İçeriğe atla

Hongik Ingan

Hongik Ingan (Korece: 홍익인간; Hanja: 弘益人間) Güney Kore'nin resmî olmayan ulusal sloganıdır. Bu tabir Türkçe "İnsan Sadakatine Bağlı Olma" olarak çevirilebilir.[1]

Bu cümle aynı zamanda "Tüm insanlığın yararına yaşamak ve çalışmak" olarak çevrilebilir.[2]

Kore Ruh ve Kültürel Tanıtım Projesi'nin blogu Hongik Ingan'ı "Kore'nin, ideoloji ve dinin sınırlarını aşan özgün kurucu felsefesi" olarak nitelendiriyor.[3]

Bu felsefe Kraliçe Seondeok, Shin Saimdang ve Shin Saimdang'ın oğlu Yi Yulgok'un yaşamlarında temsil edilmektedir; “hepsi kendi disiplinleri, saygıları, merhametleri ve“ zorluklar karşısında görevlerine bağlılıklarıyla ayırt edildiler.[2]

Kore tarihindeki ilk kadın hükümdar olan Silla Kraliçesi Seondeok, Silla Krallığı'nı 632'den 647'ye kadar yönetmiştir.[4]

Shin Saimdang, 1504 °C'den c. 1551 C. E. Anne ve büyükanne ve büyükbabalarının evinde erkek kardeşleri olmadan, toplumun ataerkil düzeninden nispeten özgür bir şekilde büyüdü. Saimdang "cömertlik" anlamına gelen bir nezaket adıydı. Saimdang'ın nezaket adına sahip olması - normalde sadece erkek aristokratlara verilen bir ayrıcalık - toplumun kadınlara getirdiği sınırlamaların üstesinden gelme çabalarına bir övgüdür.[5]

Yi Yulgok (1536 °C - 1584 °C) Shin Saimdang'ın oğluydu. Konfüçyüs düşünce için önemli bir katkı yapan bir dahiydi.[6]

Kaynakça

  1. ^ "A New Way of Seeing Country Social Responsibility" (PDF). Faculty of Philosophy and Social-Political Sciences. Alexandru Ioan Cuza University. s. 6. 16 Ocak 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2014. 
  2. ^ a b "The Practice of Hongik Ingan: Lives of Queen Seondeok, Shin Saimdang, and Yi Yulgok" by the Korean Spirit and Cultural Project, published by the Diamond Sutra Recitation Group, March 2011
  3. ^ "What is Hongik Ingan". koreaingan.wordpress.com. 13 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2016. 
  4. ^ ibid
  5. ^ ibid
  6. ^ ibid

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore</span> Doğu Asyadaki bölge

Kore, Doğu Asya'da bir bölge. 1945'ten beri iki ayrı bağımsız devlete bölünmüş durumdadır: Kuzey Kore ve Güney Kore.

Biseksüellik, hem erkeklere hem de kadınlara veya birden fazla cinsiyete yönelik romantik veya cinsel çekim ya da cinsel davranıştır.

Düşlerimin Prensi, MBC yapımı bir Güney Kore dizisidir. Park So-Hee'nin manwha'sından diziye uyarlanmıştır. Dizinin yayını 11 Ocak 2006'da başlayıp, 30 Mart 2006 tarihinde bitmiştir. Dizi MBC kanalının 2006 yılında yaptığı en iyi drama'lardan biridir. Türkiye'de diziyi TRT 1 yayınlamıştır. Kore'nin son kraliyet ailesinin 21. yüzyılda da hakimiyetini sürdürdüğü hayalinden yola çıkarak hazırlanan dizi toplam 24 bölümdür. Dizinin ilk sezonu sona erdiğinde ikinci sezon için hazırlıklar yapılmış ama oyuncularla anlaşılamaması üzerine dizinin 2. sezonu henüz çekilememiştir. 2007 yılında ise Goong S adında farklı oyuncuların oynadığı, Goong'un bir başka serisi yapılmıştır. Fakat o hikâye ile Goong arasında bir alaka bulunmamaktadır.

