İçeriğe atla

Horhor Caddesi

Horhor Caddesi
Horhor Caddesi (soldaki) ile Kırma Tulumba Sokağı'nın kesiştiği nokta ile bu köşede bulunan Horhor Çeşmesi (Aralık 2018)
Trafik durumuYaya
KonumFatih, İstanbul, Türkiye

Horhor Caddesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Fatih ilçesinde bulunan bir caddedir. Günümüzde, Simitçi Şakir Sokağı'ndan Macar Kardeşler Caddesi'ne kadar uzanır. Caddenin Simitçi Şakir Sokağı'ndan Kırık Tulumba Sokağı'na kadar olan kısmı Horhor, buradan diğer ucuna olan kısmı ise Saraçhane semtinde kalır.[1] İdari olarak ise caddenin tamamı İskenderpaşa Mahallesi'nin içindedir.

İstanbul Belediye Meclisinin 14 Mayıs 1940 tarihli toplantısında, Horhor Caddesi'nin adının Suphi Kocamemi anısına değiştirilmesi yönünde Fatih Kaymakamlığının yaptığı talep reddedilmişti.[2][3]

Cadde üzerinde yer alan yapılar arasında Horhor Çeşmesi (ön yüzü Kırma Tulumba Sokağı'na bakar),[1][4] Kızıl Minare Mescidi,[1] Elhac Süleyman Halife Sıbyan Mektebi, Haydarhane Camii (rekonstrüksiyonu yapıldı) ve Haydarhane Tekkesi (yıkıldı) bulunur.

Kaynakça

  1. ^ a b c Göncüoğlu, Süleyman Faruk (2009). "Değeri unutulmuş bir İstanbul semti: Horhor". Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi (23): 135-148. 24 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2021. 
  2. ^ "Umumî meclis dün toplandı". Akşam. 15 Mayıs 1940. s. 3. 
  3. ^ "Şehir Meclisi bir semt isminin değiştirilmesi teklifini reddetti". Son Posta. 15 Mayıs 1940. s. 4. 
  4. ^ "Horhor Çeşmesi (H.1293-M.1876". Su Vakfı. 15 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çapa, Fatih</span> İstanbul, Fatih semti

Çapa, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir.

<span class="mw-page-title-main">Aksaray, Fatih</span> Fatih, İstanbul, Türkiyede mahalle

Aksaray, İstanbul'da Fatih ilçesinin Vatan Caddesi ile Millet Caddesi'nin kesiştiği yerde yer alan mahalledir. Unkapanı, Fatih, Laleli, Fındıkzade ve Yenikapı semtleriyle çevrilmiştir. Burası idari teşkilatta 2009'a kadar Çakırağa Mahallesi olarak geçmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Karagümrük</span> Fatih, İstanbul, Türkiyede mahalle

Karagümrük İstanbul ili Fatih ilçesine bağlı tarihi bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Cihangir, Beyoğlu</span> Beyoğlu, İstanbul, Türkiyede mahalle

Cihangir, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesinde bulunan mahalle ve semt. Semt olarak kuzeyde Taksim Meydanı tarafından Sıraselviler Caddesi ile Kazancı Yokuşu arasından başlayıp, güneyde dik yokuş ve merdivenlerle Salıpazarı ve Fındıklı'ya inilen tepe yamaçlarına dek uzanır. Kafeleri ve eski binaları ile bilinir. İstanbul'a yerleşen yabancıların ve sanatçıların yoğunlukta olduğu bir semttir.

<span class="mw-page-title-main">Acıbadem, Kadıköy</span> Kadıköy, İstanbul, Türkiyede mahalle

Acıbadem, İstanbul’un Anadolu yakasında Kadıköy ilçesine bağlı bir mahalledir. Kuzeyinde, Üsküdar ilçesine bağlı Acıbadem Mahallesi bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kozyatağı</span> Kadıköy, İstanbul, Türkiyede mahalle

Kozyatağı, İstanbul'da Kadıköy'e bağlı olan; 1980'lerden sonra gelişimini hızlandırmış, konut bölgesi olmasının yanı sıra ofis binalarının da yer aldığı bir semt ve aynı adlı mahalle.

<span class="mw-page-title-main">Ferruh Kethüda Camii</span> İstanbulda cami

Ferruh Kethüda Camii; İstanbul ili, Fatih ilçesi, Ayvansaray mahallesi, Mahkemealtı Caddesi üzerinde yer alır. Kanuni Sultan Süleyman'ın sadrazamı Semiz Ali Paşa'nın kethüdası yani kahyası olan Ferruh Ağa tarafından 1562-63 tarihinde inşa ettirilmiştir. Mezarı caminin ön tarafındaki hazire içinde bulunmaktadır. Mimar Sinan'ın eseri olan cami, Osmanlı döneminde Halvetiyye tarikatının Sünbüliye koluna ait bir tekke olarak da kullanıldığı için Balat Tekkesi adıyla da ünlenmiştir. Tekkeye ait diğer bölümler zaman içinde yıkılıp ortadan kalkmıştır. Külliyeden günümüze sadece cami ve çeşme kalabilmiştir. Dikdörtgen planlı olarak, kesme taştan inşa edilen caminin mihrabı baştan başa Tekfur Sarayı imalatı olan değerli çinilerle kaplıdır. Duvarlarındaki diğer Tekfur çinileri 1940'lı yıllarda çalınmış ve tahrip edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hacıhüsrev</span>

Hacıhüsrev, İstanbul, Beyoğlu İlçesi'nde semt. İstiklal Mahallesi'nin Hacı Ahmet Mahallesi'ne komşu olduğu batı kesiminde yer alır. Semt adını buradaki Hacı Hüsrev Caddesi'nden alır. Bu cadde Ali Kabuli Caddesi Feriköy'e çıkan Yay Meydanı Caddesi'ne bağlanır. Doğudaki Hacı Ahmet Bostanı Sokağı ile batıdaki Piyale Paşa Bulvarı arasında yükselen sırtta bulunan yerleşme alanı günümüzde Hacıhüsrev olarak adlandırılır. Hacıhüsrev kuzeyde Feriköy Mezarlığı ile sınırlıdır.

