İçeriğe atla

Hornavan Gölü

Koordinatlar: 66°14′K 17°30′D / 66.233°K 17.500°D / 66.233; 17.500
Hornavan Gölü
Harita
Havza
KonumLaponya, İsveç
Ada(lar)400 adacık
Genel bilgiler
Yüzey rakımı425 m
Wikimedia Commons

Hornavan İsveç'in kuzeyinde yer alan, İsveç'in en büyük sekizinci gölüdür. 425 metre yükseklikte yer alan gölde irili ufaklı yaklaşık 400 ada bulunur. Güneyde Uddjaure Gölü ile birleşir. Derinliği beslendiği kaynakların durumları nedeni ile zaman zaman 220 kilometrekare ile 283 kiloemetrekare arasında değişse de bu göl İsveç'in en büyük sekizinci gölü olma özelliğini taşır. Aynı zamanda ölçülmüş en derin yeri olan 221 metre ile ülkedeki en derin göldür.


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Van Gölü</span> Türkiyenin en büyük gölü

Van Gölü, Van ve Bitlis illeri sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kırşehir</span> Kırşehir ilinin merkezi olan şehir

Kırşehir, Kırşehir ilinin şehir merkezidir. 1941 yılında Ankara'da toplanan I. Coğrafya Kongresi'nde bu bölgeye ve bölgenin Orta Kızılırmak Bölümü'ne alındı. Özellikle son yıllarda köylerin göç vermesiyle nüfus merkez ilçede yoğunlaşmıştır. 1927'de 13.000 olan 1990'da 73.538'e, 2000'de 88.105'e çıkmıştı. 2010'da 110.000 olan merkez ilçe nüfusu 2021 itibarıyla 160.737'dir.

<span class="mw-page-title-main">Baltık Denizi</span> Kuzey Avrupada bir deniz

Baltık Denizi, Kuzey Avrupa'da 53° ile 66° kuzey enlemleri ve 20° ile 26° doğu boylamları arasında yer alır. Kuzeyinde Botni Körfezi vardır. İsveç, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Polonya, Rusya, Estonya, Letonya ve Litvanya devletleri ile çevrili bir iç denizdir. Baltık Denizi, Beyazdeniz'e Beyazdeniz Kanalı ve Kuzey Denizi'ne Kiel Kanalı ile bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bafa Gölü</span> Türkiyenin Aydın ve Muğla illerinde bir göl

Bafa Gölü, Ege Bölgesi'nin en büyük gölü.

<span class="mw-page-title-main">Tanganika Gölü</span> Afrikada bir göl

Tanganyika, Orta Afrika'nın ve Rusya'daki Baykal gölünden sonra Dünyanın en derin gölüdür. 3° 20'den 8° 48' güney paralelleri ve 29° 5'ten 31° 15' doğu meridyenleri arasında yer alır. Yeryüzünün 6. en büyük gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Karlstad</span>

Karlstad, İsveç'in güneyinde bulunan bir kenttir. Kent, Göller Yöresi'nin batı kuşağında, ormanlık bir bölgede kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Kapuzbaşı Şelaleleri</span>

Kapuzbaşı Şelaleleri Yahyalı ilçesine bağlı Kapuzbaşı Köyü sınırları içerisinde yer alan kaynak şelalelerdir. Şelalelerden birisi Türkiye'nin en yüksek ve Dünya'nın en yüksek ikinci şelalesi olma özelliğini taşımaktadır. Şelaleler Kayseri Yahyalı ve Adana Aladağ ilçelerine yaklaşık 55 km, Kayseri'ye 145 km mesafededir. Kapuzbaşı'nın batı tarafında yer alan Hacer Ormanları 18 bin hektar alanı kaplamakta ve Aladağlar Milli Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır. Aksu Vadisi'nden Ulupınar Köyü'ne, oradan da Kapuzbaşı'na gelen çay, şelalelerin suyu ile birleşerek ırmak haline gelip biraz ileride Zamantı Irmağı ile birleşir. Zamantı Irmağı, Seyhan Nehri'nin en büyük koludur. İkinci büyük kolu Göksu Irmağı'dır. Göksu ile Zamantı, Kapuzbaşı'nın güneyinde Adana il sınırları içinde birleşerek Seyhan Nehri'ni oluşturur. Göksu Irmağı ve Zamantı Irmağı'nın çıkış yeri Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Vänern Gölü</span>

Vänern Gölü İsveç'in Västra Götaland ve Värmland illeri arasında yer alan İsveç'in en, Avrupa'nın ise Ladoga ve Onega göllerinden sonra üçüncü büyük gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Vättern Gölü</span> isveçte bir göl

Vättern Gölü yüzölçümü bakımından Vänern Gölü'nden sonra İsveç'in en büyük ikinci gölüdür. İnce uzun bir biçimde uzanan gölün suyu tatlıdır. İsveç'in iç kesimlerinden başlayarak İskandinavya yarımadası'nın ucuna doğru iner.

