalin Ruanda Soykırımı sırasında yaşadıklarını konu edinir.

<i>Sometimes in April</i>

Sometimes in April, tarihi dram türünde Ruanda Soykırımı'nı konu edinen 2005 yılı yapımı bir televizyon filmidir. Yönetmeni Raoul Peck olan film HBO tarafından yapılmıştır.

Georges Anderson Nderubumwe Rutaganda Ruanda Hutu milis Interahamwe 'de ikinci başkan yardımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sophie Okonedo</span>

Sophie Okonedo bir İngiliz aktris ve anlatıcıdır. Kariyerine İngiliz draması Young Soul Rebels (1991) ile başladı. Budala Dedektif 2 (1995) ve Stephen Frears'ın Dirty Pretty Things'inde (2002) oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Tatiana Rusesabagina</span>

Tatiana Rusesabagina, kocası Paul Rusesabagina ile birlikte 1994 Ruanda soykırımı sırasında Hôtel des Mille Collines'de hayatta kalan ve binden fazla insanı öldürülmekten kurtaran bir Ruandalı. Bu hikâye, Tatiana'nın Sophie Okonedo tarafından canlandırıldığı ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Akademi Ödülü'ne aday gösterildiği 2004 filmi Hotel Rwanda'nın konusu olarak kullanıldı.

<i>The Promise</i> (film) OSMANLI

The Promise, Terry George'un yönettiği ve başrollerini Oscar Isaac, Charlotte Le Bon ve Christian Bale'in paylaştığı, konusu Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında geçen 2016 Amerikan yapımı epik-tarihi drama filmi. Film, Ermeni Soykırımı'ndan hemen önce, Ermeni tıp öğrencisi Mikael, Paris'te yaşayan Amerikalı gazeteci Chris ve hemen öncesinde Fransa'da büyüyen Ermeni asıllı Ana arasında gelişen bir aşk üçgenini konu almaktadır.

Terry George, Kuzey İrlandalı senarist, yapımcı ve yönetmen. The Boxer, O Da Bir Ana ve Babam İçin gibi film çalışmalarının çoğu Kuzey İrlanda sorununa odaklanmaktadır. 1993 yapımı Babam İçin filmi ile Oscar Ödülleri'nin En İyi Uyarlama Senaryo ve 2004 yapımı Hotel Ruanda filmi ile En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü kategorilerinde aday gösterildi. 26 Şubat 2012'de The Shore filmi ile En İyi Kısa Film Akademi Ödülü'ne layık görüldü.

Alexis Kagame Ruandalı bir filozof, dilbilimci, tarihçi, şair ve Katolik rahipti. Başlıca katkıları etno-tarih ve etnofilozofi alanlarındaydı.

Birinci Kongo Savaşı sırasında Ruandalı, Kongolu ve Burundili Hutu erkekleri, kadınları ve çocukların yakalanıp Doğu Zaire'de yapılan toplu katliamlardır.