İçeriğe atla

Horehronie (şarkı)

Slovakya "Horehronie"
2010 Eurovision Şarkı Yarışması şarkısı
ÜlkeSlovakya
Şarkıcı(lar)Kristína Peláková
DilSlovakça
Besteci(ler)Martin Kavulič
Söz yazar(lar)ıKamil Peteraj
Finallerdeki sonuçları
Yarı final derecesi16.
Yarı final puanı24
Sahneye çıkış kronolojisi
◄ "Leť tmou" (2009)   
"I'm Still Alive" (2011) ►

"Horehronie", 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Slovakya'nın temsilcisi Kristína Peláková tarafından seslendirilen Slovakça şarkıdır. Adını Slovakya'daki turistik bir bölgeden alan şarkı, 24 puanla 16. olarak finale çıkamamıştır.[1]

Tepe Noktası

Chart (2010) Peak
position
Czech Republic IFPI Singles Chart[2]53
European Hot 100 Singles (Bubbling Under)[3]16
Slovakian IFPI Singles Chart[4]1

Kaynakça

  1. ^ "About Kristina Pelakova" (İngilizce). eurovision.tv. 22 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2014. 
  2. ^ "Radio Top 100 Oficialni". 13 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2010. 
  3. ^ "Euro 200 Bubbling Under". 17 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2010. 
  4. ^ "Slovakian IFPI Singles Chart". 25 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">1994 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1994 Eurovision Şarkı Yarışması, 39. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1993 yarışması'nı kazanmasından dolayı 30 Nisan 1994 tarihinde İrlanda'nın başkenti Dublin'de bulunan Point Theatre'da yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Cynthia Ní Mhurchú ve Gerry Ryan yapmıştır. İrlanda beşinci defa yarışmaya ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Romanya</span>

Romanya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1994 yılında katılmıştır. Televiziune Română (TVR) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Romanya, 1994 yılında Estonya, Litvanya, Macaristan, Polonya, Rusya ve Slovakya ile birlikte ilk defa katılmıştır. Romanya yarışmalarda toplam 6 kez ilk 10'da yer almakla birlikte, 2005 yılında Luminița Anghel & Sistem ile 3. ve 2010 yılında Paula Seling ve Ovi ile yine 3. olarak en iyi derecelerini elde etmiştir.

"Leť tmou", Kamil Mikulčík ve Nela Pocisková tarafından seslendirilen 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Slovakya'yı temsil eden şarkı. Şarkı İngilizce dilinde seslendirilmiştir. Nella, Ada Žigová tarafından yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2010 Eurovision Şarkı Yarışması</span> 55. Eurovision Şarkı Yarışması

2010 Eurovision Şarkı Yarışması, 55. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. İlk olarak 18 Mayıs, 20 Mayıs, 22 Mayıs 2010 tarihleri arasında yapılması planlandı, fakat yarışma finalinin Şampiyonlar Ligi final maçı ile çakışması üzerine yarı-final ve final günleri 25 Mayıs, 27 Mayıs ve 29 Mayıs 2010 tarihlerine alınmıştır. Yarışma, Norveç'te yapılmıştır, çünkü 2009'da birinci olan ülke Alexander Rybak'ın "Fairytale" adlı şarkısı ile Norveç'ti. Yarışma, Oslo'da bulunan Telenor Arena'da yapılmıştır. Ülke, ev sahipliği yapacağı yarışma için 17 milyon € harcamıştır. Yarışmaya 39 ülke katılmıştır. Gürcistan'ın bir yıl aradan sonra yeniden katıldığı yarıştan Andorra, Çek Cumhuriyeti, Karadağ ve Macaristan ise ekonomik sebeplerden ötürü çekilmiştir. Erik Solbakken, Haddy Jatou N'jie ve Nadia Hasnaoui sunuculuğunu üstlendiği yarışmayı Almanya, Lena Meyer-Landrut'un seslendirdiği "Satellite" adlı şarkı ile 246 puan toplayarak kazandı. Almanya'nın ardından Türkiye, Romanya, Danimarka ve Azerbaycan ilk beş sırayı oluşturmuştur. İsveç tarihinde ilk kez yarı finalleri geçemeyip finale yükselememiştir. Romanya ilk kez Moldova'ya 12 puan vermemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Satellite (Lena Meyer-Landrut şarkısı)</span>

"Satellite", Lena Meyer-Landrut tarafından seslendirilen şarkı. Şarkı, dijital indirme olarak 13 Mart 2010 tarihinde USFO ve Universal Music Germany tarafından yayınlanmıştır. Şarkı en iyi 2010 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Almanya'nın kazanan şarkısı olarak bilinir. Şarkı İngilizce dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Julie Frost ve John Gordon tarafından yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2011 Eurovision Şarkı Yarışması</span> 56. Eurovision Şarkı Yarışması

2011 Eurovision Şarkı Yarışması, yapılan 56. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma, bir önceki yılın kazananı Almanya'nın Düsseldorf şehrinde düzenlendi. Yarışmayı, Eldar & Nigar ikilisinin seslendirdiği "Running Scared" adlı şarkıyla Azerbaycan kazanmıştır. Yarı-finaller 10 - 12 Mayıs 2011, final ise 14 Mayıs 2011'de düzenlenmiştir. Avusturya üç yıl aradan sonra yeniden katılmıştır. Slovakya ilk önce yarışmadan çekildiğini bildirmiştir. Daha sonra EBU'nun yoğun çabaları sonrasında dönmüş fakat bu sefer de ulusal final gerçekleştirecek bütçeyi bulamadığı için katılamayacağını bildirmiştir. Bunun üzerine EBU, bütçeyi kendisinin karşılayacağını açıklamıştır ve Slovakya yarışmaya dahil edilmiştir. San Marino iki yıllık aradan sonra yeniden katılmıştır. Aynı şekilde Macaristan bir yıllık aradan sonra yarışmaya dönmüştür. Yarışmanın sunuculuğunu Anke Engelke, Judith Rakers ve Stefan Raab yapmıştır. Ayrıca Almanya'nın uzun yıllar sonrasında elde ettiği birincilik, yarışmaya ilgi göstermeyen ülkeleri harekete geçirmiştir. Birleşik Krallık'ın Eurovision için dünyaca ünlü Blue grubunu görevlendirmesi, yarışmaya 14 yıl boyunca katılmayan İtalya'nın geri dönmek için bu seneyi seçmesi gibi gelişmeler ile Eurovision Şarkı Yarışması; Avrupa ülkeleri için yeniden millî bir yarışma hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">2012 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Estonya</span>