Muhteşem Kraliçe, Güney Kore televizyon kanalı MBC tarafından 2009 yılında yapılmış dizisi. Türkiye'de, 7 Aralık 2009'dan itibaren TRT 1'de yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Silla</span> krallık

Silla Kore Yarımadası'nın güney ve orta kesimlerinde bulunmuş eski krallıklardan biridir. Silla, Baekje ve Goguryeo ile birlikte Üç Kore Krallığı'nı oluşturmuştur. Nüfusu 7. yüzyılda 894,680 iken 8. yüzyılda 2,000,000' a kadar çıktı. Resmî dili Şillaca idi. Öncülleri Jinhan konfederansı ve Gojoseon iken varisi Goryeo olmuştur. Bugünkü Kuzey Kore ve Güney Kore topraklarında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Koguryo</span> Korenin eski krallığı

Goguryeo veya Koguryo eski bir Kore krallığıdır. Günümüz Kore yarımadasında, Çin doğusunda güney Mançurya ve güney Rusya Denizi'nin kuzeyinde ve güneyinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yoo Seung-ho</span> Güney Koreli oyuncu ve model

Yoo Seung-Ho Korece: 유승호; Hanja: 俞承豪, ; 17 Ağustos 1993 tarihinde; İncheon, Güney Kore'de dünyaya geldi. Güney Koreli oyuncu ve model.

<span class="mw-page-title-main">Joseon Krallığı</span> 1392–1897 yıllarında geçen kore krallığı

Joseon Krallığı, 1392-1897 yılları arasında var olmuş bir Kore krallığıdır. Krallık General Yi Seong-gye tarafından kurulmuş olup modern Kore'nin bulunduğu yerde yaklaşık beş yüzyıl boyunca hüküm sürmüştür. İlk başlarda Kore, yeniden adlandırılmış ve başkent günümüzdeki Seul'e taşınmıştır. Krallığın doğal sınırları en kuzeydeki Yalu ve Tumen nehirlerine kadar genişlemiştir. En uzun Konfüçyüsçü hükümdarlığın yaşandığı hanedanlıktır. Krallık, sonraları Ming ve Çing hanedanlarının birer vasalı olarak sürdürmüş olup Birinci Çin-Japon Savaşı'nın ardından Ekim 1897 tarihinde Kore İmparatorluğu hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Kore draması</span>

Kore draması (한국드라마) ya da K-drama Güney Kore tarafından yapılan çoğunlukla mini dizi şeklinde olan Kore dilindeki dizilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Hwarang</span>

Hwarang, diğer adıyla Çiçek şövalyeler, bir grup elit genç erkek gruptan oluşmuş ve eski Kore krallığının 10.yüzyılına kadar yani Silla dönemine kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kore tarihi</span> Kore Yarımadasında Yaşanan Olaylar

Kore tarihi, Kore Yarımadası'nda var olan ve genellikle Kore olarak adlandırılan devletlerin tarihidir. Diğer Doğu Asya uygarlıkları gibi bir dizi dönemlere ayrılmıştır.

Kraliçe Seondeok, Silla Krallığı 27. hükümdarı ve ilk kadın hükümdardır. Saltanatı MS 632'den 647 yılına kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Taejo (Joseon kralı)</span> Kore tarihinde Joseon Hanedanının ilk kralı

Taejo, doğan Yi Seong-gye, Kore'nin Joseon Hanedanlığı'nın kurucusu ve ilk hükümdarıydı. Tahta çıktıktan sonra adını Yi Dan olarak değiştirdi. 1392'den 1398'e kadar hüküm sürdü ve Goryeo Hanedanlığı'nın devrilmesinde ana figürdü. Taejo, Goryeo ordusuna katıldı ve nihayet 1392'de tahtı ele geçirmeden önce saflarda yükseldi. Oğulları arasındaki bir çekişme sırasında 1398'de tahttan çekildi ve 1408'de öldü.