Kızıl Minare Mescidi veya Kızılminare Camii, İstanbul'da Fatih ilçesinde, Gureba Hüseyin Ağa Mahallesi'nde Horhor Caddesi'ndeki Kızıl Minare Mescidi iki yapıdan oluşan bir bütündür. Vatan Caddesi tarafından Fatih'e çıkan Horhor Caddesi ile Halit Ağa Sokağı köşesindedir. Birinci yapı kubbeli bir camidir ve minaresi kırmızı tuğlalıdır. Sağındaki bitişik ikinci yapı ise mescittir ve kubbeli camiden alçaktadır. Cami yapısı kullanılmayıp, mescit bölümü açıktır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmediye Camii (Fatih)</span> İstanbulda bulunan bir cami

Ahmediye (Orta) Camii İstanbul'un Fatih ilçesinde İskenderpaşa mahallesindedir. Bir başka İstanbul Ahmediye Camii Üsküdar'da bulunmaktadır. Yeniçeri Ortaları için Pargalı İbrahim Paşa tarafından yaptırılan İskenderpaşa muhtarlığına bitişik sekizgen Ahmediye (Orta) Camii'nin ilk yapım tarihi 1527'dir. 1826 yılındaki Yeniçeri Ocaklarının topa tutulması esnasındaki yıkılışlardan sonra yeniden yapılışı ise üzerindeki kitabeye göre 1913'tedir. Vatan Caddesi'nden Fatih'e yukarı çıkan Aile Sokağı'nın Öksüzler Sokağı ile Karakadı Sokağı'nın çapraz kesişme noktasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Gedikpaşa</span>

Gedikpaşa, İstanbul, Fatih İlçesi'nde, Emin Sinan, Küçük Ayasofya, Kadırga, Şahsuvar, Muhsine Hatun, Nişanca, Mimar Kemalettin ve Beyazıt mahalleleri ile çevrili olup, Mimar Hayrettin Mahallesi sınırları içinde kalan semt.

<span class="mw-page-title-main">Taşkasap</span> Fatihte bir semt

Taşkasap İstanbul ilinin Fatih ilçesi sınırları içinde bulunan eski bir semttir. Kabaca Turgut Özal (Millet) Caddesi, Molla Gürani Caddesi, Adnan Menderes Bulvarı ve Softa Sinan Sokağı arasında kalır.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin Caddesi</span> Ankarada bir cadde

Arjantin Caddesi, Ankara'nın Çankaya ilçesi, Kavaklıdere semtinde bulunan bir cadde. Ankara'da bulunan en lüks ve ünlü caddelerdendir. Caddenin adı iki ülkenin dostluk ilişkileri içinde olduğunu vurgulamak adıyla verilmiştir. Özellikle cumartesi akşamları kalabalıklaşan cadde Filistin Sokak ile Meksika Meydanı arasında bulunur. Buenos Aires Atatürk büstü krizinden sonra Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Arjantin gezisini iptal etmiş ve Arjantin Caddesinin adının değiştirilmesi gündeme gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İskenderpaşa, Fatih</span> Fatih, İstanbul, Türkiyede mahalle

İskenderpaşa, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Zeyrek; kuzeybatısında Ali Kuşçu; batısında Akşemsettin; doğusunda Kemalpaşa; güneydoğusunda Mollagürani; güneyinde Aksaray mahalleleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Horhor</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Horhor, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, Aksaray ile Saraçhane semtleri arasında, Horhor Caddesi'nin güney ucundan Kırık Tulumba Sokağı'na kadar uzanan kısmına kadardır. İdari olarak semt, İskenderpaşa mahallesinin sınırları içinde kalır. Bölgede Hatay ve Şanlıurfa yöresinden gelen göçmenlerin varlığı nedeniyle çok sayıda kebapçı ve künefecinin varlığı göze çarpar.

Havaalanı, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Esenler ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Oruçreis ve 15 Temmuz; güneyinde Birlik; batısında Turgutreis; güneybatısında Tuna; doğusunda ise Kemer mahalleleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Horhor Çeşmesi (Kırma Tulumba Sokağı)</span> Fatihteki bir çeşme

Horhor Çeşmesi ya da Horhor Acı Çeşmesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Fatih ilçesinde yer alan bir çeşmedir. Kaynaklar, I. Süleyman tarafından yaptırıldığı ya da daha öncesindeki döneme ait olduğuna dair farklı görüşler öne sürer. Üzerindeki onarım kitabesine göre 27 Mart 1876 tarihi civarında onarım gördü. Muslukları olmasa da 1966'ya kadar suyu akan çeşmenin tepesinde 2008 yılında yıkılana kadar ahşap bir ev vardı.

Horhor Çeşmesi ile şu maddeler kastedilmiş olabilir:

<span class="mw-page-title-main">Horhor Çeşmesi (Simitçi Şakir Sokağı)</span> Fatihteki bir çeşme

Horhor Çeşmesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Fatih ilçesinde yer alan bir çeşmedir. Hindiler Tekkesi bitişiğinde konumlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Hakkı Paşa ve Tiryal Hanım Çeşmesi</span> Fatihteki eski bir çeşme

İbrahim Hakkı Paşa ve Tiryal Hanım Çeşmesi, İstanbul'un Fatih ilçesindeki bir çeşmeydi.