İçeriğe atla

Hostes

Malaysia Airlines bölgesel kabin kadrosu, Skytrax tarafından en iyi kabin ekibi olarak sıralanmıştır.
Austrian Airlines Male Hostes

Hostes veya kabin görevlisi, uçuşlarda yolcuların rahatlığını ve güvenliğini sağlamak amacıyla istihdam edilen görevli. Özel iş jetlerinde de hostes kullanılır.[1]

Tarih

Yolcu gemilerinde ve yolcu trenlerinde de hava hostesleri gibi hostesler bulunmaktadır. Fakat hava hostesleri yolculuğun kısa olması gibi sebelerden dolayı yolcularla daha yakın ilişkidedirler. Ayrıca uçuş hostesliği işi diğer taşımacılık formundaki kadrolardan daha fazla olarak güvenlik konusunu düşünüp taşınmaktadır. Hava hostesleri uçağın kabin kadrosundaki görevlileri içerir ve kokpitteki pilot ve uçuş mühendisinden ayrıdırlar.

Birleşik Krallık'ın Imperial Airways'ı 1920 lerde erkek hostese sahipti. Amerika Birleşik Devletleri'nde, Stout Airways 1926 yılında hostes çalıştıran ilk havayoluydu. Faaliyetlerini Ford Trimotor uçakları ile Detroit, Michigan arasında sürdürüyordu. Western Airlines (1928) ve Pan American World Airways (Pan Am) (1929) yiyecek servisi yapmak için ilk hostesi istihdam etmişlerdi. On yolculu Fokker uçağı Karayipler'de kumar seyahatleri tarihinde Havana ve Küba'ya Florida'dan yolcu taşıdığından hostes kullanıyordu.

İlk kadın hostes[2] ayrıca hemşire olarak da görev yapan 25 yaşındaki Ellen Church'dü. 1930 yılında United Airlines tarafından kiralanmıştı, ayrıca uçaklardaki ilk hemşireydi. Diğer hava yolları da bu durumu takip ederek pek çok uçuşlarında hemşire istihdam ederek, onların hem bir hostes gibi hizmet vermesinden hem de hemşirelik görevi yapmasından yararlandılar.

İlerleyen yıllarda hosteslik mesleği daha da geliştirilerek, yolculara daha iyi hizmet verilmesi amaçlanmıştır.

Üniformalar

İlk hostes Üniforma'sı dayanıklı, pratik ve yolculara güven verecek şekilde dizayn edildi. United Airlines'ın ilk hostesleri yeşil bere, yeşil atkı ve yeşil ayakkabı giyiyordu. Diğer havayolları Eastern Air Lines gibi hosteslerine benzer dizaynda üniforma giydiriyordu.

11 Eylül, 2001

11 Eylül 2001'den sonra hosteslerin aktif olarak yolcuları bir saldırıdan korumak ve Hava korsanlığı'nda hava trafik kontrollerine hayati bilgi vermeye teşebbüş etmeleri onların önemini yükseltti.[3]

11 Eylül, 2001 de terör ataklarının uyanmasıyla, büyük havayolarındaki pek çok hostesin yolcu yükündeki azalış sebebiyle işlerine geçici olarak son verildi.[3]

Dış bağlantılar

Hava hostesi işçi birlikleri:

Muhtelif (çeşitli)

Kaynakça

  1. ^ "Cabin Managers - Corporate". 4 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2008. 
  2. ^ "The Original Eight: Genesis of the Modern Day Flight Attendant". 1 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2008. 
  3. ^ a b "Flight attendant history 10". 30 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2008. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boeing 747</span> Boeing tarafından üretilen, orta-uzun menzilli, geniş gövdeli yolcu-kargo uçağı

Boeing 747, havayolu taşımacılığında kullanılan bir jet uçağıdır. İlk ticari uçuşunu 1970 yılında gerçekleştirmiştir. Büyüklük rekorunu Airbus A380'in hizmete girdiği 2006 yılına kadar elinde tutmuştur. 2006 yılı itibarıyla en uzun kanat genişliğine Hughes H-4 Hercules sahiptir ancak en büyük ticari uçak, Sovyet yapımı kargo uçağı Antonov An-225'tir.