Estonya, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştirilen 2012 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Yarışmaya katılacak kişiyi belirleyecek "Esti Laul", kamusal yayın kurumu olan ERR tarafından yapılmıştır. Ott Lepland, "Kuula" şarkısıyla ülkesini temsil etmeye hak kazanmıştır. İkinci yarı finali geçen şarkı finalde 120 puanla 6. olmuştur.

<i>2015 Eurovision Şarkı Yarışması</i>

2015 Eurovision Şarkı Yarışması, 60. kez gerçekleştirilen geleneksel Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Conchita Wurst'un "Rise Like a Phoenix" şarkısıyla 2014 yarışmasını kazanması üzerine Avusturya'nın Viyana şehrinde düzenlendi. Böylece Avusturya 1967 yarışmasından sonra ikinci kez ev sahipliği yaptı. Yarışmanın ilk olarak yarı finallerinin 12 ve 14, finalinin ise 16 Mayıs 2015 akşamı gerçekleştirileceği 2014 yılında delegasyon başkanı tarafından açıklanmıştı. Daha sonra ise bu tarihler yarı finaller için 19 ve 21, final için ise 23 Mayıs 2015 olarak değiştirilmiştir. Sunuculuğunu Mirjam Weichselbraun, Alice Tumler ve Arabella Kiesbauer üstlenmiştir.

Litvanya, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da yapılan 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Litvanya'nın şarkısı Litvanya kanalı Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija (LRT) tarafından düzenlenen "Eurovizijos" dainų konkurso nacionalinė atranka adlı yarışmada seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sergej Ćetković</span>

Sergej Ćetković, Karadağlı şarkıcıdır.

Birleşik Krallık, Rusya'nın başkenti Moskova'da yapılan 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. 31 Ocak 2009 tarihinde Jade Ewen'ın seslendirdiği "It's My Time" adlı şarkı seçilmiştir. Kırk iki ülkenin katıldığı yarışmada beşinci olan şarkı, Birleşik Krallık'a 2002'deki üçüncülükten sonra en iyi derecesini getirmiştir.

Fransa, Rusya'nın başkenti Moskova'da yapılan 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Fransa'yı, ülkenin en çok tanınan sanatçılarından Patricia Kaas temsil etmiştir. Fransız yayıncısı France Télévisions bir iç seçim düzenlemiş ve "Et s'il fallait le faire" adlı şarkı seçilmiştir. Daha sonra bu şarkı Kaas'ın Kabaret adlı albümüne eklenmiştir.

Danimarka, Rusya'nın başkenti Moskova'da yapılan 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Danimarka'yı "Believe Again" şarkısıyla Brinck temsil etmiştir.

Sırbistan, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Kıbrıs'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radio-televizija Srbije (RTS) tarafından düzenlenen bir ulusal final doğrultusunda belirlenmiştir. Ulusal finalin kazananı "Ceo svet je moj" adlı şarkısıyla Bojana Stamenov olmuştur

<span class="mw-page-title-main">Eleni Fureira</span> Yunan şarkıcı, şarkı yazarı ve model

Eleni Fureira Yunan şarkıcı, şarkı yazarı ve model. Müzik kariyerine 2007 yılında Yunan kız grubunun Mystique üyesi olarak başladı. Grup, 2009 yılında dağılmasından sonra solo kariyer yapmaya başladı.

Rusya, Estonya'nın Tallinn kentinde düzenlenen 2002 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Rusya'nın düzenlediği Görevlendirme yöntemi ile "Northern Girl" şarkısıyla kazanan Premyer-Ministr ülkesini Eurovision'da temsil etmeye hak kazanmıştır.

Letonya, Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Letonya'yı Eurovision'da temsil edecek şarkının belirlenmesi için Letonya yayıncısı ulusal final düzenlemiştir. Yarışmayı "Probka" şarkısıyla Intars Busulis kazanmıştır.

"Kun kello käy", Kristina Hautala tarafından seslendirilen 1968 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Finlandiya'yı temsil eden şarkı. Şarkı Fince dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Juha Vainio tarafından yazılmıştır.

Kristina Hautala, Fin şarkıcıdır. Kristina 1968 yılında Londra şehrinde düzenlenen 13. Eurovision Şarkı Yarışması'nda Finlandiya'yı "Kun kello käy" adlı şarkıyla temsil etmiştir. Yarışmada 16. olmuştur. Daha sonra 1972'de üniversiteye devam etmek için ana vatanı Stockholm'e döndü, daha sonra bir psikolog ve sanat terapisti olarak çalıştı. 2003 yılında Matti Viita-aho Group ile işbirliği yapan Hetki taa albümü ile şarkıcı kariyerine dönüş yaptı.

Marcel Palonder, Slovak şarkıcıdır. Marcel, 1996 yılında Oslo şehrinde düzenlenen 41. Eurovision Şarkı Yarışması'nda Slovakya'yı "Kým nás máš" adlı şarkıyla temsil etmiştir.