İçeriğe atla

Horezu Manastırı

Koordinatlar: 45°10′07″K 24°00′25″D / 45.16861°K 24.00694°D / 45.16861; 24.00694
Horezu Monastırı
Harita
Temel bilgiler
KonumRomanya
Koordinatlar45°10′07″K 24°00′25″D / 45.16861°K 24.00694°D / 45.16861; 24.00694
İnançHristiyan
MezhepDoğu Ortodoks
Açılış8 Eylül 1693
Durumetkin
Dünya miras yılı1993
Web sitesihttp://www.orasul-horezu.ro/home
Mimari
Mimari türBrancovan
İnşaat başlangıcı1690
Tamamlanma1693
Özellikler
Uzunluk14 m
Genişlik32 m
Malzemeler
Konum Romanya
KriterKültürel: ii
Referans597
Tescil1993 (17. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Horezu Manastırı veya Hurezi Manastırı, Prens Constantin Brâncoveanu tarafından, 1690 yılında Eflak Prensliği'nin Horezu ilçesinde yaptırılan manastır. Mimari saflığı ve dengesi, heykellerindeki ayrıntıların zenginliği, dini kompozisyonların işlenişi, kişilere adanan portreleri ve boyalı dekoratif çalışmalarıyla ünlü olan manastır, Brancovan tarzının başyapıtı olarak kabul ediliyor. Hâlâ kilise olarak kullanılan yapı, Romanya'nın en önemli tarihi ve kültürel mekanlarından biridir.

"Eflak'daki birkaç kilise ve manastırda bulunan Branccovenesc stili, tek gerçek ve orijinal Romen tarzıdır ve hükümdarın adı altında "Brancovean sanatı" olarak adlandırılır; bu hükümdar, dünya güçleri arasında sürekli bir çatışmanın sürdüğü o dönemde ülkenin kültürel gelişimini her şeyin üzerine koyup onu hayatının hedefi haline getirdi."[1]

Ayrıca manastır, bünyesinde barındırdığı kütüphane ve bir ressam okulu ile önemli bir kültür ve sanat merkezi haline gelmiştir. Bugün manastır, bazıları dini nesneler olmakla, bir kısmı buraya vakfedilen Brancoveanu çağından kalma tablolar, taş ve ahşap heykellerden oluşan zengin bir koleksiyona sahiptir. Yaklaşık beş bin ciltlik bir kütüphane, zamanın en önemli eserlerini içermektedir. Bunların arasında el yazmaları ve Rumence kaleme alınan 115 kitap da bulunuyor. Manastır, Avusturya-Türkiye (1716-18) ve Rus-Türk Savaşı (1787-1789) sırasında ciddi zarar görmüş, manastır duvarlarının dışında tüm yan binalar yıkılmıştır. 1827, 1872, 1907-1912 ve 1954-1964 yılları arasında restore edilen kilisenin orijinal duvar resimleri korumuştur.[2] Orta Çağ Eflak mimarisinin ve Brancovan tarzının, günümüze kadar en iyi korunan örneği olan yapı, 1993 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Horezu monastery". 2 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2017. 
  2. ^ "Hurezı (Horezu) Monastery". Romguide. 9 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Göreme Tarihî Millî Parkı</span>

Göreme Tarihî Millî Parkı, İç Anadolu bölgesinde, Nevşehir ili sınırları içerisinde yer alan Millî park idi. 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alındı. 30 Ekim 1986'da Bakanlar Kurulu kararıyla millî park ilan edildi, 22 Ekim 2019 tarihinde millî park statüsünden çıkarıldı.

<span class="mw-page-title-main">Manastır</span> din görevlilerinin ve kendini dine adayan kimselerin bir arada yaşadığı dinî yapı

Manastır, din görevlilerinin ve kendini dine adayan kimselerin bir arada yaşadığı dinî yapıdır. Hristiyanlıkta, Budizm'de ve Hinduizm'de önemli bir yer tutar. Genelde şehirden ve uygarlıktan uzakta, ulaşılması zor alanlara kurulurlar. Bunun amacı, inzivaya çekilen kişilerin beşerî sorunlardan olabilecek en az düzeyde etkilenmesi ve şehirlere yapılacak olası askerî saldırıları en az zararla atlatmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Westminster Abbey</span>

Westminster Abbey ya da resmî adı ile Westminster'daki Aziz Peter Kilisesi, Londra'nın Westminster kentinde, Westminster Sarayı'nın batısında, büyük, Gotik bir manastır kilisesi. Birleşik Krallık'ın en önemli dinî yapılarından birisidir ve İngilizler için geleneksel taç giyme ve defin yeri olmuş, daha sonraki zamanlarda bu özelliğini sadece kraliyet ailesi için sergilemeye devam etmiştir. Manastır, 1540 ve 1556 yılları arasında bir katedral statüsüne sahipti. Ancak 1560 yılından bu yana bina artık bir manastır ya da bir katedral değil, İngiltere Krallığı'nın bir kilisesi - egemenliğe doğrudan sorumlu bir kilise - statüsüne sahiptir. Binanın kendi orijinal manastır kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kara Kilise</span>

Kara Kilise veya Aziz Thaddeus Manastırı, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nde, Maku kentine yaklaşık 20 km mesafede bulunan bir Ermeni antik manastır.

