İçeriğe atla

Hooker Zümrüt Broşu

Hooker Zümrüt Broşu
Hooker Zümrüt Broşu, NMNH'deki Janet Annenberg Hooker Jeoloji, Değerli Taşlar ve Mineraller Salonu'nda sergileniyor
Taş türüZümrüt, elmas
Ağırlık7.547 carat (1.509,4 g) toplam
13 carat (2,6 g) elmas
Boyutlar27 milimetre (1,1 in)
RenkZümrüt yeşili
Kaynak ülke Kolombiya
Kaynak madentanımlanmamış
Keşfedildi16. veya 17. yüzyıl
İlk sahibiİspanyol konkistadorlar
SahibiSmithsonian Enstitüsü
Tahmini değer5.000.000 ABD doları

Hooker Zümrüt Broşu, Tiffany & Co. tarafından tasarlanmış bir zümrüt broştur. Broş, Amerika Birleşik Devletleri, Washington DC'deki Smithsonian Enstitüsü National Museum of Natural History'deki Janet Annenberg Hooker Jeoloji, Değerli Taşlar ve Mineraller Salonu'nda sergilenmektedir.

Açıklama

Hooker Zümrüt Broşu, platinden yapılmış açık uçlu dairesel bir banttan oluşur. Bandın iki ucu dışa doğru kıvrılır ve yuvarlak pırlanta kesim bir elmas ile bağlanır. Bant boyunca 108 adet yuvarlak pırlanta kesim elmas daha işlenmiştir. Broşun ortasındaki Hooker Zümrütü'nün ayarını oluşturmak üzere birleşen jant telleri bandı çaprazlar. On çift baget kesim elmas, zümrüdün arkasından platin banda doğru jant tellerinin arasından çıkıntı yapar. Hooker Zümrütü'nün kendisi 75,47 karat (15,094 g) ağırlığındadır.[1] Bir kenarı 27 milimetre (1,1 inç) ölçüsündedir ve boyutuna göre dikkat çekici ölçüde kalıntısızdır.[2] Mücevherin kesimi, değerli taşın içinde bir dizi eşmerkezli kare görünümü verir (eğimli kare zümrüt kesimi olarak bilinir.) Broş toplamda yaklaşık 13 karat (2,6 g) elmas içerir.[1]

Tarihçe

Hooker Zümrütü, 16 veya 17. yüzyılda Kolombiya'daki tanımlanamayan bir madenden çıkarılmıştır.[2] Kaba zümrüt, Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetici ailesine satılmadan önce kesilip parlatılmak üzere İspanyol konkistadorlar tarafından Avrupa'ya gönderilmiştir. Zümrüt, mutlak güçle hüküm süren son Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid döneminde İmparatorluk'un saray mücevherlerinin bir parçası haline getirildi; Sultan Abdülhamid zümrüdü bir kemer tokasına monte ederek taktı.[1][3]

1908 yılında Osmanlı saray mücevherlerinin birçoğu Abdülhamid adına Paris'e kaçırıldı. Koleksiyonda Hooker Zümrütü ve Hope Elması da vardı. Sultan, Jön Türklerin olası bir darbesinden korkuyordu ve mücevherlerin satışından elde edilecek gelirin, bir devrim gerçekleşmesi halinde sürgünde rahat bir yaşama kaçmasına olanak sağlayacağını umuyordu. Ancak, Salomon ya da Selim Habib adlı bir tüccara satılan mücevherlerden elde edilen para, Jön Türk Devrimi'nin ardından iktidara gelen hükûmetin eline geçti. Habib, Abdülhamid'den aldığı koleksiyonu 1911 yılında borç geri ödemelerini karşılamak için açık artırmaya çıkardı.[4]

Müzayedeyi kazanan Amerikan mücevher şirketi Tiffany & Co. zümrüdü ilk olarak bir tiaraya yerleştirdi. Tiara birkaç on yıl boyunca satılmadan kaldı, bu nedenle 1950'de taş çıkarıldı ve bir broşa yeniden yerleştirildi. Broş, o yılın Noel kataloğunda eşleşen küpelerle birlikte yer aldı. Broş, hayırsever bir mirasçı ve zümrüdün adaşı olan Janet Annenberg Hooker tarafından açıklanmayan bir fiyat karşılığında satın alındığı 1955 yılına kadar şirkette kaldı.[2] Hooker 1977 yılında, o zamanki değeri 500.000 ABD Doları olan broşu Washington, D.C.'deki Smithsonian Enstitüsüne bağışladı.[5] Broş, Hooker'ın müzeye verdiği ilk hediyeydi ve bunu Hooker Starburst Diamonds'ın bağışı[6] ve mücevher ve minerallerin sergilenmesi için yeni bir galerinin inşasına yönelik 5.000.000 ABD Doları tutarındaki nakit bağış izledi.[7] Hooker Zümrüt Broşu, 2010 yılı itibarıyla Hooker'ın onuruna isimlendirilen galeride sergilenmektedir.

