İçeriğe atla

Hongxi

İmparator Hongxi
Çin İmparatoru
Hüküm süresi7 Eylül 1424-29 Mayıs 1425
Önce gelenYonglo
Sonra gelenXuande
Doğum16 Ağustos 1378
Ölüm29 Mayıs 1425
Eş(ler)iİmparatoriçe Chengxiaozhao
HanedanMing Hanedanı

İmparator Hongxi (Çince: 明仁宗; pinyin: Míng Rénzōng) veya asıl adıyla Zhu Gaochi (朱高熾) (16 Ağustos 1378-29 Mayıs 1425), Çin'in Ming Hanedanı'nın dördüncü imparatorudur. Saltanatı 1424'ten 1425 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

Kaynakça

  • Dreyer, Edward L. (2006), Zheng He: China and the oceans in the early Ming dynasty, 1405–1433, The library of world biography, Pearson Longman, ISBN 0-321-08443-8 
Hongxi
Resmî unvanlar
Önce gelen:
Yonglo
Çin İmparatoru
1424 – 1425
Sonra gelen:
Xuande

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zheng He</span> Çinli denizci, amiral ve kâşif

Zheng He (1371-1433) ünlü Çinli denizci, amiral ve kâşif.

<span class="mw-page-title-main">Çing Hanedanı</span> Doğu Asyada kurulan Çinin son imparatorluk hanedanı

Çing Hanedanı, 1644-1911 yılları arasında Çin'de hüküm sürmüş hanedandır. Kurucusu, Çin'in kuzeydoğusunda yaşayan Mançuların Aisin Gioro klanıdır; bu nedenle Mançu Hanedanı olarak da adlandırılır. Çin'in son imparatorluk hanedanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ming Hanedanı</span> 1368-1644 yılları arasında Çine hakim olmuş hanedan

Míng Hanedanı, 1368-1644 yılları arasında Çin'e egemen olmuş hanedandır. Hanedan etnik Çinliler tarafından kurulmuştur. Zhu Yuanzhang'nın 1368 yılında Nanjing kentinde tahta geçmesiyle kuruldu. Ming Taizu olarak adlandırılan Zhu Yuanzhang, tahtta kaldığı 31 yıl içinde feodal monarşi merkezi yönetimini güçlendirmek için hanedanın kuruluşuna büyük katkısı olan vezirleri ve farklı görüşlere sahip olan kişileri öldürerek imparatorluk otoritesini artırdı. Ming Taizu'nun ölümünden sonra torunu Jianwen tahta geçti. Ancak imparator Jianwen, amcası Zhu Di (朱棣) tarafından tahttan indirildi. Zhu Di, kendisini Chengzu İmparatoru ilan etti ve 1421 yılında başkenti Pekin'e taşıdı.

<span class="mw-page-title-main">Yasak Şehir</span> Çin imparatorluk sarayı

Yasak Şehir, Ming Hanedanı'nından Çing Hanedanı'nın sonuna kadar kullanılmış Çin imparatorluk sarayıdır. Çin'in Pekin şehrinin ortasında bulunmaktadır. Yaklaşık 500 yıl imparator ve hizmetlilerine ev sahipliği yapmış, aynı zamanda Çin hükûmetinin törensel ve politik merkezi olmuştur. 1925'ten beri Saray Müzesi'ni barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kablo güdümlü füze</span> Hedefe atılan mühimmat

Kablo güdümlü füze, hedefini bulmak için gerekli koordinatları kablo yardımıyla alan bir güdümlü füze sınıfıdır. Operatör füzeyi ateşlediği andan, füze hedefini vuruncaya kadar geçen sürede füzenin rotasındaki düzeltmeler kablo yardımıyla iletilir. Uçuş esnasında kablo makara düzeneğinden açılarak uzar. Bu sistem en çok tanksavar füzelerinde kullanılmaktadır. Bu sistemin en kötü özelliği azami menzilinin kablonun uzunluğu ile sınırlı olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">II. Manuil</span>

II. Manuil Paleologos, 1391 ile 1425 yılları arasındaki Bizans imparatoruydu.

<span class="mw-page-title-main">Cennet Tapınağı</span>

Cennet Tapınağı, Çin'in başkenti Pekin'in merkezinde yer alan Orta Çağ'dan kalma dini yapılar kompleksidir. Bir Taocu tapınağı olarak inşa edilmiş olup Ming ve Qing hanedanı imparatorları tarafından tüm dini ritüeller ve dini ayinler için ziyaret edilirdi.

