İçeriğe atla

Horizon Worlds

Horizon Worlds
GeliştiriciMeta, Inc.
YayımcıMeta
YapımcıMeta
MotorUnity
PlatformMicrosoft Windows ve Oculus Quest
TürMetaverse alanı
ModÇoklu oyuncu

Horizon Worlds (eski adıyla Facebook Horizon), Microsoft Windows ve Oculus Quest sistemleri için Reality Labs ve Meta Platforms tarafından geliştirilen ve yayınlanan entegre bir metaverse tabanlı çevrimiçi video oyunudur. Şu anda beta sürümü yayındadır.

Oynanış

Oyun, bir Oculus Rift (S) veya Oculus Quest (2) sanal gerçeklik gözlüğü ile oynanabilir. Oyuncular, kısa bir mesafeye ışınlanmak veya sanal alanda sürekli hareket etmek için gözlükteki denetleyici düğmeleri kullanır. Böylelikle daha fazla sanal araziyi keşfetme fırsatı yakalar. Oyunun merkez bölümü "plaza" olarak bilinir.

Gelişim

Horizon Worlds'ün (eski adıyla Facebook Horizon) geliştirilmesine, Facebook'un Oculus Rooms, Oculus Venues ve Facebook Spaces yatırımları ile başlanmıştır. Geliştirme sürecinde daha çok kullanıcılardan gelen verilerin işlenmesine önem verilmiştir. Facebook, Eylül 2019'daki Oculus Connect 6 konferansında Facebook Horizon'u yeni bir sosyal sanal dünya olarak duyurmuştur.[1] Ağustos 2020'de Facebook, daha fazla kullanıcının yalnızca davetli bir beta aşamasına erişeceğini açıklamıştır.[2] Ocak 2021'de ise Facebook Gerçeklik Laboratuvarı Başkanı Andrew Bosworth, Scott Stein ile yaptığı röportajda Facebook Horizon'daki deneyimlere henüz halkın hazır olmadığını söylemiştir.[3] 7 Ekim 2021'de Facebook, Facebook Horizon adını Horizon Worlds olarak değiştirmiştir.[4]

Horizon Çalışma Odaları

Ağustos 2021'de Facebook, uzaktan çalışma ortamlarını yöneten ekipleri hedefleyen bir iş birliği uygulaması olan Horizon Workrooms'un (Workrooms) açık beta sürümünü yayınlamıştır. Uygulama, 50 kişiye kadar sanal toplantı odaları, beyaz tahtalar ve görüntülü arama entegrasyonu sunmaktadır.[5][6]

Görüşler

Horizon Worlds , 2019'da Facebook Horizon adı altında ilk kez duyurulduğunda, TechCrunch yazarı Josh Constine, onu Second Life, The Sims, AltspaceVR, Dreams, Roblox gibi diğer sosyal sanal dünyaların yanı sıra kurgusal “OASIS” ile karşılaştırmıştır.[7]

Newsweek yazarı David H. Freedman, Facebook'un topladığı kullanıcı bilgilerini Facebook Horizon'a nüfuz eden reklamlarla reklam geliri elde etmek için kullanabileceğini belirtmiştir. O, bu reklamların sanal alanda "reklam panoları, tabelalar, gökyüzü yazıları, mal ve hizmetleri satan bilgisayar tarafından oluşturulan karakterler, nesnelere ve yüzeylere gömülü logolar ve diğer herhangi bir biçimde görünebileceği" tahmininde bulunmuştur.[8]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Social VR world 'Facebook Horizon' comes to Oculus in 2020". Engadget (İngilizce). 25 Eylül 2019. 26 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2021. 
  2. ^ "Inside Facebook Horizon, a social VR playground". Engadget (İngilizce). 27 Ağustos 2020. 27 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2021. 
  3. ^ "Facebook has VR plans for your virtual office, with smart glasses coming soon". CNET (İngilizce). 14 Ocak 2021. 14 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2021. 
  4. ^ "Facebook Rebrands Social VR Platform As Horizon Worlds". 7 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Facebook launches VR remote work app, calling it a step to the 'metaverse'". CNBC (İngilizce). 19 Ağustos 2021. 19 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2021. 
  6. ^ "Introducing 'Horizon Workrooms': Remote Collaboration Reimagined". www.oculus.com (İngilizce). 19 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2021. 
  7. ^ Constine, Josh (25 Eylül 2019). "Facebook announces Horizon, a VR massive-multiplayer world". TechCrunch (İngilizce). 25 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2021. 
  8. ^ "Facebook's Plan to Dominate Virtual Reality—And Turn Us into 'Data Cattle'". Newsweek (İngilizce). 23 Aralık 2020. 23 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2021. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sanal gerçeklik</span> gerçek veya kurgusal bir ortamda bulunmanın bilgisayar tarafından yapılan simülasyonu