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas MD-80/MD-90</span> Yolcu Uçağı

McDonnell Douglas MD-80 ve MD-90; çift motorlu, orta sınıf ve tek koridorlu ticari jet uçağı. Her ikisi de DC-9 adlı modelden türetilmiştir. MD-80'ler 1980 yılında piyasaya sunulmaya başlanmasının ardından, 1989 yılında da MD-90'lar geliştirilmiştir. Her iki uçağın da yolcu kapasitesi aslen 140 iken, 172 yolcuya kadar çıkarılabilmekteydi. İlk ticari yolculuğuna Swissair ile çıkan uçak, 1998 yılında ise yerini Boeing 717'ye bıraktı. 717'nin orijinal ismi MD-95 olmasına karşın McDonnell Douglas—Boeing şirketlerinin birleşmesi sonrası yeniden adlandırıldı. 23 Mayıs 2006 tarihinde son iki Boeing 717 siparişinin teslimi ile DC-9 uçak ailesinin 41 yıllık üretim süreci sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas DC-10</span>

McDonnell Douglas DC-10 Üç motorlu, orta ve uzun mesafeler için tasarlanmış, geniş gövdeli uçak. İki motor kanatlarda yer alırken üçüncü motor kuyrukta, dikey stabilizatörün altına yerleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">McDonnell Douglas MD-11</span>

McDonnell Douglas MD-11 Amerikan yapımı, üç motorlu, orta-uzun mesafeler için tasarlanmış geniş gövdeli yolcu uçağı. DC-10 dan geliştirilmiştir. Kanat yapısındaki değişiklikler, motorun güçlendirilmesi, tamamıyle dijital kokpit yapısı onu DC-10'dan ayıran bazı özelliklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Airbus A350 XWB</span> orta ve uzun menzilli, geniş gövdeli yolcu uçağı familyası

Airbus S.A.S. (EADS) tarafından tasarlanan ve 2013 yılında ilk uçuşu yapılan orta ve uzun menzilli, geniş gövdeli yolcu uçağı ailesi. Öncelikle karbon lif takviyeli plastikle yapılan uçak gövdesiyle ilk yolcu uçağı ve kanat yapıları olacak. Boeing 777 ve Boeing 787 ile yarışmak için tasarlanan A350 serisi yolcu uçağı yakıt-verimli olacak şekilde tasarlanmaktadır.

British Airways (BA) merkezi Londra, İngiltere'de ana havayolu bağlantı merkezi olan Heathrow Havalimanı'nın yakınında bulunan, Birleşik Krallık'ın bayrak taşıyıcı hava yolu şirketidir. easyJet'ten sonra filo büyüklüğü ve taşınan yolcu sayısına göre Birleşik Krallık'ın ikinci büyük hava yolu şirketidir. Ocak 2011'de BA, Iberia ile birleşince Madrid, İspanya merkezli International Airlines Group (IAG) holdingi kuruldu. Yıllık gelirlere göre IAG dünyanın en büyük üçüncü, Avrupa'nın en büyük ikinci hava yolu şirketidir. Hisseleri Londra Borsası'nda işlem görmektedir ve FSTE 100 indeksindedir. British Airways bir yılda tek bir hatta 1 milyar dolar'dan çok gelir üretmiş ilk hava yolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Iraqi Airways</span> Irak merkezli havacılık şirketi

Irak Havayolları,, merkezi Irak'ın başkenti Bağdat'ta bulunan Irak'ın ulusal havayolları kuruluşu.

