İçeriğe atla

Hora Feneri

Koordinatlar: 40°42′11″K 27°18′25″D / 40.70306°K 27.30694°D / 40.70306; 27.30694
Hoşköy Feneri
Hora Feneri
Harita
Eski ad(lar)Hora Feneri
Genel bilgiler
DurumAktif
TürDeniz feneri
KonumHoşköy, Şarköy
AdresHoşköy, 59570 Şarköy/Tekirdağ
ŞehirTekirdağ
Ülke Türkiye
Koordinatlar40°42′11″K 27°18′25″D / 40.70306°K 27.30694°D / 40.70306; 27.30694
Tamamlanma1861
SahipKıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü
Yükseklik20 metre
Teknik ayrıntılar
MalzemeDemir

Hora Feneri ya da yeni adıyla Hoşköy Feneri, Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinin Hoşköy Mahallesi'nde bulunan, 1861 yılından beri aktif olan rota feneridir. Fener adını Hoşköy'ün eski adı olan "Hora"dan almaktadır.

Fransa'dan getirilen özel demir malzemeler, döküm paneller ve vidalar kullanılarak 1861 yılında Sultan I. Abdülmecid'in talimatıyla Fransızlar tarafından inşa edilmiştir.[1][2] Kendi ekseni etrafında 360 derece dönebilen ve 96 kristalden meydana gelen bir fenere sahip[3] olan Hora Feneri'nin yüksekliği 20 metre; deniz seviyesinden yüksekliği ise 50 metredir. Kendi etrafında 20 saniyede tam dönüş yapmaktadır. Fener ışığının görünüş mesafesi 19 mil'dir (40 km).

İnşa edildiği dönemde gaz yağı ile çalıştırılan fener günümüzde elektrik enerjisiyle faaliyet göstermektedir.[4] Fenerin, iki saatte bir kurulan sarkaç sistemi ve optik panelleri koruma altına alınmıştır. Günümüzde modern şekilde fotoselli sistem ve redüktörlü elektrik motoru ile çalışmaktadır.[1]

Fener kulesi ve gardiyan binası Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından korunmaktadır.[5] Yapı, 2022 yılında kiraya verilmiş ve çocuklara yönelik bazı etkinlikler için kullanılmaya başlamıştır.[6][7][8]

Kaynakça

  1. ^ a b "Hoşköy Feneri". Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü. 5 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2024. 
  2. ^ Özer, Nursima; Kiper, Tuğba; Çabuk, Suat (2023). "Tekirdağ Ganos Bölgesi Kırsal Yerleşmelerinde Tarım ve Turizm Temelli Planlama Yaklaşımına Yönelik Strateji Geliştirme". Journal of Humanities and Tourism Research. 13 (1): 205-229. doi:10.14230/johut1339. 21 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2024. 
  3. ^ Çakır, Ali; Çakır, Gülay (2012). "Kırsal Kalkınmayı Sağlayıcı Bir Unsur Olarak Şarköy ve Çevresinde Kırsal Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi". KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi. 14 (22): 53-60. ISSN 1309-9132. 
  4. ^ "Trakya Bölgesi Mevcut Durum Raporu 2012" (PDF). Trakya Kalkınma Ajansı. 2012. 12 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Ağustos 2024. 
  5. ^ Haktanıyan, Ergün (28 Ağustos 2017). "Hora Feneri 156 yıldır gemilere ışık tutuyor". Anadolu Ajansı. 
  6. ^ Serin, Güven (5 Temmuz 2022). "TARİHİ HORA FENERİ, GEREKEN İLGİYİ GÖREMİYOR". - Tekirdağ Habertrak Gazetesi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2024. 
  7. ^ Önal, Yakup (31 Temmuz 2023). "Uçurtmalar Şarköy'den barışa uçtu". bianet.org. 27 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2024. 
  8. ^ "Tekirdağ'daki tarihi Hora Feneri'nde çocuklara kültür sanat etkinlikleri yaptırıldı -". Habertürk. 22 Ağustos 2022. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tekirdağ</span> Tekirdağ ilinin merkezi olan şehir

