İçeriğe atla

Holter monitörü

resim_başlığı
Holter monitor
MucidiNorman Holter ve Bill Glasscock, Holter Research Laboratory

Tıpta, Holter monitörü (genellikle Holter denilir), en az 24 ila 72 saat (genellikle bir seferde iki hafta) kardiyak izleme (kardiyovasküler sistemin elektriksel aktivitesinin izlenmesi) için kullanılan taşınabilir bir tür ambulatuvar elektrokardiyografi cihazıdır.

Holter'in en yaygın kullanımı EKG kalp aktivitesi (elektrokardiyografi veya EKG) izlemek içindir. Uzatılmış kayıt süresi bazen daha kısa sürede tespit edilmesi zor olan kardiyak aritmileri gözlemlemek için yararlıdır. Daha geçici belirtileri olan hastalarda bir ay veya daha uzun süre takılabilen kardiyak olay monitörü kullanılabilir.[1]

Holter monitörü, 1949'da radyo telemetri üzerinde çalışmaya başlayan deneysel fizikçiler Norman J. Holter ve Bill Glasscock[2][3] tarafından Helena Montana'daki Holter Araştırma Laboratuvarı'nda geliştirildi. 1950'lerin başında kardiyolog Paul Dudley White’ın önerisiyle çalışmalarını giyilebilir kardiyak izleme cihazını geliştirmeye yönlendirdiler.[4] Holter monitörü 1962'de ticari üretim için piyasaya sürüldü.[4]

Standart elektrokardiyografi gibi kalbi incelemek için kullanıldığında, Holter monitörü göğüse bağlı bir dizi elektrot aracılığıyla kalpten gelen elektrik sinyallerini kaydeder. Elektrotlar, kas aktivitesinden kaynaklanan eserleri (ingilizce: artifacts) en aza indirmek için kemiklerin üzerine yerleştirilir. Elektrotların sayısı ve konumu modele göre değişir ancak çoğu Holter monitörü üç ile sekiz elektodla çalışır. Bu elektrotlar, hastanın kemerine takılan veya boynuna asılan küçük bir cihaza bağlanır ve bu cihaz kayıt süresince kalbin elektriksel faaliyetini kaydeder.

Ritim sinyalinin tam yapısını ve kaynağını analiz etmek için kesin EKG sinyal bilgisi gerektiğinde 12 uçlu Holter sistemi de vardır.[5]

Verinin depolanması

Holter monitörü tarafından kaydedilen bir Atriyal fibrilasyon

Daha eski cihazlar makaradan makaraya bantlar veya standart C90 veya C120 ses kaseti kullanırdı ve veri kaydetme hızı 1,7 mm/sn veya 2 mm/sn'de idi. Kayıttan sonra kayıt 60x hızda oynatılabilir ve analiz edilebilir böylece 24 saatlik kayıt 24 dakikada analiz edilebilir. Daha modern birimler, EDF dosyası'nı sayısal flash bellek cihazlara kaydeder. Veriler, daha sonra girişi otomatik olarak analiz eden, EKG komplekslerini sayan, ortalama kalp hızı, minimum ve maksimum kalp hızı gibi özet istatistikleri hesaplayan ve kayıtta teknisyen tarafından daha çok çalışmaya değer aday alanları bulan bir bilgisayara yüklenir.

Cihazın bileşenleri

Her Holter sistemi iki temel bölümden oluşur - sinyali kaydetmek için donanım (monitör veya kaydedici olarak adlandırılır) ve kaydın gözden geçirilmesi ve analizi için yazılım. Gelişmiş Holter kaydediciler, sinyal kalitesini kontrol etmek için çok yararlı olan sinyali görüntüleyebilir. Çoğu cihazın önünde hastanın hastalık, yatma, hap alma vb. gibi belirli durumlarda basmasına izin veren bir “hasta düğmesi” vardır; Daha sonra doktorların veya teknisyenlerin sinyali analiz ederken bu alanları hızlı şekilde bulmaları için bu düğmeye basma işlemi kayıta özel bir işaret koyar.

Kaydedici

Kayıt cihazının boyutu, cihazın üreticisine bağlı olarak farklıdır. Günümüz Holter monitörlerinin ortalama boyutları yaklaşık 110x70x30 mm'dir ancak bazıları yalnızca 61x46x20 mm'dir ve 99 g ağırlığındadır.[6]

Pillerin bittiğinde bazı Holterler izleme sırasında bile pillerin değiştirilmesine izin verir.

Holterlerin çoğu, EKG'yi yalnızca iki veya üç kanal üzerinden izler (Not: üreticiye bağlı olarak, farklı elektrot sayıları ve elektrot sistemleri kullanılır). Günümüzün eğilimi, kayıtta hastanın rahatını sağlamak için lead sayısını en aza indirmektir. Holter izleme tarihinde uzun süredir iki/üç kanallı kayıt kullanılmasına rağmen, yukarıda bahsedildiği gibi son zamanlarda 12 kanallı Holterler ortaya çıktı. Bu sistemler klasik Mason-Likar lead sistemini kullanır, yani ortak dinlenme EKG'si ve/veya stres testi ölçümü sırasındakiyle aynı biçimde sinyal üretir. Bu Holterler bazen bir EKG stres testi muayenesine benzer bilgiler sağlayabilir. Miyokard enfarktüsü sonrasında hastaları analiz ederken de uygundurlar. Bu 12 örnekli monitörlerden alınan kayıtların standart 12 örnekli EKG'den çok daha az çözünürlüğü vardır ve bazı durumlarda da yanıltıcı ST segment gösterimi sağladıkları da gösterilmesine rağmen "geç potansiyel" tespiti gibi özel amaçlı muayenelerde örnekleme frekansının 1000 Hz'e kadar ayarlanabilen cihazlar da vardır.

Diğer bir yenilik, muayenede ve yazılım işlemede hastanın fiziksel aktivitesini kaydeden, uyuma, ayakta durma veya yürümedeki üç hareket durumunu çıkaran üç eksenli hareket sensörünün cihaza eklenmesidir.

Bazı modern cihazların daha sonra doktor tarafından dinlenebilecek sesli hasta günlüğü girişi kaydetme özelliğine de vardır. Bu veriler, kardiyoloğun hastanın aktivitesi ve günlüğü ile ilgili olayları daha iyi tanımlamasına yardımcı olur.

Analiz Yazılımı

Holter ECG yazılımı Ekran görüntüsü

EKG sinyalinin kaydı bittiğinde (genellikle 24 veya 48 saat sonra), sinyal analizini yapmak hekime kalır. Bu kadar uzun bir sinyali taramak çok zaman alacağından, her Holter cihazının yazılımında, farklı kalp atışlarını, ritimleri vb. otomatik olarak belirleyen bütünleşik bir otomatik analiz süreci vardır. Ancak otomatik analizin başarısı, sinyal kalitesiyle çok yakından ilişkilidir. Kalitenin kendisi esas olarak elektrotların hasta vücuduna bağlanmasına bağlıdır. Bunlar düzgün takılmazsa, elektromanyetik bozulma EKG sinyalini etkileyebilir ve çok gürültülü bir kayıtla sonuçlanabilir. Hasta hızlı hareket ederse, bozulma daha da büyük olur. Böyle bir kaydın işlenmesi çok zordur. Elektrotların bağlanması ve kalitesinin yanı sıra, kas titremeleri, örnekleme hızı ve sayısallaştırılmış sinyalin çözünürlüğü gibi sinyal kalitesini etkileyen başka faktörler de vardır (çok kaliteli cihazlar daha çok örnekleme frekansı verir).

Otomatik analiz genellikle hekime kalp atım morfolojisi, atım aralığı ölçümü, kalp hızı değişkenliği, ritme genel bakış ve hasta günlüğü (hastanın hasta düğmesine bastığı anlar) hakkında bilgi verir.

Gelişmiş sistemler ayrıca spektral analiz, iskemik yük değerlendirmesi, hastanın aktivite grafiği veya PQ segment analizi de yapar. Diğer bir gereklilik, kalp pili impuls algılama ve analiz yeteneğidir. Bu yetenek, doktor doğru temel kalp pili işlevini kontrol etmek istediğinde faydalıdır.

Tarihi

Kardiyak olay monitörü yirmi yılı aşkın süredir kullanılmaktadır. İlk başta bu cihazlar taşınabilir değildi ve sadece hastane binalarında kullanılmak zorundaydı. Gelişmeler, bu cihazların küçülmesine neden oldu ancak hala sadece hastanelerde yirmi dört ila kırk sekiz saat kullanılırdı. Kısa süre sonra da, önce 13,6 kg, ardından 4.5 kg ve sonra da 0.45 kg (1 pound) ağırlığında taşınabilir monitörler geliştirildi. Modern cihazların giyilmesi çok daha kolaydır ve yalnızca 0.45 kg ağırlığındadırlar.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Holter Monitor". www.heart.org. 4 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2018. 
  2. ^ Meldrum, Stuart J (1993). "Obituary for Wilford "Bill" Glasscock". Journal of Ambulatory Monitoring. 6 (3): 243. with the passing of Bill Glasscock, we have lost the second half of one of the most successful partnerships ever to exist in the field of biomedical engineering 
  3. ^ "At the Heart of the Invention: The development of the Holter Monitor". National Museum of American History. 16 Kasım 2011. 8 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2016. 
  4. ^ a b Hilbel, Thomas; Thomas M Helms; Gerd Mikus; Hugo A Katus; Christian Zugck (10 Ocak 2008). "Telemetry in the clinical setting". Herzschrittmachertherapie & Elektrophysiologie. 19 (3): 146-64. doi:10.1007/s00399-008-0017-2. ISSN 0938-7412. PMID 18956161. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2009. 
  5. ^ Herzschrittmacherther Elektrophysiol. 2013 Jun;24(2):92-6. doi: 10.1007/s00399-013-0268-4. Epub 2013 Jun 19. 12-lead Holter electrocardiography. Review of the literature and clinical application update. Su L1, Borov S, Zrenner B.
  6. ^ HeartBug technical specifications 4 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kardiyoloji</span> Kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarını inceleyen bilim dalı

Kardiyoloji, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır. Bu alan, konjenital kalp kusurları, koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, kalp kapak hastalığı ve elektrofizyoloji'nin tıbbi teşhis ve tedavisini içerir. Tıbbın bu alanında uzmanlaşmış doktorlara dahiliye'nin bir uzmanlık alanı olan kardiyolog denir.

<span class="mw-page-title-main">Aritmi</span> kalbin ritmik çalışmasındaki bozulma sonucunda meydana gelen hastalıkların genel ismi

Aritmiler, kalbin ritmik çalışmasındaki bozulma sonucunda meydana gelen hastalıkların genel ismi.

<span class="mw-page-title-main">Uyku apnesi</span>

Uyku apnesi, apne olarak da bilinir. Uyku sırasındaki solunum duraklamalarından kaynaklanan ve uyku düzeninin bozulmasına sebep olan önemli bir hastalık. Uyku apnesi uykuda hava akımının en az 20 saniye süreyle normal değerinin % 20'sine ve daha altına düşmesi ile tanımlanabilir. Uykudaki solunum duraklamaları sonucunda kandaki oksijen miktarı azalır ve karbondioksit miktarı artar.

<span class="mw-page-title-main">Kalp pili</span> kalpte yeterli elektriksel uyarıyı oluşturmak için kullanılan cihaz

Kalp pili, kalbin yeterli elektriksel uyarıyı oluşturamaması ve/veya tüm kalp dokusuna yeterli şekilde ulaştıramaması durumunda yeterli elektriksel uyarıyı oluşturmak için kullanılan cihazlara verilen isimdir. Kalp pilinin amacı yeterli kalp atış hızını sağlamaktır. Modern kalp pilleri dışarıdan programlanabilir aletlerdir ve kardiyologlara optimum pacing modunu ayarlayabilme olanağı sağlar.

Elektrokardiyografi (EKG), kalp kasının ve sinirsel iletim sisteminin çalışmasını incelemek üzere kalpte meydana gelen elektriksel faaliyetin kaydedilmesi işlemidir. Bu kayıt ile elde edilen grafiğe elektrokardiyogram (EKG), kullanılan alete de elektrokardiyograf denir. Bir akım yükselteci (amplifikatör) tarafından yükseltilen gerilimler genellikle ısıya duyarlı kâğıt üzerine kaydedilir.

<span class="mw-page-title-main">Elektromiyografi</span> Elektrodiagnostik tıp tekniği

EMG veya elektromiyografi, sinir ve çizgili kasların elektrik potansiyelinin incelenmesine dayanan bir nörolojik tetkik yöntemidir. Bu yöntemde kullanılan tıbbi cihaza elektromiyograf, cihazın kaydettiği veriye elektromiyogram denir. Tıbbi anomalikleri, aktivasyon seviyesini teşhis etmek veya insan veya hayvanların biyomekanik hareketini analiz etmek için sinyaller kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Perikardit</span>

Perikardit, perikardın iltihaplanmasıdır. Semptomlar tipik olarak omuzlarda, boyunda veya sırtta da hissedilebilen ani başlayan keskin göğüs ağrısını içerir. Ağrı, tipik olarak otururken daha az şiddetli ve uzanırken veya derin nefes alırken daha şiddetlidir. Perikarditin diğer semptomları arasında ateş, halsizlik, kalp çarpıntısı ve nefes darlığı sayılabilir. Semptomların başlangıcı bazen ani olmaktan çok kademeli olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Brugada sendromu</span>

Brugada sendromu, kalp içinde elektriksel uyarıların iletilmesi ile ilişkili, ani kalp ölümlerine yol açan bir hastalıktır. İlk olarak 1992 yılında Pedro Brugada ve Josep Brugada kardeşler tarafından tanımlanmıştır.

Elektrofizyoloji, vücuttaki merkezi sinir sistemi ve beyindeki sinir hücrelerinin elektrik hareketlerini inceleyen bilim dalı. İnsan ve hayvan deneyleri aracılığıyla, elektrod uçlarının hücre zarı içine ya da dışına yaklaştırılmasıyla ölçümler yapılmasına dayanır. Kafa dışına yerleştirilen elektrodlarla yapılan ölçümlere Elektroensefalografi (EEG) adı verilir.

Beyin-bilgisayar arayüzü veya zihin-makine arayüzü veya beyin-makine arayüzü, beyin ile dış bir cihaz arasındaki doğrudan iletişim yoludur. Beyin-bilgisayar arayüzü genellikle insanoğlunun bilişsel veya duyusal motor fonksiyonlarına yardımcı olmak veya onları tamir etmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı saat</span>

Akıllı saat bir bilgisayar sistemi ile entegre edilmiş kol saati ve giyilebilir bilgisayardır. Akıllı saat halen giyilebilir teknoloji ürünlerinin en iyisi olarak bilinmektedir. İlk modelleri basit hesap makinesi, çeviri ve oyun gibi ekstralara sahip olan akıllı saatlerin modern modelleri daha çok "giyilebilen bilgisayarlar" olarak tanımlanmaktadır. Modern akıllı saatler günlük kullanım için yerel bir dokunmatik ekran arayüzü, ilişkili bir akıllı telefon uygulaması yönetimi ve telemetri sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Kapalı devre televizyon kamerası</span>

Kapalı devre televizyon kamerası gözetim, güvenlik veya diğer özel amaçlar için görüntü veya kayıt üretebilen kameralardır. Güvenlik Kamerası olarak da bilinirler. Kameralar, dijital fotoğraf makinesi veya video kameralar olabilir. Sürekli çalışmaya uygun elektronik donanımla üretilmiş ve standart olarak 75 ohm video sinyali üreten kameralardır. Çoğunlukla CCD, CMOS, DIS gibi sensörlerle üretilirler. Çözünürlükleri televizyon satırı olarak ifade edilir. Günümüzde 600-700TVL modeller mevcuttur. Kameraların genel olarak bağlantı arabirimleri BNC'dir. CCTV kameralar görüntü sinyalini koaksiyel kablo üzerinden aktarırlar.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Alman Kalp Merkezi</span>

Berlin Alman Kalp Merkezi, Berlin'de kâr amacı gütmeyen bir kamu vakfı olarak kurulmuş olan, bir tıp ve araştırma merkezidir. Merkez kardiyovasküler hastalıkların tedavisinin yanı sıra, kalp ve akciğer transplantasyonu alanında da uzmanlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">GPS saat</span>

GPS saat, bilek üzerine sarılı bir saat şeklinde, tek bir birim olarak giyilir bütünleşik GPS alıcısı bir cihazdır. Saatin amacına bağlı olarak diğer özellikleri ve yetenekleri olabilir. GPS saatler genellikle spor ve fitness amaçlı kullanılmaktadır. Birçok veri ve yapılandırmayı aktarmak için USB ile ve / veya bir bilgisayara kablosuz ANT + protokolle harici sensörler bağlanabilir. Kullanılan ortak sensörler olarak kalp atış hızı monitörleri ve ayak podu vardır. Bir ayak podu takviye etmesi ya da GPS verilerini değiştirmek için de kullanılabilir, log paylaşmak ve izlemek için koşu bandı hızı ve mesafeyi sağlamak gibi. USB ile şarj edilmesi olağandır.

<span class="mw-page-title-main">Tıbbi cihaz</span> Teşhis ve tedavi amaçlı tasarlanan cihaz, materyal, yazılım...

Tıbbi cihaz, üreticisi tarafından özellikle teşhis veya terapötik amaçlı kullanılmak üzere tasarlanan ve doğru uygulanması için gerekli olan yazılım da dahil olmak üzere, tek başına veya kombinasyon halinde kullanılan herhangi bir cihaz, alet, implant, tıbbi yazılım, materyal veya başka bir üründür. Farklı tıp dallarında tıbbi aletler kimyasal madde ve ilaçlar ile hastalarda tanı, ilk yardım, anamnez, fizik muayene, tedavi, aşılama, cerrahi, tıbbi test, tıbbi görüntüleme, tıbbi prosedürler yapılmasında uygulanır. Tıbbi cihazlar hastane, ambulans, açık alanda kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Ventriküler taşikardi</span> Kalbin elektriksel sistem bozukluklarından biri

Ventriküler taşikardi (VT), kalp karıncıklarında anormal elektrik sinyallerine bağlı olarak atış hızının normalden fazla artmasına bağlı kardiyovasküler bir bozukluktur. Birkaç saniyelik VT kalıcı sorunlara yol açmasa da daha uzun sürmesi hayati tehlike taşımaktadır. Kısa zaman içeris Kaynağı değiştir inde sık ventriküler taşikardi ve/veya fibrilasyonun (VF) saptanmasına elektriksel fırtına adı verilmektedir. Kısa süreli ataklar, semptomsuz olabileceği gibi baş dönmesi, çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı ve bilinç seviyesnde azalma gibi belirtilerle kendisini gösterebilir. Ventriküler taşikardi, beyne kan ve oksijen gitmemesine bağlı olarak komaya ve kalıcı bitkisel hayata ilerleyebilir. Ventriküler taşikardi, VF'ye dönüşebilir ve bu da kalp durmasına yol açabilir. VT'nin VF'ye dönüşümüne VT'nin dejenerasyonu denir. Kalp krizi geçiren hastaların yaklaşık %7'sinde bu durum erken dönemde görülmektedir.

Aktigrafi, insan dinlenme / aktivite döngülerini izlemenin invazif olmayan bir yöntemidir. Kaba motor aktivitesini ölçmek için akimetri sensörü olarak da adlandırılan küçük bir aktigraf ünitesi bir hafta veya daha uzun süre giyilir. Ünite genellikle bilekte takılan kol saati benzeri bir pakette bulunur. Aktigraf ünitesinin maruz kaldığı hareketler sürekli olarak kaydedilir ve bazı birimler ışığa maruz kalmayı da ölçer. Veriler daha sonra bir bilgisayara iletilebilir ve çevrimdışı analiz edilebilir; bazı sensör markalarında veriler gerçek zamanlı olarak iletilir ve analiz edilir.

<span class="mw-page-title-main">Fallot tetralojisi</span> kalp anomalilerinden oluşan bir kardiyovasküler olgu

Fallot tetralojisi, doğumsal (konjenital) kalp anomalilerinden oluşan bir kardiyovasküler olgudur. Siyanoza yol açan konjenital kalp hastalıklarından en sık görülenidir. 1500-4000 yenidoğanda bir görülen bu anomali bazı genetik durumlarla birlikte görülse de çoğu olgu sporadiktir ve cinsiyetler arası olgunun görülmesinde bariz bir fark yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Xiaomi Mi Smart Band 5</span> bir tür Akıllı bileklik

Xiaomi Mi Smart Band 5, Xiaomi Inc tarafından üretilen giyilebilir bir aktivite izleyici'dir. Xiaomi Mi Band 4'ün ardılı olarak geldi. Çin'de 11 Haziran 2020'de duyuruldu ve 18 Haziran 2020'de Çin'de 15 Temmuz 2020'de Xiaomi Mi Smart Band 5 olarak piyasaya sürülen Global versiyonla satışa çıktı. 29 Eylül 2020'de Hindistan'da piyasaya sürüldü. 1.1 inç, 126x294 çözünürlüğe kapasitif AMOLED ekrana ve 24/7 kalp atış hızı monitörü vardır ve selefinden %50 daha doğru bir PPG sensörü olduğu iddia edilmektedir. Önceki nesil şarj cihazlarına göre kullanımının daha kolay olduğu söylenen bir mıknatıs kullanarak konumlandıran bir şarj yuvasını destekler.

Kardiyovasküler muayenesi, dolaşım sistemin durumunun değerlendirilmesidir. Fizik muayenenin bir bölümü olan Kardiyovasküler muayene, şikayete bağlı farklılık içerse de, Kalp, akciğer, karın, damar bölümlerini içermektedir.