İçeriğe atla

Holotip

Kırmızı tip etiket yapıştırılmış bir holotip
MHNT Marocaster coronatus'un holotipi

Bir holotip, türlerin (veya daha düşük dereceli taksonun) resmi olarak tanımlandığı zaman kullanıldığı bilinen bir organizmanın tek bir fiziksel örneğidir (veya gösterimidir). Ya bu tür fiziksel bir örnek (ya da örnek) ya da bunlardan bir tanesidir; ancak açıkça holotip olarak belirtilmiştir. Uluslararası Zoolojik İsimlendirme Kanunu (ICZN) uyarınca, bir holotip çeşitli isim taşıyan türlerden biridir. Algler, mantarlar ve bitkiler (ICN) ve ICZN için Uluslararası İsimlendirme Kanunu'nda türlerin tanımları niyet bakımından benzerdir ancak terminoloji veya temel kavramda aynı değildir.

Örneğin, kelebek Plebejus idas longinus'un holotipi, Harvard Üniversitesindeki Karşılaştırmalı Zooloji Müzesi tarafından tutulan bu alt türlerin korunmuş bir örneğidir. İzotip, holotipin bir kopyasıdır ve genellikle holotip ve izotiplerin genellikle aynı bireysel bitkiden parçalar veya aynı buluşmadan örnekler olduğu bitkiler için yapılır.

Bir holotip, ideal olarak olması gerekse de, bu taksonun mutlaka "tipik" olması değildir. Bazen bir organizmanın sadece bir kısmı, özellikle bir fosil söz konusu olduğunda, holotiptir. Örneğin, erken Jurassic döneminden kalma büyük bir otçul dinozor olan Pelorosaurus humerocristatus'un (Duriatitan) holotipi, Londra'daki Doğa Tarihi Müzesi'nde saklanan bir fosil bacak kemiğidir. Daha sonra daha iyi bir numune bulunsa bile, holotip yerini almaz.

Holotiplerin değiştirilmesi

Encarsia accenta için modern bir holotip etiketi

ICN uyarınca, ek ve açıklayıcı bir tür, orijinal malzemenin açıkça belirsiz veya yetersiz olduğu Madde 9.8 uyarınca bir epitet olarak belirlenebilir.

Korunmuş bir tür (ICN makale 14.3) bazen yanlış bir adla ilgili bir sorunu düzeltmek için kullanılır; bu örnek orijinal holotipin yerini alır.

Bir holotipin yokluğunda, duruma bağlı olarak, bir lekotip veya bir neotip türüne bağlı olarak, farklı türden bir çeşit arasından başka bir tür seçilebilir.

Örneğin, hem ICN hem de ICZN'de bir neotip, daha sonra orijinal holotip yokluğunda atanan bir türdür. Buna ek olarak, ICZN uyarınca Komisyon, holotip türün yakın akrabalarından ayırt edilmesi için gerekli önemli teşhis özelliklerinden yoksun olduğu ortaya çıktığında bir holotipi bir neotiple değiştirmeye yetkilidir. Örneğin, timsah gibi archosaurian sürüngen Parasuchus hislopi Lydekker 1885 bir göre tarif edilmiştir premaksillanın kürsü (burun parçası); ancak bu artık yakın akrabaları Parasuchus ayırt etmek için yeterlidir. Bu Parasuchus hislopi adını nomen dubium yaptı. Teksaslı paleontolog Sankar Chatterjee yeni bir tip numunenin, tam bir iskeletin belirlenmesini önerdi. Uluslararası Zoolojik İsimlendirme Komisyonu davayı dikkate aldı ve orijinal tipteki numuneyi önerilen neotiple değiştirmeyi kabul etti.