<span class="mw-page-title-main">Samhan</span>

Samhan, Kore tarihinde MÖ son yüzyıllarda ve MS ilk yüzyıllarda Kore Yarımadası'nın orta ve güneyinde Mahan, Jinhan ve Byeonhan konfederasyonlarını kapsayan dönemdir. Samhan dönemi genelde Üç Krallık Dönemi'nin bir alt bölümü olarak da kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Silla</span>

Birleşik Silla veya Geç Silla, MS 668-935 yılları arasında Üç Kore Krallığı'ndan biri olan Silla Krallığı'nın Baekje'yi ve Koguryo'yu fethederek Kore Yarımadası'nın güney ve orta bölümünü birleştirdikten sonra kullanılan adıdır. Birleşik Silla, oldukça zengin bir ülke olup başkenti Gyeongju dünyanın dördüncü büyük kentiydi. Birleşik Silla, bölgede egemenlik kurmak için kuzeydeki Goguryeo-Mohe Krallığı olan Balhae ile mücadeleye girdi. Varlığı boyunca ülke entrika ve siyasi kargaşa yüzünden başta fethedilen Baekje ve Koguryo'daki isyancı gruplar tarafından sıkıştırıldı. Son kral Gyeongsun devleti yalnızca adıyla yönetti ve gelişen Goryeo'ya kraşı MS 935 yılında teslim olmasıyla hanedanı sona erdi.

Sosyal dışlanma, toplumsal dışlanma ya da sosyal marjinalizasyon, toplum içinde karşılaşılan engeller ve toplumun dışına itilme durumlarını anlatan bir terimdir. Avrupa'da yaygın olan bu terim ilk olarak Fransa'da kullanılmıştır. Eğitim, sosyoloji, psikoloji, siyaset ve ekonomi gibi çeşitli disiplinlerde kullanılır.

Çin'de intiharın kültürel uygulama olarak uzun geçmişi vardır. Qu Yuan'ın intiharı vatansever bir eylem olarak kabul edilir ve bunun anılması, yaygın olarak Ejderha Teknesi Festivali'nin temeli olarak düşünülür. Günümüz Çin'de intihar üzerinde çalışmalar, resmi istatistiklerin bazen büyük oranda bağımsız araştırmaların sonuçlarına göre farklılık göstermesine sebep olan siyasi kaygılar nedeniyle oldukça karmaşık bir sorundur. Genel olarak Çin'in komşu ülkeleri Güney Kore ile Japonya'dan daha düşük intihar oranı var. Çin'de bu uygulama ayrıca daha çok kadınların arasında ve en çok Yangtze Havzası'nda yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Toplumsal cinsiyet</span> kadınlık ve erkeklik arasındaki ayırt edici fiziksel, zihinsel ve davranışsal özellikler

Toplumsal cinsiyet, kadınlık ve erkeklik ile ilgili ve bunlar arasında ayrım yapan özellikler dizisidir. Bağlama bağlı olarak bu, cinsiyete dayalı sosyal yapıları ve cinsiyet kimliğini içerebilir. Çoğu kültür, cinsiyetin iki kategoriye ayrıldığı ve insanların birinin veya diğerinin parçası olarak kabul edildiği bir cinsiyet ikiliği kullanır; bu grupların dışında olanlar ikili olmayan şemsiye terim kapsamına girebilir. Güney Asya'daki hicralar gibi bazı toplumların "erkek" ve "kadın" dışında belirli cinsiyetleri vardır; bunlara genellikle üçüncü cinsiyetler denir.). Çoğu akademisyen, cinsiyetin sosyal organizasyon için merkezi bir özellik olduğu konusunda hemfikirdir.

<span class="mw-page-title-main">Erkeğe yönelik şiddet</span>

Erkeğe yönelik şiddet, erkeklere veya oğlanlara karşı işlenen şiddettir. Erkekler hem şiddetin mağduru hem de failleri olarak sık sık görülmektedir. Erkeklere yönelik cinsel şiddet, çoğu toplumda kadınlara yönelik olandan farklı muamele görmekte ve uluslararası hukuk tarafından büyük ölçüde tanınmamaktadır. Erkeklere yönelik şiddet hem erkekler hem de kadınlar tarafından gerçekleştirilirken, ABD Adalet İstatistikleri Bürosu verilerine göre erkeklerin erkekleri öldürdüğü cinayetler, toplam cinayetlerin %65,3'ünü oluşturmaktadır.