Kaynakça

  1. ^ a b c "Hooker Emerald | Smithsonian National Museum of Natural History". naturalhistory.si.edu (İngilizce). 26 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2024. 
  2. ^ a b c Morgan, Diane (2007); From Satan's crown to the holy grail: emeralds in myth, magic, and history, Praeger Publishers Inc., 978-0-275-99123-4
  3. ^ "Smithsonian displays dazzling jewellery from every part of the world", The America's Intelligence Wire, March 29, 2004.
  4. ^ Loring, John (1998); Tiffany's 20th century: a portrait of American style, Harry N. Abrams, Inc. 978-0-8109-3887-8
  5. ^ "Show highlights: 1991 Tucson Gem and Mineral Show", Mineralogical Record, June 2004.
  6. ^ Molotsky, Irvin (21 Eylül 1997). "TRAVEL ADVISORY; Jewel With a Past Reigns in New Gallery". The New York Times (İngilizce). ISSN 0362-4331. 9 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2024. 
  7. ^ Nemy, Enid (16 Aralık 1997). "Janet A. Hooker, Philanthropist, Dies at 93". The New York Times (İngilizce). ISSN 0362-4331. 16 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antik Mısır</span> Kuzeydoğu Afrikada varolmuş bir antik medeniyet

Antik Mısır, Antik Çağ'daki medeniyetlerden biridir. Kuzeydoğu Afrika'da Nil Nehri'nin denize ulaştığı yarısı çevresinde yayılmış antik bir uygarlıktır. Uygarlığın yayıldığı bölge, bugünkü Mısır toprakları içinde yer almaktadır. MÖ 3.050 yılları civarında kuruluşundan önce, "Aşağı Mısır" ve "Yukarı Mısır" olarak ikiye ayrılmaktaydı. Uygarlık, MÖ 3.150 yılında ilk firavunun yönetimi altında Aşağı Mısır ve Yukarı Mısır'ı politik olarak birleştirdi. Bu politik birlik, izleyen 3 bin yıl boyunca sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Mısır</span> Kuzey Afrika ve Batı Asyada bir ülke

Mısır, resmî olarak Mısır Arap Cumhuriyeti, Afrika'nın kuzeydoğu köşesi ile Asya'nın güneybatı köşesinde Sina Yarımadası'nı kapsayan kıtalararası bir ülkedir. Kuzeyinde Akdeniz, kuzeydoğusunda Filistin'in Gazze Şeridi ve İsrail, doğusunda Kızıldeniz, güneyinde Sudan ve batısında Libya ile komşudur. Kuzeydoğudaki Akabe Körfezi, Mısır'ı Ürdün ve Suudi Arabistan'dan ayırmaktadır. Kahire, Mısır'ın başkenti ve en büyük şehridir. İkinci büyük şehri olan İskenderiye ise Akdeniz kıyısında önemli bir sanayi ve turizm merkezidir. Yaklaşık 100 milyon nüfusuyla Mısır, dünyanın en kalabalık 14'üncü, Afrika'nın ise en kalabalık üçüncü ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">II. Abdülhamid</span> 34. Osmanlı padişahı (1875–1909)