Orijinal kaybolduğunda yeni tip bir numunenin tayin edilmesi için prosedürler, holotip olarak belirtilen örneğin, vahşi doğada kalmasına izin verilen canlı bir birey olduğu bazı yeni, yüksek profilli tür tanımları için devreye girer (örn. yeni kapuçin maymunu, Cebus cinsi,[1] Marleyimyia xylocopae veya Arunachal makak Macaca munzala[2]). Böyle bir durumda, çalışma için gerçek bir tip örneği yoktur ve - türlerin kimliğinde algılanan herhangi bir belirsizlik olması durumunda - müteakip yazarlar ICZN Kodunda aşağıdakilerin belirlenmesine izin veren çeşitli hükümler çağırabilir. bir neotip. ICZN[3]'nin 75.3.7. Maddesi, bir neotipin belirlenmesine "neotipin veya yayınlandıktan hemen sonra tanınmış bir bilimsel veya eğitim kurumunun adı ile anılan, adı taşıyan tipleri korumak için uygun olanaklara sahip bir araştırma koleksiyonunu sürdüren ve onları çalışma için erişilebilir kılan "; ancak bir holotip için böyle bir gereklilik yoktur.

Ayrıca bakınız

  • Allotip (zooloji)
  • Genetip — tip örneklerinden genetik dizi verileri
  • paratip
  • Tip (biyoloji)

Kaynakça

  1. ^ Mendes Pontes, A.R., Malta A. and Asfora, P.H. 2006. A new species of capuchin monkey, genus Cebus Erxleben (Cebidae, Primates): found at the very brink of extinction in the Pernambuco Endemism Centre. Zootaxa 1200: 1-12.
  2. ^ Sinha, A.,Datta, A., Madhusudan, M. D. and Mishra, C. (2004). "The Arunachal macaque Macaca munzala: a new species from western Arunachal Pradesh, northeastern India". International Journal of Primatology volume: 26 issue: 977 pages: 989.
  3. ^ "International Code of Zoological Nomenclature, Art. 75.3.7". 10 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Zooloji hayvanların bilimsel olarak incelenmesidir. Çalışmaları, hem yaşayan hem de soyu tükenmiş tüm hayvanların yapısını, embriyolojisini, sınıflandırmasını, alışkanlıklarını ve dağılımını ve ekosistemleriyle nasıl etkileşime girdiklerini içerir. Zooloji, biyolojinin ana dallarından biridir. Terim, Antik Yunanca ζῷον, zōion ('hayvan') ve λόγος, logos kelimelerinden türetilmiştir.

Biyolojide taksonomi , ortak özelliklere dayalı olarak biyolojik organizma gruplarını adlandırma, tanımlama (sınırlandırma) ve sınıflandırma bilimsel çalışmasıdır. Organizmalar taksonlar halinde gruplandırılır ve bu gruplara taksonomik bir seviye verilir; belirli bir seviyedeki gruplar daha yüksek rütbeli daha kapsayıcı bir grup oluşturmak için toplanabilir, böylece taksonomik bir hiyerarşi oluşturulur. Modern kullanımdaki başlıca sıralamalar üst âlem, âlem, şube, sınıf, takım, familya, cins ve türdür. İsveçli botanikçi Carl Linnaeus, organizmaları kategorize etmek için Linnaean taksonomisi olarak bilinen sıralı bir sistem ve organizmaları adlandırmak için ikili adlandırma geliştirdiği için mevcut taksonomi sisteminin kurucusu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Fosil</span> Geçmiş bir jeolojik çağa ait organizmaların korunmuş kalıntıları veya izleri

Fosil veya taşıl, yer kabuğunun en üst bölümünü oluşturan tortul kayaçların çoğunda, bazen iyi korunmuş, bazen de erozyon ve sedimantasyon sırasında tahrip olmuş, ölü organizma kalıntılarıdır.