Sanal gerçeklik, teknoloji kullanılarak oluşturulan kurgular ile gerçek ve hayalin birleştirilmesidir. Sanal öğrenme ortamları, gelişen teknolojinin eğitim-öğretim ortamlarına dahil edilmesiyle birlikte öğrencilerin öğrenme deneyimlerini zenginleştirmek için tasarlanmış platformlardır. Sanal öğrenme ortamları da teknoloji ile birlikte değişim ve gelişim göstermektedir. Son olarak sanal gerçeklik teknolojilerinin eğitim-öğretim ortamlarına dahil edilmeye hazır durumda olduğu ve eğitsel kazanımlar bakımından yüksek potansiyel taşıdığı görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Oculus Rift</span> sanal gerçeklik cihazı

Oculus Rift, Facebook'un bir bölümü olan Oculus VR tarafından oluşturulan bir sanal gerçeklik kulaklığı ve başa takılı ekran serisidir. Kullanıcı için sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik sağlar. Mart 2016 yılında Oculus Rift CV1, Mart 2019 yılında ise Oculus Rift S sunuldu. Kısa adıyla Rift, Amerikalı girişimci Palmer Luckey önderliğindeki Oculus VR şirketi tarafından ve bilgisayar oyunu piyasasının önderlerinden John Carmack desteğiyle geliştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Oculus VR</span>

Oculus VR, Palmer Luckey, Brendan Iribe, Michael Antonov ve Nate Mitchell tarafından kurulan Amerikalı sanal gerçeklik teknoloji ve yazılım ürünleri şirketidir. Sanal gerçeklik kulaklığı ve başa takılı ekran'lar üretir. Temmuz 2012'de Irvine, Kaliforniya'da kuruldu, şimdi Menlo Park, Kaliforniya'da bulunuyor. Şirketin ilk ürünü hala geliştirilme aşamasında olan Oculus Rift'tir. Mart 2014'te Facebook, Inc., 400 milyon dolar nakit, 23.1 milyon adedi hisse senedi olacak şekilde toplam 2 milyar dolar ödeme yaparak satın almıştır.

<span class="mw-page-title-main">HTC Vive</span> sanal gerçeklik seti

HTC Vive, HTC ve Valve Corporation şirketi tarafından tanıtılan sanal gerçeklik gözlüğü'dür (VR). Bu kulaklık "oda ölçeği" teknolojisini sensörler ile 3D uzaya bir oda açmak için kullanmak üzere tasarlanmıştır. Teknoloji kullanıcıya sanal dünya ile doğal olarak gitmek, çevresinde dolaşma yeteneği, canlı nesneleri hareket ettirmek için hareket izleyici el kontrolörleri kullanmak, hassas etkileşim ve iletişim için izin verir. Mart 2015 yılında HTC tarafından Mobile World Congress açılış sırasında tanıtıldı ve 5 Nisan 2016 tarihinde serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Google Cardboard</span> sanal gerçeklik platformu

Google Cardboard Google tarafından bir akıllı telefon için kafa aparatı ile kullanılmak üzere geliştirilen bir sanal gerçeklik (VR) platformudur. Katlanır karton izleyicisinden dolayı platform, VR uygulamalarında ilgi ve gelişmeyi teşvik etmek için düşük maliyetli bir sistem olarak tasarlandı.