<span class="mw-page-title-main">Mälaren Gölü</span>

Mälaren Gölü Vänern ve Vättern göllerinden sonra İsveç'in en büyük üçüncü gölüdür. Yüzölçümü 140 kilometrekare olan gölün bilinen en derin oktası 64 metredir. Güneydoğu - kuzeydoğu doğrultusunda uzanan göl Södertälje kanalı ile sularını Baltık Denizi'ne boşaltır. Göl içinde yer alan en büyük iki ada Selaön (91 km²) ve Svartsjölandet (79 km²)'dir.

<span class="mw-page-title-main">Siljan Gölü</span>

Siljan, orta İsveç topraklarında, Dalarna'da yer alan İsveç'in altıncı büyük gölüdür. Hemen yakınında yer alan ve göl ile doğrudan bağlantılı olan Orsasjön ve Insjön gölleri de sayıldığında gölün yüzölçümü 354 kilometrekareyi bulur. Deniz seviyesinden 161 metre yüksekte yer alan gölün en derin noktası 120 metredir. Kıyısı boyunca kurulmuş en önemli yerleşim birimi Mora'dır.

<span class="mw-page-title-main">Torneträsk Gölü</span> Norveçte göl

Torneträsk ya da Torne träsk İsveç'in Norrbotten ilinde bir göldür. Gölün yerel ismi Träsk'dir. İsveç'in yedinci büyük gölü olan Torneträsk'in yüzölüçümü 330 kilometrekare kadardır. UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Laponya'nın sınırları içinde kalır. Torneträsk'in oluşumu büyük bir buzulun erimesi ile gerçekleşmiştir. 168 metrelik derinliği ile İsveç'in en derin ikinci gölü durumundadır. Aralık - Haziran arasında tamamen buzla kaplı olan su yüzeyi yılın ufak bir bölümü çözülür.

<span class="mw-page-title-main">Bolmen Gölü</span>

Bolmen İsveç'in Småland ilinde yer alan bir göldür. Ülkenin en büyük onuncu gölü olan Bolmen'in yüzölçümü 184 kilometrekaredir. Ölçülen en derin yeri 37 metre olan göl içindeki en büyük ada Bolmsö'dür.

<span class="mw-page-title-main">Eber Gölü</span> Afyonda göl

Eber Gölü, Afyonkarahisar sınırları içinde yer alan Türkiye'nin 12. büyük gölüdür. En derin yeri 21 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Enköping</span>

Enköping, İsveç'in güney kuşağında yer alan bir şehirdir. Şehir Göller Yöresi'nin kuzeyinde, Mälaren Gölü'nün kuzey kıyılarında kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Eskilstuna</span> İsveçin Södermanland ili, Eskilstuna ilçesine bağlı yerleşim yeri

Eskilstuna, İsveç'in güney kuşağında yer alan bir şehirdir. Şehir Göller Yöresi'nin kuzeyinde, Mälaren Gölü'nün güney kıyılarında kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Falköping</span> İsveçin Västergötland ili, Falköping ilçesine bağlı kentsel alan (tätort)

Falköping, İsveç'in güney kuşağında yer alan bir şehirdir. Şehir, Göller Yöresi'nde ormanlık bir arazi üzerine kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Laponya Bölgesi</span> kuzey İsveçte dağlık bir yaban hayatı alanı

Laponya bölgesi, kuzey İsveç'in Lapland ilinde; Gällivare Belediyesi, Arjeplog Belediyesi ve Jokkmokk Belediyesi sınırları içinde yer alan geniş dağlık bir yaban hayatı alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Gölü</span>

Büyük Deniz Gölü veya Büyük Peşevit Gölü, Artvin ili Yusufeli ilçesi Yaylalar Köyünde bulunan bir buzul gölü. Rakımı 3384 metredir. Derinliği 60 metredir ve Türkiye'deki en derin buzul gölüdür. Aynı zamanda 95500 m² alanı ile Kaçkarların en büyük buzul gölüdür. Gölün yarıçapı yaklaşık 150 metredir. On ay boyunca yüzeyi buzla kaplı olan gölde buz tabakası 17-25 Temmuz arasında erimeye başlar. Kaçkarların zirvesine çıkış yolu üzerinde bulunduğundan yaz mevsiminde dağcıların uğrak yeridir. Yusufeli ilçesi, Yaylalar Köyünün Olgunlar Mahallesinden 5-6 saat yürüme ile ulaşılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arjeplog</span>

Arjeplog, İsveç'in Norrbotten ilinde bulunan bir yerleşim ve belediyedir. Belediye, Hornavan ve Uddjaure göllerinin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 14.494,09 km² olan belediyenin nüfusu 31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla 2.707'dir.