Hong Kong (Çince: 香港, Kantonca telaffuzu:
Kaplan ve Ejderha, 2000 yapımı wuxia filmi. Çin Halk Cumhuriyeti-Hong Kong-Tayvan-Amerika Birleşik Devletleri ortak yapımı film Ang Lee tarafından yönetilmiştir. Filmin kadrosu uluslararası alanda tanınmış Chow Yun-Fat, Michelle Yeoh (Malezya), Zhang Ziyi (Çin) ve Chang Chen (Tayvan) gibi etnik Çinli yıldızlardan oluşmuştur.
Kantonca (廣東話) ya da Standart Kantonca, Güney Çin'deki Guangdong eyaleti civarında konuşulan Yue değişkesidir. Yue'nin geleneksel prestij lehçesidir. Yazı dili olarak geleneksel Çince karakterler esas alınır.
Guangzhou ya da Guanco, Çin'in güneyindeki Guangdong Eyaleti'nin merkezi ve en büyük şehridir. Çin Hanedanı'na kadar dayanan 2,200 yıllık tarihi vardır; tarihi boyunca da Güney Çin'in siyasi, askerî, ekonomik, kültürel, bilim ve eğitim merkezi olarak işlev göstermiştir. Günümüz Guangzhou şehri, Çin'in birinci kademe şehirlerinden biridir. Lingnan kültürünün doğduğu ve geliştiği yer olup Modern Çağ'da devrimlere patlak verildiği bir yer olmuştur ve günümüzde çağdaş Çin kültürünün önemli bir beşiğidir. Guangzhou belediye dairesi, 1921 yılında Çin anakarasındaki ilk belediye yönetimi olarak açıldı. 2010 Yılı Çin Ulusal Nüfus Sayımı verilerine göre Guangzhou şehrinin 10,641,400 kişilik nüfusu vardı. Komşu şehir Foshan ile beraber sayıldığında nüfus açısından Çin'in en büyük ikinci ve Dünya'nın en büyük 10. metropol alanını teşkil eder.
Çin mutfağı başta Çin olmak üzere Tayvan, Singapur, Malezya, Endonezya gibi Çin kültürünün yaygın olduğu Uzak Doğu ülkelerinden kaynaklanan ve Çin lokantaları sayesinde dünyanın birçok yörelerinde geniş bir biçimde tanınan bir mutfaktır. Çeşit bakımından dünyanın en zengin mutfaklarından biri olan Çin mutfağı Uzakdoğu'da bile Çinlilerin yaşadığı her bölgede büyük farklılıklar gösterir. Ayrıca Uzakdoğu dışındaki Çin lokantalarında hazırlanan yemekler bulundukları ülkelerin kültürlerine uyarlandıkları için Uzakdoğu'dan çok farklı malzemeler kullanırlar ve farklı lezzetler sunarlar. Bunlara rağmen Çin mutfağı bazı ortak özelliklerden yoksun değildir. Sebze ağırlıklı yemekler, yemeklerin wok adı verilen çukur tavalarda pişirilmesi ve yemeklerin sofralarda yemek çubuklarıyla yenmesi Çin mutfağının en çarpıcı özellikleri arasındadır.
Britanya Denizaşırı Toprakları ya da Birleşik Krallık Denizaşırı Toprakları, Birleşik Krallık'ın bir parçasını oluşturmamakla birlikte Birleşik Krallık hâkimiyeti altında bulunan on dört bölgedir.
Asya mutfağı, Asya kıtasına özgü yiyeceklerin genel adı. Bulundukları bölgenin adını alan bu mutfak türleri, geleneksel Çin İmparatorluğu mutfağıyla çağdaş Japon ve Kore Yarımadası mutfaklarının birleşiminden oluşan Doğu Asya; Kamboçya, Laos, Tayland, Vietnam, Brunei, Endonezya, Malezya, Singapur ve Filipinler mutfaklarını barındıran Güneydoğu Asya; bir zamanlar Britanya Hindistanı'nı oluşturan Myanmar, Hindistan, Sri Lanka ve Pakistan başta olmak üzere bölgede bulunan diğer ülkeleri içine alan Güney Asya, Orta Asya ve Orta Doğu mutfaklarıdır.
Hong Kong Hükûmeti belirli ülkeler/bölgeler vatandaşlarına vize almak zorunda kalmadan turizm veya iş amaçlı 14 ila 180 gün arasında değişen sürelerle Hong Kong'a seyahatlerini sağlar. Tüm ülkelerin vatandaşlarının Hong Kong'da ikamet hakkına sahip olmadığı sürece bir iş yerinde çalışmada ya da istihdam gibi diğer faaliyetlerinde vize almaları gerektirir. Hong Kong, Çin'den bağımsız olarak göç ve vize politikasına devam etmektedir. Sonuç olarak, Çin'den (anakara) Hong Kong'a girmek isteyen bir ziyaretçinin göçmenlik kontrol noktasından geçmesi gerekir. Macao ve Tayvan sakinleri, Hong Kong kısa süreli ziyaretlerinde vizesiz veya kapıda vize alarak Anakara Çin, Hong Kong ziyaret etmeden önce Çin Kamu Güvenliği Bakanlığından İki yönlü izni alması gerekmektedir.
Çin'deki Yahudilerin tarihi uzun bir geçmişe dayanır. Yahudi yerleşimcilerin Çin'deki serüveni yazılı kaynaklara göre en erken 7. ile 8. yüzyıllarda başladığı belgelenmiştir. 7. ile 12. yüzyıllarda Tang ile Song hanedanları döneminde, sonra da 19. yüzyılda Qing Hanedanı döneminde Çin'in ortakuzey kesimindeki Henan yönetim bölgesinin görece izole Kaifeng şehrinde yoğunlaşan Yahudi topluluğu Kaifeng Yahudileri olarak anıldığı gibi, bu ad daha sonraları genel olarak Çin Yahudileri için de kullanılır. Bu Yahudileri kökeni Aşkenaz ve Bağdadi Yahudilerine dayanır.