<span class="mw-page-title-main">Ming Mezarları</span>

Ming Mezarları, Çin'de Ming Hanedanı imparatorlarının yaptırdığı mezarlıklardır. İlk Ming İmparatoru'nun mezarı başkent Nankin'in yakınında yer almaktadır. Bununla birlikte, Ming Mezarları'nın çoğunluğu Pekin yakınlarında bulunur ve topluca Ming Hanedanı'nın On Üç Mezarı olarak bilinmektedirler. Ming Mezarları Pekin şehir merkezinin 42 km kuzeybatısında Changping semtinde yer almaktadırlar. Tianshou Dağı'nın güney yamacındaki alan, üçüncü Ming İmparatoru Yongle tarafından feng şui ilkelerine dayanılarak seçildi. 1420'de İmparatorluk Sarayı'nın inşasından sonra, İmparator Yongle mezarlığını seçip kendi türbesini oluşturdu. Sonraki imparatorlar da mezarlarını aynı vadiye yerleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Mukden Sarayı</span> 17. yüzyıldan kalma Qing sarayı (çin)

Mukden Sarayı veya Shenyang İmparatorluk Sarayı, Qing Hanedanı döneminden kalma bir imparatorluk sarayıydı. Saray, 1625 yılında inşa edilmiş olup Qing Hanedanı'nın ilk üç imparatoru 1625-1644 yılları arasında yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Xuande</span> Ming dönemi 5. Çin hükümdarı (1399-1435; imparator 1425-1435)

İmparator Xuande veya asıl adıyla Zhu Zhanji (朱瞻基), Çin'in Ming Hanedanı'nın beşinci imparatorudur. Saltanatı 1425'ten 1435 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Zhengtong</span> Ming dönemi 6. Çin hükümdarı (1427-1464; imparator 1435-1449 ve 1457-1464)

İmparator Zhengtong, İmparator Tianshun veya asıl adıyla Zhu Qizhen (朱祁鎮), Çin'in Ming Hanedanı'nın altıncı ve sekizinci imparatorudur. Saltanatı ilk olarak 1425'ten 1435 yılına kadar Zhengtong adıyla sürmüş olup kardeşi İmparator Jingtai'nin ölümünün ardından tekrar Tianshun adıyla 1457'den 1464 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Jiajing</span> Çinin Ming Hanedanının 11. imparatoru (1521-1567)

İmparator Jiajing veya asıl adıyla Zhu Houcong (朱厚熜), Çin'in Ming Hanedanı'nın 11. imparatorudur. Saltanatı 1521'den 1567 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Mesazon</span> Bizans İmparatorluğunun başbakanı olarak hareket eden yüksek makam

Mesazōn Bizans imparatoru'nun başbakanı ve baş yardımcısı olarak hareket eden Bizans İmparatorluğu'nun son yüzyıllarında yüksek bir makam ve görevlisi.

<span class="mw-page-title-main">Geç Ming Hanedanı veba salgını</span>

Geç Dönem Ming Hanedanlığı'ndaki Büyük Veba, Çin'deki Ming Hanedanlığı'nın son dönemi olan 1633 ve 1644 yılları arasında yaşanan büyük bir veba salgınıdır. Salgın 1633'te Şansi Eyaletinde başladı ve 1641'de Pekin'e ulaştı. Veba 1643'te 200.000'den fazla insanın ölümüne neden oldu ve 1644'te Ming Hanedanlığı'nın çöküşüne katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Ming (Han)</span>

Ming, Çin'in Doğu Han Hanedanı'nın ikinci imparatorudur. Saltanatı MS 57'den MS 75 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Güney Ming</span> Nankin rejimi, toprakla geçinmek zorunda kalan ve kırsalı yağmalayan askerlerine ödeme yapacak ve tedarik edecek kaynaklardan yoksundu. Askerlerin davranışları o kadar kötü nam salmıştı ki, bu durumdaki şehirler tarafından girişleri redded

Güney Ming veya resmî adıyla Büyük Ming, Çin'de bir imparatorluk hanedanı ve 1644 Jiashen Olayı'ndan sonra ortaya çıkan Ming Hanedanı'nın bir dizi eski devletinden biriydi. Li Zicheng liderliğindeki Shun kuvvetleri Pekin'i ele geçirdi ve İmparator Chongzhen intihar etti. Ming generali Wu Sangui daha sonra Çin Seddi'nin doğu kesimindeki Shanhai Geçidi'nin kapılarını Shun güçlerini yok etmek için kullanma umuduyla Çing sancaklarına açtı. Ming müdavimleri Nankin'e kaçtılar ve burada Zhu Yousong'u İmparator Hongguang olarak tahta geçirdiler ve Güney Ming'in başlangıcını işaret ettiler. Nankin rejimi, Çing kuvvetlerinin Nankin'i ele geçirdiği ve o zamana kadar Zhu'nun idam edildiği 1645'e kadar sürdü. Daha sonraki figürler, çeşitli güney Çin şehirlerinde hanedanlıklarını ilan etse de Çing onları taklitçi olarak gördü.