All Nippon Airways Co., Ltd., ayrıca Zennikkū (全日空) veya ANA olarak da bilinir, Japonya'daki havayollarından biri. Genel merkez binası, Minato, Tokyo, Japonya'daki Shiodome bölgesindedir. Mayıs 2009 tarihi itibarıyla, Japonya'da 49 ve uluslararası 35 sefer noktası bulunmakta, ve 14.000'den fazla çalışanı vardır. Mayıs 2010'da, ANA'nın bir önceki yıla göre toplam yolcu sayısı %7,8 yükseldi ve uluslararası servis büyümesi %22 büyüyerek 2010'nun ilk beş ayında 2,07 milyon yolcuya yükseldi.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Yolları</span> Türkiyenin bayrak taşıyıcı hava yolu

Türk Hava Yolları, Türkiye'nin ulusal, bayrak taşıyıcı hava yolu şirketidir. Merkezi İstanbul'da bulunan şirketin uçuş ağı Avrupa, Orta Doğu, Uzak Doğu, Kuzey Afrika, Orta Afrika, Güney Afrika, Okyanusya, Kuzey ve Güney Amerika'ya kadar uzanmaktadır. 2015 yılında 61,2 milyon, 2018 yılında 75,2 milyon, 2019 yılında 74,3 milyon, 2020 yılında 28 milyon, 2021 yılında 44,8 milyon yolcu taşımıştır.

<span class="mw-page-title-main">US Airways</span>

US Airways, US Airways Group Inc şirketinin sahibi olduğu Amerika Birleşik Devletleri'nin en büyük altıncı havayolu şirketidir. Şirketin merkezi Tempe, Arizona'dedir.

<span class="mw-page-title-main">Japan Airlines'in 123 sefer sayılı uçuşu</span> Havacılık kazası

Japan Airlines'in 123 sefer sayılı uçuşu, Japan Airlines'in 12 Ağustos 1985 tarihinde Tokyo Havalimanı'ndan Osaka Havalimanı'na gerçekleştirdiği iç hat uçuşunda, Boeing 747SR-46 model uçağın kalkıştan yaklaşık 44 dakika sonra bütün kontrollerini kaybederek bir dağa çarpması sonucunda 15'i mürettebat olmak üzere toplam 520 kişinin ölümü ve 4 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan dünyanın en büyük ikinci hava yolu felaketidir.

<span class="mw-page-title-main">United Airlines'ın 93 sefer sayılı uçuşu</span>

United Airlines'ın 93 sefer sayılı uçuşu, Amerika Birleşik Devletleri'nde tarifeli iç hat yolcu uçuşu gerçekleştirirken dört el-Kaide üyesi tarafından 11 Eylül saldırılarının bir parçası olarak kaçırılan yolcu uçuşudur. United Airlines'a ait bir Boeing 757-222 tipi uçak ile New Jersey'deki Newark Uluslararası Havalimanı'ndan Kaliforniya'daki San Francisco Uluslararası Havalimanı'na tarifeli rutin sabah uçuşu gerçekleştiriliyordu. Uçak; korsanlarca kaçırıldıktan sonra yolcuların ve mürettebatın kontrolü korsanların elinden almaya çalışması esnasında Pensilvanya'ya bağlı Somerset County'de bir araziye düştü. Dört korsan da dahil olmak üzere uçakta bulunan 44 kişinin tamamı öldü.

<span class="mw-page-title-main">İlyuşin İl-18</span>

İlyuşin İl-18, İlyuşin tarafından üretilen Sovyet yapımı bir yolcu uçağıdır. Uçak, 1950'lerde geliştirilmiş olup 1957 yılında hizmete girmiştir. İl-18, dönemin en bilinen ve dayanıklı Sovyet uçaklarından biri olup on yıllar boyunca dünyanın başlıca yolcu uçaklarından biriydi ve çok sayıda ülkeye ihraç edildi. Yerini İl-62'ye bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Kuveyt Uluslararası Havalimanı</span>