Evrimin kanıtları ve canlıların ortak atadan geldiği, bilim insanlarının uzun yıllar boyunca çeşitli alanlar ve disiplinlerde canlıların akrabalık derecesi ve ortak kökenine dair çalışmalarda ortaya çıkarılmış olup bu kanıtlar, evrimsel süreçlerin meydana geldiğini göstererek evrimin bir olgu olarak gerçekliğini doğrulamış ve Dünya üzerindeki yaşamın türlülük ve çeşitliliğine neden olan doğal süreçler hakkında bir bilgi zenginliği sağlamıştır. Bu kanıtlar, yaşamın zaman içinde nasıl ve neden değiştiğini açıklayan ve bilimsel bir kuram olan modern evrimsel sentezi desteklemektedir. Evrimsel biyologlar, test edilebilir varsayımlarda bulunup hipotezleri test ederek ve nedenlerini açıklayan ve gösteren kuramlar geliştirerek ortak atayı belgelerler.

Nomen dubium zoolojik bir türe bilimsel adlandırma yaparken bilinmeyen veya şüpheli bir tatbikte kullanılan terimdir. Uluslararası Terminoloji Kanunu; su yosunu, mantarlar ve bitkiler için ve Uluslararası Bakteri Terminolojisi Kanunu sistemlerinde "nomen dubium" yerine eş anlamlısı nomen ambiguum kullanılmaktadır.

Nomen nudum zoolojik veya botanik bir türe ait olmayan, kabul edilmemiş adlandırmanın tatbikinde kullanılan terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Biyostratigrafi</span> fosilleri kullanarak kaya tabakalarının yaşlarını belirleyen stratigrafi

Biyostratigrafi, içerdiği fosil topluluklarını kullanarak kaya katmanlarının göreceli yaşlarını ilişkilendirmeye ve atamaya odaklanan yer katmanlarını inceleyen yerbilimi kolu nun dalıdır. Yaşlandırmanın birincil amacı, belirli bir olgunluğu olduğunu gösteren bir korelasyon olduğunu ufuk bir jeoloji bölümündeki farklı bölümünde bir ufuk olarak aynı zaman dilimini temsil eder. Bu tabakaların içindeki fosiller yararlıdır. tortuların yerel varyasyonlarına, tamamen farklı bakabilirsiniz tortul ortamda. Örneğin, bir bölüm kil ve marnlardan oluşurken diğerinde daha kireçli kireçtaşları olabilir. Bununla birlikte, kaydedilen fosil türleri benzeriyor ise, iki çökeltinin de aynı zamanda ortaya çıkması muhtemeldir. İdeal olarak, bu fosiller, temel biyostratigrafi birimlerini oluşturdukları için biyozonların tanımlanmasına yardımcı olmak ve her bölümde bulunan fosil türlerine dayalı jeolojik zaman periyotlarını tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Tip tür</span>

Tip tür, zoolojik adlandırmada, ait olduğu cinsin sınıflandırmada gözlemlenen önemli, belirleyici özelliklerin atfedilen türde birebir gözlemlenmesi durumudur. Benzer bir kavram, tip cins adı verilen suprajenerik gruplar için kullanılır.

Biyolojik sınıflandırma sisteminde taksonomik seviye takson adı verilen bir grup canlının taksonomik hiyerarşi için göreceli olarak bulundukları sıradır. Taksonomik seviyeye örnek olarak tür, cins, familya, takım, sınıf, şube, âlem ve üst âlem verilebilir.

Biyolojik terminolojide, bir sintip, holotipin belirlenmediği bir taksonun tanımında listelenen iki veya daha fazla biyolojik tipten herhangi biridir. Bu ve türler için ilgili terimlerin kesin tanımları, Uluslararası Zoolojik İsimlendirme Kanunu ve algler, mantarlar ve bitkiler için Uluslararası İsimlendirme Kanunu'nun bir parçası olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Paratip</span>

Zooloji ve botanikte, bir paratip, bir türün ve diğer taksonların bilimsel adının gerçekte neyi temsil ettiğini tanımlamaya yardımcı olan bir organizmanın örneğidir; ancak holotip değildir. Genellikle birden fazla paratip vardır. Paratipler genellikle müze araştırma koleksiyonlarında yapılır.

Botanik isimlendirmesinde yazar alıntısı, geçerli bir botanik adı yayınlayan, yani adı alg, mantar ve bitkiler için Uluslararası İsimlendirme Kanunu'nda (ICN) belirtilen resmi gereklilikleri yerine getirirken ilk kez yayınlayan kişi veya gruba atıfta bulunmak anlamına gelir. Bir türün artık orijinal jenerik yerleşiminde olmadığı durumlarda, hem orijinal cins yerleşiminin yazarları hem de yeni kombinasyonun yazarları verilir.

Zooloji terminolojisinde, bir taksonun geçerli adı, Uluslararası Zooloji Nomenklatürü Kanunu (ICZN) kurallarına göre o takson için kullanılacak olan zoolojik isimdir. Başka bir deyişle: geçerli bir ad, bir taksonun doğru zoolojik adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tip cins</span>

Biyolojik sınıflandırmada, özellikle zoolojide, tip cins, biyolojik bir aileyi ve soyadının kökünü tanımlayan cinstir.

Acristatherium yanensisis, Çin'deki Erken Kretase Jehol biyotasından tanımlanmış bir bazal eutherian memeli cinsi.

<span class="mw-page-title-main">Algler, mantarlar ve bitkiler için Uluslararası İsimlendirme Kodu</span>

"Geleneksel olarak yosun, mantar veya bitki olarak muamele edilen" tüm Algler, mantarlar ve bitkiler için Uluslararası İsimlendirme Kodu (ICN) bitkilere, mantarlara ve diğer birkaç organizma grubuna verilen resmi botanik isimlerle ilgili kurallar ve tavsiyeler bütünüdür. Daha önce Uluslararası Botanik Adlandırma Kodu (ICBN) olarak adlandırılıyordu; Adı, 2005 Viyana Yasası'nın yerini alan Melbourne Yasası'nın parçası olarak Temmuz 2011'de Melbourne'deki Uluslararası Botanik Kongresi'nde değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Otapomorfi</span>

Filogenetikte otapomorfi yalnızca belirli bir taksona özgü, türemiş karakter olarak bilinen ayırt edici bir özelliktir. Yani yalnızca bir taksonda bulunur ve diğerlerinde ya da dış grup taksonlarında ve hatta en yakından ilişkili diğer taksonlarda ya da genel olarak başka bir kladda bulunmaz. Dolayısıyla tek bir takson ile ilişkili bir apomorfi olarak kabul edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Henri Milne-Edwards</span> Fransız hayvan bilimci (1800 – 1885)

Henri Milne-Edwards, Fransız zoologdur.

<i>Qianlong shouhu</i>

Qianlong, Çin'in Erken Jura yaşlı Ziliujing Formasyonu'nda bulunan soyu tükenmiş bir bazal sauropodomorf dinozor cinsidir. Cins, bazıları embriyo içeren birkaç yumurtayla ilişkili, üç olgun bireyin parçalı iskeletlerinden bilinen Q. shouhu adında tek bir tür içerir. Bunlar şu anda bilinen en eski derimsi yumurtaları temsil ediyor olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Hayalet soy</span>

Hayalet soy, herhangi bir bilinen fosil kanıtı olmayan ancak fosil kayıtlarındaki veya genomik kanıtlardaki boşluklar nedeniyle var olduğu çıkarımı yapılabilen, bir türün soy hattında yer alan varsayımsal atadır. Bir hayalet soyun belirlenmesi süreci, varsayılan soyun varlığından önce ve sonra yaşamış canlıların fosil kanıtlarına ve filogenetik analize dayalı olarak organizmalar arasındaki ilişkilerin tahmin edilmesine dayanır. Hayalet soylar, fosil kayıtlarında görülmeyen bir çeşitlilik olduğunu varsayar ve fosil kayıtlarının sonuçta ne sağlayacağına dair tahminlerde bulunmayı sağlar. Bu hipotezler yeni fosiller ortaya çıkarılarak veya filogenetik analizler yapılarak test edilebilir.