İçeriğe atla

Hopa kertenkelesi

Hopa kertenkelesi
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Reptilia
Takım: Squamata
Familya: Lacertidae
Cins: Darevskia
Tür: D. dryada
Darevskia dryada
(Darevsky & Tuniyev, 1997)
Sinonimler [1]
  • Lacerta dryada Darevsky & Tuniyev 1997
  • Archaeolacerta (Caucasilacerta) dryada - Sindaco et al. 2000
  • Darevskia dryada - Ananjeva et al. 2006: 83
  • Darevskia dryada - Doronin 2015
  • Darevskia dryada - NCBI 2016

Hopa kertenkelesi veya Karnali kertenkelesi (Darevskia dryada), Darevskia cinsinden bir kertenkele türüdür. Gürcistan ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemiktir. Türkçedeki adını Artvin'in Hopa ilçesinden almıştır. Hopa kertenkelesinin nesli kritik tehlike altındadır.

Özellikleri

Vücut uzunluğu yaklaşık 7, kuyruk uzunluğu yaklaşık 14 cm uzunluğundadır. Karın bölgesi metalik yeşilimsi kahverengidir. Koyu rengiyle dikkat çeker. Artvin'in Hopa ilçesi ile Güneybatı Gürcistan'ın sahile yakın yerlerinde yaşar. Böcekler, örümcekler, tırtıllar, kelebekler ve diğer küçük omurgasız hayvanlar ile beslenir. 0 ila 700 metre yükseklikteki orman içi, orman açıklıkları, taşlık ve kayalık alanlar, yol kenarları ve çalılıklarda yaşar.[2] Dişi Haziran veya Temmuz ayında maksimum 5 yumurta bırakır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2021. 
  2. ^ "Darevskia dryada / Hopa Kertenkelesi, Karnali Kertenkelesi / Hopa Lizard, Charnali Lizard". turkherptil.org. 28 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Artvin (il)</span> Türkiyenin Karadeniz Bölgesinde bir il

Artvin, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan, Karadeniz'e kıyısı bulunan bir ildir. İl, Türkiye'nin Gürcistan'la olan sınırında yer alan kuzeydoğu köşesidir. Doğusunda Ardahan ili, güneyinde Erzurum ili ve batısında Rize ili vardır.

<span class="mw-page-title-main">Artvin</span> Türkiyenin bir ilçesi ve Artvin ilinin merkezi

Artvin ; Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin, doğu ucunda yer alan ve Artvin ilinin idari merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Hopa</span> Artvin ilçesi

Hopa, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Artvin iline bağlı bir ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kasabadır. Hopa Limanı'yla, Türkiye'nin başlıca liman kentlerinden biri olan Hopa, Gürcistan sınırındaki Sarp Sınır Kapısı'na yaklaşık 20 kilometre uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arhavi</span> Artvinde bir ilçe

Arhavi ; Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz Bölgesi'nde bulunan Artvin iline bağlı bir ilçe.

<i>Darevskia derjugini</i>

Darevskia derjugini, Darevskia cinsine bağlı bir kertenkele türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon kertenkelesi</span>

Darevskia rudis veya Trabzon kertenkelesi, Darevskia cinsine bağlı bir sürüngen türüdür. Gürcistan, Rusya, Azerbaycan ve Türkiye'de dağılım gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Kale, Borçka</span>

Kale, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Esenkıyı, Hopa</span> Artvin köyü

Esenkıyı, Artvin ilinin Hopa ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Yaşarköy, Şavşat</span>

Yaşarköy, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür.

<i>Darevskia</i>

Darevskia, Lacertidae familyasına bağlı bir sürüngen cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Uzunbocak</span>

Uzunbozhak, Bulgaristan'ın güneydoğusundaki Istranca Tabiat Parkı'ndaki beş doğa koruma alanından biri olan bir UNESCO Biyosfer Rezervidir. Koruma alanı bazen Lopushna. olarak da adlandırılır. Uzunbozhak 13 Aralık 1956'da kurulmuş ve Mart 1977'de UNESCO biyosfer rezervleri ağına dahil edilmiştir. 2529.6 hektar veya 25.296 km²'lik bir alanı kaplamaktadır. Koruma alanı topraklarında tüm ekonomik faaliyetler yasaktır.

Prenanthes abietina, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Pierre Edmond Boissier ve Benedict Balansa tarafından tanımlanmış ancak Moisey Elevich Kirpicznikov tarafından 1964'te Prenanthes cinsine dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hemşin kertenkelesi</span>

Hemşin kertenkelesi veya bilimsel adıyla Darevskia armeniaca, partenogenez yolla çoğalan Darevskia cinsi bir kertenkele türüdür. Hemşin kertenkelesi, Doğu Karadeniz ve Ermeni Yaylası'na özgüdür.

<i>Darevskia caucasica</i>

Darevskia caucasica, Darevskia cinsinden bir kertenkele türüdür. Rusya, Gürcistan ve Azerbaycan'a endemiktir. Uzunluğu 64 mm, kuyruk uzunluğu ise 122 milimetredir. Sırt rengi yeşil, kahverengi veya gri-kül rengidir. Gündüz aktif olan tür, 2 yaşında yetişkinliğe erişir.

<i>Valentin kertenkelesi</i>

Darevskia valentini veya Valentin kertenkelesi, Darevskia cinsine bağlı bir sürüngen türüdür. Güneydoğu Avrupa ve Batı Asya'ya endemiktir. Tanımlanmış üç alttürü vardır. Toplam vücut uzunluğu 23 santimetredir.

Darevskia parvula, Gürcü kertenkelesi veya kırmızı karınlı kertenkele, Darevskia cinsine bağlı bir sürüngen türüdür. Gürcistan ve Türkiye'ye endemiktir.

Klark kertenkelesi veya bilimsel adıyla Darevskia clarkorum, Darevskia cinsi bir kertenkele türüdür. Türün nesli tehlike altındadır.

Helix goderdziana, hava soluyan büyük bir kara salyangozu türüdür. Tür, adını Goderdzi Dağ Geçidi'nden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Melez kertenkele</span>

Darevskia mixta, Melez kertenkele, Acara kertenkelesi, Darevskia cinsine bağlı bir sürüngen türüdür. Gürcistan'a özgüdür.

Darevskia salihae veya Türkçe adıyla Saliha kertenkelesi, Lacertidae familyasından bir kertenkele türüdür. Türkiye'nin Artvin iline endemiktir. Örnekler Yusufeli'nin kuzeyindeki Barhal Vadisi'nde görülmüştür. Rakımı 1.530 metre civarında olan, Doğu ladini ağaçlarının hakim olduğu iğne yapraklı ormanlarda yaşar. Türün Türkçe adı, kertenkeleyi tanımlayan ekipteki Mehmet Kürşat Şahin'in türün tanımlanmasından 1 sene önce kaybettiği annesi Saliha Şahin'den gelmektedir.