İçeriğe atla

Horaşad

Horaşad
خراشاد
Köyün genel görünümü
Ülkeİran İran
EyaletEyalet
ŞehristanBircand
Rakım2064 m
Nüfus
 (2006)
 • Toplam1.000
Zaman dilimiUTC+03.30 (IRST)
 • Yaz (YSU)UTC+04.30 (IRST)
Alan kodu+98561523
Resmî site
Farsça Horaşad

Horaşad (Farsça: خراشاد), İran'ın doğusunda, Güney Horasan Eyaleti'nde kasaba.

Kasabanın adı Horaşad-Hurşid, Pehlevi dilinde güneş anlamına gelir. Kasaba güzel doğası ve yetiştirdiği önemli kişilerle bilinir. Nüfusu 1.000 civarındadır. İdari olarak Birjand Şehristanı'na bağlıdır.

Horaşad, eyaletin merkezi Birjand'ın 24 km güneydoğusunda bulunur. Köy, deniz seviyesinden 2.064 m yukarıda, Bagheran Dağları içinde, kendi adıyla anılan bir vadide kuruludur. Soğuk kışları ve serin yazları vardır.

Köyde İran'da ve dünya çapında tanınmış bazı şahsiyetler yetişmiştir. Bunlar arasında Dr. Mohammad Ismail Rezvani (Tarih profesörü), Dr. Mohammad Reza Hafeznia (Profesör), Morteza Hassanpour (İran'ın ilk erkek hemşiresi), Dr. Ghazanfar Forouzanfar (siyasetçi), Dr. Homayun Hadavinia (Profesör, Kingston Üniversitesi), Dr. M. Khorashadizadeh (Birjand Üniversitesi) sayılabilir. Ayrıca İran, ABD ve Birleşik Krallık üniversitelerinde görev yapan 60'tan fazla profesör de burada doğmuştur.

Kasabadan görünüm

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 2. olan hukuk fakültesi

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi; Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk hukuk okulu olarak 1925 yılında Ankara'da Ankara Adliye Hukuk Mektebi adıyla kurulan, 1946 yılından itibaren Ankara Üniversitesine bağlı bir fakülte olarak hizmet veren hukuk okuludur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi</span>

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, İstanbul Üniversitesi'ne bağlı, 1979'da Siyasal Bilimler Fakültesi adı altında eğitim vermeye başlayan bir fakülte.

<span class="mw-page-title-main">Erdebil (eyalet)</span>

Erdebil Eyaleti,, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

Halaçlar, İran'da yaşayan ve Halaçça konuşan bir Türk boyunun adıdır. Lehçelerinin yazı dili yoktur. Ancak Göktürkçeye benzerliğiyle dikkat çeker. Dinleri Şii mezhebinden Müslümandır. Zamanında Selçuklu egemenliğinde oldukları biliniyor. Türkçenin d'li lehçesini konuştukları için ana Türkçeye yakınlıkları göz ardı edilemeyecek bir durumdur.

<span class="mw-page-title-main">Şehristan</span>

Şehristan İran'ın eyaletleri kendi içlerinde "Şehristan" adı verilen ve Türkiye'deki ilçelere karşılık gelen alt yönetim bölümlerine ayrılmaktadır. Bu yerler İran'da Ostan olarak adlandırılan eyaletlerin içinde yer alır; merkezî bir kentsel yerleşim birimini, birkaç bahşı ve bunların etrafındaki birkaç köyü kapsar. Her bir şehristanda genellikle birkaç kentsel yerleşim birimi ve kırsal yerleşimler bulunur. Kırsal yerleşimler bir dizi köyün toplamıdır. Şehirlerden biri bölgenin başkenti olarak tespit edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kâkûyîler</span> 1008-1141 arası kurulan Müslüman Fars Hanedanı

Kâkûyîler ya da Kâkeveyhîler, 1008-1274 yılları arasında İran'ın Yezd, İsfahan, Hemedan ve Rey eyaletlerinde hüküm süren Şii hanedanlık.

<span class="mw-page-title-main">Bircend</span>

Bircend, İran'ın Güney Horasan Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Tahran (eyalet)</span>

Tahran Eyaleti (Farsça : استان تهران; Ostān-e Tehrān), İran'ın 31 eyaletinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Muhammedyar</span>

Muhammedyar, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.

Mahmui, İran'ın doğusunda, Güney Horasan Eyaleti'nde kasaba.

<span class="mw-page-title-main">Tazeşehr</span>

Tazeşehr, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Mahtumkulu Firaki</span>

Mahtumkulu Firaki veya sadece Mahtumkulu, Türkmen mutasavvıf şair. Asıl adı Mahtumkulu olan şair, şiirlerinde kullandığı Firaki mahlası sebebiyle Mahtumkulu Firaki olarak bilinmektedir. Türkmenler hakkında sosyal ve politik şiirler yazmıştır. Türkmen şairlerin önde gelenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dost Muhammed, Sistan ve Belucistan</span>

Dost Muhammed, İran'ın Sistan ve Belucistan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Günabad</span>

Gonabad (Farsça:گناباد, Gonābād), İran'ın Razavi Horasan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Firdevs, Güney Horasan</span>

Firdevs (Farsça:فردوس,Ferdows), İran 'ın Güney Horasan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Cevad Zarif</span> İran dışişleri bakanı

Muhammed Cevad Zarif, İranlı politikacı ve diplomat. 2013-2021 yılları arasında İran Dışişleri bakanlığı yapmıştır. ABD'nin Colorado eyaletindeki Denver Üniversitesi'nde Uluslararası Hukuk ve Politika alanında doktora yapmıştır. Tahran Üniversitesi'nde uluslararası hukuk profesörü olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kaşan</span>

Kaşan (Farsça:کاشان), merkezi İran'da, İsfahan eyaletinde bir şehir. Kaşan şehristanı'nın yönetim merkezi olan kent nüfusu 2016'da 304,487'dir.

<span class="mw-page-title-main">Stanley Whittingham</span>

Michael Stanley Whittingham İngiliz - Amerikalı kimyager. Binghamton Üniversitesi'nde hâlen kimya profesörlüğü ve Malzeme Araştırmaları Enstitüsü ile Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programının yöneticiliğini yapmaktadır. Ayrıca Binghamton'daki Kimyasal Enerji Depolama Merkezi'nin de (NECCES) yöneticiliğini yapmaktadır Akira Yoshino ve John B. Goodenough ile birlikte 2019 yılında Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Alenuş Teryan</span> İranlı astronom

Alenuş Teryan, İran Ermenisi astronom ve fizikçi. "Modern İran astronomisinin annesi" olarak bilinir.

Nyholm Eğitim Ödülü, koordinasyon kimyası konusundaki araştırmaların yanı sıra fen eğitimini geliştirmek için tutkuyla çalışmalar yürüten Avustralya doğumlu kimyager Sir Ronald Sydney Nyholm'un hayatını ve çalışmalarını anmak amacıyla düzenlenmiş bir kimya ödülüdür. Nyholm, 1968'den 1970'e kadar Kraliyet Kimya Derneği'nin Başkanı olarak görev yapmıştı.