Kuveyt Uluslararası Havalimanı Fervaniye, Kuveyt'te, Kuveyt şehrine 15,5 kilometre (9,6 mi) uzaklıkta bulunan uluslararası bir havaalanıdır. Kuveyt şehrinin güneyinde 377 kilometrekare (146 sq mi) genişliğinde bir alandadır. Kuwait Airways ve Jazeera Airways için ana merkez olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hawaiian Airlines</span> ABDdeki ticari havayolu şirketi

Hawaiian Airlines ABD'nin Hawaii eyaletindeki bayrak taşıyıcısı ve en büyük havayolu şirketidir. ABD'nin en büyük onuncu ticari havayolu şirketidir ve merkezi Honolulu, Hawaii'de bulunmaktadır. Havayolunun ana merkezi Oʻahu adasındaki Daniel K. Inouye Uluslararası Havalimanı, ikincil merkezi ise Maui adasındaki Kahului Havaalanı'dır. Havayolu şirketi ayrıca Los Angeles Uluslararası Havalimanı'nda bir mürettebat üssü kurmuştur. Hawaiian Airlines; Asya, Amerikan Samoası, Avustralya, Fransız Polinezyası, Hawaii, Yeni Zelanda ve ABD ana karasına uçuşlar gerçekleştirmektedir. Hawaiian Airlines, Hawaiian Holdings, Inc. şirketine aittir.

Caribbean Airlines Limited, Trinidad ve Tobago'nun devlet havayolu ve bayrak taşıyıcısıdır. Merkezi Piarco House'da bulunan havayolu, Piarco Uluslararası Havalimanı'ndaki tabanından Karayipler, Kuzey Amerika ve Güney Amerika'ya uçuşlar gerçekleştiriyor. Halen Caribbean Airlines 1.700'den fazla kişiyi istihdam etmektedir ve Karayipler'deki en büyük havayolu şirketidir.

Luxair şirket ve bağlantı merkezi Lüksemburg Havalimanı'nda olan Lüksemburg'un bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi. Avrupa, Kuzey Afrika, Akdeniz ve Orta Doğu'daki hava limanlarına tarifeli seferler düzenlemenin yanı sıra charter uçuşlar ve dönemsel hizmetler de sağlamaktadır. Lüksemburg'un düzenli, charter olmayan seferler düzenleyerek yolcu taşıyan tek hava yolu şirketidir.

Alaska Airlines, genel merkezi Seattle metropol bölgesi içinde, SeaTac, Washington'da bulunan büyük bir Amerikan havayolu şirketidir. Filo boyutu, taşınan tarifeli yolcular ve hizmet verilen varış noktası sayısı ile ölçüldüğünde Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük beşinci havayolu şirketidir. Alaska, bölgesel ortakları Horizon Air ve SkyWest Airlines ile birlikte, büyük bir yurt içi rota ağı işletiyor ve esas olarak Pasifik Kuzeybatı ve Alaska'dan bitişik Amerika Birleşik Devletleri, Hawaii, Kanada, Kosta Rika ve Meksika'daki yüzden fazla noktaya bağlanmaya odaklanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Charles Kirkconnell Uluslararası Havalimanı</span>

Charles Kirkconnell Uluslararası Havalimanı Cayman Adaları'ndaki Cayman Brac'ta hizmet veren bir havalimanıdır. Grand Cayman'daki Owen Roberts Uluslararası Havaalanı'na ve Küçük Cayman'daki Edward Bodden Havaalanı'na uçuşları olan Cayman Havayolları'nın merkezlerinden biridir. Cayman Brac'taki tek havaalanıdır.

Ellen Church ilk kadın uçuş görevlisiydi. Eğitimli bir hemşire ve pilot olan Church ticari uçak pilotluğu yapmak istedi. Ancak o dönem bu işler kadınlara açık değildi. Hâlâ uçmak isteyen Church, Boeing Hava Taşımacılığının hemşireleri uçuş hostesi olarak kullanmanın güvenliği artıracağına ve yolcuları uçmanın güvenli olduğuna inandırmaya yardımcı olacağına ikna etmek için çalıştı. İlk uçuşları 15 Mayıs 1930'da başladı.