İçeriğe atla

Hopur Topaşır Yaban Hayatı Geliştirme Sahası

Hopur Topaşır Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Tarsus İlçesi'nde, Kuşçular köyünün kuzeyinde ve Çakıt suyunun batısında yer alan bir alan, 9113,5 hektarlık bir alana sahiptir ve rakımı 1300 metredir. Bu alanın asıl amacı, yaban hayatını korumak ve sürdürülebilirliğini sağlamaktır. Aynı zamanda av sporu ve turizmine de hizmet etmektedir. Bu sahada, yaban keçileri başta olmak üzere kurt, çakal, domuz, tilki, yaban kedisi, vaşak, kuyruksüren, porsuk, oklu kirpi, yumak kirpi, sincap, yarasa ve çeşitli kuş türleri gibi birçok koruma altındaki hayvan türü bulunmaktadır. Bu türlerin varlığı, sahanın doğal çeşitliliğinin bir göstergesidir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "HOPUR-TOPAŞIR". Kültür Portalı. 27 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kirpi</span> kirpigiller (Erinaceidae) familyasından gececil, böcekçil bir memeli cinsi

Kirpi (Erinaceus), kirpigiller (Erinaceidae) familyasından gececil, böcekçil bir memeli cinsi.

Yedigöller Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Bolu ve Düzce illerinde Yedigöller mevkiinde yer alan bir yaban hayatı koruma sahasıdır. Bölgenin Bolu’ya ait kısmı Merkez ve Mengen ilçelerinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Millî Parkı</span> Türkiyede bir milli park

Dilek Yarımadası - Büyük Menderes Deltası Millî Parkı, Aydın il sınırları içinde Dilek Dağı'nın Ege Denizi'ne uzandığı son noktada yer alan millî parktır. 27.675 hektarlık bir alana sahiptir. Bu alanın 10.985 hektarı 19.05.1966 yılında Millî Park ilan edilen Dilek Yarımadasına, 16.690 hektarı 1994 yılında Millî Park ilan edilen Büyük Menderes Deltasına aittir.

<span class="mw-page-title-main">Akyatan Gölü</span> Çukurova delta ovasındaki Türkiyenin en büyük lagün gölü

Akyatan Gölü, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu Çukurova delta ovasında yer alan Türkiye'nin en büyük lagün gölüdür. Delta alanlarının deniz kıyısına yakın alanlarda göller, bataklıklar ve lagünler oluşur. Göl Adana ilinin Karataş ilçesi sınırlarında yer alır.

Yaban hayatı koruma, türlerin soyunun tükenmesini önlemek için yabani türlerin ve habitatlarının korunması uygulamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İncüvez Çamlığı Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0112)

İncüvez Çamlığı Tabiat Parkı, Zonguldak'ın Alaplı ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suuçtu Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0157)

Suuçtu Tabiat Parkı, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

Bingöl Kiğı Şeytan Dağları Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Türkiye'de yer alan yaban hayatı geliştirme sahalarından biridir. Kiğı Şeytan Dağları, Bingöl ilinin Kiğı ilçesinde yer alır.

Bitlis Adilcevaz Süphan Dağı Yaban Hayatı Geliş, Türkiye’de bulunan yaban hayatı geliştirme sahalarından biridir. Yaban koruma alanı, Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde yer alır.

Bolu Göynük Kapı Ormanı, Türkiye'de yer alan yaban hayatı geliştirme sahalarından biridir. Yaban koruma alanı, Bolu ilinin Göynük ilçesinde yer almaktadır.

Bolu Abant Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Türkiye’de yer alan yaban hayatı geliştirme sahalarından biridir. Yaban koruma alanı, Bolu ilinde yer alıp Abant Tabiat Parkına ise 8 kilometre uzaklıkta konumlanmıştır.

Burdur Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Türkiye'de yer alan yaban hayatı geliştirme sahalarından biridir. Yaban koruma alanı, Burdur ilinde yer almaktadır.

Burdur - Karataş Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Türkiye’de yer alan yaban hayatı geliştirme sahalarından biridir. Karataş Gölü yaban koruma alanı, Burdur ilinin Karamanlı ilçesinde yer almaktadır.

Karacabey Karadağı – Ovakorusu, Türkiye’de bulunan yaban hayatı geliştirme sahalarından birini oluşturmaktadır. Karacabey Karadağı – Ovakorusu yaban koruma alanı, Bursa ilinin Karacabey ilçesinde yer almaktadır.

Antalya Gündoğmuş YHGS, Gündoğmuş ilçesinde ve Toros Dağları'nın zirvesinde bulunan 8.404 hektarlık bu alan 16.10.2005 tarihinde Yaban Hayatı Koruma Sahası.

Çardak Beylerli Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Türkiye’de bulunan Çardak Beylerli Gölü, yaban hayatı geliştirme sahası. Yaban koruma alanı, Denizli ilinin Çardak ilçesinde bulunmaktadır.

Ankara Nallıhan Emremsultan YHGS, Ankara ili sınırları içerisinde bulunan alan.

Yeşilöz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Zonguldak'ın Devrek ilçesinde bulunan önemli bir alandır. Bu saha, av ve yaban hayatı yönetiminde biyoçeşitlilik zenginliğinin korunması ve türlerin nesillerinin tehlikeye atılmaması amacıyla oluşturulmuştur. Ayrıca av kaynaklarından sürdürülebilir şekilde yararlanma da hedeflenmektedir. Yeşilöz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, 8500 hektarlık geniş bir alana yayılmaktadır. Bu alanın amacı, av turizmi ve yaban hayatı etkinlikleriyle uyumlu bir şekilde, doğal çevrenin korunmasını sağlamaktır. Sahada biyoçeşitlilik zenginliği ve ekosistem sağlığının sürdürülmesi için önlemler alınmaktadır.

Bördübet Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, biyolojik çeşitliliği koruma amacıyla önemli bir rol oynayan koruma alanı. Bu alan, endemik ve nadir türlerin yaşamını sürdürebilmesi için ideal koşulları sağlamaktadır. Boz Ayı, Karakulak, Kurt ve Su Samuru gibi türler, bu sahada korunmaktadır ve popülasyonlarının sürdürülebilirliği için önemli bir rol oynamaktadır.