Türkiye'de yirmi bir tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1985'te İstanbul'un Tarihî Alanları, Göreme Millî Parkı ve Kapadokya ile Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, son olarak da 2023'te Gordion ile Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan on dokuzu kültürel, ikisi karma alandır. Türkiye'nin Dünya Mirası Geçici Listesi'nde ise yetmiş dokuz tane varlığı bulunmaktadır.
Mérida İspanya'nın Ekstremadura Özerk Bölgesinin başkenti. Badajoz ili sınırları içindeki şehrin nüfusu 58,164 kişidir. Şehirdeki Ekstremadura Antik Kenti, 1993 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.
Emerita Augusta, Romalılar döneminde Mérida şehrinin ismidir. MÖ 25 yılında kurulmuştır. Romalıların Lusitania bölgesinin başkentidir. Romalılar için dönemin en önemli kültür merkezlerinden biri durumuna gelmiştir. 1993 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.
Luis Barragán Morfin, Meksikalı mimar.
Monticello, Amerikan Bağımsızlık Bildirisi’ni yazan, ABD’nın üçüncü Başkanı ve Virginia Üniversitesi’nın kurucusu Thomas Jefferson'un malikanesidir. Yapı Virginia eyaletinin Charlottesville şehrinin hemen dışında yer almaktadır.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Afrika'da 145 Dünya Mirası belirlemiştir. Bu sit alanları 35 ülkede yer almaktadır.
Dünya Mirası, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden her birine verilen addır. Genel Kurul tarafından seçilen 21 UNESCO üyesi ülkenin oluşturduğu Dünya Miras Komitesi tarafından yönetilen uluslararası Dünya Mirası Programı bu listeyi güncellemektedir.
Boyana Kilisesi, Sofya'nın 8 km. güneyinde, Vitoşa Dağı eteklerinde bir Orta Çağ Bulgar Ortodoks Kilisesidir.
Büyük Leshan Budası, 71 metre uzunluğu ile dünyanın en büyük Buda heykelidir. Heykel Sichuan eyaletinde bulunan Emei Dağı'nın karşısında yer almakta olup Tang Hanedanı döneminde inşa edilmiştir.
Antik Kyoto'nun Tarihî Anıtları, Japonya'nın Kyoto, Uji ve Ōtsu şehirlerinde yer alan 17 tarihi yapıyı kapsayan bir UNESCO Dünya Mirası Alanı'dır. Bu yapılardan 13'ü Budist tapınağı, üçü Şinto tapınağı ve biri kaledir.
Jiuzhaigou, Çin'in Siçuan eyaletinde bulunan bir doğa rezervi ve millî parktır.
Rani ki vav, Hindistan'ın Gucerat kentindeki Patan kasabasında karmaşık bir şekilde inşa edilmiş bir basamaklı kuyudur. Saraswati Nehri kıyısında bulunmaktadır. Rani ki vav, 11. yüzyılda kral I. Bhimdev'in anısına inşa edildi. 22 Haziran 2014'te UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi. Basamaklı kuyular, Hint kıtasındaki yer altı su kaynakları ve depolama sistemlerinin ayırt edici bir formudur ve M.Ö. üçüncü bin yıldan beri inşa edilmiştir. Rani ki vav, karmaşık Maru-Gurjara mimari tarzında ters bir tapınaktır ve yedi basamaklı merdivenle inşa edilmiş ve 500'den fazla ana heykel içermektedir.
Günabad Kehrizi, Kai Khosrow Kehrizi olarak da bilinir, MÖ 700 ile MÖ 500 arasında inşa edilen dünyanın en eski ve en büyük kehrizlerinden biridir. İran'ın, Razavi Horasan Eyaleti'ndeki Günabad'da bulunmaktadır ve 33,113 metre uzunluğunda 427 su kuyusu içermektedir. Site, ilk olarak 2007 yılında UNESCO'nun geçici Dünya Mirası listesine eklendi ve daha sonra 2016'da "İran Kehrizi" adı ile Dünya Mirası olarak ilan edildi.