Tekirdağ ili, Türkiye'nin kuzeybatısında bulunan bir ildir. İlin merkezi ise Tekirdağ şehridir. 2012 yılında nüfusu 750.000'i geçen 14 adet il TBMM'de kabul edilen kanun ile büyükşehir statüsü kazandığı için Türkiye'nin 30 büyükşehrinden biridir. 30 Mart 2014'te yapılan yerel seçimlerin ardından resmen büyükşehir belediyeciliği ile yönetilmeye başlamıştır, hizmet sahası 6.190 km² olarak tüm il sınırlarıdır. Bu kanunla üç yeni ilçe kurulmuştur. Bunlar, Süleymanpaşa, Kapaklı ve Ergene'dir.

<span class="mw-page-title-main">Saray, Tekirdağ</span> Tekirdağın ilçesi

Saray, Tekirdağ'ın bir ilçesidir. Kuzeyden Vize, doğudan Çatalca, güneyden Çerkezköy, batıdan ise Çorlu ilçeleri ile komşudur. İlçenin köyler ve beldeler ile birlikte toplam nüfusu 51.224 'tür. Bu ilçedeki erkek nüfusu 25.965 iken kadın nüfusu 25.259 'dur. Yüzölçümü 612 km² olup il merkezine uzaklığı 82 km'dir. İlçenin yükseltisi ise 140 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Şarköy</span> Tekirdağın ilçesi

Şarköy, Tekirdağ ilinin bir ilçesi. Tekirdağ'ın güneybatısında, Marmara Denizi kıyısında kurulmuştur. Doğusunda ve güneyinde Marmara Denizi, batısında Gelibolu ilçesi, kuzeyinde Tekirdağ Merkez ilçesi ve Malkara ilçesi ile çevrilmiştir. Şarköy ilçesinde biri ilçe merkezi ikisi kasaba olmak üzere 3 belediye teşkilatı vardır. Bunlar dışında ilçe merkezi 3 mahalleden oluşurken, ilçeye bağlı 26 köy bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ahırkapı Feneri</span> Fatihda bir fener

Ahırkapı Feneri, İstanbul Ahırkapı semtinde Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı'na hizmet veren fenerdir.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Bölgesi</span> Türkiyenin Marmara Denizi çevresindeki coğrafi bölgesi

Marmara Bölgesi, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Anadolufeneri, Beykoz</span> Beykoz, İstanbul, Türkiyede mahalle

Anadolufeneri, İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e açılan kısmında Çakaltepe ve Kabakoz koylarının arasında bulunan küçük bir yarımada üzerinde kurulan köydür.

<span class="mw-page-title-main">Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, ulaştırma ve altyapı işlerinden sorumlu olan bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">Deniz feneri</span> geceleri deniz taşıtlarına yol gösteren, tepesinde güçlü bir ışık kaynağı olan aydınlatma aracı

Deniz feneri, çeşitli ışık yayıcı sistemler vasıtasıyla, gemilere rehberlik etmek amacıyla kıyılarda yapılan bina türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Hoşköy, Şarköy</span>

Hoşköy, Tekirdağ'ın Şarköy ilçesine bağlı mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Eriklice, Şarköy</span> Şarköyde bir mahalle

Eriklice, eski ismi Ereğlice, Tekirdağ ilinin Şarköy ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">İnceburun</span>

İnceburun, Anadolu'nun en kuzey noktasıdır. Karadeniz'e uzanan Sinop Yarımadasının kuzeybatı ucunda yer alır. Sinop il merkezine 20 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Koru Dağları</span>

Koru Dağları, Gelibolu Yarımadası'nın kuzey sınırından başlayarak Ergene Havzası'na kadar inen önemli bir yükseltidir.