II. Abdülhamid, Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. padişahı, 113. İslam halifesi ve çöküş sürecindeki devlette mutlak hakimiyet sağlayan son padişahtır. Tahtta kaldığı "Hamidiye Dönemi" diye bilinen yıllarda imparatorluk, dağılma dönemini yaşadı; başta kısa süreli ilan ettiği I. Meşrutiyet ve Kânûn-ı Esâsî ile gelen bir özgürlük dönemine, Balkanlar olmak üzere çeşitli bölgelerde çıkan isyanlara ve Rus İmparatorluğu'na karşı kaybedilen 93 Harbi'ne, kapatılan parlamentoya, pek çok siyasi olaya, "İstibdat Dönemi" de denen ve basın da dahil çeşitli alanlardaki baskı ve sansür dönemine, sonrasında yine kendinin ilan etmek zorunda kaldığı II. Meşrutiyet'e, 31 Mart Ayaklanması'na ve kendinin dağılmayı engelleme başarısına ulaşamayan eğitim, ulaşım ve askeri alandaki reform girişimlerine tanıklık etti. Devrinde, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1.592.806 km² toprak ile en çok toprak kaybeden padişahlarından biri oldu. 31 Ağustos 1876'da tahta çıktı ve 31 Mart Vakası'ndan kısa bir süre sonra, 27 Nisan 1909'da, tahttan indirilene kadar ülkeyi yönetti. Meşrutiyet yanlısı Yeni Osmanlılar ile yaptığı anlaşma ve diğer yandan Tersane Konferansı'nda toplanacak büyük güçlerden gelecek baskıları engelleme amaçlı Tersane Konferansı'nın başlamasıyla aynı gün 23 Aralık 1876'da ilk Osmanlı anayasasını ilan etti ve böylece ülkenin demokratikleşme sürecini destekleyeceğini belirtmiş oldu. 93 Harbi'nde yenilen Osmanlı'nın sultanı II. Abdülhamid, meclisin yanlış kararlar aldığını iddia ederek 14 Şubat 1878'de bu harbin sonuna doğru meclisi feshetti.

<span class="mw-page-title-main">Rusya</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan bir ülke

Rusya,

<span class="mw-page-title-main">Mineral</span> inorganik kristalleşmiş katı madde

Mineral, doğal şekilde oluşan, homojen, belirli kimyasal bileşime sahip inorganik kristalleşmiş katı bir maddedir. Buna göre minerallerin özellikleri şöyledir; doğal olarak oluşur, herhangi bir parçası bütününün özelliklerini taşır, belirli bir kimyasal formülü vardır, katı hâlde olup nadiren sıvıdır ve inorganiktir.

<span class="mw-page-title-main">Elmas</span> mücevher olarak kullanılan, saydam, değerli taş

Elmas, bilinen en sert maddelerden biridir ve değerli bir taştır. Karbon elementinin bir modifikasyonu grafit, diğeri ise elmastır.

<span class="mw-page-title-main">II. Elizabeth</span> Birleşik Krallık kraliçesi (1952–2022)

II. Elizabeth, Birleşik Krallık ve aralarında Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın da olduğu İngiliz Milletler Topluluğu üyesi 14 ülkenin 1952-2022 yılları arasındaki kraliçesi. Aynı zamanda İngiliz Milletler Topluluğu başkanı ve İngiltere Kilisesi yüksek valisi olarak görev aldı. 70 yıl 214 günlük saltanatı ile Kraliçe Victoria'nın saltanatını geride bırakarak Birleşik Krallık'ın en uzun süre tahtta kalan hükümdarı, Fransa Kralı XIV. Louis'den sonra dünyanın en uzun süre tahtta kalan hükümdarı ve tarihte en uzun süre hüküm süren kadın hükümdar unvanlarını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Zümrüt</span> cam parlaklığında, yeşil renkte, saydam bir süs taşı

Zümrüt (Be3Al2SiO6) beril mineralinin bir türü. Yeşil renkli, saydam değerli bir taş.Berilin Mohs skalasında sertliği yedi veya yedi buçuktur.

<span class="mw-page-title-main">Yeşim (taş)</span>

Yeşim, yüzyıllar boyunca mücevherat ve küçük heykel yapımında kullanılmış, en çok yeşil renkte bulunan sert, kıymetli taş. En kıymetlileri zümrüt yeşimi ve Burma yeşimidir.

<span class="mw-page-title-main">Beyoncé</span> Amerikalı şarkıcı

Beyoncé Giselle Knowles-Carter, 32 Grammy ödülü sahibi Amerikalı şarkıcı, şarkı yazarı ve oyuncu. "Queen B" lakabı ile bilinen sanatçı, sınırları zorlayan sanatı, vokalleri ve olağanüstü performanslarıyla dünya çapında en çok tanınan sanatçılardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Donald Trump</span> 45. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (2017–2021)

Donald John Trump, 2017-2021 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin 45. başkanı olarak görev yapmış Amerikalı siyasetçi ve iş insanıdır. 8 Kasım 2016 tarihinde yapılan 2016 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerine Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olarak girmiş, Hillary Clinton'dan yaklaşık 3 milyon oy geride kalmasına rağmen, Amerika'nın seçiciler heyeti metoduna göre başkanlığa seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cullinan (elmas)</span> Keşfedilmiş en büyük elmas