<i>Half-Life: Alyx</i> 2020 video oyunu

Half-Life: Alyx, Valve tarafından geliştirilen ve yayımlanan birinci şahıs nişancı sanal gerçeklik oyunudur. Half-Life 2: Episode Two'dan sonra yayımlanmış ilk Half-Life oyunudur. Konusu Half-Life ile Half-Life 2 arasında geçmektedir. Oyuncu, bir Combine süper silahını ele geçirmekle görevlendirilen Alyx Vance'i kontrol eder. Oyun; bir sanal gerçeklik oyunudur ve oyuncu, nesnelerle etkileşime geçmek için Half-Life 2'deki yer çekimi silahına benzeyen "yer çekimi eldivenlerini" kullanır. Serideki fizik tabanlı bulmaca, çatışma ve keşif yapma ögeleri bu oyunda da mevcuttur; ayrıca hayatta kalma-korku ögeleri de yer alır.

<i>Metaverse</i> Sanal evren

Metaverse veya Türkçe tabiriyle sanal evren, geleneksel kişisel bilgisayarların yanı sıra sanal ve artırılmış gerçeklik cihazları aracılığıyla kalıcı çevrimiçi 3 boyutlu sanal ortamları destekleyen, İnternet'in varsayımsal bir yinelemesidir. Aynı zamanda evren ötesi ya da öte evren olarak da adlandırılan Metaverse, bilgisayarlar, android cihazlar, VR lensler ve çeşitli 3D kullanıcı ara yüzleri sayesinde içinde bulunulan zaman ve mekân boyutundan uzaklaşılarak, fiziksel olarak içinde bulunulan evrenin ötesine geçme potansiyeli olarak da tanımlanmaktadır. Metaverse'ü iletişim perspektifinden yeni bir gerçeklik, anlam dünyası ve iş birliği fırsatları sunan; kültürel, entelektüel ve ekonomik üretim için altyapı ve etkileşim olanakları tanıyan; farklı gelişmiş teknolojilerin eş zamanlı ve entegre bir biçimde kullanıldığı; siber toplumsal bir düzlem şeklinde de tanımlamak mümkündür. Bu açıdan Metaverse 4. Sanayi devriminin çıktılarından bir tanesi Toplum 5.0 ve daha ilerisinin ise en görünür yaşam tarzlarından biri olmaya adaydır.

<span class="mw-page-title-main">Sanal gerçeklik gözlüğü</span>

Sanal gerçeklik gözlüğü, kullanıcı için sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) sağlayan bir cihazdır. Sanal gerçeklik gözlükleri, video oyunlarında yaygın olarak kullanılır. Ancak simülatörler ve eğitmenler dahil olmak üzere diğer uygulamalarda da kullanılırlar. Bazı sanal gerçeklik gözlüklerinde ayrıca göz takibi sensörleri ve oyun kumandası bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Oculus Rift CV1</span>

Oculus Rift CV1, Meta Inc. 'in bir bölümü olan Oculus VR tarafından oluşturulan bir sanal gerçeklik kulaklığı ve başa takılı ekrandır. Ocak 2016'da duyuruldu ve aynı yılın Mart ayında piyasaya sürüldü. Cihaz, Oculus Rift serisindeki ilk ticari sürümünü oluşturdu. Mart 2019'da, aygıtın üretimi durduruldu ve Oculus Rift S ile değiştirildi, ancak yazılımda desteklenmeye devam etti. Cihaz Oculus Touch hareket denetleyicisi ile çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Oculus Rift S</span>

Oculus Rift S, Facebook Inc.'in bir bölümü olan Oculus VR tarafından oluşturulan bir sanal gerçeklik kulaklığı ve başa takılı ekrandır. 20 Mart 2019'da piyasaya sürüldü. Cihaz, Oculus Rift serisinde birinci nesil Oculus Rift CV1'in yerini aldı. Piyasaya sürüldüğü sırada, Rift S, CV1 ile aynı donanım gereksinimlerine ve yazılım uyumluluğuna sahip olarak 399 $ 'lık aynı fiyat noktasında ticarileştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Oculus Go</span>

Oculus Go, Facebook'un bir bölümü olan Facebook Technologies tarafından oluşturulan bir sanal gerçeklik kulaklığı ve başa takılı ekrandır. Qualcomm ve Xiaomi ile ortaklıkla geliştirildi. Facebook Technologies'in ilk sanal gerçeklik kulaklıkları ve şirketin bağımsız VR kulaklıklar kategorisindeki ilk cihazı idi.