Rıfat Danışman, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi</span> Tekirdağda kurulu devlet üniversitesi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 17 Mart 2006 tarih ve 26111 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 5467 sayılı kanunla, Tekirdağ'da kurulan devlet üniversitesi. Üniversite, Trakya Üniversitesi'nin Tekirdağ çevresindeki yerleşkenin ayrılarak, yeni bir üniversite kurulmasıyla meydana geldi. Bünyesinde 12 Fakülte, 1 Devlet Konservatuvarı, 3 Enstitü, 1 Yüksekokul, 12 Meslek Yüksekokulu 16 Uygulama ve Araştırma Merkezleri ve rektörlük birimleri, yaklaşık 30000 öğrenci, yaklaşık 1200 akademisyen barındırmaktadır. Merkez kampüsü Tekirdağ Süleymanpaşa, Değirmenaltı'nda bulunur. 1200 civarında yabancı uyruklu öğrenci de eğitim görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Trakya</span> Türkiyenin coğrafi olarak Güneydoğu Avrupanın bir parçası olan bölümü

Doğu Trakya veya yaygın olarak sadece Trakya, Trakya bölgesinin Türkiye sınırları içinde kalan kısmıdır. Türkiye'nin Avrupa'daki topraklarının tamamını oluşturur. Batısında Meriç nehri ve Yunanistan'a bağlı Batı Trakya, kuzeyinde Bulgaristan'da kalan Kuzey Trakya ve Karadeniz, doğu ve güneyde ise sırasıyla İstanbul Boğazı, Marmara Denizi, Çanakkale Boğazı ve Saros Körfezi ile çevrilidir. İstanbul kentinin tarihsel merkezi ve Edirne gibi önemli eski kentler bu bölgededir. Aynı zamanda Türkiye'nin Avrupa ile olan kara yolu ve demiryolu bağlantıları Doğu Trakya'dadır.

<span class="mw-page-title-main">İnciburnu Feneri</span> İstanbulun Kadıköy ilçesi kıyısında bulunan deniz feneri

İnciburnu Feneri ya da İnciburnu Mendirek Feneri, İstanbul'un Kadıköy ilçesi kıyısında bir mendirek üzerinde yer alan deniz feneridir. İnciburnu Feneri ile yaklaşık olarak tam karşısında bulunan Ahırkapı Feneri arasındaki hat, İstanbul Boğazı'nın resmî güney sınırını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Kültür Merkezi</span> Mersinde yer alan opera ve kültür merkezi

Mersin Kültür Merkezi veya eski ismiyle Mersin Halkevi Binası, Mersin'de yer alan bir opera ve kültür merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Güneş lambası</span> Güneşten gelen enerjiyi elektrik enerjisine, elektrik enerjisini de ışık enerjisine dönüştüren cihazlardır

Güneş lambaları, Güneş'ten gelen enerjiyi elektrik enerjisine, elektrik enerjisini de ışık enerjisine dönüştüren cihazlardır. Trafikte şehir elektriğinden ve kablolardan tasarruf etmek için kullanılan bir yöntemdir. Led lambalarda enerjinin neredeyse tamamını görünebilir ışığa çevirebilir. Ampullü trafik lambaları ise enerjinin sadece % 20'lik bir kısmını görünebilir ışığa çevirebilir. Bazı lambalar sadece ışık geldiği zaman çalışmakta; bataryalı ampuller ise sabah depoladığı enerjiyi gece de kullanabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">BT Tower, Londra</span>

BT Tower, Londra İngiltere, Londra'da eskiden bir kamu kurumu olarak Birleşik Krallık'ta telefon ve telekomünikasyon sektörlerini işleten "General Post Office " tarafından ana maksadı UHF-tipli telekomünikasyon kulesi ve ofis olarak kullanılmak üzere yaptırılan bir gökdelen binasıdır. Yapının konuş yeri Londra'nın Camden'de "Clevland Street"'dedir. Yapıya 1961'da başlanmış ve 1964'te yapı bitirilmiştir.

Işıklar ya da Ganos Dağı, Tekirdağ ili sınırlarında, Marmara Denizi'nin kuzey kıyıları boyunca kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanan dağ silsilesidir. Işıklar Dağı, Şarköy ilçe sınırlarında vilayete adını veren Tekir Dağları'nın 945 metre yüksekliği ile en yüksek kısmıdır.