Cullinan, 26 Ocak 1905'te Güney Afrika'nın Cullinan kentindeki Premier No. 2 madeninde keşfedilen, 3.106,75 karat ağırlığıyla şimdiye kadar bulunan en büyük işlenmemiş elmastır. Adını madenin başkanı Thomas Cullinan'dan almıştır. Nisan 1905'te Londra'da satışa sunulmuş, ancak büyük ilgiye rağmen iki yıl sonra hala satılmamıştır. 1907'de, Transvaal Kolonisi hükûmeti, Cullinan'ı satın almış ve ardından Amsterdam'da Joseph Asscher & Co. tarafından kestirilen elması Birleşik Krallık Kralı VII. Edward'a sunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Değerli taş</span>

Değerli taş, kesildiğinde veya parlatıldığında mücevher veya diğer süs eşyaları yapmak için kullanılan mineral kristal parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Yahudilerin tarihi</span>

Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Yahudilerin tarihi, Osmanlı topraklarında var olan Yahudilerin tarihidir.

Hindistan ekonomisi, nominal olarak dünyanın yedinci büyük ve satınalma gücü paritesi bakımından üçüncü büyük ekonomisidir. Ülkenin ekonomisi 20 yıldır ortalama %7 oranında büyümekte olup yeni sanayileşen ülke olarak sınıflandırılmaktadır. Hindistan ekonomisi 2014 yılının son çeyreğinde Çin'i geçerek dünyanın en hızlı büyüyen büyük ekonomisi haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Nayib Bukele</span> Salvadorlu siyasetçi ve iş adamı

Nayib Armando Bukele Ortez, Salvadorlu siyasetçi ve iş insanı. 43. El Salvador devlet başkanı olarak bu görevi 1 Haziran 2019 tarihinden beri sürdürmektedir. 1989 yılından beri ülkenin ülkenin iki büyük siyasi partisi olan sağcı Milliyetçi Cumhuriyetçi İttifakı (ARENA) ve eskiden üyesi olduğu solcu Farabundo Martí Ulusal Kurtuluş Cephesi'nden (FMLN) birinin dışında seçilen ilk Salvadorlu devlet başkanıdır. Ayrıca 1944 yılından beri yeniden seçilen ilk Salvadorlu devlet başkanıdır.

Bu liste, yaygın olan çoğu mücevher türlerinin bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş Soykırımı</span> Pakistan Ordusu tarafından Doğu Pakistandaki Bengallilere yönelik soykırım

Bangladeş Soykırımı, 26 Mart 1971'de, Batı Pakistan'ın egemen olduğu Pakistan hükûmeti, Bengallilerin kendi kaderini tayin etme çağrılarını bastırmak için ülkenin Doğu Pakistan'ına askeri bir baskıya başladığında - Işıldak Operasyonu - başladı. Dokuz ay süren Bangladeş Kurtuluş Savaşı sırasında, Pakistan Silahlı Kuvvetleri ve Cemaat-i İslamiden Pakistan yanlısı İslamcı milisler 300.000 ile 3.000.000 arasındaki Bengalliyi öldürdü ve sistematik bir soykırım tecavüzü kapsamında 200.000 ile 400.000 arasında Bengalli kadına tecavüz etti. Bangladeş Hükûmeti, soykırım sırasında 3.000.000 kişinin öldürüldüğünü ve bunun da Holokost'tan bu yana yaşanan en büyük soykırım olduğunu belirtiyor.

<span class="mw-page-title-main">Penn Müzesi</span>

Başlangıçta Pensilvanya Üniversitesi Arkeoloji ve Antropoloji Müzesi olarak bilinen Penn Müzesi, Pensilvanya Üniversitesi'nde bulunan bir arkeoloji ve antropoloji müzesidir. Philadelphia'nın University City semtinde, 33rd ve South Streets'in kesiştiği noktada Penn'in kampüsünde yer almaktadır. 1,3 milyondan fazla eser barındıran müze, dünyanın en kapsamlı orta ve yakındoğu sanat koleksiyonlarından birine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Bilimde kadınlar zaman çizelgesi</span> Doğal, sosyal ve formal bilimlerde yer alan kadınların tarihsel zaman çizelgesi

Bu, antik tarihten 21. yüzyıla kadar uzanan bir bilimdeki kadınların zaman çizelgesidir. Zaman çizelgesi öncelikle astronomi, biyoloji, kimya ve fizik gibi doğa bilimleri ile ilgilenen kadınlara odaklanırken, sosyal bilimler ve formal bilimler alanlarından kadınların yanı sıra önemli bilim eğitimcileri ve tıp bilimcileri de içermektedir. Zaman çizelgesinde listelenen kronolojik olaylar hem bilimsel başarılar hem de bilimlerdeki toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgilidir.