İçeriğe atla

Honey, Honey

"Honey, Honey"
Waterloo albümünden ABBA single
KaydedilmeJanuary 1974
Tarz
Süre2:56
Yazar
Yapımcı
  • Benny Andersson
  • Björn Ulvaeus
Şablon:Audio sample
Video klip
YouTube'da "Honey, Honey"

" Honey, Honey " İsveçli pop grubu ABBA'nın bir şarkısıdır. 1974 Eurovision Şarkı Yarışması'ndaki başlık parçası olan "Waterloo"'nun başarısının ardından ikinci stüdyo albümleri Waterloo'nun ikinci single'ı olarak yayınlandı.

Geçmiş

"Honey, Honey", Björn Ulvaeus, Benny Andersson ve Stig Anderson tarafından yazılmış, şarkıAgnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad ve Ulvaeus tarafından söylenmiştir. ABBA, İngilizce versiyonunun yanı sıra 30 Ocak 1974'te Stockholm'deki Metronome Stüdyosu'nda İsveççe "Honey, Honey"i kaydetti.

Bu, grubun kendi dillerindeki son resmi kaydıydı ve İsveççe " Waterloo " single'ının B-tarafı olarak yayınlandı. İngilizce formatında, "Honey, Honey" B-tarafı olarak " King Kong Song " ile piyasaya sürüldü.

Resepsiyon

"Honey, Honey" birçok Avrupa ülkesinde, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Yeni Zelanda'da piyasaya sürüldü, ancak Birleşik Krallık'ta yayınlanmadı. ABBA'nın İngiliz plak şirketi Epic Records, "Honey, Honey" yerine " Ring Ring "in remikslenmiş bir versiyonunu yayınlamaya karar verdi. Ancak, bu single listede yalnızca 32 numaraya ulaştı ve Sweet Dreams tarafından kaydedilen ve vokalist Polly Brown'ın yer aldığı "Honey, Honey"in kapak versiyonu İngiltere'de ilk 10'da yer aldı.

"Honey, Honey" Batı Almanya'da ilk 5'te 4 ay durabildi ve Avusturya, İspanya ve İsviçre'de de ilk 5'e ulaştı.[1] Amerika Birleşik Devletleri'nde, "Honey, Honey" grubun sonraki single'larına kıyasla orta derecede başarılıydı. Hem Billboard Hot 100 hem de Adult Contemporary listelerinde 27 numaraya ulaştı ki bu single, AC grafiğine ulaşan ilk ABBA single idi.

Cash Box, bu şarkıyı "sıkı armoniler ve mükemmel prodüksiyon içeren tatlı bir pop rock'çı" olarak adlandırdı.[2]

Çalma listesi

No.BaşlıkSüre
1."Honey Honey"  2:56
2."Dance (While The Music Still Goes On)"  3:05

Resmi versiyonlar

  • "Honey, Honey" (İngilizce versiyonu)
  • "Honey, Honey" (İsveç versiyonu)

Personel

ABBA

Ek personel ve üretim personeli
  • Janne Schaffer - gitar
  • Rutger Gunnarsson - bas
  • Ola Brunkert - davul
  • Martin Bylund, Anders Dahl, Gunnar Michols, Claes Nilsson, Åke Jelving, Inge Lindstedt, Alfred Pisuke, Sixten Strömvall, Harry Teike, Kryztof Zdrzalka – keman

Kapak versiyonları

  • Tina Charles bu şarkının bir versiyonunu kaydetti.
  • 1974'te İngiltere'de 10 numaraya, İrlanda'da 14 numaraya ulaşan İngiliz grup Sweet Dreams, 1974'te. ABD'de Sweet Dreams versiyonu, orijinal ABBA'dan iki hafta önce Billboard'da Hot 100'e giriş yaptı, ancak sonunda ABBA'ya yenildi, Sweet Dreams versiyonunun zirvesi 68 numara oldu. Kanada'da şarkı 59 numaraya ulaştı.[3] "Honey, Honey"nin hem Sweet Dreams hem de ABBA versiyonları aynı anda Almanya'da da listelerde yer aldı ve Sweet Dreams 42 numara ile daha az başarılı oldu.
  • 1975 yılında, şarkının Çek versiyonu Hana Zagorová & Petr Rezek tarafından kaydedildi ve Çekoslovakya'da single olarak yayınlandı.
  • 1975'te Fin şarkıcı Monika diğer adıyla Monica Aspelund, Monika albümünde yer alan "Honey, Honey" şarkısını yorumlaması için kendi sözlerini yazdı; bu versiyon Johanna Raunio tarafından kendi adını taşıyan 1994 albümünde yeniden düzenlendi.
  • 1978'de, Nashville Train (ABBA'nın kendi destek grup üyelerinden bazılarını içeren) adlı bir İsveçli ülke grubu, şarkıyı ABBA Our Way albümlerinde coverladı.
  • 1981'de Pakistanlı kız kardeşler Salma ve Sabina Ağa tarafından "Kabhi, Kabhi" başlıklı bir Hintçe versiyonu yayınlandı.[4]
  • 1992'de İsveçli schlager grubu Simons, Spelar ABBA albümleri için enstrümantal bir versiyon kaydetti.
  • 1995 yılında, Yeni Zelanda alternatif rock grubu Loves Ugly Children, Abbasalutely derlemesi için bir versiyon kaydetti.
  • 1999 derlemesi ABBA: A Tribute – The 25th Anniversary Celebration, Michael B. Tretow ve kızı Sofia'nın bir kapağına sahiptir. Michael Tretow, grubun kariyeri boyunca ABBA için bir kayıt mühendisiydi. Şarkının bu kapağı, melodiye serpiştirilmiş diğer on üç ABBA şarkısına müzikal göndermeler içermesi bakımından benzersizdir.
  • 2001 yılında Housecream grubu tarafından bir eurodance coverı kaydedildi.[5]
  • Şarkı, müzik sanatçısı John Klass [6] ve Singapurlu aktris Jamie Yeo tarafından düet olarak yorumlandı.[6]
  • Şarkı Mamma Mia! 'nın ilk perdesinde söylenmiştir. Sophie ve arkadaşları tarafından müzikal. Şarkı sözlerinin çoğu, Sophie annesinin günlüğünü okurken söylenir. Bu nedenle, sözleri günlüğüne annesi yazmış gibidir. Ayrıca şarkının sonu, Sophie'nin babasıyla ne kadar tanışmak istediğini yansıtıyor. Orijinal şarkıdan farklı olarak, 2. ve 3. dizeler arasındaki köprüdeki vokaller bu versiyonda çıkarılmış ve enstrümantal bir versiyonla değiştirilmiştir.
  • Mamma Mia! 'nın film uyarlamasında şarkıyı aktris Amanda Seyfried (Sophie olarak), aktrisler Ashley Lilley (Ali olarak) ve Rachel McDowall (Lisa olarak) yedek vokal olarak söylüyor. Sahne müzikalinin kendisinde olduğu gibi, köprüdeki vokallerin yerini enstrümantal bir versiyon alıyor. Bu kayıt hayır yaptı. 2 Ağustos 2008 tarihli Birleşik Krallık single tablosunda 61 ve no. Avustralya single listelerinde 50.[7] Yalnızca indirme satışlarında piyasaya sürüldü, yalnızca 'Orijinal Cast Kaydı' olarak kabul edildi. 2020'de sürüm İngiltere'de Gümüş sertifikası aldı. [8]
  • Abbacadabra'nın bir hi-NRG / eurodance cover'ı 1990'ların sonlarında Yüce Records aracılığıyla yayınlandı. En son 2008 derlemesi We Love ABBA: The Mamma Mia Dance Collection'da mevcuttu. Çeşitli P2P paylaşım sitelerinde, şarkı genellikle yanlışlıkla İsveçli genç pop grubu ve ABBA haraç grubu A-Teens tarafından çalındığı şeklinde etiketlenir.

Diğer medyada Görünüşler

  • Avustralya radyo istasyonu 2GB'ın hafta sonu ragbi ligi sporları programı, Sürekli Çağrı Takımının şarkıyı Parramatta Eels oyuncusu Fuifui Moimoi'ye atıfta bulunarak bir parodi olarak kullandığını gösteriyor.

Kaynakça

  1. ^ Scott, Robert (2002) 'ABBA: Thank You for the Music – The Stories Behind Every Song', Carlton Books Limited: Great Britain, p.51
  2. ^ "CashBox Record Reviews" (PDF). Cash Box. 31 Ağustos 1974. s. 18. 27 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Aralık 2021. 
  3. ^ "Item Display – RPM – Library and Archives Canada". Collectionscanada.gc.ca. 12 Ekim 1974. 15 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2018. 
  4. ^ "Salma* & Sabina* - Agha: Salma & Sabina Sing the Hits of Abba in Hindi". Discogs. 27 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Housecream, biography discography, recent releases, news, featurings of eurodance group – The Eurodance Encyclopædia". Eurokdj.free.fr. 8 Temmuz 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2012. 
  6. ^ a b "John Klass Page – iPOP". Ipoplive.com. 20 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2012. 
  7. ^ "ARIA Australian Top 50 Singles Chart| Australia's Official Top 50 Songs". ARIA Charts. 8 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2016. 
  8. ^ UNSUPPORTED OR EMPTY REGION: .

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">ABBA</span> İsveç pop müzik grubu

ABBA, 1972 yılında kurulan 1982 yılına dek etkin olan İsveçli bir pop müzik grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Running Free</span>

Running Free İngiliz grup Iron Maiden'ın ilk single'ıdır. 8 Şubat 1980'de piyasaya çıkan plağın B yüzünde "Burning Ambition" isimli parça yer alır. Şarkı Steve Harris ve Paul Di'Anno tarafından yazılmıştır. Grubun ilk albümü Iron Maiden'da üçüncü şarkıdır. İngiltere'de 34 numaraya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Women in Uniform</span>

Women in Uniform Iron Maiden'ın 27 Ekim 1980 tarihinde yayımlanan single'ıdır. İngiltere listelerinde 35 numaraya kadar çıkmıştır. Plağın arka yüzünde bulunan şarkılar "Invasion" ve "Phantom of the Opera" şarkısının konser versiyonudur. Dennis Stratton'ın grupla yaptığı son kayıttır. Şarkı grubun hiçbir albümünde yer almaz. Ayrıca grubun ilk video klibi de bu şarkı için Londra'da Brixton Academy'de çekilmiştir. Şarkı aslen Avustralyalı Skyhooks grubunun 1978 yılında yaptığı bir bestedir.

<i>Gracias Por La Música</i>

Gracias Por La Música, İsveçli ABBA grubunun 1980 yılında piyasaya sürdükleri, pop müzik türünde derleme albümleri. Albümde daha önce piyasaya sürdükleri bazı parçalarının İspanyolca versiyonları yer almaktadır.

<i>Waterloo</i> (albüm)

Waterloo, İsveçli ABBA grubunun 1974 yılında piyasaya sürdükleri, pop müzik türünde ikinci stüdyo albümleri. Albümde yer alan "Waterloo" adlı parça ile grup 1974 Eurovision Şarkı Yarışması'nı kazandı. Bu birincilik grubun dünya çapında ün kazanmasını sağladı. Ayrıca şarkı, 50 yılın en iyi Eurovision şarkısı seçilmiştir.

<i>Greatest Hits</i> (ABBA albümü)

Greatest Hits, İsveçli ABBA grubunun 1975 yılında piyasaya sürdükleri, pop müzik türünde derleme albümleri. Albümde 1972 ile 1975 yılları arasında piyasaya sürdükleri en iyi parçaları yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Phil Collins</span> İngiliz davulcu, şarkıcı ve söz yazarı (1951 doğumlu)

Philip David Charles Collins, genel olarak bilinen adıyla Phil Collins, İngiliz davulcu, şarkıcı, söz yazarı ve multi-entrümantalist. Rock grubu Genesis'in vokalisti ve davulcusu olarak tanınan Collins, solo albümleriyle büyük bir ticari başarı yakalamış ve Grammy Ödülü kazanmıştır.

<i>Once</i> (Nightwish albümü)

Once, Finlandiyalı senfonik power metal grubu Nightwish'in beşinci stüdyo albümüdür. 7 Haziran 2004'te yayımlanmıştır. 6 Ağustos 2021'de ise albümün "remastered" versiyonu yayımlanmıştır.

<i>Mamma Mia!</i> (müzikal)

Mamma Mia, İngiliz müzikal yazarı Catherine Johnson'un yazdığı bir müzikaldir.

<i>Mamma Mia!</i> (film) Amerikan yapımı film

Mamma Mia!, Phyllida Lloyd'un yönettiği ve Meryl Streep, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgård, Dominic Cooper, Julie Walters ve Christine Baranski'nin oynadığı 2008 yapımı müzikal filmdir. Filmin en büyük özelliği ise tüm şarkıların ABBA şarkısı olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gigliola Cinquetti</span>

Gigliola Cinquetti, İtalyan şarkıcı, sunucu ve gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Waterloo (şarkı)</span>

"Waterloo" veya ilk adıyla "Honey Pie" İsveçli pop müzik grubu ABBA'nın ikinci stüdyo albümleri "Waterloo"dan çıkan ilk teklidir. Şarkı, grubun Epic ve Atlantic adlı kayıt şirketleriyle anlaşarak satışa sunduğu ve ayrıca "ABBA" adıyla yayımladıkları ilk teklidir.

<span class="mw-page-title-main">Dancing Queen</span>

Dancing Queen, İsveçli pop grubu ABBA tarafından kaydedilmiş bir pop şarkısı. Ağustos 1976'da piyasaya çıktı. Dancing Queen, 1970'lerin en başarılı single'larından biri olarak kabul görmektedir.

Belle and the Devotions, 80'lerde aktif olan Britanyalı müzik grubu. Grup, 1984 Eurovision Şarkı Yarışması'nda "Love Games" adlı şarkıyla Birleşik Krallık'ı temsil etmiş, yarışmada 7. olmuştur.

Chiquitita İsveçli pop grubu ABBA tarafından kaydedilen bir şarkı. Grubun Voulez-Vous albümünün ilk single'ı olarak Ocak 1979'da yayınlandı. Agnetha Fältskog baş vokalleri söyledi. Başlangıçta, "If It Wasn't For the Nights" adlı parça albümün ana single'ı olacaktı, ancak "Chiquitita" tamamlandıktan sonra bu planlar terk edildi ve bir albüm parçası olarak kaldı.

"People Need Love", İsveçli pop grubu ABBA tarafından Mart 1972'de kaydedilen ilk single'dır. Şarkı, grubun 1973'te yayınlanan ilk albümü Ring Ring'de yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Ring Ring (ABBA şarkısı)</span>

" Ring Ring ", ABBA'nın 1973'teki ilk albümlerinin başlık parçası olarak yayınlanan şarkısıdır. Single, gruba birkaç Avrupa ülkesinde büyük çıkışını verdi (Avrupa'nın geri kalanı, Kuzey Amerika ve Avustralya ABBA ile ertesi yıl tanışacaktı). Şarkı İsveççe olarak Benny Andersson ve Björn Ulvaeus tarafından menajerleri Stig Anderson ile birlikte " Ring Ring (Bara du slog en signal) " ("Ring Ring (If Only You Called)") adıyla yazılmıştır. İngilizce şarkı sözlerine çeviri, Neil Sedaka ve iş arkadaşı Phil Cody tarafından yapıldı. İsveççe versiyonu İsveç listelerinde 1 numaraya ulaştı.

"Money, Money, Money", İsveçli pop grubu ABBA tarafından söylenen, Benny Andersson ve Björn Ulvaeus tarafından yazılan ve Anni-Frid Lyngstad'ın baş vokal yaptığı bir şarkıdır. Bu albüm, 1 Kasım 1976'da dördüncü albümleri Arrival'ın ikinci single'ı olarak yayınlandı. B yüzü "Crazy World", 1974 yılında ABBA albümünün oturumları sırasında kaydedildi. Şarkı başlangıçta "Gypsy Girl" olarak adlandırılmıştır. Bu şarkı çok çalışmasına rağmen, mali durumunu zar zor ayakta kalabilen ve bu nedenle zengin bir erkek arzulayan bir kadının bakış açısından söylenir.

<span class="mw-page-title-main">Stig Anderson</span> İsveçli müzisyen, söz yazarı ve müzik yapımcısı

Stig Erik Leopold Anderson daha çok bilinen adıyla Stikkan Anderson, İsveçli müzisyen, söz yazarı ve müzik yapımcısıydı. Polar Music'in kurucu ortağıydı ve en çok İsveçli pop grubu ABBA'yı yönetmesiyle tanınır.

"Mamma Mia", İsveçli pop grubu ABBA tarafından 1975 yılında kaydedilen bir şarkı. Benny Andersson, Björn Ulvaeus ve Stig Anderson tarafından yazılan şarkının baş vokalistliğini Agnetha Fältskog ve Anni-Frid Lyngstad yapmıştır. Grubun kendi adını taşıyan ABBA (1975) adlı üçüncü albümlerinin açılış şarkısıdır. Şarkı, Eylül 1975'te altıncı sıradan yayınlandı. Şarkının adı İtalyancadan türetilmiştir ve sürpriz, acı veya heyecan durumlarında kullanılan bir ünlemdir. Şarkı, grubun 1974'teki "Waterloo" şarkısından bu yana İngiltere'deki ilk bir numarasıydı.