Cornwall ve Batı Devon Madencilik Peyzajı, İngiltere'nın güneybatısındaki Cornwall ve West Devon'da yer alan maden sahalarını içeren bir Dünya Mirası alanıdır. Alan, Temmuz 2006'da Vilnius'taki UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin 30. Oturumunda Dünya Mirası listesine eklendi. 2011'de South Crofty'de madenciliği yeniden başlatmak ve Hayle Harbor'da bir süpermarket inşa etmek için planlar yapıldı ve Dünya Miras Komitesi, 2014 yılında, Dünya Mirası alanını Tehlike altındaki Dünya Mirasları listesi'ne dahil etme kararı aldı ancak bu karar reddedildi.
Mnajdra, Akdeniz'deki Malta adasının güney sahillerinde bulunan megalitik bir tapınak kompleksidir. Mnajdra, Ħaġar Qim megalit kompleksine yaklaşık 500 metre uzaklıktadır. Mnajdra, M.Ö. 4. binyıl civarında inşa edilmiştir; Malta'daki Megalit Tapınaklar, Dünya Miras Komitesi tarafından "benzersiz mimari başyapıtlar" olarak tanımlanan en eski dini mekanlar arasındadır. 1992'de UNESCO, Mnajdra kompleksini ve dört diğer Malta megalitik yapısını Dünya Mirası olarak ilan etmiştir. 2009'da koruma çalışmaları tamamlandı.
Petergof Sarayı, Rusya'nın Sankt-Peterburg şehrinin Petergof beldesinde yer alan ve I. Petro tarafından yaptırılan bir dizi saray ve bahçeden oluşan komplekstir. Bu saraylar ve bahçeler bazen "Rusya'nın Versay'ı" kabul edilmektedir ve Sankt-Peterburg Tarihî Merkezi ve Bağlantılı Anıtlar miras alanının bir parçası olarak UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine eklenmiştir.
Thimlich Ohinga, Doğu Afrika'da, Batı Kenya'daki Migori şehrinde yer alan ve taştan yapılmış kalıntılardan oluşan bir yerleşkedir. Kenya'da, Victoria Gölü çevresinde inşa edilen 521 taş yapıyı içeren 138 alandan biridir. Thimlich Ohinga'nın ana yapısı, kalınlığı 1,0 ila 3 metre arasında değişen ve 1,0 ila 4,2 metre yüksekliğindeki duvarlara sahiptir. Sitenin 550 yıldan daha yaşlı olduğuna inanılmaktadır. Arkeolojik bölge 2018 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.
Ananuri, Aragvi Nehri üzerindeki bir kale kompleksidir. Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e yaklaşık 72 km mesafededir.
Chittor Kalesi veya Chittorgarh, Hindistan'daki en büyük kalelerden biridir. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndedir. Kale, Mewar'ın başkentiydi ve günümüz Chittor kasabasında yer almaktadır. Berach Nehri tarafından oyulan vadinin ovalarının üzerinde 280 hektarlık bir alana yayılmış 180 m (590.6 ft) yüksekliğinde bir tepenin üzerinde yer almaktadır. Kale, dört saray, 19 büyük tapınak, 20 büyük su yapısı, 4 anıt ve birkaç zafer kulesi içeren 65 tarihi yapıyı kapsamaktadır.
Kumbhalgarh batı Hindistan'daki Racastan eyaletinin Udaipur şehri yakınlarındaki Rajsamand bölgesinde, Aravalli Tepeleri'nin batısındaki yer alan bir Mewar kalesidir. Racastan Tepe Kaleleri Dünya Mirası Alanı'nın bir parçasıdır. 15. yüzyılda Rana Kumbha tarafından inşa edilmiştir. 19. yüzyılın sonlarına kadar yerleşim görmüş olan kale günümüzde halka açıktır. Kumbalgarh, Udaipur'un kara yolu ile 82 km kuzeybatısında yer almaktadır. Chittaurgarh Kalesi'nden sonra Mewar'daki en önemli kaleydi.