Hong Kong'un semtleri (香港地區), Hong Kong'un 18 adet idari bölümüdür. Semtler 1982 yılında Hong Kong henüz Britanya yönetimi altında iken kurulmuştur. Her semtin bir semt meclisi ile başında bir semt başkanı bulunmaktadır.
Yue, Çincenin ana dallarından biridir. Başta Guangdong ve Guangşi eyaletleri olmak üzere Güney Çin'de konuşulur.
Hong Kong üzerindeki egemenlik, 30 Haziran 1997 tarihinde Birleşik Krallık'tan Çin'e devredildi. Bu olay, Hong Kong'daki Britanya yönetiminin sonunu işaretlemesinin yanı sıra yaygın olarak Britanya İmparatorluğu'nun sonu olarak sayılır.
Hong Kong Kantoncası, Hong Kong'da yaygın olarak konuşulan Kantonca lehçesi. Makao'da da konuşulur. Hong Kongluların bu lehçeyi çoğunlukla "Kantonca" olarak nitelendirmelerine rağmen, Çin anakarasında birçok kaynakta "Hong Kong ağzı" (香港話) olarak tanımlanır.
Britanya Hong Kongu, 1941 ile 1945 yılları arası Japon işgali altında olduğu dönem haricinde Hong Kong'un 1841 ile 1997 yılları arası Britanya Kraliyet egemenliği altında olduğu dönem. Kraliyet kolonisi olarak kurulup, sonradan 1981 yılında Britanya Denizaşırı Toprağı olarak ilan edildi. Hong Kong Adası, Birinci Afyon Savaşı (1839-42) sonrasında Çin'deki Çing Hanedanı tarafından Britanya'ya devredildi. Kowloon Yarımadası da İkinci Afyon Savaşı (1856-60) sonrasında Britanya'nın Hong Kong kolonisine eklendi. Son olarak, 99 yıllık bir kira sözleşmesi altında Yeni Bölgeler de Britanya'ya verildi. Hong Kong Adası ile Kowloon Yarımadası'nın kalıcı olarak Britanya'ya ait olmasına rağmen Hong Kong topraklarının %90'dan fazlasını oluşturan Yeni Bölgeler, Hong Kong ekonomisi için o kadar çok önemliydi ki Britanya, kira sözleşmesinin sona ermesiyle Hong Kong üzerindeki egemenliği tümüyle Çin'e devretmeye karar verdi. Bu devir süreci, bazı kaynaklarca Britanya İmparatorluğu'nun sonunu işaretler. Hong Kong bugün dahi koloni döneminin etkisini sürdüren özelliklere sahiptir.
Kanton mutfağı veya Yue mutfağı, bazı kaynaklarda Guangdong mutfağı olarak da geçer; başta eyalet başkenti Guanco olmak üzere Çin'in Guangdong eyaletinin yöresel mutfağıdır. Çin'in "Sekiz Büyük Mutfağı" 'ndan birini oluşturur.
Dim sum, Çin mutfağında et, balık ve kabuklulardan oluşan bir menüdür. Önemli bir kahvaltı ve öğle yemeği olup yemekle birlikte çay içilir. Kanton geleneğinde sonsuz bardak çaya ve dim suma sahip olma geleneği Kantoncada dilinde çay içmek anlamına gelen yum cha (飲茶) olarak da adlandırılır.
Yemek kültürü bölge, gelenek veya tecrübelerin karışımından oluşabilir. Her mutfak kendine özgü hazırlama şekli, hazırlama araçları, belirli yiyecek ve içecek türünü kullanma, yiyeceklerini üretme veya kendine has öğünleri barındırır. Mutfaklar genellikle kullanıldıkları bölgelere veya orijinal olarak yapıldıkları bölgelere göre adlarını alırlar. Bölgelerde yetişen, üretilen veya getirilen malzemeler yemeğin içeriğini oluşturur. Mutfak kültürü etnik köken veya dine göre de oldukça şekillenebilir.
Hong Kong-Türkiye ilişkileri, Hong Kong ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Hong Kong'da bir başkonsolosluğu vardır. Başkonsolosluk 1974 yılında Londra Büyükelçiliğine bağlı olarak açılmış, 1979'da ekonomik sebeplerden ötürü kapanmış, 1991 yılında tekrar faaliyete geçmiştir. Hong Kong'un 1 Temmuz 1997 tarihinde, İngiltere'den Çin Halk Cumhuriyeti'ne devrinden bu yana Başkonsolosluk Pekin Büyükelçiliğine bağlıdır.
Lingnan kültürü veya Kanton kültürü, Lingnan bölgesinin Çin kültürünü ifade eder: ikiz Guangdong ve Guangxi eyaletlerinin isimleri sırasıyla "doğu genişliği" ve "batı genişliği" anlamındadır. Kesin konuşmak gerekirse "Lingnan kültürü" terimi iki tanımlodor:
- Saf coğrafi koşullar terimi Kantonca kültürü aynı zamanda kültürleri sadece içerir Hakkas, Teochews, Taishanese, Hainanese ve bu gibi non-Han grupları Zhuangs, Tanka veya She Lingnan bölgesinde.
- Daha tipik olarak, yalnızca Guangdong ve Guangxi'deki tarihsel olarak baskın kültürel-dilsel güç olan Kanton kültürüne atıfta bulunmak için kullanılır.
Hong Kong arması, Çin Halk Cumhuriyeti Hong Kong Özel İdari Bölgesi olarak da adlandırılan Hong Kong'un resmî armasıdır.