<span class="mw-page-title-main">Oculus Quest</span>

Oculus Quest, Facebook'un bir bölümü olan Oculus VR tarafından oluşturulan bir başa takılı ekran ve sanal gerçeklik kulaklığıdır. 21 Mayıs 2019'da piyasaya sürüldü. Bağımsız bir cihaz olarak veya USB aracılığıyla bir bilgisayara bağlanarak PC VR oyunlarıyla birlikte kullanılabilir. İki adet altı serbes dereceli (6DOF) denetleyiciye sahiptir ve Qualcomm Snapdragon 835 sistemi üzerinde çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Oculus Touch</span>

Oculus Touch, Facebook'un bir bölümü olan Oculus VR tarafından oluşturulan bir hareket denetleyicisi türüdür. Oculus Rift CV1, Oculus Rift S ve Oculus Quest sanal gerçeklik sistemlerinde mevcuttur. Denetleyicilerin iki yinelemesi geliştirilmiştir; ilki harici izleme kullanan orijinal Oculus Rift'te, ikincisi ise içten dışa izleme kullanan Rift S ve Oculus Quest ile uyumludur. Oculus Touch'ın ilk yinelemesi 11 Haziran 2015'te ortaya çıktı. Denetleyicinin ikinci bir revizyonu Mart 2019'da hem Oculus Rift S hem de Oculus Quest ile birlikte yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Oculus Medium</span>

Oculus Medium, Facebook'un bir bölümü olan Oculus VR tarafından oluşturulan bir dijital şekillendirme türüdür. Yalnızca Windows 10 için uyumludur. Sanal gerçeklik kulaklıkları ve 6DoF hareket denetleyicileri ile çalışır. Dijital heykeller oluşturmak ve boyamak için kullanılır. Medium, yalnızca Oculus Rift'te çalışır. İlk kez 5 Aralık 2016'da yayınlandı. Aralık 2019 yılında Adobe tarafından satın alındı.

Oculus Story Studio, Oculus VR'nin bir bölümü olan orijinal bir animasyonlu sanal gerçeklik film stüdyosuydu. Stüdyo, Oculus VR tarafından animasyonlu sanal gerçeklik film yapımına öncülük etmek ve VR ile ilgilenen film yapımcıları için topluluğu eğitmek, ilham vermek ve teşvik etmek için kuruldu.

Oculus Quill, sanal gerçeklik için bir boyama ve animasyon yazılımıdır. Microsoft Windows üzerinde Oculus Rift kulaklıklarla çalışır. 3 boyutlu bilgisayar grafikleri, 3D resimler ve animasyonlu çizgi filmler oluşturmak için kullanılır. Quill, orijinal olarak Oculus Story Studio tarafından yaratıcı ihtiyaçlar için dahili bir araç olarak geliştirilmiştir.

<i>Medal of Honor: Above and Beyond</i>

Medal of Honor: Above and Beyond, Respawn Entertainment tarafından geliştirilen ve 2020'de piyasaya sürülmesi planlanan yeni bir birinci şahıs nişancı sanal gerçeklik video oyunudur.

<i>Minecraft Earth</i> 2019 video oyunu

Minecraft Earth, Mojang Studios tarafından geliştirilen ve Xbox Game Studios tarafından yayınlanan bir artırılmış gerçeklik sanal oyunudur. Minecraft video oyununun bir yan ürünü olan bu oyun ilk olarak Mayıs 2019'da duyuruldu ve Android, iOS ve iPadOS'ta mevcut. Oyun ücretsizdir ve ilk olarak Ekim 2019'da erken erişimde piyasaya sürülmüştür. Oyun, son güncellemesini Ocak 2021'de aldı ve 30 Haziran 2021'de kapatıldı.

Robo Recall, Epic Games tarafından Oculus Rift ve Oculus Quest platformları için geliştirilen ve yayınlanan bir sanal gerçeklik birinci şahıs nişancı oyunudur.

Five Nights at Freddy's: Help Wanted, 2019 yılında yayınlanan serinin sekizinci video oyunudur. Sanal gerçeklik veya bilgisayar üzerinden oynanabilir ve serinin ilk Sanal gerçeklik ile oynanabilen oyunudur.