<span class="mw-page-title-main">İtalya'daki Lombardlar, Places of Power (M.S. 568–774)</span>

İtalya'daki Lombardlar, Places of Power , İtalya'da 6. yüzyıl boyunca yaşamış ve M.S. 774 yılında sona eren Lombard Krallığı'nı kurmuş olan Alman kabilelerinden Lombardların, kendi kültürlerini yansıtan yedi grup tarihi binasına UNESCO tarafından verilen resmi addır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Yuhanna Manastırı</span>

Aziz Yuhanna Manastırı, Yunanistan'a ait On İki Ada arasında en kuzeyde yer alan Batnaz (Patmos) adasındaki tarihî merkez olan Hora köyünde 1088 yılında inşa edilen Yunan Ortodoks manastırıdır. UNESCO manastırı 1999 yılında Dünya Mirası listesine dahil etmiştir. Listeye alındıktan sonra Patmos'lu Aziz Yuhanna olarak da anılmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Azize Katerina Manastırı</span>

Azize Katerina Manastırı resmi olarak "Sina Dağı'ndaki Kutsal Tanrı-Trodden Manastırı", Mısır'ın Güney Sina ilinde, Sina Dağı'nın eteklerinde, Azize Katerina kentinde yer alan bir manastırdır. Manastır, daha geniş Doğu Ortodoks Kilisesinin bir parçası olan Özerk Sina Kilisesi tarafından yönetilmektedir. 2002 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İran'ın Ermeni Manastır Topluluğu</span>

İran'da Batı Azerbaycan ve Doğu Azerbaycan eyaletlerinde bulunan İran'ın Ermeni Manastır Topluluğu, MS 7 ila 14. yüzyıllar arasında kurulan üç Ermeni kilisesinden oluşan bir topluluktur. Yapılarda –Kara Kilise, Aziz Stepanos Manastırı ve Dzordzor Şapeli'nde— pek çok yenileme yapılmıştır. Bu alanlar, UNESCO'nun Dünya Mirası listesi kapsamında 8 Temmuz 2008'de Dünya Miras Komitesi'nin 32. oturumunda kültürel miras olarak ilan edilmiştir. Üç kilise 129 hektar bir alan kaplamakta olup, UNESCO kriterlerinin ii., iii. ve vi. maddelerine göre Ermeni mimari ve dekoratif geleneklerini gözler önüne seren önemli bir merkez olduğu, bölgedeki Ermeni kültürünün yayılması ve Ermeni dini geleneklerin önemli bir figüranı olan Aziz Thaddeus'un hac yeri olduğuna inanıldığı için listelenmiştir. Kiliseler, güneydoğu çevre bölgelerinde eski Ermeni kültürünün son izlerini temsil etmektedirler. Yapılar, son derece iyi korunmuş bir durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Nea Moni</span>

Nea Moni, UNESCO Dünya Mirası olarak listelenen Sakız Adası'ndaki 11. yüzyıldan kalma bir manastırdır. Adanın iç kısmında, Sakız Adası kentine yaklaşık 15 km mesafede, Provateio Oros Dağı'nda yer almaktadır. Dafni ve Hosios Loukas'taki manastırlarla birlikte Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir ve Yunanistan'daki "Makedon Rönesansı" sanatının en güzel örnekleri arasında yer alan mozaikleri ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Rila Manastırı</span>

Rilalı Aziz Ivan Manastırı ya da yaygın ismi ile Rila Manastırı, Bulgaristan'ın en büyük ve en ünlü Doğu Ortodoks manastırlarındandır. Rila Manastırı Tabiat Parkı içerisinde, deniz seviyesinden 1.147 metre yükseklikte, Rilska Nehri vadisinde, başkent Sofya'nın 117 km güneyinde, Rila Dağları'nın güneybatısında yer almaktadır. Adını, manastırın kurucusu olan Rilalı İvan'dan alan manastır yaklaşık 60 keşişe ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Batalha Manastırı</span>

Batalha Manastırı, kelime anlamıyla Savaş Manastırı, Portekiz'in Centro Bölgesi'ndeki Leiria şehrindeki Batalha kentinde yer alan bir Dominikan manastırıdır. Aslen ve resmi olarak Monastery of Saint Mary of the Victory olarak bilinen manastır, 1385 Aljubarrota Savaşı anısına dikilmiş ve 15. yüzyılın Aviz Hanedanına mezar kilisesi olarak hizmet vermiştir. Portekiz'deki Geç Gotik mimarinin en iyi örneklerinden biridir ve Manuelin tarzıyla harmanlanmıştır. 1983 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alcobaça Manastırı</span>

Alcobaça Manastırı, Oeste Alt Bölgesi'ndeki Alcobaça belediyesinde bulunan bir Roma Katolik kilisesidir. Manastır, Orta Çağda ilk Portekiz Kralı Afonso Henriques tarafından 1153 yılında kuruldu ve tarih boyunca Portekiz Kralları ile yakın bir ilişki sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Sucevița Manastırı</span>

Suceviţa Manastırı, Romanya'nın kuzeydoğusunda yer alan Doğu Ortodoks manastırıdır. Suceava ilindeki Rădăuţi'ye 18 km uzaklıktaki Suceviţa köyünde, Suceviţa Nehri yakınlarında yer almaktadır. Bukovina tarihi bölgesinin güney kesiminde yer alır. 1585'te Ieremia Movilă, Gheorghe Movilă ve Simion Movilă tarafından inşa edilen manastır, Boğdan'daki Kiliseler Dünya Mirası Alanını oluşturan sekiz binadan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Studenica Manastırı</span>

Studenica Manastırı, Kraljevo'nun 39 kilometre güneybatısında, Ivanjica'nın 40.9 kilometre doğusunda yer alan 12. yüzyıldan kalma bir Sırp Ortodoks manastırıdır. En büyük ve en zengin Sırp Ortodoks manastırlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Lorsch Manastırı</span>

Lorsch Manastırı, Almanya'da, Worms'un yaklaşık 10 km doğusundaki Lorsch'ta bulunan eski bir İmparatorluk manastırıdır. Karolenj İmparatorluğu'nun en ünlü manastırlarından biriydi. Harabe halindeyken bile, kalıntıları Almanya'nın Romanesk öncesi-Karolenj tarzındaki en önemli yapılar arasında yer almaktaydı. 1991 yılında harabe halindeki manastır UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Maulbronn Manastırı</span> Almanyadaki Manastır ve Dünya Mirası

Maulbronn Manastırı, Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletindeki Maulbronn'da bulunan eski bir Roma Katolik Sistersiyen manastırı ve Protestan din okuludur. 850 yaşındaki, çoğunlukla Romanesk manastır kompleksi, Avrupa'da türünün en iyi korunmuş örneklerinden biridir ve Almanya'da Gotik tarz kullanılarak yapılan ilk binalardan biridir. 1993 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Vézelay Manastırı</span> Fransada bir manastır

Vézelay Manastırı, Fransa'nın kuzeyindeki Burgonya'nın Yonne ilindeki Vézelay'da bulunan Benediktin ve Kluni manastırıydı. Benediktin manastır kilisesi, şu an Sainte-Marie-Madeleine Kilisesi, Burgonya Romanesk mimarisi ve sanatının başyapıtlarından biridir. Huguenotlar tarafından 1569'da yıkılan bina, 17. ve 18. yüzyıllarda ihmâl edildi ve Fransız Devrimi döneminde daha fazla hasar gördü.

<span class="mw-page-title-main">Bodbe Manastırı</span> piskoposlarının yaşadığı Gürcü Ortodoks manastır kompleksidir.

Bodbe'deki Azize Nino Manastırı Bodbe'nin piskoposlarının yaşadığı Gürcü Ortodoks manastır kompleksidir. Gürcistan'ın Kaheti bölgesine bağlı Siğnaği kentinin 2 km güneyindedir. Aslen 9. yüzyılda inşa edilen manastır, özellikle 17. yüzyılda önemli ölçüde yenilenmiştir. Manastır günümüzde bir rahibe manastırı olarak işlev görüyor ve Azize Nino ile olan bağlantısından dolayı Gürcistan'daki en önemli hac alanlarından biri.

<span class="mw-page-title-main">Alaverdi Manastırı</span>

Alaverdi Manastırı Doğu Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki Ahmeta kentine 25 km uzaklıkta bulunan bir Gürcü Ortodoks manastırıdır. Manastırın bazı bölümlerinin tarihi 6. yüzyıla dayansa da, günümüzdeki katedral 11. yüzyılda III. Kvirike tarafından eski Aziz Yorgi kilisesinin yerine yapılmıştır. Katedral, özellikle 15 ve 18. yüzyıllarda gerçekleşen depremlerde birkaç kez hasar gördü. Kilisenin freskleri 19. yüzyılda boyanmıştır, ancak 1966'da kısmen yenilenmiştir. Katedralin dış duvarları, katedral kilisesi mimarisinin tipik bir örneği olacak şekilde çok az süslüdür. Kilisenin içinin yüksekliği 42 metreden yüksektir. Kilisenin UNESCO Dünya Mirası listesine dahil olması için 2007 yılında başvuru yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aya Triada Manastırı</span> Akrotiri Yarımadasında bir manastır

Aya Triada Manastırı, Batı Girit'te Akrotiri Yarımadasında bir Rum Ortodoks manastırı.